Zobacz pełną wersję : Micro 4/3 m42 potwierdzanie ostrości
ralfbutton
11.04.15, 20:35
Chciałbym kupić jakieś niedrogie szkło do portretów np Heliosa 44-2
Czy można jakoś uzyskać na em5 potwierdzanie ostrości?
Np przez użycie przejściówki do zwykłego Olympusa na m42 z potwierdzaniem oraz drugiej 4/3 na micro 4/3?
Hmm ustawiasz powiększenie na 7x /10x i szybko i błyskawicznie widzisz gdzie dokładnie masz ostrość.
Np przez użycie przejściówki do zwykłego Olympusa na m42 z potwierdzaniem oraz drugiej 4/3 na micro 4/3?Nie kombinuj! :grin:
Heliosa i tak będziesz musiał używać w trybie M a tam nie masz potwierdzenia ostrości. Masz powiększenie, o którym pisał grizz i które pozwala zobaczyć kiedy jest ostro. Nie ma "pip" na potwierdzenie :)
Czyli wystarczy zwykła przejściówka (bez potwierdzenia) m42 na m4/3.
ralfbutton
11.04.15, 22:00
A pomiar światła zadziała z m42? W Canonie działał
A pomiar światła zadziała z m42?Potwierdzenie ostrości nie jest potrzebne do pomiaru światła.
Pomiar światła jest po to, żeby aparat ustawił czas lub przesłonę (w trybach A lub S). W trybie M i tak musisz sam to poustawiać, wystarczy tylko obserwować histogram.
A pomiar światła zadziała z m42? W Canonie działał
Zadziała.
Nie kombinuj! :grin:
Heliosa i tak będziesz musiał używać w trybie M a tam nie masz potwierdzenia ostrości. Masz powiększenie, o którym pisał grizz i które pozwala zobaczyć kiedy jest ostro. Nie ma "pip" na potwierdzenie :)
Czyli wystarczy zwykła przejściówka (bez potwierdzenia) m42 na m4/3.
Czemu akurat w trybie M? Ja szkieł FD używam głównie w trybie A.
Ustawiam przysłonę na obiektywie, a korpus (E-M10 akurat) sam dobiera czas. Jak dla mnie znacznie wygodniejsze niż pełny tryb manualny.
Ja szkieł FD używam głównie w trybie A.Co to FD?
Jak to się ma do Heliosa?
Co to FD?
FD to system Canon przed EOS. A Helios to ZSRR:wink:
Jasne, że tryb A. W sumie tak jak i na szkłach z AF ;)
Co to FD?
Canon FD - system szkieł do lustrzanek Canona. Generalnie z ręcznym ustawianiem ostrości, choć jakieś nieudane podejście do AF też zrobili.
Do Heliosa ma się tak że zapięte do korpusu zachowują się tak samo. Tylko przejściówka jest inna, ale to tylko kwestia fizycznie innego złącza.
Zarówno obiektywy m42 (czyli Helios między innymi), jak i Canon FD nie mają elektroniki więc dla korpusu m43 są one widziane tak samo (czyli wcale ich nie widzi ;-) )
FD to ciekawe szkła, właściwie trudno znaleźć jakieś brakujące. Z drugiej strony sam bagnet wymyślił chyba jakiś chory umysł.
Heliosa i tak będziesz musiał używać w trybie M a tam nie masz potwierdzenia ostrości.
Czemu akurat w trybie M? Ja szkieł FD używam głównie w trybie A.Pisząc o trybie M, miałem na myśli tryb ustawiania ostrości (czyli MF) :-P
---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post był o 10:58 ----------
Zarówno obiektywy m42 (czyli Helios między innymi), jak i Canon FD nie mają elektroniki więc dla korpusu m43 są one widziane tak samo (czyli wcale ich nie widzi ;-) )Ok, teraz rozumiem :)
Zgadza się z tym "MF" jak nie włączę na manuala przy Heliosie(Właśnie MF) to głupieje i nie pozwala uruchomić migawki .... Nie mogąc potwierdzić ostrości...pewnie.
Chciałbym kupić jakieś niedrogie szkło do portretów np Heliosa 44-2
Np przez użycie przejściówki do zwykłego Olympusa na m42 z potwierdzaniem oraz drugiej 4/3 na micro 4/3?
mogę się mylić, ale wydaje mi się że z 4/3 na mikro 4/3 to przejściówki nie znajdziesz.
Czy focus peaking nie jest wystarczającym rozwiązaniem? (bez dodatkowych kosztów :wink:)
(Przerabiałem tzw dandeliony i dla mnie focus peaking jest o niebo lepszym rozwiązaniem.
Czy focus peaking nie jest wystarczającym rozwiązaniem? (bez dodatkowych kosztów :wink:)
(Przerabiałem tzw dandeliony i dla mnie focus peaking jest o niebo lepszym rozwiązaniem.
em5 ma focus peaking ?
Nie mam EM-5. Google twierdzi, że EM-5 ma focus peaking :wink:.
easy_rider
12.04.15, 19:37
Google twierdzi, że EM-5 ma focus peaking No to Google jest głupie... :twisted:
W pierwszej wersji EM5 można jedynie focus peaking zasymulować filtrem artystycznym - ale to nie to samo.
W kwestii dandelionów to ja mam pewne wątpliwości co do ich stosowania (są w ogóle takie do m43?). Taki ustrojstwo udaje jakiś obiektyw, ale czy da się wtedy podać wartość ogniskowej dla stabilizacji? Bo jak zapomniałem przestawić ogniskowej ze 135mm na 35mm to mi stabilizacja szalała. Przy systemowym szkle nie ma możliwości ustawienia ogniskowej.
Nie mam EM-5. Google twierdzi, że EM-5 ma focus peaking :wink:.
już to było -
https://www.youtube.com/watch?v=3ArqBplO8cQ
taki pseudo focus peaking.
w dandelionie ustawiało się ogniskową przejściówki. Dzięki temu działała stabilizacja matrycy.
Nie wiem jak w E-M5 ale pewnie tak jak w E-M10 i E-520 i innych olkach - można ustawić stabilizację dla chyba dowolnej ogniskowej dla manualnych obiektywów - w E-M10 trzeba wejść w ustawienia stabilizacji i wcisnąć przycisk Info.
w dandelionie ustawiało się ogniskową przejściówki. Dzięki temu działała stabilizacja matrycy.
Nie wiem jak w E-M5 ale pewnie tak jak w E-M10 i E-520 i innych olkach - można ustawić stabilizację dla chyba dowolnej ogniskowej dla manualnych obiektywów - w E-M10 trzeba wejść w ustawienia stabilizacji i wcisnąć przycisk Info.
Wiem jak się nastawia ogniskową dla manualnych szkieł ;-)
Ale widzę też że ten sposób nie działa dla szkieł z elektronikę (ale nie mam takich z dandelionem, tylko systemowe), dlatego zastanawiam się jak by to było z dandelionem. Czy wtedy da się ustawić ogniskową w aparacie, czy tylko na dandelionie i jak się to robi na nim? Żeby się nie okazało że wtedy dobrze mieć osobną przejściówkę do każdego szkła.
Wiem jak się nastawia ogniskową dla manualnych szkieł ;-)
Ale widzę też że ten sposób nie działa dla szkieł z elektronikę (ale nie mam takich z dandelionem, tylko systemowe), dlatego zastanawiam się jak by to było z dandelionem. Czy wtedy da się ustawić ogniskową w aparacie, czy tylko na dandelionie i jak się to robi na nim? Żeby się nie okazało że wtedy dobrze mieć osobną przejściówkę do każdego szkła.
mieszasz dwie rózne sprawy , stabilizację i potwierdzenie ostrości
ogniskową ustawiasz w dandelionie ( instrukcje łatwo znajdziesz w necie) dla konkretnej ogniskowej, jak masz kilka szkieł programujesz pod konkretny obiektyw, nie jest to trudne i czasochłonne:)
miałem kiedyś takie cudo w dużym systemie- raczej taka proteza, tak samo dobrze ustawisz ostrość z dandelionem jak i bez niego :) szkoda kasy :)
Programowanie dla konkretnego obiektywu i programowanie każdej zmiany przysłony.
Porzuciłem po jednym dniu, więcej czasu zabierało ustawianie niż fotografowanie.
Dla przypomnienia jak to się robiło, poniższy opis programowania.
Command and Data Input
Command input is as simple as making one shot on certain apertures.
After that you will have to enter several digits (data).
The data are to be entered as such, for example,
the number 28 must be entered in the following way: first 2, then 8.
List of Commands And Their Formats
F4.0 + aperture – aperture change. Make a shot on aperture 4.0.
After that the camera will allow you to choose an aperture from 1.0 to 64.
Choose any using the control dial.
To choose, make one shot on the chosen aperture,
Dandelion will remember it and quit the program mode.
You cannot choose or program any intermediate apertures,
such as F1.7.
Mind that if aperture is set from F1.0 to F2.0,
it may influence exposure metering and reduce it.
Incorrect aperture "04", or "00", or " " (empty),
that is, the one with value less than 1.0, is false and cannot be programmed.
F5.6 + 5 digits – focal length change.
The digits are to be entered from greatest to least.
If the focal length is less than 5 digits, add zeros.
For example, for 50mm: 00050. All five digits have to be entered.
Therefore, to change focal length to 50mm,
make shots successively on the following apertures:
F5.6 (command), F4.0 (the first digit is 0), F4.0 (the second digit is 0), F4.0 (the third digit is 0), F7.1 (the fourth digit is 5), F4.0 (the fifth digit is 0).
Focal length ranges from 00001mm to 65535mm.
If the command and 5 digits are entered correctly,
Dandelion will quit the program mode. Check the result.
F8.0 + 2 digits from 01 to 17 – correction of focus confirmation dot.
Dandelion calibration function.
You can move the dot a bit forward or backward,
to manually find the calibration constant.
By default Dandelion is set for the center, constant 09.
F9.0 (without settings) –
switching focus mode - between MF and AF.
This option is the same as MF/AF switch on an autofocus lens.
Please mind that in the MF mode accuracy of focus confirmation
depends on the direction in which the focus ring is turned.
Besides, some cameras may not make an acknowledging beep (then check the viewfinder).
F11 + 2 digits – delay before entering the program mode.
This is set to 10 seconds by default. You can change it into 01 to 99 seconds.
Mind that if you set the delay timing to 15 to 99 seconds,
you will have to make an activating shot 16-100 seconds long to enter the program mode.
Not all cameras will allow you to do that.
Then use the bulb mode.