Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Mini statywy Gorillapod firmy JOBY - są jakieś opinie?

Awatar flybane
    Mieszka w
    Kraków / Gliwice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Mini statywy Gorillapod firmy JOBY - są jakieś opinie?

Witam,
    tak jak w tytule - interesują mnie mini statywy - coś co można wrzucić to nie za wielkiej torby foto i trzymać zawsze razem z aparatem. Zainteresowała mnie oferta firmy JOBY a dokładnie dwa mocniejsze modele ministatywów:
    - Gorillapod SLR ( http://joby.com/products/gorillapod/slr/ )
    - Gorillapod SLR-ZOOM ( http://joby.com/products/gorillapod/slrzoom/ )

Te drugi jest chyba trudno dostępy w Polsce (na Alledrogo niet, a firma która zajmuje się dystrybucją w swoim sklepie internetowym też go nie posiada).

Natomiast ten pierwszy nie wiem czy mi wystarczy, bo utrzymuje max 800g co dla mojego E-510 będzie wystarczające tylko z kitowym 14-42, a już nie wystarczy do 40-150 (japan) albo gdy dokupię 14-54.

Czy ktoś posiada może któryś z wymienionych lub miał z nim do czynienia?

Pozdrawiam serdecznie

Awatar flybane
    Mieszka w
    Kraków / Gliwice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na pewno nikt niczego o nim nie słyszał??
    Oprócz tego:
    http://cameralabs.com/reviews/Joby_Gorillapod_SLR_Zoom/

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cóż, pewno nie.

Ale rzecz fajna, szkoda, że działa tylko z małymi aparatami.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Podobno z lustrami tez. Po zeszlorocznych wakacjach myslalam o nim na wyjazdy [zamiast walczyc z nogami statywu przy barierce zawiesilabym aparat na ;p] ale na CF pisali, ze trudno sie ustawia te kulki... wiec sobie darowalam, mam zwykly statyw i trudno, a na kilka zdjec w roku to za duzy wydatek i kolejny bagaz.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak masz Media M.... blisko to tam sprawdz, ja to tam widziałem, ale IMHO wyglądało na słabe.

Awatar flybane
    Mieszka w
    Kraków / Gliwice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    Jak masz Media M.... blisko to tam sprawdz, ja to tam widziałem, ale IMHO wyglądało na słabe.
    bo moze widziales mala wersje - a sa 3 rozmiary - tak jak pisalem:
    - do 260g chyba
    - do 800g
    - i do 3 kg na lusta z zoomem

Na allegro jest dostepna wersja na lustrzankowa ale z kitem tj. do 800 g i kosztuje toto 79 PLN, wiec nie tak duzo...
    Ale niestety nie moge nigdzie znalesc miejsca gdzie mozna kupic ta wieksza wersje do 3kg ;/
    Wlasnie sie zastanawiam czy jest sens kupowac ta do 800g bo jak np zmienie kita na 14-54 to juz z E-510 przekroczy 800g i nie wiem czy to wytrzyma...
    szkoda ze nikt nie posiada bo chcialem wlasnie prosic o rade. to cos czuje ze sie zdecyduje na zakup i napisze pare slow jak juz bede posiadal - poczekam jeszcze troche i moze pojawi sie w polskich sklepach wersja najwytrzymalsza, a jak nie to kupie ta posrednia.

pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez flybane Zobacz posta
    Na pewno nikt niczego o nim nie słyszał??
    Oprócz tego:
    http://cameralabs.com/reviews/Joby_Gorillapod_SLR_Zoom/
    Oba macałem jakiś czas temu tutaj. Generalnie OK, ale miałbym obawy czy przypadkiem aparat nie przewróci się/spadnie (wtedy jeszcze E-330+14-45) a i ustawianie tych kulek było trochę męczące. Po macaniu stwierdzam, że fajna rzecz do miejsc, gdzie nie bardzo jest jak ustawić statyw albo do podwieszenia gdzieś aparatu... Ten mniejszy jest za słaby a drugi - jak zaznaczył sprzedawca - do lekkich i małych lustrzanek a z zoomem to raczej nie ryzykowaliby. Ten większy nie jest już w ogóle dostępny - nie sprzedawały się.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    331
    Moja galeria
    Postanowiłem odświeżyć wątek, może miał ktoś do czynienia ze statywem Gorillapod SLR-ZOOM http://joby.passthepeas.net/pl/produ...lapod/slrzoom/ , chciałbym go stosować do makro oczywiście z głowicą dokupioną osobno, z tego co wiem jest do kupienia w kraju bez problemu http://www.cyfrowe.pl/aparaty/joby-g...-slr-zoom.html Pozdrawiam serdecznie.
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Od około roku używam tej środkowej wersji "SLR"
    Wrażenia są mieszane:
    + jeśli chodzi o stabilność to E-410 z 18-180 jest ok - cięższych obiektywów nie posiadam
    +jest to lekkie
    + można sobie tak dogiąć, że uzyskuje się dodatkowe wsparcie aparatu trzymanego w ręce np. o ramię albo klatkę piersiową (e410 nie ma niestety stabilizacji)
    - uciążliwe jest kadrowanie, trudno dokładnie ustawić aparat tak jak na porządnym statywie (być może można by spróbować założyć dodatkową głowicę - ale wtedy waga by wzrosła, nie wiem jak by to działało)
    -jedne kulki stawiają większy opór inne mniejszy, jedna po jakimś czasie zaczęła mi się czasem rozłączać
    Generalnie fajny gadżet, ale drugi raz nie jestem pewien czy bym kupił (ale sprzedać też nie chcę).
    Jeśli ktoś z Trójmiasta chciałby się pobawić mogę pożyczyć na tydzień/dwa...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Mam i używam - ten do 3 kg - (czasem - szczególnie fajny na wypady gdy nie chce się targać dużego statywu) - używam z E-3 + ZD 12-60 a to już jest spora waga - trzeba trochę się nagimnastykować żeby go stabilnie ustawić ale jest to jedyny mini statyw który jest w stanie utrzymać nawet E-3 + ZD 50-200 (kilka razy używałem go z tym zestawem)... MSZ jest bardzo fajny i przydatny... Słabszego niż nośność 3 kg nie bierz - to pomyłka do "lustra" - tylko ten do 3 kg...
    Z tym że kupiłem go przez e-bay za 140 zeta z przesyłką (no ale to inne kursy były...)
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 30.03.09 o 21:39
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania