Witam wszystkich grupowiczów,
Od momentu kiedy kupilem swojego E500 pewne zdjecia wychodzily mi ciut nieostre. Zwalalem to na
moje nikle umiejetnosci jako fotografa amatora, bo tez calkiem niedawno zaczalem sie tym parac.
Dopiero jak juz ewidentnie to co chcialem wychodzilo zle, postanowilem zrobic test. Musze powiedziec, ze
efekty troche mnie zasmucily. Wyszlo mi, ze moj obiektyw Zuiko Digital 14-45mm, f/3.5-5.6 ostrzy w sposob
wedlug mnie nieprawidlowy. Obieram sobie dajmy na to jakis cel, (ostrzenie ustawiam na srodkowy punkt,
z trzech mozliwych do wyboru, czyli nie "AUTO"), naciskam spust migawki, aparat ostrzy, widze w wizjerze
jak potwierdza mrugnieciem czerwonej diody na tym srodkowym punkcie, slysze dzwiek pi pi. Robie zdjecie,
podgladam i jest nieostre. Zrzucam na komputer, w koncu ekran aparatu 2.5" wiarygodny nie jest. Na komputerze
tez nieostre.
Z testu wyszlo mi, ze aparat w rzeczywistosci ostrzy jakies 20-25cm przed obiektem, ktory do ostrzenia
obieram. Co dziwne, w wizjerze obraz na wybranym obiekcie po potwierdzeniu, ze aparat ustawic; ostrosc,
jest ostry jek zyletka. Spojrzcie prosze na zalaczone zdjecie. Wyostrzylem na srodku kadru, na piwie Warka
(czwarte z lewej). Napisy na puszce sa niewyrazne. Natomiast doskonale ostre sa napisy na piwie Reds
(pierwsze z lewej). Obraz jest ostry nie tam gdzie chcialem. Opisana sytuacja wystepuje w calym zakresie
ogniskowych. Bez lampy blyskowej, z wbudowana lampa blyskowa oraz z zewnetrzna FL-36.
Przetestowalem drugi obiektyw (Zuiko Digital 40-150mm f/3.5-4.5 i wyglada na to, ze jest
w porzadku. Chociaz moze powinieniem inny test zrobic bo to w koncu tele. Z uzyciem tego teleobiektywu
tez mi sie zdarzaly nieostre zdjecia i nie wiedzialem dlaczego.
Macie moze jekies pomysly co to moze byc? Moze ja czegos nie umiem albo juz sam nie wiem.
Resetowalem body do ustawien fabrycznych i dalej to samo. Zalaczone zdjecie bylo robione z uzyciem
statywu. Niestety abym mogl je zamiescic musialem je troche przekonwertowac, przez co powiekszenie
go nie daje juz dobrych efektow i szczegoly troche ucierpialy, ale i tak widac co jest grane.