Zobacz pełną wersję : Olympus E-410, czy Nikon D70's? -Pilny zakup!
KURNA*CHATA
15.08.07, 11:23
W czwartek musze kupic aparat.
Rozwazam zakup Olympusa E-410 kit lub Nikona D70's [18-70].
Zdjecia robie amatorsko, rodzina, imprezy, podroze.
Wierze, ze pomozcie mi dobrze wybrac i prosze badzcie obiektywni, nie polecajcie mi E-410 tylko dlatego, ze to forum Olympusa.
Pozdr
Mamy tutaj bardzo fajny dział, "jaki aparat wybrać" nie wszystko pchamy do E-system. !!
no trochę różne te aparaty, chociażby na poziomie wymiarów. Macałeś je?
Nikon - Wymiary: 140 x 111 x 78 mm. * Waga: 600 g
Olympus - Wymiary 129,5 x 91 x 53 mm Waga 375 g
pzdr
Do zastosowań co podałeś to e410... d70s to już stary dziadek.
KURNA*CHATA
15.08.07, 11:50
Macalem jakies pol roku temu w MM d70s i wywarl on na mnie piorunujace wrazenie :)
jednakze slyszalem o jego nienajlepszych jpg'ach i problemach z pomiarem swiatla :(
Olka niestety nie mialem w lapkach ale bez trudu moge wyobrazic jego gabaryty.
Nikona z kitem 18-70 moge miec za 2599zl (FJ), a Olego z kitem 14-42mm za 2300.
Jak juz wspomnialem zalezy mi na dobrych jpg, gdyz 90% beda wlasnie wtym formacie robione. Niskie zuzycie energii tez dla mnie jest wazne, tutaj lepiej wypada Nikos. Szybkostrzelnosc nie jest najistotniejsza.
Mam jeszcze pytanie odnoscnie kita 14-42, czy jest on tak samo ostry jak 14-45 ?
@grizz -stary ale jary :)
Za 2900 zł masz Olympusa E-510 z 14-42mm, Nikona D70 za 2800 z 18-70mm.
Fanem miniaturyzacji w wykonaniu E-410 chyba nie jesteś, skoro brałeś pod uwagę D70 - aparat z 'normalnym' gripem do chwytania aparatu. E-410 to pchełka i taki uchwyt praktycznie nie występuje. E-510 jest większy, jest go za co złapać, itp.
A cała reszta przemawia na korzysć E-systemu - więcej megapikseli ( D70 to tylko 6.2 mln pikseli, a 8 mln to teraz przyzwoite minimum - Olki mają 10 mln. ). Czyszczenie matrycy w E-systemie, LiveView w E-410, dodatkowo stabilizacja w E-510 - ja bym się nie zastanawiał.
Piotr Grześ
15.08.07, 12:13
Też bym sie nie zastanawiał, gdybym miał kasę :mrgreen:
dog_master
15.08.07, 12:14
Za 2900 zł masz Olympusa E-510 z 14-42mm, Nikona D70 za 2800 z 18-70mm.
Fanem miniaturyzacji w wykonaniu E-410 chyba nie jesteś, skoro brałeś pod uwagę D70 - aparat z 'normalnym' gripem do chwytania aparatu. E-410 to pchełka i taki uchwyt praktycznie nie występuje. E-510 jest większy, jest go za co złapać, itp.
A cała reszta przemawia na korzysć E-systemu - więcej megapikseli ( D70 to tylko 6.2 mln pikseli, a 8 mln to teraz przyzwoite minimum - Olki mają 10 mln. ). Czyszczenie matrycy w E-systemie, LiveView w E-410, dodatkowo stabilizacja w E-510 - ja bym się nie zastanawiał.
Ekhm, D70 a D70s to dwa rozne aparaty ;)
D70s ma bardzo dobry AF i wspomaganie normalne, a nie blyskajaca lampka.
A E410 mozna zostac za 2,3k - 500zl to jednak roznica [hm, Najkon nadal taki drogi... rok temu tyle samo...]. Jezeli chcesz maly aparat, to bierz :P Jezeli nie, to wybieraj pomiedzy E510 a D70s
Niskie zuzycie energii tez dla mnie jest wazne, tutaj lepiej wypada Nikos.
Lepiej, tzn ile? Na nieoryginalnym aku. [GP] w łikend zrobilam prawie 1100 zdjec, a aku. dalej miga na czerwono, wiec juz go nie bede meczyc :D
...
Olka niestety nie mialem w lapkach ale bez trudu moge wyobrazic jego gabaryty.
...
Nie odbieraj moich slow zlosliwie ale wyobrazenia to mogą miec studenci ASP, no moze jeszcze nasi rządzący, ale ty chcesz utopic blisko 3 tyś. zł. a w przyszlości nie wiadomo jeszcze ile kasy wydasz na system (jesli cie wciągnie). Dlatego idz, zobacz, pomacaj, bo czasem (nazwet bardzo czesto) okazuje sie ze pomimo ze cos ci technicznie odpowiada to jednak po "macaniu" jakos ludzie odrzucają wczesniejszy wybor. Tele jesli chodzi o wyobrazenia.
CO zas sie tyczy obu aparatow to jednak faktycznie zestawialbym raczej D70s z E510. Zarowno gabaryty jak i cena. Technicznie tez sadze ze 510 (410) jest lepsza od D70(s). Kiedys bawilem sie D70(s) w MM i stasznie zniechecilo mnie do niej dzwięk klapiącego lustra (o boshe jaki fujjjjjj). Aparat ogolnie dobry, ale lepszy 510. Uzytkownicy tego forum nie udziela ci odpowiedzi obiektywnej z powodu bardzo prozaicznego, sa posiadaczami Olka i on im wystarcza (w przeciwnym razie uciekliby do Canona albo Nikona). Ogolni ebiorac to oba sa dobre i nawet jesli wdepniesz w Nikona to nie musisz popelniac samobojstwa.
KURNA*CHATA
15.08.07, 13:49
Mam jeszcze pytanie odnoscnie kita 14-42, czy jest on tak samo ostry jak 14-45 ?
Po pierwsze:
Z tych dwóch aparatów IMO zdecydowanie D70's. Co do jakości jpg'ów... jak każdy aparat trzeba go poznać. To pozwoli uzyskać odpowiednio dobre rezultaty ;-)
Po drugie:
Nikkor AF-S DX 18-70/3.5-4.5 IF-ED to bardzo przyzwoity obiektyw. Nikoniarze bardzo go chwalą. Proponuję byś zerknął na test tego obiektywu TEST na www.optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/23.11-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-70_mm_f_3.5-4.5_IF-ED_Podsumowanie.html). Nie zestawiałbym go z Zuiko 14-42/3.5-5.6. Nikkor ma lepszy zakres oraz jest jaśniejszy, a optycznie w mojej opinii lepszy.
zdecydowanie d70s do amatorsko imprezy, rodzina, podróże?
zdecydowanie d70s do amatorsko imprezy, rodzina, podróże?
...grizz D70's jest stricte amatorską puszką. Tak samo jak Nikkor AF-S DX 18-70/3.5-4.5 IF-ED jest amatorskim obiektywem. Nie można tym lustrem fotografować rodziny, imprez czy też posługiwać się nim w podróży? Pierwsze słyszę :mrgreen: To może zaproponujmy mu jakąś małpkę... u cioci na imieninach będzie the best. Ze względu na co E-410 jest lepszy? Ze względu na gabaryty i wagę? Większą liczbę pikseli? Autor wątku stwierdził
Macalem jakies pol roku temu w MM d70s i wywarl on na mnie piorunujace wrazenie.
Po zestawieniu aparatów mniemam, że gabaryty są najmniej ważnym z kryteriów. Chcesz powiedzieć, że zestaw E-410 z Zuiko 14-42/3.5-5.6 jest lepszym zestawem od D70's z Nikkor AF-S DX 18-70/3.5-4.5 IF-ED? Popatrz na obiektywy :roll: Jeśli E-410 byłby w zestawie z Zuiko 14-54/2.8-3,5 to rozumiem :mrgreen:
Jasne, ze można, ale MZ e410 jest lepszy do tego typu zastosowań - więcej trybów automatycznych, LV, Większy LCD - znacznie lepszej jakości...
Raczej e510 i fotki fajne. Kolorowe a nie takie jak kiszone ogorki z Nikona. Te z Olka beda sie rodzinie podobaly.
Czesc.Ch.
najkon D70(s) to getto w porównaniu do nowych OLKÓW. jeśli koniecznie żółty pasek to przynajmniej D80...
KURNA*CHATA
15.08.07, 20:48
E510 niestety odpada.
Max za aparat moge dac 2600zl.
To bierz e410 z dual kitem... (40-150 możesz kupić używane będzie jeszcze troszke taniej)
http://www.euromega.pl/shopping/product_enlarge.php?ref22=sk&id=1616
Wydawalo mi sie, ze siedemdziesiatki juz nie mozna kupic (nowki). Ten Nikon bedzie trudniejszy (wiecej zaangazowania) przy robieniu zdjec. Olympusy dla Twoich wymagan beda robily piekne zdjecia i tyle. Poza tym u Olka masz wiecej gadzetow. Nikon to ociosany porzadny sprzet, nie wiem czy chcesz z nim walczyc. Tak czy siak cokolwiek kupisz bedziesz zadowolony. Pomysl tylko o obiektywach na przyszlosc (jesli Cie to pociaga). Tutaj sa duuuze rozbieznosci.
Pozdrawiam.