Zobacz pełną wersję : zdjęcie do dowodu osobistego
GrzegorzSz
27.07.12, 13:14
Wymogi zdjęcia do dowodu osobistego nie są zbyt skomplikowane
Fotografia musi być wyraźna (ostra). Obowiązkowo: lewy profil, lewe ucho odsłonięte, bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami.
Zamierzam się z tym zmierzyć :) Domowym sposobem :roll:
Gdyby ktoś się chciał podzielić swoim doświadczeniem i udzielić jakiejś rady było by mi miło jak i innym którzy zadają sobie pytanie czy i ja dał bym sobie radę ?`
---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------
zastanawiam się czy po zrobieniu takiego zdjęcia poddawać je obróbce ?
czy pomniejszyć i do jakich rozmiarów?
Wymogi zdjęcia do dowodu osobistego nie są zbyt skomplikowane
Fotografia musi być wyraźna (ostra). Obowiązkowo: lewy profil, lewe ucho odsłonięte, bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami.
Zamierzam się z tym zmierzyć :) Domowym sposobem :roll:
Gdyby ktoś się chciał podzielić swoim doświadczeniem i udzielić jakiejś rady było by mi miło jak i innym którzy zadają sobie pytanie czy i ja dał bym sobie radę ?`
---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------
zastanawiam się czy po zrobieniu takiego zdjęcia poddawać je obróbce ?
czy pomniejszyć i do jakich rozmiarów?
To popatrz i pczytaj w trakcie zastanawiania sie:mrgreen:67426
Biała lub jasnoszara ściana za plecami, na wysokości ok 30 cm (przymocowana np. do nóżki taboretu) lampa błyskowa z palnikiem skierowanym do góry, na aparacie druga lampa, do doświetlenia cieni i wyzwolenia lampy za Tobą.
Obróbka jedynie w kwesti odblasków na skórze i drobnych niedoskonałości cery.
To co powyżej wkleił Mirek to wymogi do zdjęcia paszportowego, nie do dowodu. Spokojnie sobie poradzisz, mi robił foto do dowodu mąż ;)
To popatrz i pczytaj w trakcie zastanawiania sie:mrgreen:67426
to wymogi do zdjęcia paszportowego.
Myslalem ze to to samo.Kurde,teraz popatrzylem w swoj i od dwoch lat niewazny,zony to samo.
GrzegorzSz
27.07.12, 15:57
Dzięki za szybką reakcję na mój post :)
zastanawia mnie jeszcze czy wielkość zdjęcia ma znaczenie
czy lepiej pomniejszyć do 3,5cm x4,5cm
czy może być większe?
po co wieksze, skoro w wymaganiach jest 35x45?
GrzegorzSz
27.07.12, 16:23
tylko chodzi mi o wielkość na pendrive który zaniosę do fotografa nie na papierze
Zdjęcie do dowodu to 3,5x4,5 cm co przy 300 DPI da wymiary 413x531 pix, taki plik można przygotować w dowolnym programie graficznym. Potem możesz upchać takie zdjęcia na odbitkę 15x10 cm a więc 1795x 1205 pix i za kilkadziesiąt groszy uzyskać 8 zdjęć dowodowych - do wycięcia. Z powodzeniem można użyć do tego celu programu upychacz (http://www.mimuw.edu.pl/~janek/fotokicz.htm), który już polecałem na tym Forum, albo stworzyć sobie taki plik w PSie i wkleić do niego fotki.
Zobacz też TEN wątek (https://forum.olympusclub.pl/threads/9392-Zdjęcia-do-dowodu-itp.).
GrzegorzSz
27.07.12, 17:33
dzięki Karol muszę pokombinować
myślałem że jak zaniosę do fotografa i poproszę o sześć odbitek formatu 35x45 to wystarczy:)
Jasne że wystarczy :D
Mój kolega wyrabiał ostatnio dowód dzieciakowi. Wykazał się mistrzostwem świata :D Ponieważ dziecko było w tym czasie na obozie, kombinował ze zdjęciami które miał w posiadaniu. Znalazł, jednak takie bez odsłoniętego ucha. Przekopiował więc ucho ze zdjęcia żony :lol: Niby nikt nie zakwestionował ale dzieciak i tak okazał się potrzebny - do złożenia dokumentów trzeba się zjawić osobiście.
dzięki Karol muszę pokombinować
myślałem że jak zaniosę do fotografa i poproszę o sześć odbitek formatu 35x45 to wystarczy:)
I zapłacisz jak za zboże, a jeśli zrobisz "po Karolowemu" 0,50-0,80gr.
GrzegorzSz
27.07.12, 21:29
bardzo wszystkim dziękuje rozwialiście wszystkie moje wątpliwości
a co mi z tego wyszło napiszę wkrótce :wink:
GrzegorzSz
31.07.12, 17:32
No i się udało :cool: za dwa złote mam 8 odbitek już pociętych
okazało sie że nie jest to aż takie skomplikowane
jeszcze raz dziękuje 67615
kiedyś miałem podobny problem. Zrobiłem sobie zdjęcie jak się patrzy. Wydrukowałem na drukarce foto HP618 i pomaszerowałem do Urzędu. A tam pan w okienku mówi mi, że zdjęć odemnie nie przyjmie :-( Patrzę a zdjęcia się po drodze rozmazały... miałem je w kieszeni. Okazało się że tusz kupiony na alledrogo był mimo, zapewnień sprzedawcy "podróbą"
Nie wypada, abym się nie odezwał, gdyż robię te zdjęcia codziennie od 35 lat, ale w czym konkretnie jest problem ?... Do dowodu trzeba zrobić ładnie buzię z lewego półprofilu z odkrytym uchem ... retusz przechodzi nawet liquify w szopie... Paszport to tzw. zdj biometryczne --trzeba mieć wzór z internetu... Niedługo do dowodu także będą zdjęcia biometryczne...
------------
Ustawiam zawsze 600dpi przy legitymacji.., gdyż można potem zrobić A4 w razie potrzeby (to wystarcza przy twarzy)...
Obecnie drukuję za pomocą akcji w szopie 6szt (4szt z ramkami) na termosublimacyjnej drukarce Canon Selphy --całkowity koszt materiału poniżej 1,40zł za 10x15cm... za ekspres biorę 25zł...
A takie cos masz Irek???
http://www.youtube.com/watch?v=p89AhJ1FvOU&feature=player_embedded
A takie cos masz Irek???
http://www.youtube.com/watch?v=p89AhJ1FvOU&feature=player_embedded
-------------------
---Hehe--Nigdy nie zrobili wg moich wymiarów (minimalnie inne potrzebuję w milimetrach, bo lubię oddawać z białymi ramkami) poza tym są wymiary policyjne, wojskowe, służba celna, do dyplomu itd, więc za obcinarkę służy mi żona :)
ps: Co do tzw wynalazków to chyba wiadomo ... :) Żona obsługuje wiszący statyw zmotoryzowany przeze mnie ... za pomocą silnika od wycieraczki samochodowej ...
-------------------
---Hehe--Nigdy nie zrobili wg moich wymiarów (minimalnie inne potrzebuję w milimetrach) poza tym są wymiary policyjne, wojskowe, do dyplomu itd, więc za obcinarkę służy mi żona :)
Osstra kobitka?? :-D
GrzegorzSz
31.07.12, 20:34
ot taki mój kaprys pomyślałem zrobie zdjęcie do prawa jazdy spojrzałem na stare prawo jazdy na zdjęcie zrobiłem podobne zaniosłem do wywołania a pan fotograf powiedział że złe i nie wywołał ,próbowałem się czegoś od niego dowiedzieć ale stwierdził że przecież mówi że złe i się nie nadaje i to był koniec dyskusji.
Stąd ten temat na forum :)
zdjęcia zrobiłem za domem na tle jasnej ściany pomniejszyłem wrzuciłem 8 na format 10x15 i wszystko wyszło dobrze fotograf wywołał ja zapłaciłem 2 zl i wszyscy są zadowoleni zwłaszcza żona bo będzie miała nowe prawo jazdy :wink:
a przy okazji wyszedł z tego mały poradnik jak domowym sposobem zrobić sobie zdjęcie do dowodu lub prawa jazdy:) wprawdzie zysk nie wielki a satysfakcja duża ;)
Fajny temat :) plus do rep ode mnie :)
ale proszę P.T. Moderatorów o poprawienie orta w tytule (podwójne "i") żeby wyszukiwarka w przyszłości problemów nie miała.
ot taki mój kaprys pomyślałem zrobie zdjęcie do prawa jazdy spojrzałem na stare prawo jazdy na zdjęcie zrobiłem podobne zaniosłem do wywołania a pan fotograf powiedział że złe i nie wywołał ,próbowałem się czegoś od niego dowiedzieć ale stwierdził że przecież mówi że złe i się nie nadaje i to był koniec dyskusji.
Stąd ten temat na forum :)
zdjęcia zrobiłem za domem na tle jasnej ściany pomniejszyłem wrzuciłem 8 na format 10x15 i wszystko wyszło dobrze fotograf wywołał ja zapłaciłem 2 zl i wszyscy są zadowoleni zwłaszcza żona bo będzie miała nowe prawo jazdy :wink:
a przy okazji wyszedł z tego mały poradnik jak domowym sposobem zrobić sobie zdjęcie do dowodu lub prawa jazdy:) wprawdzie zysk nie wielki a satysfakcja duża ;)
------------
Każdy inteligentny człowiek poradzi sobie z jednym zdjęciem ... przy robocie seryjnej trzeba mieć odpowiednią technikę, aby zdjęcia podobały się klientom i przyjmującym zdjęcia urzędnikom... a u mnie ci urzędnicy też się fotografują :)
------
Saboor: Dlatego jest zbyt mała podaż moich modelek na OC .... może choć jedną wycinarkę wymiarową kupię :)
GrzegorzSz
31.07.12, 21:02
------------
Każdy inteligentny człowiek poradzi sobie z jednym zdjęciem ... przy robocie seryjnej trzeba mieć odpowiednią technikę, aby zdjęcia podobały się klientom i przyjmującym zdjęcia urzędnikom... a u mnie ci urzędnicy też się fotografują :)
------
Saboor: Dlatego jest zbyt mała podaż moich modelek na OC .... może choć jedną wycinarkę wymiarową kupię :)
jasna sprawa że zawodowcy mają swoje sprawdzone sposoby ja te 8 zdjęć wklejałem jedno po drugim bez programu upychacz straciłem dużo więcej czasu ale jak się chce to można sobie poradzić samemu :)
Uzupełnię wątek ...Obecnie często potrzeba wysyłać zdjęcia na uczelnie albo do podań do pracy w wersji cyfrowej... Zwykle należy to robić w formacie 2x2,5cm przy 300dpi co daje w pikselach 236x295 ... plik wyjściowy w jpg nie powinien przekraczać 50Kb co robimy sterując kompresją... Niektóre uczelnie albo firmy mają inne wymagania...