Witam! Pytanie jak w temacie. Rozważam aktualnie wymianę posiadanego E-M5 na E-M10-II lub E-M5-II. E-M10-II ma wizjer o takiej samej rozdzielczości jak E-M5-II, natomiast mniejsze powiększenia (1.23x podczas gdy E-M5 1.48x). Do lustrzanek można dokupić muszle oczne z wbudowaną soczewką powiększającą obraz o ok. 1.17x (np. Nikon DK-21M lub Pentax O-ME53). Używałem z dobrym efektem takich muszli z lustrzankami Pentaxa. Zastanawiam się, czy nie miałoby sensu podłączenie takiej muszli do E-M10-II. Wiem, że nie działałby wtedy sensor wykrywający zbliżenie oka do wizjera, ale i tak ten sensor wyłączam, więc by mi to nie przeszkadzało. Bardziej się obawiam jakiejś niekompatybilności mechanicznej uniemożliwiającej założenie muszli. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z używaniem muszli powiększającej z E-M10-II?
Pozdrawiam! Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Pogooglałem trochę i niestety niewiele znalazłem. Podobno muszla Olympusa ME-1 pasuje do E-M5 (nie wiem jak do innych modeli). "Pasuje" oznacza w tym przypadku chyba, że "trochę ciężko wchodzi" Jak to zwykle bywa niektórzy z tego rozwiązania są zadowoleni, inni mniej. Typowe problemy to podobno: - dystorsja poduszkowa - trzeba przyłożyć oko bardzo blisko do wizjera, żeby obraz był ostry (pomimo stosowania korekcji dioptrii) - nie działa czujnik zbliżeniowy bo jest zasłonięty (co już wymieniłeś) - jeśli używasz okularów, sam brzeg kadru podobno ciężko zobaczyć Więcej szczegółów tutaj: https://www.dpreview.com/forums/thread/3474095 i tutaj: http://www.rangefinderforum.com/foru...hreadid=125503 Swoją drogą ja jakiś czas temu przesiadłem się z E-M5 na E-M5 II głównie właśnie dla nowego wizjera i na różnica pomiędzy nimi jest naprawdę ogromna. Teraz już bym do niczego z mniejszym wizjerem chyba nie wrócił.
Pozdrawiam, Tomasz http://www.tomaszworek.com/
Marek mnie natchnął - pomysł przedni. Więc sprawa wygląda tak po 24 lipca jestem umówiony w firmę, która naprawia optykę (różnego rodzaju), tam postaram się dobrać soczewkę do układu optycznego, właściciel firmy powiedział że ma dużo pojedynczych soczewek jak i zespołów w gabarytach około fi 10. Jednak wątpi że uda się dobrać soczewkę, jednak uważam że spróbuję u niego coś dobrać. Jeżeli uda się coś znaleźć zaprzęgnę do roboty drukarkę 3D i wizjer się wykona. Może się uda.... trzymajcie kciuki.
Mój wątek <-zapraszam do oceniania i komentowania Moja galeria na OC www.nipo80.cba.pl/
Dzięki za odpowiedź! Przejrzałem oba wątki z Twoich linków i chyba trzeba będzie jednak samodzielnie sprawdzić. O ile wiem, rozdzielczość i powiększenie wizjera E-M5-II są identyczne jak wizjera VF-4 - akurat mam ten wizjer (i będę go nadal używał do makrofotografii z EP-L5). Ponieważ zależy mi na funkcji Focus Bracketing rozważam zmianę E-M5 na E-M10-II lub E-M5-II. Głównymi argumentami za E-M5-II są lepszy wizjer i lepsza stabilizacja (rozdzielczość E-M10-II mi wystarczy, na uszczelnieniach mi w zastosowaniach które przewiduję mi nie zależy, sposób odchylania ekranu nawet bardziej mi odpowiada w E-M10-II, za E-M10-II przemawia też wbudowana lampa) i gdyby muszla powiększająca zapewniła mi zbliżoną jakość wizjera dopłacanie do E-M5-II chyba nie miałoby sensu.
Witam, Troszkę to trwało, jednak udało mi się dziś wybrać i poszukać soczewki, kurcze przypasowałem chyba ze sto. Swoją drogą firma w której byłem naprawia lornetki, teleskopy i inny sprzęt optyczny. Wyglądało tam jak w warsztacie zegarmistrzowskim mojego dziadka. Fajnie że takie miejsca istnieją jeszcze Wracając do tematu, już pełny załamania w końcu trafiłem na grupę soczewek, jak się dowiedziałem to jest element obracający obraz z lornetki używanej przez wojsko. Na razie na szybko zamieszczam zdjęcia z wizjera. Troszkę nieostro bo trzymałem wszystko w rękach. Ale widać ile powiększa obraz. Jednak za kolorowo być nie może - problem soczewki są grube i średnica za duża - ale ponoć można u optyka zeszlifować. Następny etap będzie zrobienie muszli próbnej z tą soczewką i dobranie średnicy soczewki. Później szlifowanie soczewki i wykonanie finalnej muszli.
OK drążę temat dalej..... Dziś przysiadłem do programu coś nagryzdałem, potem godzina męczenia drukarki i coś wyszło. Kolejnym etapem będzie sprawdzenie średnicy minimalnej soczewki, wizyta u optyka i zmniejszenie średnicy, oraz nowa obudowa... Wg mnie powiększenie około 10-15% nie jest źle, trzeba już okiem latać po ekranie aby ogarnąć całość.
Ciekawe, po założeniu soczewki widać brak karty. A czy lupa powiększająca od dużego systemu przypadkiem nie pasowałaby ???
Popieram Stopkę Krakmana ! LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Witam, Zamieszczone przez henry1 Ciekawe, po założeniu soczewki widać brak karty. A czy lupa powiększająca od dużego systemu przypadkiem nie pasowałaby ??? Nie wiem nie mam lupy od dużego zestawu. Sezon pomału się zbliża, prace trwają. W tzw międzyczasie po kilku PW z wyszomirem zakupiłęm na Aliiexpress takie coś: https://www.aliexpress.com/item/1-51...810972435.html Wszystko super gdyby nie to że nie ma mocowania do Olka.... Kasa nie duża ryzyko małe zamówiłem, kolega akurat był w Chinach to odebrał po 3 tyg miałem to u siebie. Przyszło ładnie w pudełeczku wszytko OK. Trzeba było to jakoś przymocować do Olka. Chwila przy kompie i 40 minut męczenia drukarki i powstało takie coś: Lekka obróbka szlifiereczką ręczną i udało się dość porządnie wkręcić w to tą soczewkę. Nawet pasuje na aparat. Minus który jest to nie da się odchylić wyświetlacza z tą soczewką. Poniżej porównanie zdjęć 1. Bez żadnej soczewki 2. Dobrana soczewka przeze mnie 3. Chiński zakup - tu już widać nie dużą ale jednak winietę Chyba się pokuszę o zeszlifowanie soczewki którą dostałem (ze wstępnych założeń wynika że dam radę ją zeszlifować do poziomu takie abym mógł odchylić wyświetlacz.) Za jakiś czas wrócę z rezultatami Pozdrawiam P.S. Muszle z EM5II pasują do EM10II
Witam, Dziś chińską lupkę podpiłem do OMD 10 mk II - mocowanie pasuje wciąż jest winieta ale dużo mniejsza jest tez nieznaczny spadek jakości (ostrości). Poniżej kiepskiej jakości ale fotki ale pokazują powiększenie, wg mnie da się z tym pracować całkiem komfortowo. Lepiej to działa z EM10II jak z EM5II - mniejsza winieta i da się odchylić wizjer. Mam nadzieję że kolega wyszomir przetestuje całość i wyrazi swoją opinię niedługo.
Na pewno przetestuję, ale przedtem stosowna lupka musi do mnie z Chin dotrzeć. Na razie czekam i kuruję się z grypy która mnie dopadła - na szczęście dość łagodna, więc w łóżku już nie leżę.
Zasady na forum