Zobacz pełną wersję : Odszumianie w Neatimage
Witam !!
Jeżeli stosujecie ten odszumiacz do odszumiania zdjęć z E-1 to wgrywacie do niego gotowe profile szumu ze strony Tu (http://www.neatimage.com/noise-profiles/digital-cameras/Olympus/download.html) jeżeli tak to który wybraliście.
w zależnosci od tegoczego uzywasz do wywołania i jaki format odszumiasz wtedy odpowiedni profil wybierasz :)
pzdr
dziekan
w zależnosci od tegoczego uzywasz do wywołania i jaki format odszumiasz wtedy odpowiedni profil wybierasz :)
pzdr
dziekan
Ale chodzi mi który profil wgrać z tej strony co podałem
wybierasz do rodzaju aparatu jaki posiadasz ja mam E-500 biore E-500, następnie wybierasz odszumianie Tiff i Jpeg, jak robiłes w raw i wywoływałes w Raw shooter to ten sciagasz a jak w Olympus Master to sciagasz olympus master :]
pozdrawiam.
Masz E-1 bierzesz E-1 jak cykałes w Raw to w zaleznosci czym wywoływałes, jak w Jpeg to nie ma wyboru bierzesz drugą pozycję z E-1
dziekan
przykleje się do pytania, ale tym razem o e-330, tam jest dostępne tylko odszumianie dla plików jpg i tiff, więc pytanie do użytkowników e-330. na jakim profilu wy jedziecie ?
krzysiek1902
15.08.07, 10:40
w ktore miejsce trzeba wkleic te sciągniete pliki?
w ktore miejsce trzeba wkleic te sciągniete pliki?
X:\Program Files\Neat Image\PROFILES do tego katalogu
Jest kilkaprofili ktore ich autorzy rozgrabniczyli do jpg, giff. Cos nimi kierowalo, jakas roznica musi byc. Sami to oceńcie a nie zdajcie sie na uzytkownikow forum. Kazdy ma jednak inny gust. Jeden lubi czerwony inny zielony, wiec kazdy ocenia pod siebie. Dla jednego ziarno to juz szum, a dla innego inny wymiar atryzmu.
irupo:
to nie tak...
do każdego rodzaju pomieszczeń, oświetlenia itp. generuje się samemu dedykowany profil. nie można efektywnie używać gotowców, ponieważ każde zdjęcie jest inne...
w skrajnych przypadkach użycie gotowca nawet pogarsza jakość fotki, zamiast poprawiać...
irupo:
to nie tak...
do każdego rodzaju pomieszczeń, oświetlenia itp. generuje się samemu dedykowany profil. nie można efektywnie używać gotowców, ponieważ każde zdjęcie jest inne...
w skrajnych przypadkach użycie gotowca nawet pogarsza jakość fotki, zamiast poprawiać...
Czyli najlepiej samemu dobierać parametry odszumiania do danego zdjęcia .Myślałem że te profile co wkleje to tylko wybieram czułość zdjęcia z gotowca i odszumiam ,ale wiadomo że jak jest coś nie tak to poprawiam .
wg mnie te profile po coś są, i ja jestem za gotowcami.
jedziesz wszystko gotowcem, tak jak RAW, a kontrowersyjne fotki, niezadowalające walisz indywidualnie.
lenistwo jest lenistwem i nie jestem za obrabianiem 100 zdjec indywidualnie.
pstryka sie dla przyjemnosci itd
wiec pytanie jeszcze raz do uzytkownikow e-330 , z jakich profili korzystacie ??
caymer:
ila RAW'ów obrobiłeś dotąd z odszumianiem?
KaarooL ani jednego. Nie robiłem tego ale pytam. Lepiej wiedzieć wcześniej.
Moja wina że jestem teoretyk ?
przykłądowo do e-500 są 3 profile:
JPEG and TIFF
RAW with RawShooter Premium
RAW with Olympus Master
a do e-330 jest tylko:
JPEG and TIFF
stąd moje, pewnie jak zwykle debilne pytanie. Po to tu siedzę żeby się czegoś dowiedzieć.
W NI wybierasz funkcję "AutoProfile", potem korygujesz ustawienia czterema suwaczkami (bez Sharpness) na podglądzie 100% - i to jest metoda, a nie gotowe jakieś profile. Skąd gotowy, ale głupi profil ma wiedzieć jak mocne masz szumy, jakie miałeś światło, jak mierzyłeś światło, itd.??
Dokladnie. Ja robie wlasnie tak: otwieram zdjecie, klikam "Auto Profile", patrze co wychodzi i ew sam koryguje suwakami, choc zazwyczaj efekt osiagniety przez program jest zadowalajacy.