Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie
I liczysz,że tę stabilizację podzielą lub podwoją do tego zapisu?
?
Jeżeli chodzi ci o szybszy zapis/zrzut danych to się nie martwię, jeśli chodzi ci o obietnicę z czasów premiery M5 II (hi-res z ręki) to nie mam bladego pojęcia co i jak tam wykombinują. Znacznie bardziej czekam na zapis rawów w .dng, najnowszy wizjer Epsona, brak mnożnika w trybie wideo (pomijam dodatkowy - trzeci mnożnik stabilizacji programowej) i 4K nie gorsze od G7 (zakładam, że nawet w M1 II nie dadzą UHD/60 kl./s).
---------- Post dodany o 10:46 ---------- Poprzedni post był o 10:39 ----------
Patrząc na to wideo, wydaje mi się, że jest lepiej w e-m5 ii - są to inne szkła co prawda, ale jednak różnicę widać (przynajmniej dla mnie)
Pamiętaj o dacie wykonania tego porównania względem późniejszych aktualizacji E-M1. Olympus podczas premiery aparatu nie traktuje jego specyfikacji jako zamkniętej. Inny słowy w kolejnych aktualizacjach oprogramowania sterującego aparatem (firmware) dodaje kolejne, istotne funkcjonalności (features).
Potrzebuję pomocy przy moim Em5 mark2. Nie wiem, czy coś źle ustawiam w opcjach ale nie mogę ustawić czasu wyłączania wizjer.. Większość zdjęć kadruje przez wizjer i wystarczy,że gdy nie patrzę przez wizjer ,niemal natychmiast wyłącza się on. Muszę przycisnąć lekko spust żeby mieć ponownie obraz. Wiem, ze jest to oszczędność energii, ale czy mozna gdzieś w opcjach ustawić czas po którym wizjer będzie się wyłączał?
... Muszę przycisnąć lekko spust żeby mieć ponownie obraz. Wiem, ze jest to oszczędność energii, ale czy mozna gdzieś w opcjach ustawić czas po którym wizjer będzie się wyłączał?
Z tego co wiem to Em5 mark2 ma czujnik zbliżeniowy oka i raczej nie ma potrzeby nic naciskać aby był obraz. Pewnie masz ten czujnik wyłączony. Czasu po którym wizjer się wyłącza raczej się nie ustawia. Nie wiem jak w M5 mark 2, w panasie G5 obraz pojawia się momentalnie w wizjerze przy zbliżeniu do niego oka.
I tu też tak jest. Problem polega na tym, że wizjer po odsunięciu oka szybko się wyłącza i tak jak pisałem, trzeba go uaktywnić naciskając lekko spust
I tu też tak jest. Problem polega na tym, że wizjer po odsunięciu oka szybko się wyłącza i tak jak pisałem, trzeba go uaktywnić naciskając lekko spust
Powiedziałbym, że jest podobnie. U mnie też szybko się wyłącza po odsunięciu od oka i tak samo szybko się włącza po ponownym zbliżeniu do oka. Nie trzeba go dodatkowo uaktywniać naciskając spust. Sądziłem, że w OMD M5 2 jest tak samo. Choćby po takiej (http://www.optyczne.pl/298.2-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M5_Mark_II_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_fu nkcjonalno%C5%9B%C4%87.html) recenzji na optycznych gdzie piszą:
"Bezpośrednio przy wizjerze znajduje się czujnik zbliżeniowy, który umożliwia automatyczne przełączanie podglądu z wyświetlacza na wizjer po przyłożeniu do niego oka"
Bo tak powinno by,, tak mialem w em5 mark 1. Nie wiem czy to kwestia ustawień bo czujnik mam włączony. Jak dziala lcd to po zbliżeniu następuje przełączenie, ale dalej jest tak jak opisałem wyżejj. Moze wlasciciel mark 2 się jakiś wypowie?
Strona 109 angielskiej instrukcji:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=178401&d=1468755232&thumb=1 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=178401&d=1468755232)
Wychodzi na to, że możesz go tylko włączyć automatycznie, po zbliżeniu oka (tryb EVF Auto Switch = On), lub przełączać obraz między wizjerem, a ekranem przyciskiem |O| . - gdy EVF Auto Switch = Off.
Ta,, tylko jeśli auto switch jest off, to przy otwartym lcd nie nastepuje przełączenie po zbliżeniu oka, lcd nie wyłącza się .W pozycji on jest ok, ale co z tego jak przy zamkniętym lcd wizjer zaraz się wyłącza
Gdy mam "Auto przełącznik EVF" włączony to przy odwróconym LCD wizjer sam się włącza po zbliżeniu oka i wyłącza po oddaleniu, nie trzeba nic naciskać. Przy widocznym LCD to nie działa co mnie czasem wkurza, w EM5 mk1 było inaczej.
---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:43 ----------
W pozycji on jest ok, ale co z tego jak przy zamkniętym lcd wizjer zaraz się wyłącza
ale jak zbliżasz oko to się przecież włącza, przynajmniej u mnie, więc nie wiem w czym problem.
Problem w tym, że u mnie tak nie jest,.. Lcd zamknięty - wizjer po odsunięciu oka wyłącza się i mimo że oko sie zbliża, nie włącza się. Trzeba nacisnąć lekko spust. Po odsunięciu oka, po chwili słychać ciche "pyknięcie", tak jakby coś się wyłączyło. Jaśniej wytłumaczyć juz nie potrafię
Podsumowując :
-robię zdjęcia przy użyciu wizjera
-lcd zamknięte, nie używane
-po zrobieniu zdjęcia odsuwam oko
- po kilku sekundach słychać pykniecie
- po ponownym zbliżeniu oka, wizjer jest wygaszon,, muszę nacisnąć spust zeby wizjer znowu się włączył
Sprawdź masz ustawione w zakładce K - Narzędzia. Jest tam opcja szybki tryb uśpienia, może jak ją wyłączysz to problemu nie będzie.
Bing!!!! To najprawdopodobniej o to chodził.. Wyłączyłem tę opcję i po kilku testach jest ok. W instrukcji zmyliło mnie to, że opcja ta jest opisana przy filmowaniu. Dzieki za pomoc
dziękuję,
też męczyłem się z szybko wyłączającym się wizjerem - pomogło
może jeszcze ktoś zna inne przydatne sztuczki z M5 II ?
Klip nagrany E-M5 mark II. Na nagrywaniu wideo się zupełnie nie znam, ale, wg mnie, sprzęt daje radę.
https://vimeo.com/178135545
Klip nagrany E-M5 mark II.
Błąd ;) http://www.bhphotovideo.com/c/product/1137319-REG/blackmagic_design_hyperd_avidas5hd_video_assist.ht ml
Błąd ;) http://www.bhphotovideo.com/c/product/1137319-REG/blackmagic_design_hyperd_avidas5hd_video_assist.ht ml
Yyy...? Nie jestem kumaty w wideo, byłbym wdzięczny gdybyś rozwinął. :)
Info od Autora: "I shot this using the FLAT video profile on the Olympus EM5 MARK II. I think it comes up pretty nicely !"
Shot entirely with the Olympus EM5 Mark II, using the flat profile and an external ProRes recorder.
https://johnbrawley.wordpress.com/2016/03/08/olympus-e-m5-mark-ii-flat-profile-tested/ (http://www.bhphotovideo.com/c/product/1137319-REG/blackmagic_design_hyperd_avidas5hd_video_assist.ht ml)
Tu masz wpis dotyczący konkretnie tej produkcji, nie aparatu, gdzie można ściągnąć surowe pliki (pro resy prosto z BlackMagica).
https://johnbrawley.wordpress.com/2016/08/10/intrigue-how-far-will-you-go/
BlackMagic służył tylko w celu zapisu nieskompresowanego obrazu, który jednak powstał w E-M5 Mark II. Nie rozumiem błędu. Do GH4 też wykorzystują zewnętrzne nagrywarki i co? Nagrywarka przyjęła światło na matrycę przy użyciu optyki? Nie, zrobił to korpus.
BlackMagic służył tylko w celu zapisu nieskompresowanego obrazu, który jednak powstał w E-M5 Mark II. Nie rozumiem błędu. Do GH4 też wykorzystują zewnętrzne nagrywarki i co? Nagrywarka przyjęła światło na matrycę przy użyciu optyki? Nie, zrobił to korpus.
Tak, masz rację. Błąd, ale mój.
Tu różnica. (https://johnbrawley.digitalpigeon.com/shr/m7Mv8NZpEeWqWwbtG5M1VQ/2OhyDYSBrxvzW330lJLvHw)
Witam jestem nowy na forum i Z góry przepraszam bo nie wiem jak jeszcze się posługiwać stroną oraz zakładać nowe wątki. Do dnia dzisiejszego byłem użytkownikiem aparatu Panasonic gx7 z obiektywem Panasonic 20 mm F17 oraz Olympus 12 mm F2 Olympus 75 mm F18. Aparat spisuje się świetnie z tymi szkłami ostrzy idealnie Autofocus. Problem mam właśnie taki że zakupiłem nowe body Olympus em5 Mark 2 i jest problem z af w słabym oświetleniu. Nie wiem czy to nazwać słabo oświetlenie w pokoju koło 8:00 na 10 prób af trafił może z 2x . Gdzie Panasonic trafiał celnie w stu procentach nawet wieczorem przy nocnych zdjęcia. Jakiś miesiąc temu kupiłem też Olympusa ale wersje 10 Mark 2. Kupiłem po cenie okazyjnie żeby zarobić i kupić w piątkę. W momencie testu 10 miałem ten sam problem z autofokusem. Początkowo Myślałem że Wina leży po stronie obiektywów lecz w panasonicu nie było tego problemu każdy z obiektywów łapał Autofocus idealnie. Możliwe że miałem jakieś złe ustawienia Proszę o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat a obydwa aparaty są zachwalane. Poza tym wszystko działa świetnie A na pierwszym miejscu 5 osiowa stabilizacja. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź i pomoc
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź i pomoc
Czy jesteś absolutnie pewien, że problem nie leży w minimalnej odległości ostrzenia (nie jesteś zbyt blisko motywu) i aparat jest ustawiony w tryb automatycznego ustawiania ostrości - czy nie wybrałeś, przez przypadek lub nie ;) ręcznego ustawiania ostrości?
Czy pierścień ręcznego ostrzenia w 12/2 jest zamknięty?
Tu na zdjęciu jest otwarty (i wtedy af nie działa)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/08/olympus_MZUIKO_DIGITAL_ED_12mm_black-1.jpg
źródło (http://www.obiektywy.eu/wp-content/uploads/2012/09/olympus_MZUIKO_DIGITAL_ED_12mm_black.jpg)
Autofokus w 12/2 działa super szybko, nawet nocą na słabo oświetlonym parkingu na Manhattanie (6400, 1/40, f/2.0) i w dodatku z EPM2.
Czy jest dostateczny kontrast! pomiędzy motywem a tłem?
Wszystko ustawione jest jak powinno problem jest ten sam z Olympusem 75mm jak i panasoniciem 20mm jednak w tych ostatnich coś już lepiej łapie ale dalej na 10 razy może 3-4 złapie na P anasonicu gx7 za każdym razem w normalnych warunkach tzn na zew w ciągu dnia działa błyskawicznie
---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post był o 13:37 ----------
Jak podlaczylem 12 mm odrazu po wyjęciu 5tki z pudelka i po zabawie działał wyśmienicie Ale jak próbowałem po 18 zrobić zdjęcie pleneru niebo zachmjrzone miałem problem gdzie przy P anasonicu problem nie występował nawet jak była 22-23 lapal af
Ślepy strzał: spróbuj z inną kartą pamięci, najlepiej sformatowaną wcześniej w aparacie. Firmware w obiektywach i w aparacie najnowszy?
EM5 - wer. 2.2
12/2 - wer. 1.1
75/1.8 - wer. 1.2
Karty były 3używane i odrazu formatowanie w aoaracie przed użyciem sandiska lexara oraz kingstona, jeśli chodzi o firmware to odrazu Tak zrobiłem właśnie jak pojawił się problem 75 miała najnowszy za to 12 miała starszy Ale nie pomoglo
---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:03 ----------
Najlepsze jest to ze jak włączę tryb filmowy i nagrywam film af działa perfekcyjnie nie istotne czy za dnia czy w słabszym świetle działa wręcz idealnie
Karty były 3używane i odrazu formatowanie w aoaracie przed użyciem sandiska lexara oraz kingstona, jeśli chodzi o firmware to odrazu Tak zrobiłem właśnie jak pojawił się problem 75 miała najnowszy za to 12 miała starszy Ale nie pomoglo
---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:03 ----------
Najlepsze jest to ze jak włączę tryb filmowy i nagrywam film af działa perfekcyjnie nie istotne czy za dnia czy w słabszym świetle działa wręcz idealnie
Nie mam pomysłu, trzeba poczekać aż pojawi się Jack.
Dużo masz własnych nastaw w menu?
Może warto mu zrobić factory reset?
Właśnie ze nie odrazu był testowany na fabrycznych ustawieniach A potem znikome . Ledwo też udało mi się przywrócić fabryczne ustawienia poprzez kombinacje klawiszy bo w menu nie ma pełnego .
---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------
Dziwne to jest bo za dnia jak się bawiłem w focenie działało wyśmienicie byłem tak zadowlony z zakupu Ale wieczorem niesmak taki miałem ze do 1-2 w nocy siedziałem a rano nie wyspany i dalej walka z tym i nic, jeśli wyxiagne dlon przed obiektyw to łapie af rękę Ale jak schowam to ma już problem to właśnie zauważyłem tez
---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:49 ----------
Tyle wydałem i już nie mam sil napisałem do Olympusa i odp ze nie możliwe żebym trafił dwa wadliwe produkty pod rząd :/ em10 m2 zamówiłem z dani w dobrej cenie z kitem A em5m2 mew euro rtv agd w pl
A jak ustawisz pokrętło na AUTO też nie pomaga?
Masz drugą oryginalną baterię?
Sprób wyciągnąć na dłużej baterię, tak na 2 godziny. Kiedyś Jack tak komuś doradzał z dyktafonem.
Właśnie nie . Mam takie dziwne małe wrażenie że wszysto było ok ale tak jakby coś się nagle zepsuło bo to tak nagle jakby obiektyw miał na to wpływ Ale i body i o biekytyw jest sprawny wiem że dziwnie to brzmi ale pomysły mi się skończyły A nie znam nikogo co ma taki system żeby się spr wszystko
A nie znam nikogo co ma taki system żeby się spr wszystko
Spróbuj w hydeparku założyć wątek - pomoc Wejherowo itp.
Na automacie nic lepiej a bateri nie mam drugiej
Na automacie nic lepiej a bateri nie mam drugiej
Ustandaryzujmy pewne tematy:
1. Masz aparat ustawiony np. w A
Podchodzić do okna i pstrykasz obrazek za oknem 12/2 i co?
Chodzi mi o to by powtórzyć to co napiszesz na moim u mnie.
Dziwne ze w dwóch body Olympusa działo się to samo może coś nie tak faktycznie z obiektywem tylko czemu działa mi w P anasonicu inne szkła trochę lepiej ale dalej to nie mieści się w połowie A panas trafia zawsze zdarzy mu się nie trafić Ale to jest tak jakby tego nie było
---------- Post dodany o 15:17 ---------- Poprzedni post był o 15:14 ----------
Wychodzę na balkon widzę że oknem blok budynku świecące latarnie budynki są ciemne bo nie pada na nie światło tańczę aparatem na boki i w żadnym przypadku gdzie jest latarnia nie łapie jeśli wezmę gdzieś bliżej np ścianę mojego budynku złapie porecz dlon łapie
Dziwne ze w dwóch body Olympusa działo się to samo może coś nie tak faktycznie z obiektywem tylko czemu działa mi w P anasonicu inne szkła trochę lepiej ale dalej to nie mieści się w połowie A panas trafia zawsze zdarzy mu się nie trafić Ale to jest tak jakby tego nie było
Dawaj na prv, możemy zrobić test na drugim body.
A nie kupiłeś czasem jakiegoś factory refreshed czy innego open boxa?
Dawaj na prv, możemy zrobić test na drugim body.
No i o to chodzi. Plusik poleci za 24h.
No i o to chodzi. Plusik poleci za 24h.
Ja nie musialem czekac.
Nie normalna nasza sklepowa wersja
---------- Post dodany o 15:46 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------
Nie normalna nasza sklepowa wersja
Byłem oddać aparat do sklepu był problem z przyjęciem . Babka miła Ale mówi ze już język jest ustawiony i data z godziną nie ma opcji żeby zwrócić. W menu nie ma opcji takiej zeby przywrócić fabryczne ustawienia tzn jest ale data i język zostaje. Przeszukakem neta i na jednej stronie pisalo jak za pomocą kombinacji klawiszy zrobić factory reset. Udało się aparat Pani ładnie przyjęła i kasę zwróciła na karte, najlepsze jest to ze będąc w sklepie babka mówi że przyjmie mi jak przywroce Tak jak z fabryki to dzwonię najpierw do Olympusa A oni mi mówią że tak się nie da ze jak już jest ustawione raz to nie ma takiej możliwości A jednak się dało więc temat zamykam ... wczoraj zamówiłem już Nowego o-md e-m1 z 12-40 i gratis grip oryginalny w promocji więc jak dobrze pójdzie będzie dzisiaj i wtedy mam nadzieję ze nie będę mial takich dziwnych problemów oby
A że się tak zapytam: jest sens wymieniać Panasonica GX80 na E-M5II, szczególnie mnie interesuje filmowanie i stabilizacja. Niestety nie miałem okazji sprawdzić tej w e-m5II ale podobno jest lepsza. A co z innymi ustawieniami do filmowania? Czy ktoś ma jakieś przemyślenia? Proszę o pomoc.
A że się tak zapytam: jest sens wymieniać Panasonica GX80 na E-M5II, szczególnie mnie interesuje filmowanie i stabilizacja. Niestety nie miałem okazji sprawdzić tej w e-m5II ale podobno jest lepsza. A co z innymi ustawieniami do filmowania? Czy ktoś ma jakieś przemyślenia? Proszę o pomoc.
Raczej nie ma sensu wymieniać biorąc pod uwagę, że w GX80 jest dostępna rozdzielczość video 4K, a w E-M5II tylko full HD.
Stabilizacja w obu 5 osiowa i w teście na optycznych skuteczność IS wyszła podobnie w obydwu modelach.
Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem Olympusa omd em 5 mark II.
Jak sprawdzić jego przebieg migawki?. Wiem ze są jakieś kody serwisowe.
Z góry dziękuje
Z góry dziękuje
Masz bana na google? http://bfy.tw/FFPs
Z góry dziękuje
Możesz sprawdzić to: https://forum.olympusclub.pl/threads/86174-Korpusy-m4-3-informacje-og%C3%B3lne
Dorzuciłem do EM10ii również body EM5ii i się zdziwiłem. Z tego co wygooglałem to EM5ii nie obsługuje zmiany punktu focusowania dotykowo na wyświetlaczu podczas korzystania z EVF (EM10ii obsługuje)?
FreddieChopin
12.12.17, 20:35
Dorzuciłem do EM10ii również body EM5ii i się zdziwiłem. Z tego co wygooglałem to EM5ii nie obsługuje zmiany punktu focusowania dotykowo na wyświetlaczu podczas korzystania z EVF (EM10ii obsługuje)?
Ano nie obsługuje, a wielka szkoda, bo to wydaje się być fajna funkcja, dużo wygodniejsza niż klikanie strzałkami... Wyczytałem gdzieś, że aparat jest tak skonstruowany, że nie jest możliwe jednoczesne korzystanie z wizjera i LCD, ponieważ zasilanie dostarczane jest tylko do jednego z wyświetlaczy na raz. Ile w tym dokładnie jest prawdy, to oczywiście inna kwestia, niemniej jednak jeśli to prawda, to raczej takiej funkcji nigdy w tym modelu nie będzie - w przeciwnym wypadku pewnie dodana by została w jakiejś aktualizacji firmware'u.
TO jest bardzo wygodna funkcja. Bardzo. (panasonici nie mają z tym problemów)
Testowałem w EM10 III, działa całkiem spoko, ale EM10III jest jakiś niesforny, ciągle mi się ten punkt ostrości przestawiał, a w 90 % przypadków używam centralnego.
No nic, mocny szok, że model niższy EM10 z tej samej odsłony (mark II) to obsługuje, a półka średnia nie (zawsze było tak, że półki wyższe miały więcej features ;) ). Trzeba żyć z klikaniem strzałkami. Szczęśliwie EM5 ma inne zalety ponad EM10 ;)
Jak dla mnie to ta funkcja do tej pory była dość mało przydatna.
Najczęściej policzkiem zmieniałem punkt AF i wychodziło słabo :(
Ja bym się nie dziwił - wprawdzie ta sama generacja, ale o ile pamiętam to EM10II jest nieco nowszy niż EM5II. Zdarza się też całkiem często, że niektóre funkcje są specyficzne dla amatorskich modeli z niższej półki. Tak jest np. z programami tematycznymi i wbudowaną lampą błyskową.
Pewnie mogliby to wprowadzić w aktualizacji firmware, tak jak zrobił to Fuji.
Zrobią w mk III ;)
A ten to już chyba niedługo? Słyszał ktoś coś?
Ciekawostka: wyszedł firmware 4.0 który ponoć dodaje focus stacking :) (poza tym dodatkowy filtr artystyczny Bleach Bypass i poprawa współpracy AF przy jednym z obiektywów Pnasonic 200mm).
Szczególy: http://dl03.olympus-imaging.com/ww/ud2/PLK/0001/1180/index40a.html
Zgadza się. Zainstalowałem w moim em5ii.
Focus stacking się pojawił. Ten filterek bleach coś tam też jest ...
Nie działa ze wszystkimi obiektywami.
Tu tekst dle em1II, ale dla em5ii też pewnie takie obiektywy współpracują
2. Focus Stacking now supports the M.Zuiko Digital ED 12–100mm F4.0 IS PRO
Firmware Version 2.0 now allows the M.Zuiko Digital ED 12–100mm F4.0 IS PRO to support in-camera focus stacking.
Additionally, seven other lenses support focus stacking, including the M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO, ED 30mm F3.5 Macro, ED 60mm F2.8 Macro, ED 300mm F4.0 IS PRO, ED 7–14mm F2.8 PRO, ED 12–40mm F2.8 PRO, and ED 40–150mm F2.8 PRO.
A EM-5II nie miał już od dawna focus stackingu?
To coś źle pamiętałem, bo wydawało mi się, ze jedna z różnic między EM-10-II a EM-5II to to, że 10 miał tylko focus bracketing, a 5 również focus stacking.
Mam pyatnie związany z focus peaking oraz Keystone compensation - korzystam z tych funkcji często. Gdy włączona jest kompensacja nie działa focus peaking. Keystone'a włączam przez przycisk funkcyjny. Problem jest taki, że ponowne użycie przycisku funkcyjnego nie wyłącza Keystone compensation(przez co focus peaking nie jest wyświetlany). Muszę wejść do menu i przestawić tam Keystone Compenstaion na Off. Czy jest jakaś metoda, aby wyłaczyć tę funkcję nie wchodząc do menu?
Edit: dla potomnych ;) jedna osoba podpowiedziała, że dłuższe przytrzymanie przycisku funkcyjnego wyłączy Keystone'a. Potwierdzam - działa.
Może Ktoś mi odpowiedzieć: czy pliki RAW wysokiej rozdzielczości z tego aparatu można przekonwertować do DNG w Adobe DNG Converter i dalej obrabiać w programie jakim się chce?
Może Ktoś mi odpowiedzieć: czy pliki RAW wysokiej rozdzielczości z tego aparatu można przekonwertować do DNG w Adobe DNG Converter i dalej obrabiać w programie jakim się chce?
Czy z tego https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html#Olympus nie wynika?
Czy z tego https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html#Olympus nie wynika?Tak naprawdę to interesuje mnie potwierdzenie lub zaprzeczenie użytkownika tego aparatu.
Sprawdziłem można. Mam na dysku plik ORF wysokiej rozdzielczości z Olympus OM-D E-M5 II. Plik ma rozdzielczość 9216 x 6912 px i wagę 99,6 MB. Po przekonwertowaniu do .DNG rozdzielczość zostaje zachowana natomiast waga znacząco spada bo do 36 MB. Dlaczego to już nie wiem i czy ma to jakiś wpływ na jakość.
Taki plik .ORF można również otworzyć w darmowym OLYMPUS Viewer 3, a także w DxO OpticsPro 11 Essential, więc nie wiem czy jest sens bawić się w konwertowanie:)
W DxO rozdzielczość tego samego pliku wynosi nieco więcej bo 9248 x 6922 px.
Sprawdziłem można. Mam na dysku plik ORF wysokiej rozdzielczości z Olympus OM-D E-M5 II. Plik ma rozdzielczość 9216 x 6912 px i wagę 99,6 MB. Po przekonwertowaniu do .DNG rozdzielczość zostaje zachowana natomiast waga znacząco spada bo do 36 MB. Dlaczego to już nie wiem i czy ma to jakiś wpływ na jakość.
Taki plik .ORF można również otworzyć w darmowym OLYMPUS Viewer 3, a także w DxO OpticsPro 11 Essential, więc nie wiem czy jest sens bawić się w konwertowanie:)
W DxO rozdzielczość tego samego pliku wynosi nieco więcej bo 9248 x 6922 px.I o to właśnie chodziło, to się nazywa wytłumaczenie. Dzięki Kolego.
Pytanie do użytkowników puszki w srebrnej wersji kolorystycznej? Jak po dłuższym czasie użytkowania wyglądają wasze aparaty? Znajomy sprzedał mi informacje, że te srebrne elementy łatwo zbierają rysy a w czarnych nie ma takiego problemu. Tak czy siak zamówiłem już srebrnego, bo wygląda fajnie retro.
Tak faktycznie jest. Pojawiają się też czarne przetarcia na kantach.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Cóż, będzie trzeba znaleźć jakiegoś dobrego lakiernika.
Cóż, będzie trzeba znaleźć jakiegoś dobrego lakiernika.Nie jest tak źle.
z telefonu
W takim razie zamówię ala skórzane etui na spód z Aliexpress, można wyrwać za 40 zł.
201932
W takim razie zamówię ala skórzane etui na spód z Aliexpress, można wyrwać za 40 zł.
201932Mz dobrze by było gdyby ten futerał miał pasek lub przynajmniej dopinany.
Pasek będzie na body zamontowany, zamierzam kupić Peak Design Leash, o taki:
201933
Pokrowiec ma ochronić dół przed zarysowaniami, bo widzę że ten element najbardziej czuły.
U mnie największe przetarcia były na bokach na kantach opodal mocowania paska.
z telefonu
U mnie największe przetarcia były na bokach na kantach opodal mocowania paska.
z telefonu
O widzisz, przy Peak Design będę mógł wywalić te metalowe trójkąty i zamontować pasek na sznurkach, nie będzie się to tak ocierać.
Zobaczymy za jakieś 2 tygodnie jak już dojdzie sprzęt dla mnie. ;)
Wcześniej tu byla mowa o trybie szybkiego uśpienia. Myślę, że przy fotografowaniu bez pośpiechu może on pozostać włączony co może dać nam więcej zdjęć na jednym ładowaniu akumulatora. Oczywiście tak może nie być.
Ma ktoś może sprawdzone minimalistyczne etui, które pomieści body z 14-42 pancake z dodatkową kieszonką na lampę? Zależy mi na minimalnym rozmiarze przy sensownej ochronie.
Może takie coś:
https://pl.aliexpress.com/item/Digital-Camera-Bag-Case-for-OLYMPUS-E-M5-EM10-E-M10-Mark-II-EPM2-E-P5/32758208877.html?spm=a2g17.search0104.8.49.24f9257 cKBsDWO
Pianę biją nad E-M1X, a o E-M5 mkIII cisza...
Zdarzyło się już takie nowości bez wcześniejszych przecieków? Czy to raczej uwiąd w temacie ?
nie będzie teraz nowej m5. Najwcześniej n a jesieni.
nie będzie teraz nowej m5. Najwcześniej n a jesieni.
Ha! Wtedy to może pojawi się E-M5X :roll:
a w ogóle po co ta mk III co by tam mieli dać. Matrycę z pena?
Stabilizację 7,5 EV na przykład, 4K, PDAF... Pomysłów by nie zabrakło.
Czyli de facto przekształcenie e-m1 mkII w inną obudowę? :P
Generalnie tak, bo tylko obudowa w E-M1 mi nie odpowiadała :)
Zrobienie zdjęcia nieporuszonego na 1/2s nie jest problemem, ale złapanie ostrości pod światło na środkowym punkcie to już jest trudne. Tu się udało:
.210118
Witam serdecznie wszystkich użytkowników!
Z racji dużego prawdopodobieństwa nabycia tytułowego Olka w przyszłości, chciałbym zapytać i poprosić o coś. Otóż aktualnie jestem użytkownikiem Pentaxa K-3 z Sigmą 18-35 oraz Tamronem 70-200. Jest to zestaw "heavy duty" i prędzej czy później przydałoby mi się coś lżejszego i bardziej kompaktowego. Spodobał mi się E-M5 II z tego względu, że według testów i opinii ma świetny stosunek cena / jakość (tym bardziej przy dzisiejszej cenie) oraz posiada świetnie przemyślany dwuczęściowy grip. Wątpię abym polubił się z jakimkolwiek aparatem, którego trzyma się jak sztachetę od płotu, a Olek daje mi aż 3 opcje.
Jak już wspomniałem - na 99,99% zakupię tego Olka z pełnym gripem, serce podpowiada żeby wziąć srebrnego i o ile wygląda on pysznie, to w konfiguracji choćby i z samym głębszym uchwytem cały "retro look" pryska (rak przy okazji, to dziwi mnie czemu gripy nie mają tej samej faktury na gumie co body...). Dlatego też najprawdopodobniej wezmę wersję czarną, która ponoć lepiej się starzeje - czytałem tu i ówdzie (również co nieco na tym forum), że PONOĆ lakier w srebrnej wersji jest mniej trwały. Do tego gdy ten się lekko zetrze, to wychodzi biały podkład, który nie wygląda zbyt dobrze, a dopiero pod nim właściwa puszka. Czarna wersja zaś po przytarciu od razu ukazuje puszkę, co patrząc na stare analogi ma swój urok.
Czy byłby ktoś tak uprzyjmy i mógł potwierdzić powyższe domysły? Jeśli ktoś z was posiada ten korpus i widać wyraźne zużycie, to prosiłbym o wrzucenie fotki do wglądu - jestem ciekaw obu wersji kolorystycznych.
Czy ktoś z użytkowników tego aparatu mógłby sprawdzić, czy przy wywoływaniu RAWów w puszce da się regulować nasycenie kolorów?
Dzięki. Już nie pamiętałem, jak to było, a zdziwiło mnie, że w Mk III też jest ten problem. Chyba to jest cecha charakterystyczna wszystkich Olków.
Hej czy wiecie jak ładować omd 5 mark II przez powerbank? Powerbank do wyłącznego aparatu przez USB i już? Bo jeśli włączę aparat pokazuje się ekran jak przy podłączeni do komputera i raczej żadna z tych opcji nie jest ładowaniem.
Jak już nic nie pomaga, to sięgamy do instrukcji obsługi: https://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2015_/E-M5_Mark_II_MANUAL_PL.pdf
Na stronie 139 piszą, że zasilać aparat można przez grip HLD-8.
Jak już nic nie pomaga, to sięgamy do instrukcji obsługi: https://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2015_/E-M5_Mark_II_MANUAL_PL.pdf
Na stronie 139 piszą, że zasilać aparat można przez grip HLD-8.
Dzięki. Instrukcje przewertowałem i nic o PB tam nie było, ale też przy mark III na optycznych pisali że jest opcja ładowania przez PB zastanawialem się czy w mark II też można
Na stronie 139 piszą, że zasilać aparat można przez grip HLD-8.Nie żartuj, czytałeś całą instrukcję.:-)