Zobacz pełną wersję : Światło i cień w fotografii
zbyma72age
12.07.07, 20:20
Może kogoś zainteresuje
" Trzydzieści lat czekaliśmy na tę książkę! Od czasu "Oświetlenia w fotografii" Witolda Dederko nie było w polskiej literaturze fotograficznej pozycji tak dogłębnie analizującej zagadnienie oświetlenia i oświetlania w fotografii.
Nowo powstałe Polskie Wydawnictwo Fotograficzne zaznaczyło swoje wejście na rynek książek fotograficznych niezwykle silnym akcentem – rozpoczęło udostępnianie czytelnikom sumy doświadczeń legendarnej rodziny fotograficznej Dederków. Pierwszą pozycją, wydaną pod patronatem medialnym Foto Kuriera, jest „Światło i cień w fotografii”; książka opracowana przez syna Witolda, Szymona Dederko "
Zamówić można:
http://www.fotoszop.pl/Produkt.aspx?pid=206
Światło i cień w fotografii
Szymon Dederko, Polskie Wydawnictwo Fotograficzne, 83-924694-0-2, 2007, 168 str., B5, okładka broszurowa, Cena: 55.00 zł
Rafał Czarny
12.07.07, 21:02
Czemu taka droga ta książka???? :evil: 168 stron i miękka okładka. Poczekam, aż pojawi się za pół ceny w tanich księgarniach.
o thx za info! ta stara znam.... a o nowej nie wiedzialem ;-)
Czytales juz? czy poprostu znalezles info i polecasz (zreszta samo nazwisko autora to juz dobra reklama)
Zdaje się, że to klasyka literatury fotograficznej. Starej wersji nie czytałem, znam fragmenty, na pewno pozycja godna przeczytania...
Dzięki za info - może sobie zażyczę ową knigę na jakiś prezent - wystarczy delikatnie zasugerować komu trzeba ;-)
Zdaje się, że to klasyka literatury fotograficznej. Starej wersji nie czytałem, znam fragmenty, na pewno pozycja godna przeczytania...
Dzięki za info - może sobie zażyczę ową knigę na jakiś prezent - wystarczy delikatnie zasugerować komu trzeba ;-)
"stara wersja" jest klasyką i jest dostepna na sieci bez problemu (ed2k) i z tego co pamiętam zupełnie legalnie, bo prawa autorskie już wygasły.
Rafał Czarny
14.07.07, 21:06
"stara wersja" jest klasyką i jest dostepna na sieci bez problemu (ed2k) i z tego co pamiętam zupełnie legalnie, bo prawa autorskie już wygasły.
Ściągnąłem osłem tę wersję (nieżyjącego już Witolda Dederki). Dla mnie książka zupełnie niestrawna. Techniczny żargon, wykresy, tabelki itp. Książka pewnie była nudnym podręcznikiem w jakiejś zawodówce fotograficznej (były dawniej takie szkoły).
Mam na półce inną książkę Witolda Dederki - "Guma warszawska". Przed laty marzyłem, by zrobić gumę. Jednak książka była tak kiepsko napisana, że nie przydała się jako instruktarz.
Tutaj można pobrać wersję w pdf:
http://www.guma.powernet.pl/gumawar.pdf
jezeli juz mowa o ksiazkach to ja mam takie pytanko. Czytaliscie moze ksiazke Richarda Olsenius " Fotografia czarno-biala"? Mam zamiar sobie ja kupic ale zastanawiam sie czy warto
Tej nie czytalem, ale mam autorstwa Michaela Bussellea o tym samym tytule. Duzo przykladow i malo pisania. W skrocie wyglada tak: Zdjecie, do tego opisanie zasady, patrzenia, myslenia i dzialania. Zwizle i na temat.
Tej nie czytalem, ale mam autorstwa Michaela Bussellea o tym samym tytule. Duzo przykladow i malo pisania. W skrocie wyglada tak: Zdjecie, do tego opisanie zasady, patrzenia, myslenia i dzialania. Zwizle i na temat.
Tego samego autora mam Portret Doskonaly. Swietna ksiazka, moge to napisac z czystym sumieniem. Bardzo dobrze systematyzuje zebrana wiedze praktyczna i daje wiele swiatla na fotografie portretowa. Polecam.