PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do Olympus E-330?

Spidzior
3.04.07, 13:45
Witam,

Najprawdopodobniej juz niedlugo dolacze do waszego grona, gdyz planuje zakup Olympusa E-330. Zastanawiam sie jednak w jakim zestawie lub moze lepiej dokupic obiektywy osobno. Mam na oku E-330 z dwoma obiektywami (14-45 + 40-150) lub E-330 z jednym obiektywem (14-54). Dodam tylko, ze ta druga opcja kosztuje srednio o 1000 PLN wiecej :(

Bedzie to moja pierwsza lustarzanka :) wczesniej mialam Sony DSC-717 i mysle, ze doroslam juz do czegos bardziej zaawansowanego. Fotografuje glownie architekture, troche przyrode i zwierzeta, a najmniej ludzi, zdjecia macro robie sporadycznie, choc nie chcialabym odebrac sobie tej mozliwosci. Prosze pomozcie w wyborze obiektywow. A moze cos innych producentow warte jest zainteresowania?

Pozdraiwam

Jeronimo
3.04.07, 13:57
14-54mm a pozniej mozesz sobie dokupic ten teleobiektyw (bo jest on relatywnie tani :P)

kisi
3.04.07, 14:01
Jesli wydolisz kasowo to bierz E330 + 14-54. W przeciwnym razie moze sie okazac ze bedziesz kombinowal jak i gdzie dokupic tanio 14-54.

marecki
3.04.07, 14:06
Oczywiście bierz z 14-54. Na tele z czasem dociułasz kaskę.

RadioErewan
3.04.07, 14:14
A ja dorzucę do pieca i powiem, że z zakupami E330 należy się chyba spieszyć.
Tez polecam zestaw z 14-54.

Pozdrawiam

C+
3.04.07, 14:37
A ja dorzucę do pieca i powiem, że z zakupami E330 należy się chyba spieszyć.
Tez polecam zestaw z 14-54.

Pozdrawiam

Będzie następca :mrgreen:

andytown
3.04.07, 14:54
dopiero w marcu - pewnie będzie ten następca a już pewnie nie produkują- chociaż przy tej cenie to on fajnie schodzi:)

też 14-54:) jak ciebie stać;) - różnica duża:)

suchar
3.04.07, 19:06
Mysle, ze E330 z 14-54 bedzie bardzo rozsadnym wyborem. ZD 14-54 to bardzo dobre szkielko i predzej czy pozniej i tak bys na niego wymienila ZD 14-45. ZD 14-45 sprawdzi sie do architektury, widoczkow i ludzi, ale do zwierzat bedziesz musiala predzej czy pozniej dokupic 40-150, albo 50-200. 40-150 jest dosc tani, a dosc dobry. Moim zdaniem, jesli masz kase, to bierz E330+14-54.
Pzdr

KaarooL
3.04.07, 19:42
olać ilość, liczy się jakość. grubo ponad rok miałem tylko 14-54 i wiele do szczęścia mi nie brakowało. do reportażu dobry, do portretu też. nie nadaje się tylko do wnętrz (11-22 albo 7-14) i do ptaszków (50-200).

E-330 w połączeniu z 14-54 to obecnie najlepsza jakość obrazu i najszybszy AF w systemie 4/3.

za jakiś czas dokupisz jakąś Sigmę (tele) albo to zapowiadane Zuiko 70-300.

kmc
4.04.07, 12:40
Preszedłem dokładne te sama drogę, z 717 sonego na oly 330. Ja wzialem jednak double kita, ze wzgledu na różnorodnośc zastosowań. U Ciebie sprawa jest prostsza. Generalnie, bardzo brakuje mi jasnego, szybkiego szkła. Te co mam są fajne, ale na Twoim miejscu zacząłbym od 14-54, a drugie szkło, jest relatywnie tanie.

pozdrawiam

Karol
4.04.07, 14:17
IMHO oba rozwiązania są do przyjęcia. 14-54 to klasa sama w sobie, jednak wybierając wersję bardziej budżetową masz od razu większy zakres - nie wiem jak u Ciebie z groszem i na ile Ci zależy na długim szkle od razu. Gdybyś wybrał tańszą opcję mógłbyś zmienić krótki obiektyw za kilka m-cy na 12-60 - rewelacyjny zakres ogniskowych, jednak cena niewiadoma póki co, podobnie jak porównanie jakości do 14-54, bo jeszcze nie ma na rynku 12-60. Sam chcę kupić któryś z nich - póki co czekam - jak cena będzie do przyjęcia to warto - fajnie mieć tak szeroko na krótkim końcu... Póki co mam krótkiego kita 14-45 - jak najbardziej da się tym robić zdjęcia, chociaż przewaga 14-54 jest nie do podważenia - ten drugi - o czym rzadko się słyszy, poza innymi zaletami, jest całkiem fajny do makro, co czyni go szalenie uniwersalnym.
Kiedyś też fotografowałem 717-nastką - na owe czasy to był bezkonkurencyjny sprzęt...

dziekan
5.04.07, 00:24
tak jak poprzednicy bierz 14-54 a dlaczego nie będe się powtarzał.
pozdrawiam

YxasoR
5.04.07, 00:48
tak jak poprzednicy bierz 14-54 a dlaczego nie będe się powtarzał.
pozdrawiam
Nie mam tego szkła jednak jak przez chwile miałem podpięty do aparatu to już mógłbym go nie odpinać... Tak samo było z 50 Macro, ale ten już mam.
Bierz 14-54, a nie będziesz zawiedziony ;)

grizz
5.04.07, 09:04
się przyłączam

bierz 14-54 to świetne szkiełko... dajew bardzo uniwersalny zakres... na dodatek ostrzy z bliska, a więc i pseudo-makro Ci zapewni...

mateuss
5.04.07, 14:23
na cyfrowe.pl koniec sprzedaży olka e-330 więc RadioErewan miał rację i trza było się słuchać.

chyba koniec produkcji

grizz
5.04.07, 14:37
Jeszcze w magazynach troszkę tego siedzi ;)

Karol
5.04.07, 16:25
na cyfrowe.pl koniec sprzedaży olka e-330 więc RadioErewan miał rację i trza było się słuchać.

chyba koniec produkcji

Skoro tak to dziwna ta polityka Olka. Po co wycofywać bardzo udany IMHO aparat jeżeli nie oferują póki co nowszego modelu, w którym będzie kontynuacja jego zalet? Odchylany LCD - kapitalna sprawa w niektórych zastosowaniach, możliwość stosowania łącznie z dużą wbudowanej lampy - też fajne. Rynkowy żywot E-330 byłby więc sporo krótszy niż E-500. IMHO powinni podrasować E-330 - włożyć inne bebechy, stabilizację i dopiero wycofać poprzednika.

Maro66
5.04.07, 16:27
Ech...
To dobrze, że zdążyłem. Co prawda z 14-42, ale zdążyłem :D

grizz
5.04.07, 17:37

chyba koniec produkcji

Skoro tak to dziwna ta polityka Olka. Po co wycofywać bardzo udany IMHO aparat jeżeli nie oferują póki co nowszego modelu, w którym będzie kontynuacja jego zalet? Odchylany LCD - kapitalna sprawa w niektórych zastosowaniach, możliwość stosowania łącznie z dużą wbudowanej lampy - też fajne. Rynkowy żywot E-330 byłby więc sporo krótszy niż E-500. IMHO powinni podrasować E-330 - włożyć inne bebechy, stabilizację i dopiero wycofać poprzednika.

gdzieś trzeba produkować e510 i e410

suchar
5.04.07, 17:42
Poza tym troszke tloczno by bylo w ofercie Olympusa, gdyby mial az 3 amatorskie korpusy. Tak mi sie wydaje. Sam licze na kontynuacje serii E-3xx, ale patrzac na to z marketingowego punktu widzenia i oplacalnosci dla Olympusa, sadze, ze marne na to szanse :/

mateuss
5.04.07, 18:05
no cóż bywa i tak d50 też kończy. więc Ci co się wachają czy kupić e330 niech kupują póki jeszcze jest bo jak się spóźnią to pewnie pójdą do konkurencji zanim doczekamy się 410 i 510

Karol
5.04.07, 18:09
Poza tym troszke tloczno by bylo w ofercie Olympusa, gdyby mial az 3 amatorskie korpusy. Tak mi sie wydaje. Sam licze na kontynuacje serii E-3xx, ale patrzac na to z marketingowego punktu widzenia i oplacalnosci dla Olympusa, sadze, ze marne na to szanse :/
hmmm - z tym, że E-330 to nie do końca typowy amatorski korpus. To również aparat do specjalnych zastawań - powiedzmy makro czy fotografii medycznej - głównie na potrzeby stomatologii. Olek powinien dbać o taki rynek - ma w końcu spore tradycje i tam są pieniądze - znam ortodontę, który używa E-330 zarówno w gabinecie jak i prywatnie - bardzo to chwali, swoją drogą niezła reklama dla Olka. Tacy ludzie Olympusa dobrze widzą a i zakup takiego czy innego Zuiko jest dla niech mniejszym problemem niż dla przeciętnego zjadacza chleba...
Seria E-300/330 ma specyficzną budowę, która jest dla mnie walorem i jakby kolejny aparat by dobrze zrobiony przy jakości plików i funkcjonalności (stabilizacja) E-510 to pewnie bym w niego celował jako następcy E-500...

moonwalker37
8.04.07, 01:30
To również aparat do specjalnych zastawań - powiedzmy makro czy fotografii medycznej - głównie na potrzeby stomatologii. ...

Podepne sie pod temat bo mam podobny dylemat:))No własnie szukamy takiego fotograficznego Eldorado:))

Wszyscy znajomi stomatolodzy foca Canonami 300 czy cos takiego z obiektywem 100mm bo to podobno super wypas.
My z żona chcemy kupić Olka, bo jednego już mamy i ma kolory wywalone w kosmos. I teraz pytania

- walczyc o 330 w dobrej cenie czy czekac na cos nowego (pewnie 2x droższego)
- obiektyw do Makro ZD 50mm f2 czy inny?
- jaki obiektyw do zdjęć indoor (mamy córeczkę która żona namietnie foci )
- jaki obiektyw do zdjęć outdoor (jest cos co pogodzi out i in?)

czas działa na nasza niekorzyść więc prosimy o pomoc:))

RadioErewan
8.04.07, 01:32
Podepne sie pod temat bo mam podobny dylemat:))No własnie szukamy takiego fotograficznego Eldorado:))

Wszyscy znajomi stomatolodzy foca Canonami 300 czy cos takiego z obiektywem 100mm bo to podobno super wypas.
My z żona chcemy kupić Olka, bo jednego już mamy i ma kolory wywalone w kosmos. I teraz pytania

- walczyc o 330 w dobrej cenie czy czekac na cos nowego (pewnie 2x droższego)
- obiektyw do Makro ZD 50mm f2 czy inny?
- jaki obiektyw do zdjęć indoor (mamy córeczkę która żona namietnie foci )
- jaki obiektyw do zdjęć outdoor (jest cos co pogodzi out i in?)

czas działa na nasza niekorzyść więc prosimy o pomoc:))
Moja sąsiadka jest stomatologiem i na widok E330 dostaje ślinotoku. Nie wiem co chcesz dokumentować, bo możliwe, że pojedynczy ząb będzie dla 14-54 problemem, jednak owa sąsiadka jest zachwycona efektami pracy E330 + 14-54 + TF-22.

Pozdrawiam

moonwalker37
8.04.07, 02:00
TF-22??? Co to? Jeszce nie znam sie na skrótologii:))

Pojedynczego zeba nigdy nie potrzeba, zwykle grupa zebów (usmiech albo "profil" z lustrem wewnątrzustnym)

Znaczy sie ze zamiast 50mm lepiej 14-54mm? Do makro wystarczy a co z resztą. Chcemy mieć 1,2 albo max 3 obiektywy które załatwią nam sprawe makro, wnętrz i zdjęc na plazy albo w wesołym miasteczku

A no i do kompletnej ruiny doprowadzi nas jeszcze dokupienie lampy pierscieniowej ktora do makro w naszych warunkach pracy jest bezwzględnie konieczna wię im mniej obiektywów tym lepiej.

RadioErewan
8.04.07, 02:03
TF-22??? Co to? Jeszce nie znam sie na skrótologii:))

Pojedynczego zeba nigdy nie potrzeba, zwykle grupa zebów (usmiech albo "profil" z lustrem wewnątrzustnym)

Znaczy sie ze zamiast 50mm lepiej 14-54mm? Do makro wystarczy a co z resztą. Chcemy mieć 1,2 albo max 3 obiektywy które załatwią nam sprawe makro, wnętrz i zdjęc na plazy albo w wesołym miasteczku
TF-22 to dwupanlikowa lampa makro. http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=System_b%C5%82ysku

W ofercie olka jest wypasiony zestaw makro E330, jak znalazł do fotografii medycznej.

Pozdrawiam

moonwalker37
8.04.07, 02:11
Hmm, czy obiektyw 14-54mm załatwi mi całą sprawe czy trzeba dokupić jeszce jakiś obiektyw do pełni szczęścia?

Karol
8.04.07, 02:20
Np. ten zestaw - bardzo faaaajny ale za sporą kasę. Albo inne z oferty tego sklepu - jest ich kilka.
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/Olympus/Olympus-E-330-profesjonalny-zestaw-dla-medycyny-makrofotografii/
Podaję przykładowy zestaw - nie rekomenduję sklepu bo go nie znam...

Karol
8.04.07, 02:35
Hmm, czy obiektyw 14-54mm załatwi mi całą sprawe czy trzeba dokupić jeszce jakiś obiektyw do pełni szczęścia?
To świetny uniwersalny obiektyw z dobrymi możliwościami do makro. Zacząłbym od puszki i niego - paznokieć dużego palca wypełnia naprawdę sporą część kadru - nie wiem na ile to wystarcza w fotografii stomatologicznej. Lampa Olka do makro - super rzecz... ten obiektyw makro 50 mm też. Nie wiem ile chcesz i możesz wydać - owa lampa teoretycznie też ma budżetowe zastępniki - są lampy (ringi) świecące diodami - cena około 100$, muszą mieć zewnętrzne zasilanie - w plenerze problem - w gabinecie już nie. Napisałem teoretycznie bo nie używałem pierścieniowych lamp diodowych - niektórzy chwalą. Mam na myśli na przykład coś takiego:
http://cgi.ebay.com/MACRO-RING-LIGHT-OLYMPUS-EVOLT-E-330-E-300-E-550-E-500_W0QQitemZ120106457222QQihZ002QQcategoryZ48515Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

moonwalker37
8.04.07, 03:01
No prawie 9kPLN za zestaw makro do fot. med to ponad nasze mozliwosci.

Własnie przejrzałem sobie strone wrotniak.net i porównanie ZD 50mm vs ZD 14-54mm

W makro ZD 50mm bije na głowe ZD 14-54mm a i zdjecia w plenerze da sie zrobic.
Chyba stałka będzie lepszym rozwiązaniem bo jasniejsza a ring flash chyba będzie musiał poczekac. To na e-bayu nie ma kontrolera a przydałby sie o ile sie nie myle.

Jedyny mankament to taki że nie dam rady tym obiektywem zrobic zooma w plenerze czy sie myle? Do tego potrzebny bedzie jeszce teleobiektyw?

Teraz tylko pozostało przekonać żone do wydania 4 kPLN na body i ZD 50mm :))

A i jeszcze jedno mamy UZ 765 i jest potwornie powolny (zdjęcia w serii to koszmar) a e-330 robi 3 kl/s. Po ilu klatkach zaczyna mielić to wszystko i robi sobie przerwe w pracy tak jak UZ 765. Czy to juz moze nie dotyczy tego modelu?

Karol
8.04.07, 03:22
Jedyny mankament to taki że nie dam rady tym obiektywem zrobic zooma w plenerze czy sie myle? Do tego potrzebny bedzie jeszce teleobiektyw?

Trochę namieszałeś z pojęciami.
Olympus ZD 50/F2 Macro to oczywiście stałka - świetnej jakości - odpowiednik 100 mm w fotografii na film. Można powiedzieć, że to prawie krótkie tele - dobra ogniskowa do makro, portretu...
Zoom to obiektyw zmiennoogniskowy, którego zakres ogniskowych możesz w jakimś tam zakresie regulować - przybliżać - oddalać ale niekoniecznie to znaczy, że zoom jest teleobiektywem - w uproszczeniu - spora część zoomów to obiektywy szerokokątne. 14-54 jest właśnie zoomem - jego siła w uniwersalności - możesz nim zrobić zarówno pejzaż, foty we wnętrzach, portret jak i makro. Jest to bardzo dobry obiektyw, pewnie nie tak ostry jak wspomniana stałka (która jest przy tym jaśniejsza) ale znacznie bardziej uniwersalny. Ale podkreślam - to bardzo dobry obiektyw - wyższość stałki wyjdzie w specyficznych zastosowaniach, dla wprawnego oka.
Co do tele to po prostu obiektyw o długiej ogniskowej, który może być zoomem ale nie musi...
W systemie Olka masz taniutki i bardzo przyzwoity teleobiektyw a zarazem zoom ;-) ZD 40-150 3.5-4.5 (około 600zł) - za takie pieniądze nie kupisz równie dobrego obiektywu o podobnych parametrach u konkurencji...

moonwalker37
8.04.07, 09:28
OK dzieki za odpowiedź i wyjaśnienie. Mamy Olka UZ 765 i jest uniwersalny. Chcielibyśmy skompletować sobie podobny zestaw w lustrzance.
Myśle ze te niuanse przemawiające na korzyść stałki właśnie będą nam potrzebne a do tego wspominane przez Ciebie ZD 40-150 bedzie dobrym uzupełnieniem. A co z ZD 50-200? Jakie są między nimi róznice w użytkowaniu.
Powoli skompletujemy sobie zestaw, tylko musimy z zoną dogadac jaki. Myśle że zaczniemy od e-330 samego body a reszte będziemy sukcesywnie dokupować

Pozdrawiam w Wielkanocny poranek.

grizz
8.04.07, 10:32
50-200ma lepszy zakres, jest jaśniejszy i lepszy optycznie, szybszy i cichszy, uszczelniony i... droższy sporo ::D

C+
8.04.07, 10:59
50-200ma lepszy zakres, jest jaśniejszy i lepszy optycznie, szybszy i cichszy, uszczelniony i... droższy sporo ::D

I cholernie ostry :D

RadioErewan
8.04.07, 16:00
Szukasz rozwiązania uniwersalnego. E330 plus 14-54 plus TF22 (lub ringflash) rozwiążą twoje problemy. Nie wiem jak u ciebie, ale u mojej dentystki sprzęt musi działać sprawnie i szybko.
Bez światła doprowadzonego przed obiektyw nie będziesz miał wystarczającej głębi ostrości, bo będziesz musiał otwierać obiektyw szeroko.
Z ZD 50 uzyskasz co prawda odwozrowanie 1:2 (ok 40 mm detal zajmie całą klatkę), ale przy makro głębia ostrości jest papierowa i nie będziesz miał dobrych efektów dokumentalnych.
Ogniskowa 50mm w 4/3 to już jest solidne tele (ekwiwalent 100mm dla małego obrazka).
Rzuć okiem tu: http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Obiektywy i popatrz na co się skażesz w kwestii używania szkła w innych sytuacjach.
50 oczywiście możesz sobie dokupić, ale za te same pieniądze dostaniesz uniwersalne szkiełko. Później możesz kupić 50mm macro albo 35 macro, jak będziesz bardzo naparty na takiego cudaka.

Pozdrawiam

Spidzior
16.04.07, 10:23
Witam ponownie,
Dziekuje serdecznie za wszystkie cenne uwagi i porady w kwestii doboru obiektywu. Zdecydowalam sie na E-330 + 14-54 :))) Sprzet bede miala w lapkach w najblizsza niedziele i juz przebieram nozkami :) Niecierpliwa!!!
Tak wiec zeby jakos wypelnic sobie ten czas oczekiwania ;) chcialabym was prosic o instrukcje po polsku do tego cacuksza. Moze ktos ma i przesle? Bede wdzieczna!
Pozdrawiam

marecki
16.04.07, 10:31
Gratuluje wyboru. Ja sobie pluję w twarz że tak nie zrobiłem.

Jeronimo
16.04.07, 16:34
aaaaaaaa https://forum.olympusclub.pl/topics3/instrukcje-do-aparatow-cyfrowych-vt7947.htm

Toster
16.04.07, 21:24
Tylko nie wiem czy do niedzieli to sprzęt jeszcze będzie. Ja właśnie kupowałem E-330 i ledwo co mi się udało.

YxasoR
16.04.07, 21:28
Tylko nie wiem czy do niedzieli to sprzęt jeszcze będzie. Ja właśnie kupowałem E-330 i ledwo co mi się udało.
jak zamówiony?? Ja zdążyłem i już zdjęcia robię....

Toster
16.04.07, 21:36
A przepraszam. Nie wiedziałem, że zamówiony :)

YxasoR
16.04.07, 21:41
A przepraszam. Nie wiedziałem, że zamówiony :)
Ja też nie wiem czy zamówiony ale tak chyba wynika z tekstu i podpisu...

Maro66
16.04.07, 21:46
To, że zamówiony, jeszcze nic nie oznacza. Jak zamówiłem swojego, po dwóch dniach zadzwonił miły Pan i oznajmił mi, że zamówienie nie może być zrealizowane, bo zestawy E330 + 14-45 już się skończyły. Na szczęście zaproponował mi E330 + 14-42 ;)

Spidzior
16.04.07, 23:28
Aparat juz jest w domu, tylko mnie tam nie ma, bo ja na emigracji ;) wiec czekam tylko, az mi maz go przywiezie, bo akurat do Polski na weekend leci ;)
A kupilam go tutaj: www.sklepfotograficzny.pl Podobno przyszlo zapakowane w wielka paczke jakbym conajmniej krzeslo kupila ;), no i w sumie od momentu, kiedy wplacilam kase, to przesylka byla nastepnego dnia :) wiec nie wiem czy to nie za wczesnie (bo w koncu nie widzialam jeszcze sprzetu) ale poki co sklep goraco polecam :)

Maro66
16.04.07, 23:33
No, to GRATULACJE! :D

Ale ceny w tym sklepie mają z kosmosu :roll: Przy takim ich pułapie, jeszcze długo będzie można dostać E330 ;)

Spidzior
16.04.07, 23:44
"ceny z kosmosu"? myslisz , ze drogo? hm... porownywalam na skapcu i ceneo i wydaje mi sie ok. Z reszta sprzetu w sklepie nie mieli oczywiscie, sciagali z magazynu. Ale uprzedzili mnie o tym i prosili, zebym sie wstrzymala z wplata.

Maro66
16.04.07, 23:56
I to głębokiego kosmosu :D

http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/lustrzanki_cyfrowe/867801_olympus_e-330_z_obiektywem.aspx

http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10037

Jedynie E500 ma cenę w miarę przyzwoitą.

Spidzior
17.04.07, 00:22
no, tak... szkoda ze nie podzieliles sie linkiem wczesniej ;)
faktycznie niezla promocja!
tylko ze ja kupowalam z 14-54, a o taki zestaw juz bylo troche trudniej... mozna oczywiscie kupic E-330 + 14-42, obiektyw od razu opchnac i dokupic 14-54... ale za duzo z tym zachodu, tym bardziej, ze nie ma mnie w Polsce :(, a tutaj jakby mniej chetnie ludzie kupuja sprzet z drugiej reki...
ale mimo wszystko dzieki za info! moze ktos inny skorzysta ;)
no chyba ze aparat okaze sie Rewelacja! i kupie sobie drugi taki sam :)
pozdrawiam

Maro66
17.04.07, 00:28
Dzieliłem się, tylko w innym temacie :D
https://forum.olympusclub.pl/topics15/dobra-cena-vt7000,84.htm

Swoją drogą sam kupiłem ponad 150 zł drożej niż były w fotojokerze, ale co tam ;)

Fajny sprzęcior i tak nie żałuję i Ty z pewnością też nie będziesz żałowała.

Pozdrawiam i życzę szybkiego dorwania aparaciku we własne ręce!

Toster
19.04.07, 19:17
Swoją drogą sam kupiłem ponad 150 zł drożej niż były w fotojokerze, ale co tam ;)

To tak naprawde tylko 50 zł drożej, bo ich oferty internetowej już nie ma tylko jej nie skasowali-jak ja kupowałm w sklepie fotojoker'a to juz bylo stowe drozej.

Maro66
19.04.07, 19:41
Czyli tym bardziej nie mam czego żałować ;)

damon76
14.05.07, 21:22
witam,jestem nowiutki na forum i zadam pewnie idiotyczne pytanie.jaka jest różnica pomiędzy 14-42mm a 40-150mm,jak to wygląda od strony zoom-u optycznego,szukam na necie informacji ale tam wszystko językiem technicznym opisane,sprawa dokładnie wygląda tak: mam zamiar kupic e-330 z obiektywem 14-42mm cena 2199zł a 14-422mm+ 40-150mm cena 2599zł,dopłacac do drugiego obiektywu?? po prostu nie wiem czym one sie różnią od strony laika.Prosze o odp. lub o jakies ciekawe linki do stron tematycznych.Pozdrawiam

paakayttaja
14.05.07, 21:42
Dopłać dopłać - zawsze masz już te dwa szkła. Generalnie roznia sie zoomem.
Może na zachętę przejrzyj ten wątek:

https://forum.olympusclub.pl/topics27/olympus-zuiko-digital-40-150mm-w-akcji-praca-zbiorowa-vt5425.htm

grizz
14.05.07, 22:33
Dopłać dopłać - zawsze masz już te dwa szkła. Generalnie roznia sie zoomem.

no tak jeden to zoom 3x a drugi 3,75x

mieszasz pojęcia, bo chyba nie o róznice w zoomie Ci chodziło...

ziemia01
15.05.07, 14:16
witam,jestem nowiutki na forum i zadam pewnie idiotyczne pytanie.jaka jest różnica pomiędzy 14-42mm a 40-150mm,jak to wygląda od strony zoom-u optycznego,szukam na necie informacji ale tam wszystko językiem technicznym opisane,sprawa dokładnie wygląda tak: mam zamiar kupic e-330 z obiektywem 14-42mm cena 2199zł a 14-422mm+ 40-150mm cena 2599zł,dopłacac do drugiego obiektywu?? po prostu nie wiem czym one sie różnią od strony laika.Prosze o odp. lub o jakies ciekawe linki do stron tematycznych.Pozdrawiam

zadaj jakieś konkretniejsze pytanie :)

każde z tych szkieł ma inny zakres "zooma" 14-42 to w przliczeniu na małoobraskowy 28-84 a drugi to 80-300 czyli do zdjęć przy których chcesz bardziej zbliżyć.
chyba że chodzi Ci o rozdzielczośc szkła, szybkość AF, ogólną współpracę z obiektywem :) ?
Jak co to używaj szukajki jest tu sporo informacji.

damon76
15.05.07, 14:24
hej,własnie sie dokształcam na forum,troche jest do poczytania,sprawa konkretnie wygląda tak ze jest e-300 z obiektywem 14-42 za 2199zł ,a druga opcja z dwoma obiektywami 14-42 i 40-150 za 2599zł.Pytanie teraz konkretniejsze a nawet dwa: brac tą droższą wersję za 2599zł? a drugie: ( tak jak pisałem,dokształcam sie ) jeden służy do zdjęc w pomieszczeniach a drugi do zdjęc plenerowych,tak?

grizz
15.05.07, 14:35
hej,własnie sie dokształcam na forum,troche jest do poczytania,sprawa konkretnie wygląda tak ze jest e-300 z obiektywem 14-42 za 2199zł ,a druga opcja z dwoma obiektywami 14-42 i 40-150 za 2599zł.Pytanie teraz konkretniejsze a nawet dwa: brac tą droższą wersję za 2599zł? a drugie: ( tak jak pisałem,dokształcam sie ) jeden służy do zdjęc w pomieszczeniach a drugi do zdjęc plenerowych,tak?

chyba e330

tak brać z dwoma.

damon76
15.05.07, 14:42
po raz kolejny sie walnąłem,tak e-330,juz dzwonie i zamawiam.mam nadzieje ze jeszcze są:)

ziemia01
15.05.07, 14:44
oj brać z dwoma póki są :)

damon76
15.05.07, 14:48
jeeeezu,nie ma!!!! dzwonią po hurtowniach :cry:

grizz
15.05.07, 14:50
jeeeezu,nie ma!!!! dzwonią po hurtowniach :cry:

To, ze nie ma to normalne ;p

BTW w Krakowie w saturnie jest... za 3400 z jednym szkłem ;)

damon76
15.05.07, 14:52
w Katowicach w saturnie za 2800zł a w media za 3400 zł.........mam za chwile zadzwonic,zobaczymy

damon76
15.05.07, 15:03
jest jeden we wrocławiu ale z jednym obiektywem:(

kisi
15.05.07, 21:14

Skoro zadales to pytanie w taki sposob to wnioskuje ze nie za duzą wiedzą dysponujesz. Nie bede wiec operowal cyframi. Powiem tak:
- obiektyw 14-42 (albo 14-45, albo 14-54) to uniwersalne obiektywy ktorych uzywasz na codzien fotografujac np. rodzine, krajobraz. Wszystko to co mozesz objąć obiektywem nie cofajac sie (nie zmieniajac perspektywy). W pomieszczeniach (i nie tylko) nie mozesz sie cofnąć i dlatego zwłaszcza tam liczą sie obiektywy szerokokątne a do takich nalezy zaliczyc ich dolny zakres.
- obiektyw 40-150 to po prostu obiektyw ktory zapewni ci komfort robienia fotek nie ruszajac sie z fotela (lezaka) np. jestes grillmenem i pilnujesz kiełbasek ale widzisz ze twoja córka (syn) robi cos zajefajnego wiec chwytasz za aparat uzywasz zooooooma i robisz mu fote którą pózniej podziwiają twoi teściowie (zwłaszcza ONI), twoi rodzice, twoja żona i w końcu TY).

Dlatego wlasnie warto kupic body z dwoma obiektywami :)

damon76
15.05.07, 21:28
dzięki,juz coś więcej wiem,ale.....jest mały problem z zakupem e-330,jak na razie nigdzie juz nie ma ponizej 3tys. jutro szukam dalej :(

The z00m
15.05.07, 23:45
dzięki,juz coś więcej wiem,ale.....jest mały problem z zakupem e-330,jak na razie nigdzie juz nie ma ponizej 3tys. jutro szukam dalej :(

Nie znajdziesz z dwoma szkiełkami... kupuj w dobrej cenie z jednym. Dokupisz 40-150. Jeszcze chwila i zniknie z rynku...

paakayttaja
16.05.07, 02:24
Hm, jeżeli sie komus chce, to w Czechach (takze wysylkowo) jest jeszcze dostepny zestaw E-330 Double Zoom Kit za cca 2600plz.

damon76
16.05.07, 08:13
najwyżej jak nie znajde E-330 to kupie E-500 lub E-400 moze jakis sie trafi z dwoma szkiełkami

C+
16.05.07, 08:16
najwyżej jak nie znajde E-330 to kupie E-500 lub E-400 moze jakis sie trafi z dwoma szkiełkami

Masz okazje tu http://www.allegro.pl/item194590979_olympus_e_500_14_45_40_150_1gb_gw_pl _bielsko.html

damon76
21.05.07, 20:16
kupiłem,kupiłem,fakt że z jednym szkłem ale jestem szczęsliwy,ak wchodze bardziej w temat to czytam ze potrzebna mała inwestycja w filtry, polaryzacyjny i połówkowy szary,a może sie mylę ? :)

grizz
21.05.07, 20:35
kupiłem,kupiłem,fakt że z jednym szkłem ale jestem szczęsliwy,ak wchodze bardziej w temat to czytam ze potrzebna mała inwestycja w filtry, polaryzacyjny i połówkowy szary,a może sie mylę ? :)

Jak robisz widoczki to polar zdecydowanie.

willow32
21.05.07, 20:38

Jak robisz widoczki to polar zdecydowanie.

albo cokin i połówki :) a najlepiej jedno i drugie :D

damon76
21.05.07, 20:42
widoczki i makro,to jest to co kocham :) jak dobrze sie dokształciłem to UV mozna sobie odpuscic na rzecz powyższych,przynajmniej na razie.musze jeszcze poczytać o systemie Cokin,jak zwykle wszystko rozbija sie o koszty:)

grizz
21.05.07, 20:46
Uvke możesz sobie spokojnie odpuścić.

Polara raczej z cookina nie kupuj.

Popatrz za marumi lub b+w - troszkę kosztuje... ale cóż.

damon76
21.05.07, 21:18
chyba widziałem Marumi na jakiejś aukcji,ale używany...warto jesli w idealnym stanie?

grizz
21.05.07, 21:20
Jeżeli dhg, albo mrc to warto

damon76
21.05.07, 21:42
ok,dzięki,jutro się rozejrzę,pozdrawiam

Ania_
22.05.07, 15:51
chyba widziałem Marumi na jakiejś aukcji,ale używany...warto jesli w idealnym stanie?

Też go obserwuję ;)

damon76
22.05.07, 15:54
stanowczo zabraniam :)

apa-sf
22.05.07, 19:16
damon76: warto. Sam kupilem uzywke slim dhg stan igla i po 2 miesiacach nadal taki trzyma :)

salvadhor
22.05.07, 19:58
Marumi fajne jest. Sam mam DHG - opinie sugerują, że starszy model, WPC, łatwiej się czyści. DHG faktycznie ... Do czyszczenia trzeba się przyłożyć :)

Ania_
22.05.07, 20:03

Znając życie i tak będzie o niego bitwa :?, więc sobie raczej odpuszczę ;) Przymierzam się na próbę do czegoś lichego na razie (Hama), bo po zakupie ZD 35mm mój budżet już jest zbyt mocno nadszarpnięty, a chcę jeszcze się wybrać do Ardshpach w najbliższych dniach :?

grizz
22.05.07, 21:12

Znając życie i tak będzie o niego bitwa :?, więc sobie raczej odpuszczę ;) Przymierzam się na próbę do czegoś lichego na razie (Hama), bo po zakupie ZD 35mm mój budżet już jest zbyt mocno nadszarpnięty, a chcę jeszcze się wybrać do Ardshpach w najbliższych dniach :?

ani się waż! Nie kupuj tego szmelcu... lepiej kasę odłożyć i poczekac.

Ania_
22.05.07, 21:17

Aż tak źle? :? Ja już sama nie wiem... :(

Wiem, że chcę kołowy polaryzacyjny i to wszystko co wiem.

grizz
22.05.07, 21:30
źle. Do kompaktu jakiegoś z dolnej półki obleci, ale nie do lustra.

bliki, flary, dużo światła zabranego.

damon76
22.05.07, 21:34
i takim sposobem wybito nam to z głowy :cry:

Ania_
23.05.07, 12:04

Ale mówisz o Hamie? Czy o polarze w ogóle?

PS Może na początek kupię sobie UV? :roll:

damon76
23.05.07, 16:21
hej,ja myśle ze UV mozna sobie odpuscic i lepiej kupic polara,ale że dopiero wchodze w temat mogę się mylić :)

grizz
23.05.07, 19:09

o hamie.

UV jest zuoełnie zbędna.

ziemia01
24.05.07, 14:42
UV jest zuoełnie zbędna.
też niedawno odkręciłem i schowałem głęboko do torby

m_o_b_y
7.06.07, 13:05

Święta racja. Minimum Hoya, a najlepiej B+W.
Koszt filtra, to zaledwie ułamek kosztu aparatu, a szkoda kupować dwa razy i wyrzucać.
Pozdrowka

m_o_b_y
21.06.07, 23:35

Na tym forum toczono homeryckie boje na temat stosowania (lub nie) filtrów UV, jako zabezpieczenia obiektywu.
Z tego, co zrozumiałem, większość Olyfanów jednak używa UV.
Ja używam głównie do macro, z obawy, żeby nie utknąć obiektywem w jakimś robaczku, czy kwiatostanie.
Filtr chyba trzeba kupić możliwie najlepszy, aby uniknąć znaczących zniekształceń obrazu i liczącej się utraty światła.
Pozdrówka