Zobacz pełną wersję : Kupujemy drukarkę do zdjęć do domu.
Hej.
Mam dość fotolabów. Ponieważ w tym temacie nie znam się kompletnie, chętnie wysłucham rad.
Nie dawno to samo zdjęcie oddawałem do kilku i za każdym razem dostałem co innego kolorystycznie,
a gdy na koniec dodatkowo 200 zdjęć kobitka mi przykadrowała do jednego formatu, bo akurat miała tak ustawiony sprzęt, mimo że prosiłem o "pełne kadry", to już mnie szlag trafil.
Oczywiście chciałbym by drukarka
- miała jak najlepszą jakość, pełne lub jak najepsze pokrycie sRGB
- była ekonomiczna pod kątem dokupywania tuszu etc.
- za kilka stówek w PLN. Im mniej tym lepiej rzecz jasna.
- wystarczy do formatu A4.
- wyczerpanie jednego wkładu koloru nie blokowało czarnych wydruków... bo słyszałem że tak się zdarza...
Niedługo mam zamiar kupić/pożyczyć sobie kalibrator i ustawić wszystko jak najlepiej się da,
by w końcu mieć większą pewność, że to co na monitorze będzie na wydruku.
Na szybkości wydruku mi nie zależy. Mile widziane konkretne propozycje drukarek. Dzięki.
jak już napisałem w privie, polecam Epson P50, model podstawowy jeśli chodzi o dodatki, ale dający wydruki świetnej jakości. Drukarkę można wyhaczyć już za około 280 PLN co jest dobrą ceną za drukarkę foto (jak dla mnie)
Cena kompletu tuszy to ok 170 pln lub 50 PLN za zamienniki
Popularna jest instalacja zestawu CISS do wyboru na allegro (http://allegro.pl/listing.php/search?string=Ciss&category=9126&country=1) który znacznie obniża koszty wydruku. Nie wiem jak wygląda wtedy sprawa gwarancji.
pozdrawiam
jak już napisałem w privie, polecam Epson P50, model podstawowy jeśli chodzi o dodatki, ale dający wydruki świetnej jakości. Drukarkę można wyhaczyć już za około 280 PLN co jest dobrą ceną za drukarkę foto (jak dla mnie)
Cena kompletu tuszy to ok 170 pln lub 50 PLN za zamienniki
Popularna jest instalacja zestawu CISS do wyboru na allegro (http://allegro.pl/listing.php/search?string=Ciss&category=9126&country=1) który znacznie obniża koszty wydruku. Nie wiem jak wygląda wtedy sprawa gwarancji.
pozdrawiam
Popieram.
Mam, używam i pochwalę. Jakość wydruków - super.
Pozdrawiam.
Ja nie wiem jak Wy kalkujujecie.W moim przypadku,a liczylem wiele razy zadna drukarka sie nie oplaca.
Ja nie wiem jak Wy kalkujujecie.W moim przypadku,a liczylem wiele razy zadna drukarka sie nie oplaca.
dokładnie, żadna drukarka nie jest w stanie wygrać z odbitkami. Jedyna zaleta drukarki to szybki wydruk, a nie czekanie na odbitki.
Jeśli jednak już masz zamiar cos kupować to tylko epson.
Polecam znaleźć w okolicy LAB w którym miły człowiek będzie Cię zapraszał na zaplecze i pokazywał opcje kolorystyki do wyboru, lub usłucha Cię i nie będzie nic mieszał w tym co dostarczyłeś. W Lublinie coś takiego dostaniesz w labie Fuji na ul. Wieniawskiej.
Hej.
Mam dość fotolabów. Ponieważ w tym temacie nie znam się kompletnie, chętnie wysłucham rad.
Nie dawno to samo zdjęcie oddawałem do kilku i za każdym razem dostałem co innego kolorystycznie,
a gdy na koniec dodatkowo 200 zdjęć kobitka mi przykadrowała do jednego formatu, bo akurat miała tak ustawiony sprzęt, mimo że prosiłem o "pełne kadry", to już mnie szlag trafil.
Koledzy mają racje. A szczególnie argument o ekonomii nie przemawia za drukarką.
Zanim mimo wszystko wpakujesz się w drukarkę polecałbym sprawdzić kilka labów. Szczególnie pod kątem tego czy na stronie internetowej lub w punkcie obsługi mają chociażby profil ICC maszyny lub obraz testowy, który pozwoli chociażby na zorientowanie się w dopasowaniu monitora do tego co widzimy na odbitkach. To tylko przykład podejścia do klienta z mojej okolicy: http://foto-styl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=28.
To co napisał Dzemski to też ważna rzecz. Dobrze jest jeśli po drugiej stronie siedzi osoba która mówi tym samym językiem, a nie jest tylko od przyjmowania i wydawania materiałów. Istnieje wtedy szansa, że nie będzie próbowała twórczo, często na siłę poprawiać naszych zdjęć, jeśli dostanie notatkę do naszego zlecenia by nie robić korekty.
Istotne tez jest,ze mimo idealnego ustawienia kolorow 100% pokrycia z dygitalnym wzorcem z labu i tak przyslane odbitki beda sie roznic.I mozolne ustawianie koloru ,wydawanie niepotrzebne pieniedzy na rozne kalibratory bedzie tylko strata czasu i pieniedzy.
Ustawisz sobie wszystko ladnie i pieknie-lab Ci zrobi na Agfie i bedziesz miec roznice podobna jak miedzy Srgb i Rgb.Przysla Ci na Fudzi i beda za jasne.Kodak jeszcze inaczej pokaze.
Ustal sobie jeden pozadny lab i pod niego ustawiaj reszte u siebie,wtedy bedziesz zadowolony,drukarka Ci nie bedzie do zdjec potrzebna i kalibrator tez zbedny.
Mi wystarczylo pare fotek kolorowych kredek i dwie dyskusje w labie.To co widze to dostaje.Od lat sie nic nie zmienia.
nie opłaca się, ale kiedy trzeba wydrukować jedno zdjęcie to chodzenie do Labu nie jest zbyt opłacalne czasowo. Przy małych ilościach zdjęć ceny labowe też ni powalają na kolana.
to jest trochę jak z samochodem, częśto się nie opłaca, ale daje swobodę :)
dokładnie, żadna drukarka nie jest w stanie wygrać z odbitkami. Jedyna zaleta drukarki to szybki wydruk, a nie czekanie na odbitki.
Jeśli jednak już masz zamiar cos kupować to tylko epson.
Polecam znaleźć w okolicy LAB w którym miły człowiek będzie Cię zapraszał na zaplecze i pokazywał opcje kolorystyki do wyboru, lub usłucha Cię i nie będzie nic mieszał w tym co dostarczyłeś. W Lublinie coś takiego dostaniesz w labie Fuji na ul. Wieniawskiej.
Miło mieć taki znajomy Lab. A teraz pytanie. Jak zdjęcia z postaci cyfrowej są wywoływane w Labie? pytam bo nie wiem
pozdrawiam
Miło mieć taki znajomy Lab. A teraz pytanie. Jak zdjęcia z postaci cyfrowej są wywoływane w Labie? pytam bo nie wiem
pozdrawiam
Wrzuc w gogle Noritsu -sa filmy linki,obejrzysz -bedziesz wiedziec:grin:
Sa tez "laby" co jada na rolkach i folii.(na papierze toaletowym z poslizgaczem)-w tych nie wolaj zdjec.
mynameisnobody
3.12.10, 12:30
"...się nie opłaca"
Quatsch!
CISS +DYE INK (BULK) 6x100ml +... a choćby EPSON PHOTO 1400 (A3+)
-koszt ?
>całość to 350€ -NOWE!
A można przy drukarce A4 dużo taniej... -choć A3 jest lepsze (większe>lepsze co wynika z wielu wypowiedzi większości nagleoświeconych Neofullframe´owców).
aha!
Kalibrator koloru to NIEZBĘDNE akcesorium każdego poważnego hobbysty fotografisty.
Color Munki załatwi nie tylko dokładną kalibrację monitora jak i dowolnej drukarki.
Zaryzykuję stwierdzenie że ZANIM się wyda mamonę na coś więcej niż małpkę, powinno się zadbać by obraz z owej małpki widzieć i umieć "wywołać" prawidłowo a niestety to wymaga pewnej wiedzy i inwestycji (jednorazowej) w kalibrator, oprogramowanie, dobry monitor i drukarkę.
Nie rozumiem jak można płakać nad zainwestowaniem w kalibrator (można się złożyć i kupić na spółę by zaoszczędzić) a bez skrupułów w rocznych odstępach czasu wydawać wielokrotność tej sumy na śmietnikowe betacyfrówki (teraz! z ekranem HIDEFINITION 3D! MPEG4, GPS, ABS i podgrzewanym gripem czy innym weneckim lustrem).
Po roku umiarkowanego drukowania całość się zwraca.
Wydruki A3 to minimalna właściwa wielkość dla 12-18MEGAPIXELOWYCH plików -nieprawdaż?
A teraz pytanie. Jak zdjęcia z postaci cyfrowej są wywoływane w Labie? pytam bo nie wiem
pozdrawiam
mój zaprzyjaźniony lab ma laserową naświetlarkę.
mynameisnobody: jeszcze lepiej mieć kalibrator monitora + kalibrator wydruków, ale taki zastaw to minimum 1500 zł.
mynameisnobody
3.12.10, 13:35
Color Munki robi obie rzeczy na raz - szybko i skutecznie (spectrometr!).
Kasa?
Kosztuje (tyle co plastikowa jednosezonowa betacyfranka z wymiennym chińskim kitem) -ale to się zwraca- można kupować tani tusz (choćby na litry) i tańszy papier * a i tak barwy będą masymalnie zgodne z pierwowzorem (ocz. fizyki się nie obejdzie).
Obecnie posługuję się 2 drukarkami A3 (Epson 1290 +CISS za grosze) -jedna kolor, druga do B&W (Quad Ink System K-6) a że LAB jest tańszy? (tylko do odbitek 10x15 -gdzie i tak wszystkie będą miały zwaloną kolorystykę i będą losowo poprzycinane) -świetne rozwiązanie do fotek z ajfona.
Oczywiście MOŻNA zlecić wykonanie odbitek profesjonalnemu (w sensie fachowości) LABowi ale to kosz nieporównywalny do typowego "MediaMarktowego". I dla amatora to przerost formy.
*-pojęcie względne. Istnieją naprawdę drogie papiery (niekoniecznie dające oczekiwane rezultaty) jak i bardzo tanie "bulki-noname".
Z reguły za średnią jakość (Glossy 50xA4 -240g) płacimy ok 4€ i daje to efekty dużo lepsze niż z typowego labu.
Ja mam Datacolor Spyder 3 i nie udało mi się skalibrować drukarki.
W święta spróbuję z wersją 4.
mynameisnobody
3.12.10, 17:59
wcale mnie to nie dziwi.
Meczylem spydery przez rok a i tak z marnym skutkiem.
Color Munki zalatwil sprawe w 30 min - 2 monitory i drukarka. Nawet najtansza plujka epsona (D92) drukuje -wietne fotki (tyle ze bardzo to dlugo trwa).
A spyder nawet przy kalibracji monitora dawal za kazdym razem odmienne wyniki.:shock:
mynameisnobody: jeszcze lepiej mieć kalibrator monitora + kalibrator wydruków, ale taki zastaw to minimum 1500 zł.
Właśnie o tym wczoraj/dziś w nocy oglądając allegro pomyślałem.
Pewien sklep (nie powiem jaki) za dopłatą 50zł pod właśnie drukarkę p50 i dany papier foto oferuje zrobić profil. CISS także. Myślę, że to by było najlepsze rozwiązanie.
Może kogoś zainteresuje promocja
http://www.optyczne.pl/3450-nowo%C5%9B%C4%87-Promocja_na_monitory_EIZO_ColorEdge_i_kalibratory_ ColorMunki.html
Nie wiem skad wzieliscie wyliczenia, ze wlasna drukarka sie nie oplaca i nie wiem tez ile kosztuja odbitki w waszej okolicy, ale nie podejrzewam, zeby byly taniej niz w mojej. A to oznacza, ze drukarka w chalupie (jakakolwiek-im wieksza, tym lepiej) daje wiecej korzysci niz korzystanie albo z masowej beznadziejnej produkcji, albo z wysublimowanych, kosmicznie drogich uslug innych posiadaczy drukarek.
Do szybkich wydrukow stosuje (uwaga!!!) stary jak swiat kombajn ze skanerem epson RX500 z CISS, a do wiekszych epsona R1900 rowniez z CISS, dajacym notabene lepsze kolory (zwlaszcza czern) niz oryginal. Jedynie duze B&W zlecam na zewnatrz, a i to tez na epsona.
Przy malych rozmiarach gra nie warta swieczki, ale juz przy A4 konieczna :)
Witam, pytanie dotyczy drukarki do zdjęć -zamiast foto labu:
mam p50 i B1100 obydwie ze stałym zasilaniem w tusze, bardzo polecam p50 plus stałe zasilanie w tusze ,dobry (5 gwiazdek papier) plus profile pod papier i tusze, ( za 100zł profile zrobią Ci do skutku - miałem przebarwienia niebieskiego ) taki papier był:( ale jest nadal ten sam
adres firmy, która da rade podam na e-meila, cena wydruku, nie liczę, bo tusze wychodzą 000 nic, po zainstalowaniu systemów cały koszt to praktycznie papier , aaa robię wydruki 13x18 większe to daje już na ploter
pozdrawiam wszystkich w temacie
spandex (siedzący w poligrafii i reklamie)
Rafał Czarny
4.12.10, 18:37
mam p50 i B1100 obydwie ze stałym zasilaniem w tusze, bardzo polecam p50 plus stałe zasilanie w tusze ,dobry (5 gwiazdek papier) plus profile pod papier i tusze, ( za 100zł profile zrobią Ci do skutku - miałem przebarwienia niebieskiego ) taki papier był:( ale jest nadal ten sam
adres firmy, która da rade podam na e-meila, cena wydruku, nie liczę, bo tusze wychodzą 000 nic, po zainstalowaniu systemów cały koszt to praktycznie papier , aaa robię wydruki 13x18 większe to daje już na ploter
Nic nie rozumiem z tego bełkotu. Pisz po polsku.
sorry a czego nie rozumiesz ? napisze tobie prościej
No to mi wychodzi,ze w polsce uslugi drogie jednak sa.Ja sobie kalkuluje w ten sposob.
Papier A4 dobrej jakosci 25 szt-okolo -20€
kpl tuszy do drukarki (jakis Epson)-35€
Kpl w tej cenie starczy na te 25 zdjec w tym formacie,chociaz czesto po 10 zdjeciach jeden kolor wrzeszczy,ze umiera.
Razem za fotke jedna wychodzi mi wg tego okolo 2€ za odbitke.
W labie o bardzo dobrej renomie i znakomitej wspolpracy,robia naprawde znakomite wydruki cena jednej odbitki w formacie A4 to =0,99€.Do calosci zamowienia doliczaja 2,55€ za przesylke.Przy ilosci powyzej 20 sztuk prowizja 10% przy wiecej jak 50 30%.Jesli jestem staly klient to bonusy caly czas,wystarczy,ze rocznie zamawiam wiecej jak za 100€.
Wszystko odbywa sie przez internet,place po obejrzeniu,gdy cos nie tak jeden telefon i poprawiaja.Nie zadaja zwrotu niechcianych wykonanych odbitek.
Czyli mi wychodzi,ze moje wykonanie jest dwa razy drozsze-tylko w materialach,nie licze mojego czasu,pradu.
to co kolego napisałeś, a raczej to w jaki sposób to napisałeś wygląda jak efekt darmowego tłumacza arabsko-polskiego. Pisz po Polsku!
No to mi wychodzi,ze w polsce uslugi drogie jednak sa.Ja sobie kalkuluje w ten sposob.
Papier A4 dobrej jakosci 25 szt-okolo -20€
kpl tuszy do drukarki (jakis Epson)-35€
Kpl w tej cenie starczy na te 25 zdjec w tym formacie,chociaz czesto po 10 zdjeciach jeden kolor wrzeszczy,ze umiera.
Razem za fotke jedna wychodzi mi wg tego okolo 2€ za odbitke.
W labie o bardzo dobrej renomie i znakomitej wspolpracy,robia naprawde znakomite wydruki cena jednej odbitki w formacie A4 to =0,99€.Do calosci zamowienia doliczaja 2,55€ za przesylke.Przy ilosci powyzej 20 sztuk prowizja 10% przy wiecej jak 50 30%.Jesli jestem staly klient to bonusy caly czas,wystarczy,ze rocznie zamawiam wiecej jak za 100€.
Wszystko odbywa sie przez internet,place po obejrzeniu,gdy cos nie tak jeden telefon i poprawiaja.Nie zadaja zwrotu niechcianych wykonanych odbitek.
Czyli mi wychodzi,ze moje wykonanie jest dwa razy drozsze-tylko w materialach,nie licze mojego czasu,pradu.
No to teraz ja.
Papier Epson 5 gwiazdek- Ultra premium presentation matte jednostronny - $15 za 50sztuk
8x100ml tuszu pigmentowego kazdego koloru - $100 (zwykly kosztuje 2x razy taniej i tez w sumie daje rade)- wystarcza cos pewnie na kilkaset do powyzej tysiaca , jak nie wiecej wydrukow A4-zalozmy tysiac - $0.10/A4
Drukarka tez pewnie wystarczy na jakies kilka tysiecy wydrukow, wec niech bedzie, ze 10 000 stron za $350, czyli A4 $0.035.
Pi razy drzwi jeden wydruk A4 kosztuje mnie 0.035+0.10+0.30=$0.45/A4
Na oko 1.50PLN za wydruk calkowicie pod kontrola.
Podejrzewam, ze przy drozszych nosnikach, lub wiekszych, to porownanie wypada jeszcze lepiej.
Ale tez pewnie troche drozej przy dobrych papierach blyszczacych.
No tak człowiek chce pomóc ale go zaraz zganią tylko jaki to ma sens???( a ja w tym wątku czytam kup ta kup tamta tylko nikt nie napisze dlaczego :) już w między czasie dałem namiary trzem osobą na tusze i system stałego zasilania, mam nadzieje, że pomogłem spandex ( mam to co mam i o tym pisze)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Poproszę odpal swoje gg to Ci wszystko napisze :) pozdrawiam spandex
Witam piszesz ouro( draczego walisz z górnej półki,l do zastosowań domowych :http://sklep.komputerswiat.pl/index.php/produkt,6534,ap4-250w50-activejet-papier-foto-wizyt-243-wkowy-a4-50szt-250g pisze my tu o zastąpnieniu labu tak jak buło w pście - a nie alll= profesiolan :)
Papier Epson 5 gwiazdek- Ultra premium presentation matte jednostronny - $15 za 50sztuk
taaaa oryginał , a gdzie indziej?
do do mirek 54
8x100ml tuszu pigmentowego każdego koloru - $100 no tak pisz 8x 100 ml a epson p50 ma 6 to co ty piszesz??????? i po co masz w tym biznes?????jakie 8? a morze nie znasz tej drukarki tylko piszesz , żeby pisać?
skąd taka cena??? ja mam po 0.67centów
Na oko 1.50PLN za wydruk calkowicie pod kontrola. no jutro policze w ale juą dzisiaj mniemam , że to 0,012 GR ( bez papru
Podejrzewam, ze przy drozszych nosnikach, lub wiekszych, to porownanie wypada jeszcze lepiej. tego autor wątku nie pytał)
Ale tez pewnie troche drozej przy dobrych papierach blyszczacych. tego niestety nie wiem:)__________________
Witia1 odpal gg :)
wszystkm dziekuję zamykam temat:) dalej to na priw i tak się nie wyrabiam:)
Witam do domu omijamy laby co grupa poleca zdjęcia 13x18 nie więcej warunek tanio i w miarę dobrze - tak dla rodziny poz nowy SPANDEX
Rafał Czarny
4.12.10, 23:01
Spandex, jesteś prawdopodobnie Chińczykiem, który używa translatora do tłumaczenia na język polski.
Spandex, wszyscy chcą poznać Twoje zdanie w temacie drukarek, ale pozwól nam odczytać Twoje teksty bez dopytywania się co miałeś na myśli.
A wracając do tematu, jak się ma sytuacja gdybym chciał robić wydruki na formacie A3? Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Hej. No dobra przekonujecie mnie coraz bardziej do zamienników.
Znalazłem na dziś dzień na allegro przynajmniej 3 do Epsona p50 (http://allegro.pl/listing.php/search?category=4591&sg=1&order=p&string=epson+p50)- INK-Mate, trigon ink i Trigon Ink Premium.
Jaki jest teraz najlepszy i popularny zarazem tusz zamienny?
Drugie pytanko: są dwie opcje z zbiornikami:
-opcja z "wiecznymi kartridżami" z chipami.
-opcja z wystającymi na zewnątrz zasilającymi zbiornikami po 100ml na każdy kolor
Jest jakiś problem z tymi pierwszymi? czy zasychają etc.
Nie zależy mi na zastawianiu tuszem biurka, bo nie będę często i dużo drukował póki co,
więc mogę dolewać do mniejszych zbiorników tuszem z szuflady.
No tak ......
i tak się nie wyrabiam:)
Pozwol, ze zgodnie z sugestia RC odpowiem ci w Twoim ojczystym jezyku- polski to trudna jezyka...:
以改变翻译,因为小你的工作。
为此,尝试写比较慢,因为没有人会 明白
K@czy nie spamuj, parę osób już wypowiedziało się na ten temat
i trochę tolerancji, bo Ci sknoci Twoje (i nam co gorsza) nowe body w odwecie...
Hm. OK, na razie muszę sprzedać E-510 by mieć za co kupić drukarkę,
ale jeśli chodzi o format A4 to mnie przekonaliście do tego Epsona.
Zwłaszcza, że jako fan panoramek będę mógł sobie kupić rolkę z gilotynką do papieru
i mieć wtedy już zupełnie za grosze panoramkę 20x60cm albo i lepiej :cool:
Nie spodziewałem się, że tak tanio wyjdzie (<300zł), więc mam i drugie pytanie:
Co byście ew. polecili do formatu A3 w takim razie. Mam nadzieję, że nie wyjdzie dużo drożej...
K@czy nie spamuj, parę osób już wypowiedziało się na ten temat
i trochę tolerancji, bo Ci sknoci Twoje (i nam co gorsza) nowe body w odwecie...
Hm. OK, na razie muszę sprzedać E-510 by mieć za co kupić drukarkę,
ale jeśli chodzi o format A4 to mnie przekonaliście do tego Epsona.
Zwłaszcza, że jako fan panoramek będę mógł sobie kupić rolkę z gilotynką do papieru
i mieć wtedy już zupełnie za grosze panoramkę 20x60cm albo i lepiej :cool:
Nie spodziewałem się, że tak tanio wyjdzie (<300zł), więc mam i drugie pytanie:
Co byście ew. polecili do formatu A3 w takim razie. Mam nadzieję, że nie wyjdzie dużo drożej...
Epson 1400 - ma format A3+ poluję na takiego..
Polecam tą recenzję http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%201400/Page_1.html
rumpel
Epson 1400 - ma format A3+ poluję na takiego..
Auć, no niestety za droga (http://www.ceneo.pl/413966)... miałem nadzieję, że będzie to coś max 2x tańszego. (http://allegro.pl/listing.php/search?category=4579&string=a3&order=p)..
Skoro ma się to odbyć kosztem jakości wydruku, to wolę się pożegnać z A3 zatem.
ja używam px650, tusz oryginał około 45f. Jet tec 20f. Papier Epson premium glossy 30 sztuk około 12f + przesylka. Drukarka posiada również skaner , więc do domowych zastosowań jest jak znalazł. Jakość wydruków bardzo dobra nawet na zamiennikach. Cena około 100f w UK, więc pewnie za droga. Jesli tak to p50 jest również świetna.
ja używam px650, tusz oryginał około 45f. Jet tec 20f. Papier Epson premium glossy 30 sztuk około 12f + przesylka. Drukarka posiada również skaner , więc do domowych zastosowań jest jak znalazł. Jakość wydruków bardzo dobra nawet na zamiennikach. Cena około 100f w UK, więc pewnie za droga. Jesli tak to p50 jest również świetna.
aikidudi - a czy jako drukarka ona jest lepsza/gorsza/taka sama jeśli chodzi o jakość wydruku?
Tusz ten sam z tego co widzę, rozdzielczość i prędkość druku także... hmmm :)
Epson px650 jest rzeczywiście niewiele droższy (http://www.ceneo.pl/3102890) od p50 (http://www.ceneo.pl/3552011), a funkcja skanera kusi, jeśli jakość druku ta sama.
ROZDZIELCZOŚĆ WYDRUKU - Do 5760x1440 zoptymalizowanych dpiHm... a ile "normalnych" dpi to jest :?: Aż tak naiwny nie jestem...
Jakiś czas temu kupiłem Epson PX 710FW.
plusy: brak kabli (pomijam zasilający), druk dwustronny, czytnik kart, skaner, bezpośrednio z programu epsona można kadrować, przycinać i edytować (lecz obróbkę pozostawiam innym programom).
zady: fakt-droższy wydruk przy małych formatach, ale atrament można taniej "wyrwać" na alledrogo niż ceny producenta. Stosować zamienników nie mam zamiaru.
Do druku mono-drukarka OKI B430DN.
Niestety, aby drukować z roli trzeba mieć odpowiednią ku temu drukarkę ze specjalnym podajnikiem.
Jak na razie Epson px650 (http://www.ceneo.pl/3102890) rządzi. Z tego co się zorientowałem to
ok 750ml tuszu z Trigon Ink premium w systemie CISS można do/kupić za 200zł (http://allegro.pl/listing.php/search?string=px650+trigon&category=4578&description=1),
czyli +/- tyle co za zestaw oryginalnych tuszy (http://www.ceneo.pl/1442974) po 7,4ml w kartridżu danego koloru (x6 sztuk)...
Także teraz czekam tylko aż znajdzie się chętny na E-510 (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=76211)...
Czy znacie jakiś lepszy zamiennik tuszu niż ww. Trigon Ink premium?
aikidudi - a czy jako drukarka ona jest lepsza/gorsza/taka sama jeśli chodzi o jakość wydruku?
Tusz ten sam z tego co widzę, rozdzielczość i prędkość druku także... hmmm :)
Epson px650 jest rzeczywiście niewiele droższy (http://www.ceneo.pl/3102890) od p50 (http://www.ceneo.pl/3552011), a funkcja skanera kusi, jeśli jakość druku ta sama.
Nie wiem jak inne drukarki, choć mój znajomy ma p50 i jak dla mnie różnicy w wydrukach pomiędzy nimi nie widzę.
Jeśli chcesz kupować zamienniki tuszu to musisz uważać. Ja kupuję jet-teci bo dają gwarancję jeśli to z ich winy uszkodzę drukarkę. Niefirmowe podróbki jeśli sa niesprawdzone mogą uszkodzić głowicę drukarki, a wtedy naprawa albo nie możliwa albo nieopłacalna. Generalnie ludzie polecają tusze Lyson jako bardzo dobry zamiennik. Ja używam tusze Jet-teca i jestem zadowolony jak na razie. Zobacz na stronę: http://www.premier-ink.co.uk ja tam zamawiam papier i tusze. Ważne jest by używac dobry papier. Ja używam tylko oryginalny epsona. Testowałem ultra glossy kodaka i lipa. Tak samo z jakimiś podróbkami. Z epsona oryginalnymi zawsze świetna jakość. W px650 masz również możliwość nadruku na płytach, a to też fajny bajer.
w p50 też można drukowac na płytach i to w zasadzie jego jedyny bajer
Podbije temat.
Stara mi wyzionela ducha i jestem na etapie kupna nowej.
Wlasciwie juz zdecydowalem, ale moze ktos ma jakies uwagi na temat mojego wyboru.
Poki co celuje w Epsona PX660.
pozdro
Zakupiłem tego PX660 z CISS i ponad litrem tuszu Trigon za 590. Muszę jeszcze skalibrować dokładniej monitor ale wstępnie: lab (taki "zwykły") przy niej wysiada jeśli chodzi o przejścia tonalne i żółty kolor.
Zdecydowanie było warto. Papier premium 10x15 wychodzi 40gr w MM, być może gdzie indziej jeszcze taniej.
Wyklikane z mobilka
Zakupiłem tego PX660 z CISS i ponad litrem tuszu Trigon za 590. Muszę jeszcze skalibrować dokładniej monitor ale wstępnie: lab (taki "zwykły") przy niej wysiada jeśli chodzi o przejścia tonalne i żółty kolor.
Zdecydowanie było warto. Papier premium 10x15 wychodzi 40gr w MM, być może gdzie indziej jeszcze taniej.
Wyklikane z mobilka
No to w podobny target z identycznym rozwiazaniem celuje.
A dokladnie w ta aukcje:
http://allegro.pl/nowosc-epson-px660-stale-zasilanie-600ml-tuszu-i1386502862.html
pozdro
Właśnie puściłem sobie jedną odbitkę na Epson Glossy Premium (włączyłem ICM), wcześniej na próbę kupiłem jedno opakowanie ActiveJet, bo w mojej "dziurze" nic innego nie było. Efekt? Więcej nie kupię "zamiennika"... I chyba obejdzie się bez kalibracji bo wygląda OK. Jednak papier papierowi nierówny.
No to w podobny target z identycznym rozwiazaniem celuje.
A dokladnie w ta aukcje:
http://allegro.pl/nowosc-epson-px660-stale-zasilanie-600ml-tuszu-i1386502862.html
pozdro
Cena w sam raz.
mam PX700W , wydruki tylko na papierze epsona , na innych porażka
jak się sprawdza CISS ?
zastanawiałem sie nad takim rozwiazaniem , tylko boję sie o głowicę , poprzednią drukarkę zabiłem kiepskim tuszem :(
moze jakieś fotki pogladowe na temat CISS ?
pozdrawiam
Zgadzam się z wami co do papieru. Drukarki Epsona "lubią" epsonowskie papiery i czym lepsza jego jakość tym lepsze efekty. Używam P 50 z systemem CISS wraz z tuszami Trigon. Myślę, że są to dość dobrze dobrane komponenty (tusz i papier Epson) aby uzyskać przyzwoitą jakość wydruku. Jeżeli chodzi o sam system stałego zasilania to jak dla mnie rewelacyjne rozwiązanie. Przy formacie A4 nie wyobrażam sobie zabawy w nabijanie co chwilę strzykawką kartridży;)
ektomek, a czy zdarza Ci się, że tusz "kończy się" podczas drukowania ? Ja mam taki problem z moim CISSem (z Refilpoint) i R285.
Nie ukrywam, że jest to pewna niedogodność. Ja drukuję tylko A4 i zdarzyło mi się ze dwa razy kiedy drukarka stanęła w pół zdjęcia. Ale jest to do opanowania. Kiedy kończy się jeden z kolorów po prostu drukuję zwykłą kartkę lub czyszczę głowicę.Przerabiałem już temat uszkodzonego przycisku resetującego. Wystarczył jeden telefon i przysłali mi (w ramach gwarancji) nową płytkę.
W zeszłym tygodniu nabyłem drugą P50 która nie ma już przycisku resetu na płytce drukowanej. Ciekaw jestem jej działania.
mam PX700W , wydruki tylko na papierze epsona , na innych porażka
jak się sprawdza CISS ?
zastanawiałem sie nad takim rozwiazaniem , tylko boję sie o głowicę , poprzednią drukarkę zabiłem kiepskim tuszem :(
moze jakieś fotki pogladowe na temat CISS ?
pozdrawiam
Im lepszy tusz, tym mniejsze ryzyko zapchania glowic. Ale dla pewnosci staram sie przynajmniej raz w tygodniu wydrukowac jakies zdjecie.
Na dobrych jakosciowo papierach jakosc mam zblizona do wydrukow na papierze epsona. Z czystym sumieniem nie polecam za to papierow canona (ale to moze kwestia jakichs mykow z drukarkami canona jest).
Za to polece HP- zwlaszcza ten prawie luzem pakowany po 250 sztuk(4x6cali)- to chyba do jakichs maszyn drukujacych jest, nie znam sie za bardzo.
ektomek, a czy zdarza Ci się, że tusz "kończy się" podczas drukowania ? Ja mam taki problem z moim CISSem (z Refilpoint) i R285.
A takiego przypadku jeszcze nie mialem :) Co prawda te nowsze drukarki zawsze maja jakies problemy dopoki nie zostana dopracowane "sterowniki" do nich (a wlasciwie to do CISS'ow), ale to dla mnie nowosc :)
Dokładnie jak pisze k@czy. Pierwszą kupowałem jakiś rok temu zaraz po tym jak CISS zaczynał wchodzić na rynek. Możliwe,że nie było to jeszcze dobrze dopracowane. Gość z refill podczas rozmowy telefonicznej od razu zaproponował przysłanie nowego chip-a i po kłopocie.
U mnie niestety to jest norma :-( Tylko przy oryginalnych kartridżach było ok, czyli jak było bardzo mało tuszu, to po kolejnym wydruku, sterownik zgłaszał info, że tusz się skończył.
Przy zamiennikach jak i przy CISSie, tusz potrafi się "skończyć" np. w połowie wydruku.
Czyli radzicie skontaktować się z sprzedawcą (bardzo trudne niestety, telefonów nie odbiera, na emaile nie odpowiada) i prosić o wymianę chipów ?
U mnie faktycznie "posypał się" chip. Dodzwoniłem się za pierwszym razem i pytam czy pakować i wysyłać drukarkę. Bardzo uprzejmy chłop z koreańskim akcentem zaproponował wysyłkę chipa pocztą. Byłem w stanie nawet zapłacić za to cudo gdyż nie mogłem odszukać dowodu zakupu. Ale chyba wystarczyło powiedzieć, że: "przyciskanie resetu nie przynosi skutku". Proponuję spróbować:wink:
Możecie może napisać mi jak wymienić chip w CISS'ie ? Dwa dolne mocowania były już od "nowości" ułamane więc nie chcę ryzykować ułamaniem kolejnych dwóch testując samemu sposoby wymiany.
Z góry dziękuję za pomoc:)
Witajcie,
Zamierzam kupić drukarkę z systemem CISS, myślałem o Epsonie PX 660. Pytanie do posiadaczy czy systemy CISS różnią się teraz czymś od siebie?
np. z tej aukcji http://allegro.pl/okazja-epson-px660-stale-zasilanie-600ml-tuszu-i2245514735.html te buteleczki na tusz wyglądają zupełnie inaczej niż ten system:
http://allegro.pl/drukarka-epson-px660-ciss-tusze-inksystem-i2207059368.html mam obawę że nie będą stabilnie stały przy drukarce.
No właśnie na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie ? Lub poradźcie gdzie kupić żeby było najtaniej i oczywiście najlepiej ;)
Z góry dzięki za rady!
Qrde, ale ceny skoczyły. Mam od roku PX660 od Koreańczyka z Allegro (tusze Trigon - taki mam zestaw: http://allegro.pl/ciss-do-epson-p50-px660-750ml-tusze-trigon-ink-i2206913967.html) i sobie chwalę. Kupiłem wtedy za ok. 600 złotych (niecałe chyba nawet) razem z założonym CISSem i w sumie ok. litr tuszu (6x125ml w buteleczkach i napełniony zestaw). Zestaw jak w pierwszej aukcji, stoi stabilnie, zapewniam - te 6 zbiorniczków połączone jest podstawą o wymiarach mniej więcej 6x18cm - w sam raz na tyle wąskie że wchodzi mi za monitor. Co prawda gość po polsku łamanie pisze/rozmawia ale można się dogadać bez problemów. Zobacz też na warunki gwarancji jak będziesz kupował - licz raczej na gwarancję sprzedawcy, bo EPSON po modyfikacjach z CISS najprawdopodobniej umyje ręce w razie usterki.
Trzeba przy CISS (przy oryginałach być może też) zwrócić uwagę na jedną rzecz: wyłączaj drukarkę przyciskiem jeżeli nie używasz, a jak nie używasz powiedzmy tydzień - wyciągnij wtyczkę z gniazdka. Nie mam pojęcia dlaczego, ale jak jest w czuwaniu, lubi po pewnej bezczynności robić pasy i trzeba czyścić głowicę. Raz mi zrobiła taki numer że czyszczenie nie pomagało, nawet sprzedawca nie wiedział o co biega. Dopiero zajrzałem do instrukcji (kto by tam wcześniej czytał...) i stało jak byk, że trzeba w ostateczności odłączyć drukarkę od zasilania na kilka godzin - pomogło. Od tej pory pilnuję wyłączania i raz chyba tylko musiałem włączać czyszczenie - dawniej co dwa dni to norma. Nie mam pojęcia co to ma wspólnego z zapychaniem się głowicy ale działa.
Kup sobie drukarkę Canon MG 5150 - wyższa rozdzielczość druku 9600*2400 najwyższa rozdzielczość, druk plakatów; druk dwie strony;cena;http://www.ceneo.pl/8647240s tusze musisz napełniać w pojemnikach CIS, zapowietrzają się, i są problemy, Tak samo napełnisz pojemniki w drukarce tylko że mniejszą ilością 10 ml wystarcza na 50 zdjęć A4, możesz kupić parę kompletów zamiennik http://www.ceneo.pl/10725954s czipy przekładasz z orginału.
i (http://www.ceneo.pl/2) napełniać za jednym razem tuszem w butelkach http://www.ceneo.pl/1734358 jedno napełnienie około 1 zł !!! nie zatyka się ;jakość i kolory jak orginał a nawet lepiej, w/g testów (Komp. Świat). Sprawdzone przez 4 lata na Canon IP4700 i 2 lata MG 5150.Zawsze możesz dokupić pojemniki CIS http://tusz.istore.pl/pl/canon-3600-4600-ciss-stale-zasilanietusz-550ml.html . K.L.
Bardzo dziękuję za informacje i porady, plusiki poleciały :) cena rzeczywiście wrosła i to bardzo :( ciekawe czy to popularność rozwiązania czy końcówka dostępności urządzenia, mowa oczywiście o PX 660 sprawiła że cena tak znacznie wzrosła?
To jeszcze jedno pytanie czym różni się tusz zwykły np. z tej aukcji (http://allegro.pl/okazja-epson-px660-stale-zasilanie-600ml-tuszu-i2245514735.html) od sublimacyjnego z tej (http://allegro.pl/nowosc-epson-px660-ciss-600ml-tuszu-sublimacja-i2253069467.html) ?
Bardzo dziękuję za informacje i porady, plusiki poleciały :) cena rzeczywiście wrosła i to bardzo :( ciekawe czy to popularność rozwiązania czy końcówka dostępności urządzenia, mowa oczywiście o PX 660 sprawiła że cena tak znacznie wzrosła?
To jeszcze jedno pytanie czym różni się tusz zwykły np. z tej aukcji (http://allegro.pl/okazja-epson-px660-stale-zasilanie-600ml-tuszu-i2245514735.html) od sublimacyjnego z tej (http://allegro.pl/nowosc-epson-px660-ciss-600ml-tuszu-sublimacja-i2253069467.html) ?
Sublimacja – przemiana fazowa (http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemiana_fazowa) bezpośredniego przejścia ze stanu stałego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciało_stałe) w stan gazowy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Gaz) z pominięciem stanu ciekłego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciecz). Zjawisko odwrotne do sublimacji to resublimacja (http://pl.wikipedia.org/wiki/Resublimacja).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drukarka to nie jest tusz tylko drukarka :wink: Kupuj Canona - tusz praktycznie za darmo no i ta jakość druku rozdzielczość kolory identyczne jak na monitorze Toschiba - zawsze ! a nawet lepsze . W razie czego powiem ci jak rozebrać(duży problem jak ktoś nie wie); wyczyścić głowicę itp.opanowałem ten temat, jak by były złe to bym drugiej nie kupił - obie chodzą. wcześniej miałem Lexmarka i HP ,(droga exploatacia słaby druk)
Czy używa ktoś może Canona MG 5150/5250/5350 z wiecznymi kartridżami. Czy to się sprawdza i czy nie jest kłopotliwe?
Nie. Chodzi mi o kartridże które można napełniać. CISS podobno w Canonach nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na budowę.
To nie pomogę, mam CISS+Epson 1400 z inksystem.
Pytałem o te Canony bo są teraz w konkurencyjnych cenach w stosunku do Epsonów.
Padła mi drukarka i czas rozejrzeć się za następcą, niestety różnice w cenie są dosyć znaczące. Czy spotkaliście się z podróbkami drukarek Epsona ?
http://allegro.pl/nowosc-epson-px730wd-wifi-ciss-600ml-tuszu-fv-gw-i2379795434.html
http://allegro.pl/epson-px730wd-ciss-tusze-inksystem-780-ml-i2361387225.html?source=oo
tymczasowy_
5.06.12, 10:47
Padła mi drukarka i czas rozejrzeć się za następcą, niestety różnice w cenie są dosyć znaczące. Czy spotkaliście się z podróbkami drukarek Epsona ?
http://allegro.pl/nowosc-epson-px730wd-wifi-ciss-600ml-tuszu-fv-gw-i2379795434.html
http://allegro.pl/epson-px730wd-ciss-tusze-inksystem-780-ml-i2361387225.html?source=oo
W obu aukcjach są te same drukarki, inne są CISS i tusze.
Inksystem ma droższy CISS (sam około 250zł), CISS z pm-sonet kosztuje około 80zł. Tusze też są tańsze i droższe. I masz 300zł różnicy.
Jest jeszcze trzeci sprzedawca niecałe 800zł (czyli pośrodku).
http://allegro.pl/epson-px730-wielofunk-ciss-300ml-eco-pak-promo-i2388613313.html
plus 6x250mm tusze za około 210zł.
Właśnie ja od niego kupiłem powyższy zestaw, do tuszy (Trigon Ink) i jakości wydruków nie mam żadnych przeciwwskazań.
Niestety nieopatrznie upgradowałem firmware drukarki i zaczęły się problemy z tzw. niezgodnością kartridży.
Czekam na nowy chip do CISS, który ponoć ma to usunąć.
Tak więc jak już kupisz CISS, to nie upgraduj drukarki do nowszego firmware ... bo mogą być schody.
W każdym razie jak dużo drukujesz, to nie baw się w żadne "wieczne kartridże" i ich napełnianie strzykawką.
PS
Epson nieco zweryfikował swoją politykę polegającą na zarabianiu na tuszach i wypuścił drukarki z dużymi zbiornikami typu CISS:
model L100 (niestety 4 kolory)
model L800 (6 kolorów)
hej
mam PX700W wydruki na oryginalnych tuszach są znakomite , tylko oryginały są piekielnie drogie, na dodatek maja pojemność 7 ml
uzywam zamienników, niby wszystko tez jest ok, ale.....
jest jazda z chipami, mozna kupić zamiennik który jest opisany jak dsiałający na px7XX, a po za instalowaniu nie bangla (nie ma zasady jaki producent)
moje spostrzezenie jest jeszcze jedno , na zamiennikach czesto zapycha sie głowica
moje rozwiazanie to zółty płyn z ActivJet wstrzykiwany w podajnik , tam gdzie sa zainstalowane tusze , drukarka wyłaczona na kilka minut i jest ok
drugi myk , to nie trzymać drukarki cały czas właczonej , zapychają sie kałamarzyki , naprawa tylko w serwisie (130 zł, nie obejmuje gwarancja) , mozna wymienic samemu , ale konieczny jest reset liczników na płycie , jak do tej pory nie udało mi sie wygooglać jak to zrobić :)
czasami wifi potrafi zdurniec
pozdrawiam
tymczasowy_
5.06.12, 11:51
Eksploatacja plujki, nawet na zamiennikach oryginalnych kartridży to mordęga ... ze względu na owe 7ml. Jak się drukuje odbitki A4 to kartridże starczają, wg mojej obserwacji na 10-15 odbitek (szczególnie jasny różowy i jasny niebieski idzie jak woda).
Naprawdę warto zainwestować w CISS, przy cenie tuszu 30zł za 250ml to cena odbitki równa się cenie papieru (nie liczę kosztów drukarki)*, czyli A4 to około 50gr (w moim przypadku).
*) Koszty drukarki zwracają się po 200 - 300 wydrukach A4
tymczasowy_ - dzięki za linka chyba kupię z tej właśnie aukcji, tylko tak jak piszesz - nie grzebać w sterownikach :-)
Czyli jak rozumiem, po kupnie trzeba już zawsze korzystać z tuszu który jest wlany na początku ?
Czy może tusze są mieszalne ?
Ja skusiłem się na P50 z CISS i INK-MATE i jestem zadowolony. Na razie nic nie zasycha ale sporo drukuję bo trzeba nadrobić zaległości w tej dziedzinie. Zakupiłem różne papiery i testuję ich przydatność i zachowanie pod moje potrzeby.
tymczasowy_
5.06.12, 13:00
tymczasowy_ - dzięki za linka chyba kupię z tej właśnie aukcji, tylko tak jak piszesz - nie grzebać w sterownikach :-)
Nie chodzi o sterowniki.
Oprogramowanie do instalacji drukarki na kompie sprawdza czy jest nowy firmware dla drukarki (firmware - oprogramowanie wewnątrz drukarki) i jak jest nowy, to pyta o zgodę na jego zainstalowanie w drukarce - lepiej nie pozwalać na aktualizację.
Czyli jak rozumiem, po kupnie trzeba już zawsze korzystać z tuszu który jest wlany na początku ? Lepiej tak robić.
Czy może tusze są mieszalne ?Lepiej nie mieszać, jak się nie ma pewności.
Chociaż jak żonglujemy kartridżami oryginalnymi i różnymi zamiennikami to w głowicy tusz się miesza (tak jest w Epsonie, bo inne drukarki czasami głowice mają zintegrowane ze zbiornikami na tusz - ale to zależy od konstrukcji drukarki).
Ja skusiłem się na P50 z CISS i INK-MATE i jestem zadowolony. Na razie nic nie zasycha ale sporo drukuję bo trzeba nadrobić zaległości w tej dziedzinie. Zakupiłem różne papiery i testuję ich przydatność i zachowanie pod moje potrzeby.Gdzieś wyczytałem, że warto oprofilować drukarkę (zdalne profilowanie na wiadomym serwisie kosztuje 50zł), ponoć rezultaty są b. dobre. Najbardziej widoczne przy wydrukach czarno-białych. Ww czynność dopasowuje za sobą drukarkę, tusz i papier.
PS
Czy ktoś używał papieru "Wysokopołyskowy PE RC" ze sklepu papierdozdjec.pl/?
Jeden własny profil mam ale jeszcze do końca nie wybrałem papierów z jakich będę korzystał. Że strony papierdozdjęć.pl mam satynę i jedwabisty połysk czy jakoś tak. Ten ostatni lepiej mi się widzi. Potestuję też dwustronny który do mnie dotarł.
Wysłane z telefonu
A nabył ktoś już z Was może tę nową L800 ze stałym zasilaniem? To naprawdę tak tanio drukuje? I co z jakością?
No właśnie też jestem ciekawy opinii jakiegoś usera L800 co do jej użytkowania na codzień. Nikt się jednak nie chce wypowiedzieć. Sam byłem zainteresowany zakupem ale chwilowo spasowałem. Tuszu do napełnienia jeszcze nie ma a przynajmniej nie ma go polski dystrybutor więc cena do końca jeszcze jest nieznana (w praktyce ).
Zdecydowałem się na Inksystem, dają 24 miesiące gwarancji na ich CISS. Firma wydaje się być w porządku.
http://allegro.pl/epson-px730wd-ciss-tusze-inksystem-780-ml-i2361387225.html
http://www.inksystem.pl/
A przy okazji, czy macie sprawdzony jakiś tańszy papier do zdjęć ? Pewnie na początek poleci kilka setek zaległych zdjęć do druku, a nie na każdej będzie mi zależało żeby była w super jakości :-) więc jeśli macie jakieś typy warte polecenia, to proszę o info.
Jak dla mnie bez profilów itp najlepiej z tanich papierów wypada Epson glossy który jest w niezłej cenie pakowany promocyjnie ostatnio po dwie paczki w każdej 20szt. Taki komplet 40 arkuszy A4 kosztuje ok. 30PLN + przesyłka i to jest naprawdę dobra cena za firmowy papier. A4 wychodzi z reguły najtaniej jeśli nie boisz się cięcia na mniejsze formaty. Wiele osób poleca też papier ze strony www.papierdozdjec.pl ale co do niego się jak na razie nie wypowiem ponieważ bez profilu średnio mi leży satyna a mam jeszcze jedwabisto-połyskowy który przypomina nieco mat fuji z labu. Ten ostatni jednak jak dla mnie musiałbym oprofilować ale w sprzedaży brak formatu A4 i to go dla mnie nieco eliminuje. Nie wiem jak błyski z tej stronki ale na pewno coś będę testował aby mieć jakiś "matowy" papier który mi podejdzie.
Dziękuję ayu, (plusik poleciał) jeśli jeszcze coś przetestujesz to daj znać. Ja również jak już drukarka dojedzie, to spróbuję "zepsuć" trochę papierów :-)
Dziękuję ayu, (plusik poleciał) jeśli jeszcze coś przetestujesz to daj znać. Ja również jak już drukarka dojedzie, to spróbuję "zepsuć" trochę papierów :-)
Wiesz, to są tylko moje subiektywne odczucia. Ale powiem jedno, takie drukowanie fotek w domu to niezła frajda.
Zapomniałem jeszcze dodać że papier Epsona o takiej samej gramaturze jest grubszy i sztywniejszy niż ten papierdozdjęć.
Wysłane z telefonu
Od kiedy kupiłem Epsona 1400 z inksystem, przestałem korzystać z labu do wielkości A3+. Na początku porównałem sobie zdjęcia z automatu w labie a moje dopieszczone wydruki domowe i dałem spokój z labami.
Papier ma duże znaczenie jeśli chce się osiągnąc dobrą jakość. Do zwykłych zdjęć kupuję tanie papiery z Allegro a do ekstra wydruków papiery Tetenal.
Co do L800 - przecież to zwykła drukarka jak inne tylko że system podawania atramentu montują w fabryce:lol: z pudełeczkiem. Jak już wydawać kasę to na drukarkę A3 lub A3+ a L800 to jedyne A4
Frajda drukowania jest duża po rozpracowaniu ustawień i przygotowaniu zdjęć.
Wracam z lasu, siadam do komputera, obrabiam zdjęcie, drukuję i mam na ścianie A3+
[/URL]
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
[url=http://img839.imageshack.us/img839/8606/3s11115.jpg]źródło (http://yfrog.com/nb3s11115j)
Zgadzam się ze wszystkim w zupełności. Sam zastanawiam się już nad A3+ :-).
Mam jeszcze pytanie jak przechowujecie fotki szczególnie te A4+ ?
@Skora - masz jakiś profil ICC do inksystem i Epsona PX730?
Zastanawiam się nad kupnem tego CISSa, ale do PX720, a na stronie producenta nie widzę profilu do mojej drukarki.
nightelf - Narazie nie mam żadnego profilu, czekam jeszcze na przesyłkę.
Myślę że dzisiaj wreszcie powinna drukarka dotrzeć do mnie, bo obiecywali wysyłkę (poniedziałek- wtorek)
Po sprawdzeniu jak drukuje, myślę że będę zamawiał u nich profil pod papier Epsona. (piszą że jest taka możliwość)
http://www.inksystem.pl/icc.htm
Daj potem znać jak się sprawuje nowy nabytek :)
Pewnie najlepiej byłoby kupić sobie kalibrator z funkcją kalibracji drukarki i monitora, ale to już dość droga zabawa niestety.
tymczasowy_
14.06.12, 15:01
Papier, ja używam papier z "papierdozdjec.pl" odpowiednik taniego papieru Epsona - kosztuje mnie to 12zł za 50 kartek A4, czyli trzy razy taniej niż Epson. Zamierzam spróbować też papieru będącego odpowiednikiem RC Epsona - w cenie 22zł za 50szt A4, czyli też dużo taniej niż oryginał.
Swoje wydruki porównywałem do odbitek z b. dobrego labu - wydruki nie są gorsze, o ile nie lepsze, o cenie lepiej nie gadać, drukarka już dawno się spłaciła.
Wg. mnie podobnie jak nie ma sensu używać oryginalnych tuszy, tak nie ma sensu używać oryginalnych papierów - o ile ma się zamienniki o nie zmieniającej się jakości, bo tylko takie może być zagrożenie.
Oprofilowanie można zamówić na pewnym serwisie aukcyjnym, za 50zł, czytałem opinie, że warto, szczególnie jak ktoś drukuje czarno-biało.
Papier, ja używam papier z "papierdozdjec.pl" odpowiednik taniego papieru Epsona - kosztuje mnie to 12zł za 50 kartek A4, czyli trzy razy taniej niż Epson. Zamierzam spróbować też papieru będącego odpowiednikiem RC Epsona - w cenie 22zł za 50szt A4, czyli też dużo taniej niż oryginał.
Swoje wydruki porównywałem do odbitek z b. dobrego labu - wydruki nie są gorsze, o ile nie lepsze, o cenie lepiej nie gadać, drukarka już dawno się spłaciła.
Wg. mnie podobnie jak nie ma sensu używać oryginalnych tuszy, tak nie ma sensu używać oryginalnych papierów - o ile ma się zamienniki o nie zmieniającej się jakości, bo tylko takie może być zagrożenie.
Nie do końca się z tobą zgodzę. Testuję już jakiś czas papierdozdjec i moje spostrzeżenia są następujące. Papier jest dobrej jakości ale jednak na Epsonie uzyskuje się widocznie lepsze efekty. Papierdozdjec przy tej samej gramaturze jest zdecydowanie bardziej wiotki i cieńszy od Epsona. Na mojej drukarce z CISS z epsonem kolory bez profilowania są bardzo zbliżone do tego co na ekranie. Stwierdziłem też że z papierem satynowym ze strony papierdozdjec.pl barwnikowe tusze jednak nie radzą sobie najlepiej.
To są moje pewnie subiektywne spostrzeżenia.
Mam też pytanie odnośnie papieru dwustronnego ze strony papierdozdjec.pl . Czy ktoś z was go używał a konkretnie chodzi mi o taką kwestie czy ten papier ma obie strony o identycznym charakterze bo przy innych papierach zdarza się ze tak nie jest. Mianowicie jedna strona jest bardziej błyszcząca od drugiej.
Wysłane z telefonu
Witam, chyba była awaria i sporo informacji zostało stracone, dlatego zacytuję pytanie "nightelf'a"
@Dionizy - jakim programem drukujesz zdjęcia?
Co masz wybrane w opcjach "Image Correct" -
i odpowiem na nie :
Drukuję programem Epsona - Easy Photo Print.
Ustawienia Image Correct - załącznik
Dzięki i pozdrawiam
Papier dwustronny ze strony papierdozdjec.pl jest jednolity po obu stronach i jest dobrej jakości. Sam sobie odpowiedziałem na pytanie :grin: bo taki zakupiłem.
Drukuję programem Epsona - Easy Photo Print.
Ustawienia Image Correct - załącznik
Dzięki i pozdrawiam
Może przestaw z "Photo Enhance" na "None" i zobacz, czy to przyniesie poprawę?
Może przestaw z "Photo Enhance" na "None" i zobacz, czy to przyniesie poprawę?
Dzięki za podpowiedź.
A czy są jakieś inne programy do drukowania zdjęć, wspópracujące z moim Epsonem.
A czy są jakieś inne programy do drukowania zdjęć, wspópracujące z moim Epsonem.
Wszystkie które mają funkcję drukuj. Ja rozszerzę pytanie. W jakich programach można drukować ze swoim profilem icc?
PS,LR,C1,PSP,Photoimpact...
Wysłane z telefonu
Dzięki za podpowiedź.
Napewno,chociazby nasze olypusowe studio 2.Darmowy Viewer tez.
A tu masz inne http://www.sciagnij.pl/programy/k/Windows-Grafika_i_DTP-Drukowanie_zdjec/458/16?orderBy=date jedne platne inne nie.Wybor nalezy do Ciebie.
Napewno,chociazby nasze olypusowe studio 2.Darmowy Viewer tez.
A tu masz inne http://www.sciagnij.pl/programy/k/Windows-Grafika_i_DTP-Drukowanie_zdjec/458/16?orderBy=date jedne platne inne nie.Wybor nalezy do Ciebie.
Dzięki ci dobry człowieku za tak szybka i rzeczową odpowiedź.
Wysłane z telefonu
Witam
Mam jeszcze pytanie odnośnie papieru do mojego Epsona PX730WD.
Jaki papier jest najlepszy do tej drukarki ?
Oczywiście bez przesady cenowej...
Pozdrawiam
DIONIZY - ja już wcześniej pisałem o papierach, niestety po tych remontach na forum, brak mojego wpisu. Ale tak w skrócie, to do tej drukarki tego nie kupuj : http://allegro.pl/papier-fotograficzny-blyszczacy-a6-260-g-m2-100szt-i2393327390.html
Za to bardzo polecam ten papier http://allegro.pl/papier-foto-premium-hq-10x15-180g-100ark-fr18-i2401817999.html
Napewno nie zobaczysz różnicy między tym drugim, a oryginalnym Epsonem Photo. Ja po testach tego papieru zakupiłem w dobrej cenie 1000 szt.:-)
A ja jednak polecam Epson Glossy jest tani i naprawdę dobry. Niedawno jeszcze kupowałem A4 za 20 PLN 40szt ostatnio po 30PLN. To jest mój typ cena / jakość. Każdy jednak ma swoje preferencje. Ten drugi papier polecany przez Skora jeżeli to jest to co mam w domu to jest niezły szczególnie jeżeli chodzi o cenę ale na podłożu papierowym za to sztywny jeżeli komuś na tym zależy.
DIONIZY - ja już wcześniej pisałem o papierach, niestety po tych remontach na forum, brak mojego wpisu. Ale tak w skrócie, to do tej drukarki tego nie kupuj : http://allegro.pl/papier-fotograficzny-blyszczacy-a6-260-g-m2-100szt-i2393327390.html
Za to bardzo polecam ten papier http://allegro.pl/papier-foto-premium-hq-10x15-180g-100ark-fr18-i2401817999.html
Napewno nie zobaczysz różnicy między tym drugim, a oryginalnym Epsonem Photo. Ja po testach tego papieru zakupiłem w dobrej cenie 1000 szt.:-)
Czy to możliwe że jakość nie jest adekwatna do ceny.
Tylko po czym poznać ten papier, ma jakąś nazwę, czy coś takiego.
Spróbuję zamówić kilka paczek.
DIONIZY - kup na tej aukcji, http://allegro.pl/papier-foto-premium-hq-10x15-180g-100ark-fr18-i2401817999.html to będzie napewno ten sam który ja kupowałem. W ostatniej paczce, napisali że w ich sklepie internetowym ten papier jest jeszcze tańszy.
ayu - a gdzie kupujesz Epson Glossy w tych cenach ?
Witam
Dostałem w prezencie paczkę takiego papieru.
Darczyńca zapomniał zapewne paragon wyrzucić i wiem że kosztował 34.99 PLN.
Wydrukowałem na nim kilkanaście zdjęć i mogę go z czystym sumieniem polecić.
Chociaż nie jest to 6.40 PLN za paczkę.
Zamówiłem papier proponowany przez "Skora"
Może jutro kurier go dostarczy, wtedy zobaczymy jak się na nim drukuje.
Pozdrawiam
Skora , to prawda że jest tańszy, mało tego zamawiając na stronie dostawa kurierem jest tańsza o 3 PLN
ayu - a gdzie kupujesz Epson Glossy w tych cenach ?
Wystarczy wejść na skąpca i wpisać Epson Glossy i szukać opakowań promocyjnych 2for1, takie czerwono-niebieskie. Sporo jest sklepów z ceną ok. 30PLN za A4.
Witam
Skora - wielkie dzięki, papier doszedł, pierwsze wydruki pokazały że warto było skorzystać z Twojej podpowiedzi i zaryzykować.
Nie widzę różnicy między Epson Glossy a tym tanim.
ayu zaryzykuj moim skromnym zdaniem warto.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Witam
Skora - wielkie dzięki, papier doszedł, pierwsze wydruki pokazały że warto było skorzystać z Twojej podpowiedzi i zaryzykować.
Nie widzę różnicy między Epson Glossy a tym tanim.
ayu zaryzykuj moim skromnym zdaniem warto.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Ale ja już wcześniej pisałem , że posiadam takowy i że można go polecić szczególnie za tą cenę. Jedyny minus to podłoże papierowe.
Dokładnie posiadam PAPIER FOTO PREMIUM HQ BŁYSK 10x15 235g i jeszcze jedno do tego papieru. Podobnie jak pisałem o dwustronnym z tej firmy DWUSTRONNY FOTO PREMIUM HQ BŁYSK A4 155g ten też jest wygięty tylko że wzdłuż krótszego boku co jednak przy tak małym formacie (10x15) w druku nie ma znaczenia.
Na stronie internetowej tego sklepu są jeszcze takie papiery.
Może jak piszesz te grubsze nie bedą się wyginały.
Czy ktoś je może testował.
Pozdrawiam
Co oznacza "RC" w opisie papieru ?
O ile dobrze pamiętam RC (resin-coated) to powłoka żywiczna a PE (polietylen) pisząc prosto to podłoże plastikowe.
Ale Mabitech ma jeszcze papiery na podłożu PE i może ktoś je testował. Są bardzo tanie a jeżeli jakość podobna do papierowych to mogą być niezłą alternatywą dla firmowych "kartek".
Papieru o podłożu PE na stronie Mabitech'u nie znalazłem.
Teraz przejdę do tuszu, oczywiście tego z niższej półki,
w sklepie (KrakPrint) w którym kupiłem drukarkę polecono mi zamienniki firmy "print'e" w cenie 12.60 PLN za opakowanie 13ml.
Taki sam tusz w innym krakowskim sklepie "zizako" kosztuje 24.00 PLN.
Może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia.
Pozdrawiam
Ja kupiłem z strony papierdozdjec.pl papier A4 270g WP PE, dobrej jakości.
Wydruki wyglądają bardzo dobrze, tańszy od Epsona. Na razie jestem świeżo po wydruku i nie wiem jak będzie to wyglądało po dłuższym czasie.
My tu ciągle o druku, zdjęć przybywa i pojawia się nowy problem - prezentacja tego wszystkiego. Macie jakieś pomysły na album, domową galerię czy co tam jeszcze innego ?
widziałem kiedyś ładną prezentcję: zdjęcia wisiały na ścianie na sznurkach na spinaczach,
druga propozycja to fototapeta :)
Korzystam od dłuższego czasu z programu "Pictures To Exe".
Program niestety ale płatny, ale za to świetnie robi prezentacje i tworzy je w kilku formatach,
między innymi w exe, klikasz i odtwarzasz w komputerze, łatwo można też dodać muzykę.
Mały, ale ze sporymi możliwościami.
Polecam i pozdrawiam
My tu ciągle o druku, zdjęć przybywa i pojawia się nowy problem - prezentacja tego wszystkiego. Macie jakieś pomysły na album, domową galerię czy co tam jeszcze innego ?
Selekcja.Taka prawdziwa,na zimno i bez skrupułów.
Selekcja.Taka prawdziwa,na zimno i bez skrupułów.
Brawo
Doskonała prezentacja...
Pomimo selekcji zdjęć dalej przybywa choćby ich było mało drukowanych.
skrzynka97 właśnie dzisiaj sobie o czymś takim pomyślałem z tymi spinaczami i sznurkiem albo może linką bardziej aby było sztywniej.
Ja większość zdjęć wieszam na ścianie. Albo oprawione w ramki, antyramę, albo korzystam z usług robienia tzw boarda, gdzie zdjęcie jest drukowane na twardym podłożu.
Jeżeli chodzi o moje ściany to stosuję ramki. Ale jestem jest też bardzo ciekawy jakie albumy robicie ze swoich wydruków, może fotoksiążki.
Prawdopodobnie kupię Epsona L200.
Ale...dziś w MM sprzedawca polecał mi HP Photosmart 7510. Cena podobna, masa bajerów w porównaniu do Epsona, ale i tak nie zrobiło to na mnie wrażenia. Niepotrzebne mi wifi, dotykowy panel itp. A jakość? Mogłem zrobić zdjęcie i od razu je wydrukowaliśmy, na pierwszy rzut oka ok, ale przyglądając się dokładniej widać pionowe jaśniejsze paski co 3-4 mm. Brzydko. Nie mam doświadczenia z drukarkami atramentowymi. Czy czegoś podobnego mam spodziewać się po Epsonie L200?
L200 zdaje się ma tylko 4 kolory?
Nie lepiej PX730?
Ja z wydruków z mojego Epsona jestem bardzo zadowolony, nie zauważyłem żadnych mankamentów w postaci jaśniejszych pasów na wydrukowanych zdjęciach.
@ayu - Fotoksiążkę 2 razy jak na razie robiłem. Fajnie to się prezentuje, ale to dla takich rodzinnych zdjęć, a te artystyczne wolę powiesić na ścianie :)
L200 zdaje się ma tylko 4 kolory?
Nie lepiej PX730?
z CISS?
L200 faktycznie ma 4 kolory. O PX730 słyszałem że są problemy z CISS z najnowszym softem.
ciekawe porównanie druku cyfrowego, offsetu, labu i drukarki atramentowej
"całkowity czas wyschnięcia zajmuje tydzień" :)
http://www.dg.art.pl/2011/08/porownanie-jakosci-wydruku-zdjec-na-przykladzie-drukarki-hp-photosmart-ink-advantage/
Temat jest o drukarkach do domu, więc wrócę do tematu, myślę że prezwentowanie zdjęć to potężna sprawa i zasługuje na odrębny temat.
Teraz jest promocja na drukarkę Epsona.
http://assets.epson-europe.com/pl/r2880_promotion/?cm_mmc=Emails-_-Direct%20Sales-_-0184-_-PL
może kogoś to zainteresuje.
z CISS?
Mam PX720 i zamierzam właśnie instalować do niej CISS.
Niestety nie wiem jak to działa z nowszym modelem.
Zresztą kawałek wyżej jeden z kolegów kupował właśnie 730 z CISSem. Najlepiej jego zapytać :)
Mimo wszystko wolałbym któryś z modeli używających co najmniej 6 kolorów. Zawsze to lepsza jakość wydruku.
Witam - znalazłem coś takiego...
http://www.inksystem.pl/refilable-kartridge/epson/epson-stylus-photo-px730wd.html
http://www.inksystem.pl/ink/photographic/tusz-do-epson-px730wd.html
do drukarki Epson Stylus Photo PX730WD
czy ktoś korzystał z tego sposobu, i jak to ocenia.
Pozdrawiam
@Dionizy - Spytaj użytkownika Skora - On kupił zdaje się ten system https://forum.olympusclub.pl/threads/76202-Kupujemy-drukarkę-do-zdjęć-do-domu./page8?p=828322&viewfull=1#post828322
DIONIZY - ja również myślałem o kartridżach wielokrotnego ładownia, ale dzisiaj po wydrukowniu około 600 fotek, nie wyobrażam sobie ciągłego "wstrzykiwania " tuszu to kartridży. Niestety system CISS jest droższy, ( bo jeśli nie chcesz mieć problemów ) to chyba najpewniejszy jest "inksystem" dzisiaj również nie zmieniłbym zdania i kupił drukarkę z systemem CISS.
DIONIZY - ja również myślałem o kartridżach wielokrotnego ładownia, ale dzisiaj po wydrukowniu około 600 fotek, nie wyobrażam sobie ciągłego "wstrzykiwania " tuszu to kartridży. Niestety system CISS jest droższy, ( bo jeśli nie chcesz mieć problemów ) to chyba najpewniejszy jest "inksystem" dzisiaj również nie zmieniłbym zdania i kupił drukarkę z systemem CISS.
Ja też jestem podobnego zdania ale nie takiego samego. Mam tani ciss i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli czipy są ok to moim zdaniem wszystko powinno działać jak należy pomijając tusz. Tusz w tej chwili można kupić oryginalny epsona od L800 i wtedy powinno być git ale nie słyszałem jeszcze o tym aby ktoś to przetestował z tym tuszem. W końcu pewnie zrobię to sam :-).
Jeżeli ktoś nie drukuje w dużych ilościach to jednak kartridże wielokrotnego ładowania mogą być dobrym wyjściem. Można je chyba napełniać nie wyjmując z drukarki? Ale nic się jednak nie plącze i drukarkę bez problemów można przenosić i zajmuje mniej miejsca.
Ja też jestem podobnego zdania ale nie takiego samego. Mam tani ciss i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli czipy są ok to moim zdaniem wszystko powinno działać jak należy pomijając tusz. Tusz w tej chwili można kupić oryginalny epsona od L800 i wtedy powinno być git ale nie słyszałem jeszcze o tym aby ktoś to przetestował z tym tuszem. W końcu pewnie zrobię to sam :-).
Jeżeli ktoś nie drukuje w dużych ilościach to jednak kartridże wielokrotnego ładowania mogą być dobrym wyjściem. Można je chyba napełniać nie wyjmując z drukarki? Ale nic się jednak nie plącze i drukarkę bez problemów można przenosić i zajmuje mniej miejsca.
Własnie dla wygody ten sposób (kartridże) bardzo mi się podoba.
W opisie wyczytałem że nie ma potrzeby wyjmować je z drukarki, a na pełnych pojemnikach wydrukowałem 95 do 104 sztuk 10x15 zdjęć, ilości odnoszą się od pierwszego do ostatniego pojemnika z tuszem.
W moim przypadku (liczenie od nowości, dlatego taka dokładność) napełnianie pojemników byłoby co 3-4 tygodnie, więc da się wytrzymać taką częstotliwość napełniania. Zresztą następne pojemniki powinny wystarczyć na więcej zdjęć bo podobno jakaś część tuszu jest w dyszach.
Trochę źle się wyraziłem, pisząc że inksystem jest najlepszy. W praktyce to każdy CISS jest dobry z którym nie ma problemów jeśli chodzi o reset pojemników, wężyki są z dobrego materiału.
O jakości wydruków i tak w bardzo dużej części decyduje jakość tuszu.
ayu- może też kiedyś się szarpnę :-) na ten oryginalny Epsona tylko nie wiem jak to jest z mieszaniem tuszy, bo przecież zawsze trochę tego poprzedniego zostanie. Ale jak narazie zanim skończy się ten co mam, to pewnie jeszcze trochę podrukuję :-)
Trochę źle się wyraziłem, pisząc że inksystem jest najlepszy. W praktyce to każdy CISS jest dobry z którym nie ma problemów jeśli chodzi o reset pojemników, wężyki są z dobrego materiału.
O jakości wydruków i tak w bardzo dużej części decyduje jakość tuszu.
ayu- może też kiedyś się szarpnę :-) na ten oryginalny Epsona tylko nie wiem jak to jest z mieszaniem tuszy, bo przecież zawsze trochę tego poprzedniego zostanie. Ale jak narazie zanim skończy się ten co mam, to pewnie jeszcze trochę podrukuję :-)
Ja na tyle jestem zadowolony ze swojego taniutkiego CISS , że już planuję zakup nowej drukarki z takim samym i z takim samym chińskim tuszem :-).
Jeżeli chodzi o tusz Epsona to jednak 6x70 ml kosztuje ok 300PLN a chińczyk 6x100ml ok 60PLN. Jednak jak Epson będzie OK to kupię zestaw. Jeżeli chodzi o mieszanie tuszu to faktycznie trzeba uważać bo tusz w głowicy może się zważyć i wtedy już nic jej nie uratuje. Można to jednak zrobić tak: wykorzystać maksymalnie stary tusz i przeczyścić CISS i zalać go płynem do czyszczenia głowic. Włączyć drukowanie i drukować aż kartki będą zupełnie białe bez śladu kolorów. Wtedy mamy pewność , że głowica jest wyczyszczona i gotowa na nowy tusz.
Jeszcze jedna sprawa. Założyłem wątek o prezentacji naszych wydruków - https://forum.olympusclub.pl/threads/82840-Prezentacja-fotografii-drukowanych-w-domu-albumy-fotoksiążki-ramki-itp?highlight= i proszę o przyłączenie się i podawanie waszych propozycji.
Mam jeszcze pytanie odnośnie drukowania na CD przez program Epson Print CD. Wychodzą mi z niego wydruki z postrzępionymi krawędziami. Czy coś można przestawić w ustawieniach aby tak się nie robiło?
Mam jeszcze pytanie odnośnie drukowania na CD przez program Epson Print CD. Wychodzą mi z niego wydruki z postrzępionymi krawędziami. Czy coś można przestawić w ustawieniach aby tak się nie robiło?
Drukuję tym programem na płytkach i jest wszystko ok.
Nawet udało mi się wydrukować za pomocą CoverDesinger Nero, tylko nie wiem jeszcze dokładnie jak to ustawiłem. Jak znajdę chwile wolnego czasu to dojdę jak to zrobiłem.
Pokaż te Twoje nadruki, zobaczymy jak to wygląda i może coś wspólnie wymyślimy.
Pozdrawiam
Nie mam w tej chwili wydrukowanych płytek przy sobie. Wszystko jest u ludzi. Wygląda to tak że brzegi są postrzępione a nie gładkie. Jak dotrę do siebie to pokażę zrzut ekranu o co mi chodzi. To tak jakby program używał dziwnej metody do przeskalowywania zdjęć. Wydaje mi się , że im większe zdjęcie wkładam tym gorzej.
czytam tytuł wątku i.......... Ludzie, miną niedługo dwa lata i Wy JESZCZE tej drukarki nie kupiliście....!!!!???? :mrgreen:
Kupcie WRESZCIE i przenieście wątek do " ..Co sobie ostatnio kupiłem..." :wink:
Krakman - to nie czytaj tytułu, tylko przeczytaj posty :-) bo ja i jeszcze ktoś by się znalazł, kto dzięki temu tematowi, drukuje w domu na odpowiednim papierze tanio i dobrze. :-)
Czy do R 1999 dostanę Ciss i czy warto taką drukarkę dziś kupować?
Nigdy się nie wczytywałem w parametry, jest to dla mnie czarna magia, a chciałbym mieć opcję większego wydruku niż A4
Wlasnie dzis listonoszka przyniosla mi wydruki zdjec.100 sztuk 10x15 i 250 sztuk 13x18 za 31€ z przesylka.Jest info,ze nastepne zamowienie to rabat juz o 7% wyzszy od poprzedniego.
Papier by mnie drozej kosztowal.
Wlasnie dzis listonoszka przyniosla mi wydruki zdjec.100 sztuk 10x15 i 250 sztuk 13x18 za 31€ z przesylka.Jest info,ze nastepne zamowienie to rabat juz o 7% wyzszy od poprzedniego.
Papier by mnie drozej kosztowal.
I o to chodzi..... żadna domowa drukarka nie jest tańsza od fotolabu... zwłaszcza przy wiekszych ilaściach zdjęć... rabaty, upusty itp... Sam się z tym spotkałem..
Mirek ty cały czas swoje. Wyobraź sobie że te wydruki to wielka frajda. Kiedyś ludzie też sami bawili się w ciemni. Ty czekasz ileś na fotki ja je poprostu mam :-).
apz chyba chodzi ci o Epsona R1900? Jeśli tak to tu taki CISS mają http://www.tusze.info/product_info.php?cPath=6369&products_id=96282
Mirek ty cały czas swoje. Wyobraź sobie że te wydruki to wielka frajda. Kiedyś ludzie też sami bawili się w ciemni. Ty czekasz ileś na fotki ja je poprostu mam :-).
apz chyba chodzi ci o Epsona R1900? Jeśli tak to tu taki CISS mają http://www.tusze.info/product_info.php?cPath=6369&products_id=96282
ja też się bawiłem przez baaaardzooo wiele lat w ciemni i była frajda, tylko, że teraz to już nie ta ciemnia, nie ta frajda i nie ten efekt... teraz przy takiej ilości zdjęc..... to domowa drukareczka to gorszy zjadacz kasy niż samochód... Papier foto, atramenty , czy inne pigmenty...
W firmach usługowo drukujących mały format tego typu maszyny nie zarobiłyby na siebie nigdy... albo zdjęcia byłyby zbyt drogie
Pewnie masz rację. Ale CISS znacząco obniża koszty druku. Zobaczyć minę teściowej po zobaczeniu jej zdjęcia z dzisiejszej imprezy - bezcenne.
Przynoszą mi czasem zdjęcia do zeskanowania, takie "normalne" 10x15 i chcą by zrobić z tego np. A1 albo i poszaleją i B1.... Z normalnego zdjęcia wywołanego w labie techniką powiedzmy normalnie "chemiczną" wychodzi przy dobrym zdjęciu nieźle... no w miarę.... Ale zdjęcie takiej samej wielkości (10x15) z drukarki sublimacyjnej, atramentowej czy innej to już .... nic z tego, noo może A4 w porywach.!
Ale kupujcie dalej....
ja też się bawiłem przez baaaardzooo wiele lat w ciemni i była frajda, tylko, że teraz to już nie ta ciemnia, nie ta frajda i nie ten efekt... teraz przy takiej ilości zdjęc..... to domowa drukareczka to gorszy zjadacz kasy niż samochód... Papier foto, atramenty , czy inne pigmenty...
W firmach usługowo drukujących mały format tego typu maszyny nie zarobiłyby na siebie nigdy... albo zdjęcia byłyby zbyt drogie
Tak R1900, za to w miejscowym labie dostaję zdjęcia poprawione kolorystycznie pod gust obrabiającego i nie ma rozmowy. Do Krakowa trochę daleko by z każdym zdjęciem latać, a poczta za swoje przesyłki bierze.
Gdzie jest serwis Epsona? W Krakowie też jest?
Tak ja dalej swoje.Dziesiat lat w ciemni,zaczynalem jak Janpola nie bylo jeszcze.Pozniej zamienilem na Dursta,juz po drugiej stronie Odry nad Trave.W szkole drukarka na warsztatach kilka,roznej wielkosci,jak cos na teraz zeby wgladowki zobaczyc.Ale za rogiem automat,wkladasz karte i masz-juz teraz,czynny cala dobe.Frajde to ja mialem jak robilem setna rolke slajdow,jak wywolywalem negatywa z setnego sluba.Pozniej jak drukowalem,zeby sie nacieszyc.Bylo minelo.Frajde mam jak na serwer wysle i za dwa dni listonosz zapuka bo paczka do skrzynki sie nie miesci,a pada na zewnatrz lub mokro jest.Czasem wieczorkiem przy ladnej pogodzie jak smieci wyrzucam i widze przed klatka karton lezy dla mnie z fotkami.To mam frajde,ze czytajac info w nim procenty beda wieksze.Tak mam nadal frajde,tylko mniej mnie ona kosztuje i czasu mi zabiera.Frajde to mam tez jak forum czytam,tak mam tez frajde.
---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post był o 22:56 ----------
Zobaczyć minę teściowej po zobaczeniu jej zdjęcia z dzisiejszej imprezy - bezcenne.
Mnie tesciowa zara by bekla ze gniazda USB w TV polamalem i na karteczkach ja pokazuje bez muzyczki slicznej.Wredna i tyle.
Ja nie robię fotek bo muszę tylko dlatego , że chcę. Drukuję nie dlatego bo muszę tylko dlatego że chcę. W życiu nie odbiłem jednorazowo 100 fotek czy więcej !!! O ile dobrze pamiętam Mirku toniedawno radziłeś mi lepszą selekcję a jak tam u Ciebie z nią jest bo takie paki do ciebie z fotkami przychodzą :-).
Ja nie robię fotek bo muszę tylko dlatego , że chcę. Drukuję nie dlatego bo muszę tylko dlatego że chcę. W życiu nie odbiłem jednorazowo 100 fotek czy więcej !!! O ile dobrze pamiętam Mirku toniedawno radziłeś mi lepszą selekcję a jak tam u Ciebie z nią jest bo takie paki do ciebie z fotkami przychodzą :-).
Ja tez bo chce.Ja juz jestem duzy chlopak i nic nie musze,naprawde.Tak,selekcja zawsze powinna byc.Chyba nie myslisz,ze pozniej selekcjonuje jak wydruki przyjda.Chociaz czasem zdarzy mi sie wyrzucic kilka po wydruku.Inne odczucia masz jak widzisz na ekranie a inne jak trzymasz w dloni.Kartka ma swoje prawa,wady i zalety.
Przed sylwestrem dostalem pakiet 1200 sztuk 10x23.Bylo 6 roznych zdjec po 200 z klatki.Tez byly selekcjonowane nawet bardzo.Kandydatow do wydruku bylo ponad 50 sztuk.Widac selekcja byla mocna.
Jeżeli robisz to tylko dlatego że lubisz to chyba masz wielu znajomych.
czytam tytuł wątku i.......... Ludzie, miną niedługo dwa lata i Wy JESZCZE tej drukarki nie kupiliście....!!!!???? :mrgreen:
Krakman, jeżeli masz problem z tym wątkiem to proponuję abyś go omijał,
i nie przejmuj się tym co robią inni, może tak wolą, kupili kolejną drukarkę i dalej mają wątpliwości,
przyjdzie czas że sam w tym wątku znajdziesz coś co Ci się przyda i ...
---------- Post dodany o 09:30 ---------- Poprzedni post był o 09:12 ----------
Jeszcze raz...
Krakman --- jesteś nudny jak flaki z olejem.
Nie wtrącaj się do tego co robią inni, bo jeżeli coś robią to znaczy że to lubią robić.
Mirek 54 --- już Ci raz pisałem że nie każdy mieszka za Odrą i do tego przy stacji benzynowej.
Ja mieszkam 20 km od stacji benzynowej i jestem z tego powodu szczęśliwy, 100 km od krakowa i foto labów i z bólem serca jadę zimować do Krakowa.
Ale za to mam świeżutkie powietrze, zapach traw i zboża, czasami zaleci aromat gnojowiska od któregoś z sąsiadów, piękne widoki, mgły i deszcze.
Nie czuję smrodu spalanego oleju napędowego, nie słyszę decybeli pędzących samochodów, czasami słychać syrenę straży pożarnej i karetek pogotowia.
Będę dalej drukował sobie zdjęcia, bo pstrykam i mam i nie zamienię się z Tobą za nic.
Pozdrawiam
Niech kazdy robi to co chce ...
Takie widoki mam na codzień.
Mirek 54 --- już Ci raz pisałem że nie każdy mieszka za Odrą i do tego przy stacji benzynowej.
Ja mieszkam 20 km od stacji benzynowej i jestem z tego powodu szczęśliwy, 100 km od krakowa i foto labów i z bólem serca jadę zimować do Krakowa.
Ale za to mam świeżutkie powietrze, zapach traw i zboża, czasami zaleci aromat gnojowiska od któregoś z sąsiadów, piękne widoki, mgły i deszcze.
Nie czuję smrodu spalanego oleju napędowego, nie słyszę decybeli pędzących samochodów, czasami słychać syrenę straży pożarnej i karetek pogotowia.
Będę dalej drukował sobie zdjęcia, bo pstrykam i mam i nie zamienię się z Tobą za nic.
Pozdrawiam
Niech kazdy robi to co chce ...
Takie widoki mam na codzień.
Czlowieku-mieszkaj se,wachaj se,ogladaj se.Szkoda,ze nie masz tam ogrzewania,bo na zime pewnie tez bys tam zostal,a moze masz,tylko juz tesknisz.
Przecie ja Ci zadnej zamiany na nic nie proponowalem.Drukuj se drukuj.Ja tez drukuje.Tylko jest ta roznica,ze Ty drukujesz 400 fotek 4 dni a ja czekam przy piwie w ogrodzie na wydruki nax 2 dni.Kazdy se rachuje jak umie i zycie uklada jak potrafi.A widoki sliczne,ten traktor to na prund pewnie:-P.Ciekawe czy do beczki leje czy dyga te 20km do tankowania za kazdym razem:mrgreen::mrgreen:.Tu,to by zaraz katalizator mu kazali zalozyc abo na zlom odstawic,bo zatruwa.Tu u mnie pelno tych z zielonych,nawet po ogrodach chodza i prosza,zeby niczym nie sypac,nie truc....Ciezko tu zyc,juz nie ma jak.A moze by sie z kims zamienic.On tu,ja tam.On moje konto i dochody ,ja jego.Ciezko chetnego znalesc-moze Ty,na zime,co????:mrgreen::-P
Krakman, jeżeli masz problem z tym wątkiem to proponuję abyś go omijał,
i nie przejmuj się tym co robią inni, może tak wolą, kupili kolejną drukarkę i dalej mają wątpliwości,
przyjdzie czas że sam w tym wątku znajdziesz coś co Ci się przyda i ...
---------- Post dodany o 09:30 ---------- Poprzedni post był o 09:12 ----------
Jeszcze raz...
Krakman --- jesteś nudny jak flaki z olejem.
Nie wtrącaj się do tego co robią inni, bo jeżeli coś robią to znaczy że to lubią robić.
Zero poczucia humoru i do tego zaczepny jeszcze..... Oj nieładnie....
Może i jestem nudny ale nie piszę inwektyw kolegom forumowiczom....
Jeśli mogę coś dodać od siebie. Dyskusja w ostatnich postach jest trochę bez sensu. Zwłaszcza gdy przeczyta się cały ten wątek i koniec porówna się z początkiem. Ostatnie posty, mam wrażenie, nie są o ekonomi drukowania, ale o radości z wydruku w zaciszu domowym. Już w pierwszych 10 postach tego wątku wykazano przewagę techniczną i ekonomiczną fotolabu.
Z tą "radością z wydruku" jest jak z każdym innym hobby. Zarabiamy na to co lubimy. Argumenty ekonomiczne nie są tym co powinno być w takiej dyskusji nadmiernie wspominane. Bo gdyby krytycznie podejść do sprawy, to nic co robimy poza pracą nie ma sensu, bo nie daje nie tylko zysku, ale prowadzi do strat czasu (na odpoczynek przed kolejnym dniem pracy) i środków (które można spożytkować na niezbędną do życia konsumpcje).
Trudno tu doszukać się poczucia humoru, a już o inwektywach później nie wspomnę.
Mirek 54
Czuć tęsknotę, obok mnie jest działka do sprzedania, Beskid Sądecki, 324 mnpm, 1,6 hektara, pod samym lasem z przepięknym widokiem od góry Just aż po Czchów i dalej a od miesiąca nowiutka droga betonowa, poniżej lotnisko w Łososinie Dolnej (znane z ubiegłoriocznej katastrofy awionetki), dokładnie 97 km do centrum Krakowa i 24 km do Nowego Sącz (BP). A do Krakowa na zimę jadę się odchamić.
Pozdrawiam
Mirek 54
Czuć tęsknotę, obok mnie jest działka do sprzedania, Beskid Sądecki, 324 mnpm, 1,6 hektara, pod samym lasem z przepięknym widokiem od góry Just aż po Czchów i dalej a od miesiąca nowiutka droga betonowa, poniżej lotnisko w Łososinie Dolnej (znane z ubiegłoriocznej katastrofy awionetki), dokładnie 97 km do centrum Krakowa i 24 km do Nowego Sącz (BP). A do Krakowa na zimę jadę się odchamić.
Pozdrawiam
Starych drzew sie nie przesadza.Chyba juz bym nie umial w to srodowisko wejsc.Wolnosc sobie bardzo cenie,a wiem,ze tam wiele sie robi i czyni bo "co sasiedzi powiedza" bo"na ambonie wytknie i pogrozi"Nie dla mnie to to juz jest na stale.
Trudno tu doszukać się poczucia humoru, a już o inwektywach później nie wspomnę.
Bo go nie masz....
Takie małe żółte wymyślono by pokazać ludziom bez poczucia humoru , że można się już śmiać.
Teraz Ty przynudzasz...
A le co tam , odpuszczam
Starych drzew sie nie przesadza.Chyba juz bym nie umial w to srodowisko wejsc.Wolnosc sobie bardzo cenie,a wiem,ze tam wiele sie robi i czyni bo "co sasiedzi powiedza" bo"na ambonie wytknie i pogrozi"Nie dla mnie to to juz jest na stale.
Życzyłbym wszystkim takich sąsiadów jak tutaj są, brak słów na pochwały, a z "amboną" nie przesadzaj, byłem, jestem i zostanę ateistą i nikomu tutaj to nie przeszkadza, ba nawet wydaje się bardziej szanują. Z tymi starymi drzewami nie przesadzaj, kiedy 15 lat temu kupowałem to stare gospodarstwo to kumple z Czchowa, bo tam nad jeziorem Czchowskim miałem domek pukali mi po głowie, zapupie, do restauracji 14 dni furmanką, a gazeta poranna nie do zdobycia. Kupiłem, zaprzyjażniłem się z chłopami, teraz żadna sąsiedzka impreza nie obejdzie się bez mojego udziału, bo zaraz dzwonią przychodż, weż aparat lub kamerę. Nie zamienię tego na zadne inne miejsce na świecie.
Coś tu ponuro się zrobiło. A ja się cieszę bo kupuję nową drukarkę :-).
Coś tu ponuro się zrobiło. A ja się cieszę bo kupuję nową drukarkę :-).
Kupiłem sobie w końcu R1900 - używkę, podobno sprawna , powinna dojść na początku tygodnia, wygląda jakby trochę stała, Serwis czy próbować własne uruchomienie? Trzeba będzie dokupić system CISS i atramenty zapewne, poszukać papieru, jaka jest nazwa płynu do płukania (czyszczenia) glowicy?
Jak prawidłowo takie uruchomienie powinno wyglądać?
Kupiłem sobie w końcu R1900 - używkę, podobno sprawna , powinna dojść na początku tygodnia, wygląda jakby trochę stała, Serwis czy próbować własne uruchomienie? Trzeba będzie dokupić system CISS i atramenty zapewne, poszukać papieru, jaka jest nazwa płynu do płukania (czyszczenia) glowicy?
Jak prawidłowo takie uruchomienie powinno wyglądać?
apz witamy w klubie :grin:. To niezła drukarka z pigmentowymi tuszami trwalszymi od barwnikowych jakich ja używam ale na które trzeba bardziej uważać bo szybciej zasychają (podobno). Pamiętaj drukarka musi drukować a nie stać bo się niszczy.
Jeżeli chodzi o rozruch to jeśli jest sprawna i dysze są drożne nie nie ma problemu lej tuszyki i odpalaj. Zobacz sobie na YouTube jak się odpala pierwszy raz CISS i zabawa się zacznie. Ja tak jak pisałem wcześniej kupuję tusze w so-net, CISS i płyn też ale to już sam musisz wybrać. O papierach było już chyba wcześniej?
No i na początku trzeba się nastawić jeszcze na jakieś koszty extra w postaci profili itp. Na początek jednak trzeba to uruchomić.
apz witamy w klubie :grin:. To niezła drukarka z pigmentowymi tuszami trwalszymi od barwnikowych jakich ja używam ale na które trzeba bardziej uważać bo szybciej zasychają (podobno). Pamiętaj drukarka musi drukować a nie stać bo się niszczy.
Jeżeli chodzi o rozruch to jeśli jest sprawna i dysze są drożne nie nie ma problemu lej tuszyki i odpalaj. Zobacz sobie na YouTube jak się odpala pierwszy raz CISS i zabawa się zacznie. Ja tak jak pisałem wcześniej kupuję tusze w so-net, CISS i płyn też ale to już sam musisz wybrać. O papierach było już chyba wcześniej?
No i na początku trzeba się nastawić jeszcze na jakieś koszty extra w postaci profili itp. Na początek jednak trzeba to uruchomić.
Dzięki za otuchę , ostatnia moja kolorowa drukarka to było HP 5550, jeśli dobrze pamiętam, tuszożerne i wysokokosztowe ustrojstwo. Na codzień uzywam kilku HP , ale laserówek mono. O jakich profilach piszesz? Zupełnie nie wiem o co chodzi. Koszty uruchomienia zawsze będa, a do drukowania kilka własnych fotek zawsze się znajdzie, minimum to A4. To duża przyjemność moc szybko zobaczyć własne zdjęcie, a nie obrazki na monitorze.
Niestety z miejscowym labem sieciowym Fuji nie udalo się mi dogadac co do kolorów, a przesyłki pocztowe podrażają zabawę. Jak bym kiedyś przypadkiem potrzebował wydruki na jakąs wystawę, to myślę , że dogadam się z Krakmanem. Labowe wydruki jakościowo są lepsze, ale przy maszynie musi siedzieć ktoś rozumny, niestety...
Wielu użytkowników dobrych plujek pisze , że wydruki z nich są lepsze jakościowo od tych z labu jednak mniej trwałe i tutaj bym się z tym zgodził. Mam w tej chwili P50 Epsona i co do jakości nie mogę mu nic zarzucić a to jest chyba najtańsza drukarka foto tej firmy w tej chwili. Wcześniej chodziłem do labu polecanego przez moich znajomych ale też nie byłem zadowolony do końca z tego co otrzymywałem jeśli chodzi o kolory. Teraz jestem przeszczęśliwy , że mogę sobie sam wydrukować w domu zdjęcia w każdej chwili z niezłym skutkiem. Koszt tych wydruków jest śmiesznie niski więc nie oszczędzam a tak jak pisałem wcześniej drukarka musi drukować. Niedawno udało mi się kupić np. papier Epson Glossy 40 ark 225g za 20zł. a moim zdaniem jakość jaką się na nim uzyskuje jest naprawdę dobra.
Jeżeli chodzi o profile to jest to rzecz niezbędna jeśli pragniesz mieć na papierze to samo co na monitorze. Kalibrator chyba masz? Więc z monitorem sprawa jest prosta. A profile do drukarki robi się osobno dla każdej kombinacji papier -tusz. Zakładając , że tuszu nie będziesz zmieniał to robisz sobie profil ICC pod konkretny papier i wtedy powinno wszystko ze sobą grać. Takie profile nie są konieczne jeżeli oczywiście "kolorystyka" wydruków cię satysfakcjonuje. Trzeba zapytać Krakmana czy nie ma dostępu do spektrofotometru.
Wielu użytkowników dobrych plujek pisze , że wydruki z nich są lepsze jakościowo od tych z labu jednak mniej trwałe i tutaj bym się z tym zgodził. Mam w tej chwili P50 Epsona i co do jakości nie mogę mu nic zarzucić a to jest chyba najtańsza drukarka foto tej firmy w tej chwili. Wcześniej chodziłem do labu polecanego przez moich znajomych ale też nie byłem zadowolony do końca z tego co otrzymywałem jeśli chodzi o kolory. Teraz jestem przeszczęśliwy , że mogę sobie sam wydrukować w domu zdjęcia w każdej chwili z niezłym skutkiem. Koszt tych wydruków jest śmiesznie niski więc nie oszczędzam a tak jak pisałem wcześniej drukarka musi drukować. Niedawno udało mi się kupić np. papier Epson Glossy 40 ark 225g za 20zł. a moim zdaniem jakość jaką się na nim uzyskuje jest naprawdę dobra.
Jeżeli chodzi o profile to jest to rzecz niezbędna jeśli pragniesz mieć na papierze to samo co na monitorze. Kalibrator chyba masz? Więc z monitorem sprawa jest prosta. A profile do drukarki robi się osobno dla każdej kombinacji papier -tusz. Zakładając , że tuszu nie będziesz zmieniał to robisz sobie profil ICC pod konkretny papier i wtedy powinno wszystko ze sobą grać. Takie profile nie są konieczne jeżeli oczywiście "kolorystyka" wydruków cię satysfakcjonuje. Trzeba zapytać Krakmana czy nie ma dostępu do spektrofotometru.
Do monitorów ma huey pro/X-rite. możesz wskazać gdzie poczytać o tych profilach do wydruku. Google pokazuje wiele, ale wartość tej informacji bywa różna...
Patrzałem chwilę na forum nikona ale na szybko nie znalazłem co to jest. Ale na pewno tam jak i na cyberfoto.pl czy canon-board coś znajdziesz. Tak prawdę pisząc co nie musisz wiedzieć jak się to robi. Szukasz na allegro kogoś kto robi profile. Wysyłasz mu papier A4 który chcesz oprofilować i za kilka dni na maila dostajesz gotowy profil ICC do niego który stosujesz przy wydrukach.
Tu coś jest: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140661
(http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140661)Tu jest taka usługa: http://allegro.pl/profil-drukarki-kalibracja-1200-pol-promo-i2472253982.html
Do monitorów ma huey pro/X-rite. możesz wskazać gdzie poczytać o tych profilach do wydruku. Google pokazuje wiele, ale wartość tej informacji bywa różna...
Do drukarki potrzebny byłby kalibrator który umożliwia też tworzenie profili dla drukarek, a to niestety droższa sprawa.
Też używam Hueya do monitora :)
Wcześniej nie wstawił mi się link o kalibracji zdalnej. http://www.swiatobrazu.pl/zdalne-profilowanie-drukarki-czy-to-mozliwe-25847.html albo raczej profilowaniu.
Wysłane z telefonu
A ja ostatnio poszukuję takiej drukarki. Mój budżet to max 250 zł. Myślałam o Canon Pixma iP3600. Może ktoś coś o niej powiedzieć ?? jakieś opinie ? Co w niej złego a co dobrego ? Dodam, że większa rozdzielczość drukowaniami nie potrzebna :)
@Dzastina - to ma być drukarka do zdjęć, czy też głównie do dokumentów i czasem zdjęć?
To jest dobre pytanie. Bo tak nawiasem pisząc drukarkę do zdjęć i do dokumentów będę miał zaraz na zbyciu. A ten Canon to faktycznie bardziej do dokumentów i zdjęć ;-) .
Wysłane z telefonu
Pozwólcie, że odgrzebię stary temat. Zasuszyłem sobie mojego Canona iP3300 i raczej już go nie odratuję. Poszukuję drukarki "domowej", czyli do sporadycznego drukowania tekstu i zdjęć - i nie za drogiej. Sugerowano mi coś z linii HP DeskJet Ink Advantage, bo głowice są w tuszach, ale nie mam pewności co do jakości druku foto. (Za to dodatkową zaletą byłyby tu sterowniki pod linuksa, ale obejdzie się.) Jesteście w stanie coś zasugerować, doradzić, odradzić?
Z góry dziękuję.
Pozwólcie, że odgrzebię stary temat. Zasuszyłem sobie mojego Canona iP3300 i raczej już go nie odratuję. Poszukuję drukarki "domowej", czyli do sporadycznego drukowania tekstu i zdjęć - i nie za drogiej. Sugerowano mi coś z linii HP DeskJet Ink Advantage, bo głowice są w tuszach, ale nie mam pewności co do jakości druku foto. (Za to dodatkową zaletą byłyby tu sterowniki pod linuksa, ale obejdzie się.) Jesteście w stanie coś zasugerować, doradzić, odradzić?
Idąc w atrament teraz nie brałbym pewnie niczego innego niż Espon L800. Wszyscy recenzenci rozpływają się nad niską ceną wydruków foto z niej, np.:
http://www.optyczne.pl/15.1-Inne_testy-Test_drukarki_fotograficznej_Epson_L800.html
Ale to już zupełnie inna kategoria cenowa gdy chodzi o zakup samego sprzętu. Sam zasuszyłem HP Officejet Pro K5400 i szukając w trybie eko / sporadycznie sens widzę tylko dla opcji katridża z wbudowaną głowicą. Niezależne od kałamarzy głowice kosztują przy wymianie majątek (często więcej niż sama drukarka), a do tego i tak trzeba najpierw dobrze przepłukać rurki. Postawiłem ostatecznie na poleasingowy laser i jestem zadowolony - on koloru jednak Ci nie załatwi. Sterowniki pod Linuksa najłatwiej ominąć wybierając drukarkę z interfejsem LAN.
Idąc w atrament teraz nie brałbym pewnie niczego innego niż Espon L800. Wszyscy recenzenci rozpływają się nad niską ceną wydruków foto z niej, np.:
http://www.optyczne.pl/15.1-Inne_testy-Test_drukarki_fotograficznej_Epson_L800.html
Ale to już zupełnie inna kategoria cenowa gdy chodzi o zakup samego sprzętu. Sam zasuszyłem HP Officejet Pro K5400 i szukając w trybie eko / sporadycznie sens widzę tylko dla opcji katridża z wbudowaną głowicą. Niezależne od kałamarzy głowice kosztują przy wymianie majątek (często więcej niż sama drukarka), a do tego i tak trzeba najpierw dobrze przepłukać rurki. Postawiłem ostatecznie na poleasingowy laser i jestem zadowolony - on koloru jednak Ci nie załatwi. Sterowniki pod Linuksa najłatwiej ominąć wybierając drukarkę z interfejsem LAN.
Jeśli wierzyć opiniom na temat obecnie dostępnych tanich drukarek, to faktycznie z drukiem foto jest cienko. Zastanawiam się, czy nie kupić byle jakiego badziewia do tekstu, a ze zdjęciami chodzić do labu. Albo zostawić iP3300 do zdjęć, bo tylko czarny padł, tylko że zdjęcia wychodzą z niej drogo.
Jeśli nie musisz mieć oryginalnych tuszy a cena wydruku z przyzwoitym papierem za A4 to ok. 50gr to zainteresuj się CISS.
Wysłane z telefonu
Odkurzam wątek bo sporo się z niego dowiedziałem. Od jakiegoś czasu przymierzam się do drukarki foto w domu ale ciągle coś innego jest pilniejszego :)
Generalnie nie zamierzam rezygnować z fotolabu ale drukarka przydałaby sie szczególnie na imprezy rodzinne i tego typu spotkania gdy od ręki można rozdać kilka fotek rodzinie i znajomym. Po głowie chodzi mi Epson P50 z CISS. Zastanawiam sie tylko czy tusze używane do CISS odbiegają jakością od tych oryginalnych ?
Mocną pokusą jest L800 ale cena w okolicach 1250 zł to dwa razy więcej niż P50.
Chyba ze z Waszych doświadczeń wynika że różnica jest taka że warto zbierać i dopłacić ?
Z moich doświadczeń wynika ze nie warto jeżeli brać pod uwagę aspekty materialne. Ale to jest sprawa bardzo indywidualna. Oryginały teoretycznie powinny dać lepsze efekty w oddaniu tego co widzisz na monitorze. W sterownikach masz profile pod tusze Epsona i ich papiery. Teoretycznie powinno to działać dobrze jak jest w praktyce nie wiem bo nigdy z oryginałów nie korzystałem. Od zawsze mam CISS i jestem w miarę zadowolony używając najtańszego tuszu. Musze zrobić profile do mojej obecnej drukarki i myślę że będzie sporo lepiej niż jest. Nie podobają mi się teraz cienie w moich wydrukach.
Koszty wydruków przy chińskich zamiennikach są śmieszne.
Z telefonu
Właśnie wydrukowałem arkusz A4 (4 fotki na arkuszu) na moim leciwym Canonie iP1900 (kosztował coś koło 100zł). Podwoiłem jego wartość kupując oryginalne tusze. Powiem szczerze że z efektu jestem baaaardzo zadowolony :)
Jeżeli Epson P50 robi to jeszcze lepiej to po wypłacie chyba się skuszę :) Szczególnie że koszt na Canonie jest jakieś 10x większy.
Używacie jakiś gilotyn do cięcia papieru ?
Ja używam trymera ale ostatnio coś mi szwankuje. Chętnie przytuliłbym jakąś gilotynę ze względu na możliwość cięcia kilku arkuszy równocześnie.
Z telefonu
Ja korzysta(łe)m z Canona PIXMA iP3600 ale się właśnie okazało, że się głowica na czarnym pigmentowym zasuszyła. Więc czeka mnie zakup. Szlag mnie trafia, że Canon wypuszcza krótkie serie (około roku) i tusze nowe trzeba będize kupować. Ja wiem, dlaczego oni tak robią ale to już drugi raz taki numer. Szkoda - bo drukara fajna.
Zaufania do HP nie mam (miałem kiedyś dawno temu DJ coś tam) ale może faktycznie jest sens pójść w rozwiązania tusz+głowica w jednym.
Może ktoś coś polecić? Mam na myśli model + dobre zamienniki tuszy.
EPSON + CISS nie wchodzi w grę ze względu na cenę (nie chcę wydać więcej niz 500 zł).
Promocja(http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/corporatesite/cms/index/10315/) na drukarki Epsona..min.L800..Chętnie bym sobie taką sprawił ale zawsze mam obawy o zasychanie tuszu :(
Ja mam Epsona 1500 z Ciss i to jest coś czego potrzebowałem. Nic nie zasycha. Ale od czasu do czasu staram się choć kartkę przedrukować. Tak raz na tydzień bądź dwa. Jakość wydruków bardzo dobra. Zrobiłem profile i wszystko hula jak trzeba. Jestem bardzo zadowolony.
Z telefonu
Wracając do tematu Epsona L800...czy któryś z szanownych forumowiczów zaposiada takową? Jeśli tak, jak się spisuje? Czytałem różne testy, ale nie wiem czy dla "niedzielnego" pstrykacza jest sens kupować...
Promocja(http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/corporatesite/cms/index/10315/) na drukarki Epsona..min.L800..Chętnie bym sobie taką sprawił ale zawsze mam obawy o zasychanie tuszu :(
Ja mam Epsona, nie pamiętam niestety modelu, ale szczerze nie jestem zadowolona z niej... Tusz skończył się w sekundzie, po wydrukowaniu kilku zdjęć...
Dzisiejszy obchód labów w centrum Krakowa i brak w nich profili ICC na drukarki, które posiadają spowodował moje zainteresowanie się drukarkami domowymi. Znalazłem nowa promocja w Epsonie http://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/corporatesite/cms/index/11436/. Rozważam zakup modelu L800, cena z Aledrogo 1120 z transportem, minus rabat 85 zeta = 1035, chyba że jest coś jakościowo lepszego w podobnej kwocie ?
Mam L800 od ponad roku i jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza z kosztów wydruku ;) a jakość zdjęć dla domowych potrzeb bardzo dobra. Minus to taki, ze tylko A4 przy tych kosztach wydruku :( ;)
Pojawiły się profile dla papierów Fomei, znasz może te papiery, mają dobre recenzje i cenowo są dużo lepsze od Epsona http://www.druk.medikon.pl/pl/katalog/Profile-ICC-dla-drukarki-EPSON-L800Już wiem czemu ta przecena http://www.benchmark.pl/aktualnosci/epson-l850-l810-drukarka-fotograficzna-stale-zasilanie-atrament.html. Pytanie czy warto czekać ?
Nie drukowałem na tych papierach.
Jeśli kupię tą drukarkę, to zacznę od tych papierów
Zacznij od Epsonowskich papierów, później będziesz miał porównanie. Zresztą, o ile dobrze pamiętam to była w komplecie jakaś startówka z papierami.
Zacznij od Epsonowskich papierów, później będziesz miał porównanie. Zresztą, o ile dobrze pamiętam to była w komplecie jakaś startówka z papierami.
Teraz chyba każdy producent daje jakąś próbkę.
Wybierając drukarkę należy pamiętać o tym, że niektórzy producenci mają głowice drukujące zespolone z kartridżem tuszu jak HP a inni jak Epson tylko wbudowane na stałe w drukarkę. Jak tusz zaschnie to o wiele łatwiej reanimować takiego HP ew. wymienić tylko kartridż jak Epsona.
Drukarka to fajna opcja dla tych co systematycznie drukują w przeciwnym razie nie opłaca się bo na samo automatyczne oczyszczenie/przetkanie głowicy pójdzie sporo tuszu a i pierwsze wydruki mogą być kiepskie.
Sam osobiście drukuję w labie Fuji, obsługa taka sobie ale trzymają się pewnie jakiś standardów bo wydruki są zawsze poprawne.
A propos wymiany głowicy w L800, rozmawiałem kiedyś (4-5 miesięcy temu) na temat kosztów ewentualnej wymiany głowicy w L800 w punkcie serwisowym drukarek na Kazimierza Wielkiego w Krakowie i kosztowalo to wtedy ok 280zł.
O ile będziecie dbać o drukarkę to te głowice są praktycznie nie do zajechania w przeciwieństwie do innych produktów.
Co masz na myśli pisząc: dbać?
Dbać czyli używać do drukowania a nie po to by stała na półce. Nie dopuszczać do zapowietrzenia układu bo to może być zabójcze i tyle.
Toś mnie uspokoił, mojej to nie grozi ;). Myślałem, że jest coś o czym nie wiem. Niemniej jednak zdarzały mi się przerwy w drukowaniu ok 2 miesięcy i odpalała bez problemu. Na razie problem z jaki się spotkałem to nieprecyzyjne szacowanie tuszu w pojemnikach. Przy poziomie ponad 25% pluje się, że tusz się skończył. Na szczęście można to łatwo skorygować.
Ja nie mam L800 ale miałem P50 z CISS i sprawowała się bardzo dobrze a to właściwie ta sama drukarka. Teraz mam większą wersję 1500W z CISS i też jestem zadowolony. P50 to tak sprytna drukarka, że często jest przerabiana na drukarkę do termosublimacji a te tusze są zdecydowanie bardziej wymagające dla urządzenia niż używane w tych drukarkach tusze barwnikowe.
A co myślicie o canonach? Byłem wczoraj u znajomego i oglądałem pare fotek i całkiem nieźle to wygląda. Zamienniki zestaw lepszy już za 50pln można kupić.
Canon ma też fajne drukarki. Inna technologia druku. O ile pamiętam niektóre modele miały bezbarwny tusz do wykańczania drukowania cd. Raczej ciss w nich odpada. Sam mam teraz termosublimacyjne canona i są ok. Jeśli jednak drukarka ma drukować fotki to jednak system stałego zasilania będzie chyba najlepszym wyjściem.
A co myślicie o canonach? Byłem wczoraj u znajomego i oglądałem pare fotek i całkiem nieźle to wygląda. Zamienniki zestaw lepszy już za 50pln można kupić.
Mam Canona Mg7150 oraz epsona P50 z cissem. Oba z 6 wkładami. Canon ma czarny pigmentowy i Grey i oprócz ze nieźle drukuje zdjęcia to jest też świetną drukarka do ogólnego stosowania. Używam do niego wiecznych wkładów i tuszu z butli. Z epsona natomiast bardziej mi się podoba szczegółowość i kolory - ma dodatkowe dwa tusze light. Do wydruków BW się nie nadaje bo ma brzydkie zafarby. Do tego używam Canona.
To fakt. P50 do BW raczej nie bardzo canon lepszy. Jak widać wszystko zależy od tego co potrzebujemy.
A czy L800 ma funkcję skanowania zwykłych dokumentów?
Pozdr
A czy L800 ma funkcję skanowania zwykłych dokumentów?
PozdrNie ma - niezwykłych też nie skanuje :wink:
Hej, wysłałem próbne fotki do dwóch laboratoriów, jedno w Krakowie, drugie w Brzesku z wyników jestem średnio zadowolony. W pierwszym otrzymałem profil ICC i wg niego przygotowałem zdjęcie, niestety wyszła lekka dominanta czerwona. W drugim powiedzieli, że ich maszyna nie potrzebuje profili, podobno jakaś nowość, niestety tu też zafarb tym razem zielony. Miałbym prośbę, może ktoś mógłby mi wydrukował jedną fotkę na L800 ułatwiło by mi to decyzje odnośnie zakupu. Monitor mam skalibrowany.
Hej, wysłałem próbne fotki do dwóch laboratoriów, jedno w Krakowie, drugie w Brzesku z wyników jestem średnio zadowolony. W pierwszym otrzymałem profil ICC i wg niego przygotowałem zdjęcie, niestety wyszła lekka dominanta czerwona. W drugim powiedzieli, że ich maszyna nie potrzebuje profili, podobno jakaś nowość, niestety tu też zafarb tym razem zielony. Miałbym prośbę, może ktoś mógłby mi wydrukował jedną fotkę na L800 ułatwiło by mi to decyzje odnośnie zakupu. Monitor mam skalibrowany.
A wstaw moze te probke tutaj na forum.Bardzom ciekaw Twojej kalibracji.
Krakusik, jutro jak będziesz na spotkaniu, to się dogadamy, mam l800.
A wstaw moze te probke tutaj na forum.Bardzom ciekaw Twojej kalibracji.
Proszę bardzo
Dzięki sepi19 mam już porównanie: fotek z dwóch labów i wydruku z drukarki L800. Miałem duże wątpliwości, czy drukarka domowa jest w stanie konkurować z profesjonalnym zakładem fotograficznym. Jednak to prawda, powiem więcej, na tuszach i materiałach nie epsonowskich, które podobno są lepsze, foty wyszły rewelacyjne pod względem wierności kolorów. Pewnie bym już ją kupił, ale Marek zasiał we mnie ferment niepokoju, mówiąc, że lepsza byłaby A3+, muszę to jeszcze przemyśleć.
Proszę bardzo
Bardzo dziekuje.Moj troche jakby purpure zmniejszyl(nasycenie jej) na tym plazowym.Tak po ludzku troche ocieplil.Jednak bardzo bardzo minimalnie.Moze tez dlatego ze mam teraz swiatlo sztuczne w pokoju
Dzięki sepi, za możliwość porównania wydruku z L800 do wydruków z labów. Jestem miło zaskoczony jakością z tej drukarki, a przede wszystkim wiernością drukowanych kolorów :grin: Próbę zrobiliśmy na zamiennikach, podobno na firmowym papierze i tuszach jest lepiej, ja osobiście nie widzę takiej potrzeby. Wiem, że kupie plujkę, obecnie zastanawiam się czy nie dopłacić do A3-L1800:???:
Proszę bardzo. Cieszę się, że mogłem pomóc.
Witam
Posiadam drukarkę Olympus P330 NE. Problem jest taki, że potrzebuję do niej folie i papier. Zwykle był to papier Olympus P-60, lecz teraz trudno go dostać. Czy ktoś orientuje się jakie są zamienniki, albo czy papier+folia HITI P-200 będzie pasować? Z wyglądu wydaje się, że tak, ale to tylko na oko.
Ma ktoś może Epsona L850? Zastanawiam się nad kupieniem takiej drukarki. Testy wypadały super, ale może jakiś posiadacz się wypowie
Kolory idealne,koszty niskie stosunkowo.chociaz drukuje bardzo malo zdjec to jednak nie narzekam na jakosc.Scannowanie i drukowanie bez PC tez mozliwe.Po prostu dobrej klasy multi urzadzenie.
Wszystko fajnie bo Epson to marka, tylko to jest do pierwszego zakupu oryginalnych atramentów... Kupisz zamienniki, koniec z jakością.
Wszystko fajnie bo Epson to marka, tylko to jest do pierwszego zakupu oryginalnych atramentów... Kupisz zamienniki, koniec z jakością.
+ ciągła walka z zapchanymi dyszami na zamiennikach, chyba jedyne rozsądne wyjście do zastosowań domowych to jakaś termosublimacyjna, albo laser ?
Ja do swojej po prostu dolewam tusz i jakosc taka sama.Wczesniej mialem taka na "tylko orginalne"po pierwszej wymianie poszla do smietnika.Dzialala tylko nadal kopiarka i scanner.
Ma ktoś może Epsona L850? Zastanawiam się nad kupieniem takiej drukarki. Testy wypadały super, ale może jakiś posiadacz się wypowie
Od ośmiu miesięcy używam L810, podobny model tylko bez sknera, wydrukowałem już około 1000 zdjęć i sporo innych dokumentów, patent z dolewaniem tuszy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, stosuję tylko tusze oryginalne. Jakość wydruku jak na moje potrzeby idealna, oczywiście czytałem przed zakupem wszystkie opinie o wydrukach i nie widzę problemów z wydrukiem czarno-białych zdjęć (chodziło o jakiś "zafarb"). Zdjęcia oczywiście nie drukują się z jakąś zawrotną prędkością, ale ich jakość jest rewelacyjna. Testowałem papiery kilku firm, niestety widać wyraźną różnicę w jakości, najlepszy wydruk uzyskałem na Epson i HP, najlepiej wypadł Epson w wersji premium.
Pozdrawiam
Niby oryginalne tusze wystarczą na 1800 zdjęć. Nauczony doświadczeniem też wolę stosować tusze oryginalne. W innym poście pisałem o papierach z tusze.info. Ciekawe jak się sprawują
+ ciągła walka z zapchanymi dyszami na zamiennikach, chyba jedyne rozsądne wyjście do zastosowań domowych to jakaś termosublimacyjna, albo laser ?
Mam laser, piękne kolory zdjęć, rewelka.. Potem tonery szybko się skończyły bo "fabrycznie" mają ok 30% zawartości. A nowe, kupione z oszczędności zamienniki to porażka jeśli chodzi o zdjęcia np. na satynie, czy błyszczącym... Działa super, szybko ale... Jeszcze raz spróbuję gdzie indziej kupić podróby i zobaczymy. (Tyczy to przede wszystkim magenty, słabo drukuje ten kolor)
---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post był o 19:15 ----------
Edytować się nie da, ale dodam, że cyan z kolei za mocno...:shock:
+ ciągła walka z zapchanymi dyszami na zamiennikach, chyba jedyne rozsądne wyjście do zastosowań domowych to jakaś termosublimacyjna, albo laser ? Mam małą drukarkę sublimacyjną Canon Selphy. Można się nią pobawić przy małej ilość zdjęć. Niestety przy większej ilości wychodzi bardzo drogo
Mam małą drukarkę sublimacyjną Canon Selphy. Można się nią pobawić przy małej ilość zdjęć. Niestety przy większej ilości wychodzi bardzo drogo
drukowanie na oryginalnych tuszach też do tanich nie należy nawet w drukarkach z CIS
http://allegro.pl/papier-folia-canon-kp-108in-selphy-cp910-108-szt-i5982777726.html -108 sztuk za 131 zł co daje 1,22 za zdjęcie,jak się policzy tusz + papier do plujki chyba wyjdzie podobnie ?
Drugi rok stoi u mnie Epson L800. Raz tylko była potrzeba przeczyszczenia dysz. Tusze zamienniki (80zl/ltr), papier Epson albo Canon z rolki (trzeba ciąć na arkuze, ale cena ;) ). Na BW na początku miałem faktycznie problem z zafarbem, ale temat do opanowania. Kolor dla moich potrzeb bez uwag, tak samo jakość zdjęć.
---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------
Drugi rok stoi u mnie Epson L800. Raz tylko była potrzeba przeczyszczenia dysz. Tusze zamienniki (80zl/ltr), papier Epson albo Canon z rolki (trzeba ciąć na arkuze, ale cena ;) ). Na BW na początku miałem faktycznie problem z zafarbem, ale temat do opanowania. Kolor dla moich potrzeb bez uwag, tak samo jakość zdjęć.
Teraz najczęściej drukuję na papierze 10x15 Epson premium glossy, moim zdaniem bardzo przyzwoity papier, 80 sztuk można kupić za około 40 złotych, jeden arkusz wychodzi 50 groszy za sztukę, komplet oryginalnych tuszy Epson to koszt około 270 złotych, według instrukcji z pełnego kompletu można wydrukować do 1800 zdjęć 10x15, jeżeli nawet wydrukujemy tylko połowę zdjęć, to koszt wydruku wynosi 30 groszy, koszt całkowity jednego zdjęcia wyniesie wtedy około 80 groszy.
---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------
Drugi rok stoi u mnie Epson L800. *Raz tylko była potrzeba przeczyszczenia dysz. Tusze zamienniki (80zl/ltr), papier Epson albo Canon z rolki (trzeba ciąć na arkuze, ale cena *;) *). *Na BW na początku miałem faktycznie problem z zafarbem, ale temat do opanowania. Kolor dla moich potrzeb bez uwag, tak samo jakość zdjęć. Jaki kupujesz papier z rolki?
Ja mam Epsona L850. Tam nie ma zamienników, bo jest system napełniania atramentem z butelek. Wydruki wychodzą piękne. Drukarka drukuje szybko i ekonomicznie. Same atramenty są tanie jak barszcz i nie opłaca się kupować jakichś zamienników.
Dla fotek 15x10 drukowanych dla siebie brałbym raczej jakiś tablet z ekranem 1920x1200. Cena zakupu podobna, koszty eksploatacyjne zerowe, wygoda większa :)
Dla fotek 15x10 drukowanych dla siebie brałbym raczej jakiś tablet z ekranem 1920x1200. Cena zakupu podobna, koszty eksploatacyjne zerowe, wygoda większa :)Koszty małe, masz rację, ale ja np. wolę wydruki i chociaż to kosztuje to jednak.
Dla fotek 15x10 drukowanych dla siebie brałbym raczej jakiś tablet z ekranem 1920x1200. Cena zakupu podobna, koszty eksploatacyjne zerowe, wygoda większa :) Technika jest super,ale nie ma to jak wziąść zdjęcie w łapę..
Ja rozumiem, że tablet/monitor nie zastąpi żywej baby (ew. żywego chłopa), zupełnie inne doznania wizualno-dotykowe, ale zdjęcie??? Poza tym mam wrażenie, że historia zatacza w pewnym sensie koło. W pradawnych czasach najwspanialsze wrażenia wizualne zapewniały slajdy. Potem długo, długo nic i wydruki/odbitki. Slajdy odeszły do krainy wiecznych pokazów wraz z upadkiem fotografii tradycyjnej. Monitory z tamtych czasów zupełnie nie były w stanie ich zastąpić. Ale sytuacja się zmieniła, współczesne monitory znów mają przewagę nad wydrukami. Co prawda nie dorównują rozmiarami ekranowi do wyświetlania slajdów, ale za to dają inne fajne możliwości, takie jak np. powiększenie fragmentu obrazka. Dla mnie drukowanie to był tylko okres przejściowy, obecnie ma sens przy formacie np. B1. Drukarki foto A4 do prywatnego użytku za darmo bym nie brał.
I w tym temacie są różne zdania, a co do dużych wydruków to masz całkowitą rację, ja tak podchodzę do map.
Z całym szacunkiem panowie,ale do oglądania zdjęć na tablecie czy monitorze wystarczy idioten aparat a nie sprzęt za kilka,kilkanaście tysięcy złotych. Ale kto co lubi
Z całym szacunkiem panowie,ale do oglądania zdjęć na tablecie czy monitorze wystarczy idioten aparat a nie sprzęt za kilka,kilkanaście tysięcy złotych. Ale kto co lubi
Jeżeli odbitki mają być w formacie 10x15 czy 13x18, to podobnie- sprzętowo wystarczy idiotenkamera. Potrzebny jest jeszcze fotograf.
Powiem szczerze- domowe drukowanie odbitek 10x15 rozumiem tylko w przypadku gdy a) potrzebujemy je natychmiast b) sa to odbitki których z jakichś względów nie chcemy pokazywać osobom trzecim.
Poostałe lepije jednak robic w dobrym labie.
Ja wolę wydrukować 3-6 odbitek rocznie ale w dużym formacie ( minimum 40x60) i oprawić.
Do zrobienia fotoksiążki przymierzam się od kilku lat.
Mógłbyś rozwinąć tę niebanalną myśl?
Z całym szacunkiem panowie,ale do oglądania zdjęć na tablecie czy monitorze wystarczy idioten aparat a nie sprzęt za kilka,kilkanaście tysięcy złotych. Ale kto co lubiMówimy o oglądaniu zdjęć a to czym zostały zrobione i jaką miał wartość ten sprzęt to chyba nie wpływa na to.
Na tablecie przynajmniej takim rozmiar 9'' z rozdzielczością HD lub wyżej bardzo dokładnie widać różnicę pomiędzy zdjęciami z tanich kompaktów czy nawet iphona a przyzwoitym aparatem. Natomiast ja na odbitkach widzę dużą mniejszą różnicę.
Nie mam już gdzie trzymać wydruków, stare zresztą i tak zeskanowałem. Jedyny sens widzę w większym formacie bo można przynajmniej powiesić na ścianie i w drukarce służącej do drukowania na szybko zdjęć do dokumentów ewentualnie pocztówki dla starszej osoby na pamiątkę.
Jeszcze używam starego HP970Cxi ale często mi zasychają nieużywane tusze.
Jakby ktoś mi mógł polecić małą drukarkę o dobrej jakości do fotografii co może stać nie używana przez dłuższy czas to byłbym wdzięczny.
Nigdy nie zakupiłam drukarki z systemem napełniania atramentem. Wnioskuję, że to całkiem wydajny system. Jednakże, jeżeli chodzi o epsona to nie widziałam większej różnicy pomiędzy wydrukiem z tuszu oryginalnego, a zamiennika od asarto. Właściwie to czerń jest głębsza, ew. przejścia tonalne trochę gorsze.
Odkopuję temat; jak sprawują się Wasze Epsony L800,805,810,850 ? Dysze nie pozasychały ?
Mnie również nachodzi co jakiś czas temat drukarkowy i obawiam się że tym razem mi nie przejdzie...
Format A4 zdaje mi się trochę mały, chodzi mi po głowie A3+. Canon Pixma IP8750 lub o połowę tańsza - (5 kartridży) IX6850. Na zamiennikach z PrintLabu "chodzą" jak na oryginałach. Czy ktoś ma/miał styczność z tymi produktami?