Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Darktable 2.6

  1. #1
    | OlyJedi Awatar zbyma72age
    Dołączył
    Jul 2006
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Posty
    539
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

    Darktable 2.6

    Zgodnie z tradycją otrzymaliśmy prezent gwiazdkowy nową wersję Darktable 2.6
    https://github.com/darktable-org/darktable/releases
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

  2. #2
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.666
    Siła reputacji
    188
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zbyma72age Zobacz posta
    Zgodnie z tradycją otrzymaliśmy prezent gwiazdkowy nową wersję Darktable 2.6
    https://github.com/darktable-org/darktable/releases
    Pobrałem, zainstalowałem (darktable-2.6.0-win64.exe)...dziwne tylko, że w ustawieniach nie ma wyboru języka PL:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	interfejs.jpg
Wyświetleń:	937
Rozmiar:	117,6 KB
ID:	207044

    Dziwne dlatego, że poprzednie wersje (2.3 i 2.4) miały na liście do wyboru PL. , a nawet zaraz po instalacji interfejs był w języku polskim.

    Edit. @zbyma72age , coś podpowiesz w tym temacie ?
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 26.12.18 o 09:39
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  3. #3
    | OlyJedi Awatar zbyma72age
    Dołączył
    Jul 2006
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Posty
    539
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Zaraz po instalacji to zauważyłem, ustawiłem sobie np. język rosyjski działa.
    Wobec tego przeszedłem do C:\Program files\darktable\share\locale\
    tutaj mamy wszystkie języki.
    Wobec powyższego usuwam wszystkie pozostawiam tylko ru i pl
    Otwieram darktable i zgłasza się w en, można ustawić ru ale pl nie widzi.
    Trzeba zaczekać coś jest nie tak w ustawieniach.
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

  4. #4
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    19.021
    Siła reputacji
    330
    Moja galeria
    Jest i dla Linuxa. Wersja 2.6.0-1. Podobna dla FreeBSD.
    https://packages.debian.org/sid/darktable
    Ja jak zwykle preferuję samodzielną kompilację z flagami dla procesora i karty graficznej.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  5. #5
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.666
    Siła reputacji
    188
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Jest i dla Linuxa. Wersja 2.6.0-1. Podobna dla FreeBSD.
    https://packages.debian.org/sid/darktable
    Ja jak zwykle preferuję samodzielną kompilację z flagami dla procesora i karty graficznej.
    I pewnie masz interfejs programu w PL ?
    Samodzielne kompilacje dla przeciętnego użytkownika to dodatkowe komplikacje
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  6. #6
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    19.021
    Siła reputacji
    330
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    I pewnie masz interfejs programu w PL ?
    Samodzielne kompilacje dla przeciętnego użytkownika to dodatkowe komplikacje
    Nie, nie. Jeszcze się nie bawiłem. Święta na razie, potem Nowy Rok, potem zobaczę co doktory powiedzą i jak będzie czas i ochota to się zabiorę do roboty.
    To co mam na razie chodzi perfekcyjnie, to po co się pchać ? Wiem - są nowości, ale nie powalają w stosunku do wersji którą mam.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  7. #7
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.666
    Siła reputacji
    188
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ...To co mam na razie chodzi perfekcyjnie, to po co się pchać ? Wiem - są nowości, ale nie powalają w stosunku do wersji którą mam.
    Wersja 2.6 przynosi dużo zmian (nowych narzędzi, poprawek, ulepszeń) i chyba warto się przesiąść.
    W praktyce jeszcze nie sprawdzałem programu. Brak interfejsu w PL (dla windows) niestety jest dla mnie nie do zaakceptowania, ale pewnie z czasem to naprawią.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 27.12.18 o 13:13
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  8. #8
    | OlyJedi Awatar zbyma72age
    Dołączył
    Jul 2006
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Posty
    539
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

    Spolszczenie darktable

    Poszedłem drogą niestandardową.
    Poszukałem w sieci plik spolszczenia opracowany jak zawsze przez kol. tomaszg@math.uwb.edu.pl
    https://raw.githubusercontent.com/da...aster/po/pl.po
    Po czym za pomocą Poedit utworzyłem plik darktable.mo
    Poniżej do ściągnięcia
    https://1drv.ms/u/s!Ao2sT6WskMABgvwfJZg0jWU2OvRKrQ

    Przechodzimy do: C:\Program files\darktable\share\locale\pl\LC_MESSAGES I tutaj wklejamy plik darktable.mo
    Uruchamiamy darkable 2.6 przechodzimy do Wyświetl ustawienia ogólne => język interfejsu i tu ustawiamy polski (pl)

    Możemy zmienić to ustawienie w samym pliku konfiguracyjnym.
    Otwórz za pomocą edytora plik konfiguracyjny z darktable
    C:\Users\[username]\AppData\Local\darktable\darktablerc,
    znajdź linię ui_last/gui_language=en i zmodyfikuj ją ui_last/gui_language=pl.
    Użyj do tego edytora tekstu, który obsługuje końcówki linii Unix, takie jak Notepad ++ lub podobne.

    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2018-12-28_175640.png
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	25,1 KB
ID:	207102  
    Ostatnio edytowane przez zbyma72age ; 28.12.18 o 19:39
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

  9. #9
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.666
    Siła reputacji
    188
    Moja galeria
    @zbyma72age, dzięki, jutro sprawdzę i się odezwę.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  10. #10

    Dołączył
    Sep 2014
    Mieszka w
    Krajna
    Posty
    21
    Siła reputacji
    5
    Moja galeria
    U mnie po zrobieniu jak powyżej wyszedł jeżyk rosyjski, którego nie specjalnie darze sympatią.

Podobne wątki

  1. [linux] Darktable - jak przetrwać z programem
    By salvadhor in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 6.11.18, 18:43
  2. Darktable i różnica w kadrze
    By Pi0trazy in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 12.09.17, 07:10
  3. Odpowiedzi: 32
    Ostatni post / autor: 15.08.17, 20:40
  4. Darktable - jaki wejściowy profil koloru?
    By Pi0trazy in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 28.07.16, 16:13
  5. Darktable - cyfrowa ciemnia dla Linuxa
    By hades in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 7.11.13, 13:55

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.