Zobacz pełną wersję : E420 vs E510 vs E520, który???
Witajcie, mam dylemat - który z powyższych aparatów (na dzień dzisiejszy) będzie miał najlepszy stosunek jakości do ceny?
Mam do wydania ~ 1.000,00 na body z kitem, focę głównie dzieciaka (6 miesięcy), plenerki- głównie krajobraz, czasem jakiś portrecik. Nie zależy mi na wodotryskach, przydałby się LV (planuję podpiąć manualne obiektywy Konica dla zabawy, wszystkie jasne min f2,8). Zasadniczo pracuję na analogu, ale najwyższy czas iść z duchem czasu (?).
Co Wy (znawcy marki) możecie polecić?
Ja wybrałbym 520, a potem szybko dokupił do niego używkę zd 14-54, najlepiej od razu.
510 nie znam, ale znam opinie kolegów, którzy mieli obie 500-setki. 420 to prawie 520- bez stabilizacji obrazu i trochę obcięta w możliwościach.
Pozdrawiam AP.
a rozwazales moze e 450 ?
ZDecydowanie E-510 obecnie ma śmieszną cenę.
a rozwazales moze e 450 ?
A co ma 450 czego brakuje tym innym? Chyba nie ta cena jak na moje warunki finansowe.
Darekw1967
13.09.10, 22:43
Witam !
Najkorzystniej (cena/mozliwosci) wypadnie E-510.
Pozdrawiam
Witam !
Najkorzystniej (cena/mozliwosci) wypadnie E-510.
Pozdrawiam
jakbym miał teraz wybierać pomiędzy E-510 a E-500 (mam obydwa) i nie zależałoby mi na stabilizacji wybór byłby prosty: E-500
A co ma 450 czego brakuje tym innym? Chyba nie ta cena jak na moje warunki finansowe.
wlasnie nic mu chyba nie brakuje prucz stabilizacji,ale cena nizsza od 520 cos mnie sie wydaje :)
jakbym miał teraz wybierać pomiędzy E-510 a E-500 (mam obydwa) i nie zależałoby mi na stabilizacji wybór byłby prosty: E-500
A dlaczego?
A dlaczego?
soczystość kolorów jeśli obiektywnie porównać to co wypluwają obydwie puszki jest zdecydowanie na korzyść E-500 (pewnie za sprawą innej matrycy), podoba-mi mi się również lekkość z jaką chodzą pokrętła w e-500, na ekraniku fotki wyglądają dużo lepiej jak w rzeczywistości :) i mam sentyment do tej puszki bo to moja pierwsza lustrzanka.
... na ekraniku fotki wyglądają dużo lepiej jak w rzeczywistości...
To mnie najbardziej przeraża, ja tam wolę oglądać dobre zdjęcia na papierze...
To mnie najbardziej przeraża, ja tam wolę oglądać dobre zdjęcia na papierze...
na papierze zazwyczaj fotki wyglądają lepiej, pisząc to co napisałęm miałem na myśli porównanie jakości obrazu na ekranie LCD tych dwuch puszek.
Witam.
Wiem, że to pytanie tu padało miliard pięćset razy, ale ja po prostu nie umiem się zdecydować...
Od zawsze miałam tylko Olympusa, kompakty, analogi. ZAWSZE.
Moja mama fotograf była zawsze zadowolona z nich, ja też jestem, no właśnie pojawia się ALE. do tej pory robiłam analogowymi aparatami, zenit 12 xp, e75, prakticą, olympusem, minoltą i nawet polaroidem się zdarzyło, ale stwierdziłam, że analogowa zabawa jest zbyt kosztowna jak na mój obecny portfel i chcę zmienić to na lustrzankę i ciężko mi przychodzi się rozstać z Olympusem gdyż byłam bardzo zadowolona z jakości zdjęć (dodatkowo kocham się bawić ps'em)
I moje pytanie, czy aparat olympus e-510 z obiektywem olympus 40-150 mm, olympus 14-42 mm i 2,8/37 NNP-1B będzie dobrym rozwiązaniem?
Na forach czytałam, że te 2 obiektywy pierwsze co napisałam do tego aparatu są super i ogólnie mega pozytyw, ale w moja decyzji wtracili sie dwaj koledzy fotografowie - fani Nikona, mowiacy ze Olympus jest do ****..
Prosze o radę, czy ten aparat jako pierwsza lustrzanka, głównie do zdjęc bedzie w porzadku? prosze nie krzyczec! ; )
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Prosze o radę, czy ten aparat jako pierwsza lustrzanka, głównie do zdjęc LUDZI (tu miało być jeszcze :P )bedzie w porzadku? prosze nie krzyczec! ; )
kornik50000
17.10.10, 17:22
Do **** to jest papier toaletowy... Jako pierwszy aparat to będzie super...tym bardziej ze ostatnio można zakupić e-510 w dualu naprawdę tanio ( do 1000zł) .
Witam.
Wiem, że to pytanie tu padało miliard pięćset razy, ale ja po prostu nie umiem się zdecydować...
Od zawsze miałam tylko Olympusa, kompakty, analogi. ZAWSZE.
Moja mama fotograf była zawsze zadowolona z nich, ja też jestem, no właśnie pojawia się ALE. do tej pory robiłam analogowymi aparatami, zenit 12 xp, e75, prakticą, olympusem, minoltą i nawet polaroidem się zdarzyło, ale stwierdziłam, że analogowa zabawa jest zbyt kosztowna jak na mój obecny portfel i chcę zmienić to na lustrzankę i ciężko mi przychodzi się rozstać z Olympusem gdyż byłam bardzo zadowolona z jakości zdjęć (dodatkowo kocham się bawić ps'em)
I moje pytanie, czy aparat olympus e-510 z obiektywem olympus 40-150 mm, olympus 14-42 mm i 2,8/37 NNP-1B będzie dobrym rozwiązaniem?
Na forach czytałam, że te 2 obiektywy pierwsze co napisałam do tego aparatu są super i ogólnie mega pozytyw, ale w moja decyzji wtracili sie dwaj koledzy fotografowie - fani Nikona, mowiacy ze Olympus jest do ****..
Prosze o radę, czy ten aparat jako pierwsza lustrzanka, głównie do zdjęc bedzie w porzadku? prosze nie krzyczec! ; )
Prosze o radę, czy ten aparat jako pierwsza lustrzanka, głównie do zdjęc LUDZI (tu miało być jeszcze :P )bedzie w porzadku? prosze nie krzyczec! ; )
będzie dobrym rozwiązaniem i będziesz zadowolona
zobacz w galerii jakie fotki robią ludzie Olympusem co jest do ****
.
Dzięki chłopaki. :)
Ja też jestem pewna, że będę z niego zadowolona, zwłaszcza, że tka jak mówię to był mój pierwszy aparat kompaktowy, pierwszy analog, ciężko mi się z analogów przerzucić na cyfrówkę i nie wiem jak sobie to jeszcze wyobrażam, ale dziekuję Wam za utwierdzenie mnie w mojej decyzji. :)
Co do obiektywów te są ok, nie?
Co do obiektywów te są ok, nie?
Popatrz w moja galerie-to tylko kity i E 510.Nie jest ona wielkich lotow,ale zawsze da Ci obraz co one moga z ta puszka.
Mirek..
Na Twoje.?! Już wpadłam w kompleksy.. ale to fakt Kwiaty to najlepsze modelki i modele.. Nie trzeba im mówić jak trzeba się ustawić zawsze wyglądają wdziecznie. :)
Na marginesie, nie które kwiaty są przepiękne..
I ogólnie Twoje zdjęcie są naprawdę super. :)
Bardzo mi się podobają..
A co do puszki.. Może i tylko, ale puszka to puszka, do której zawsze będzie sentyment. :)
kornik50000
17.10.10, 17:58
Wiesz nie ma sensu wydawać tyle kasy.....Pamiętaj ze to fotograf robi zdjęcie a e-510 jest sprzętem wartym uwagi.... Jak ci czegoś zabraknie a Olek ci tego nie da to dopiero będziesz myśleć nad zmianami. A sprzęcik sprzedaż z niewielka strata ...
Wejdź sobie w mój wątek i zobacz jak ładnie rysuje długi kit (zdjęcia koncertowe)....
Za tą cene w innym systemie nie dostaniesz odpowiednika tego aparatu o szkłach nie mówiąc.
No tak, ale ja i tak nie chcę na pierwszy strzał wydawać fortuny na aparat.. Bo jednak na razie jest to amatorka - stricte.. zwłaszcza lustrzanką.
No tak, ale ja i tak nie chcę na pierwszy strzał wydawać fortuny na aparat.. Bo jednak na razie jest to amatorka - stricte.. zwłaszcza lustrzanką.
Teraz jak chce rzucić moją Olkę w rozmiarze e-510, nagle wszyscy mówią że to super aparat...;)
Teraz jak chce rzucić moją Olkę w rozmiarze e-510, nagle wszyscy mówią że to super aparat...;)
Kazdy aparat jest tak samo super.Gorzej z tymi co obslugiwac sie go ucza.
Ja rzucam zenita i praktice.. ; )
mam e-510 i nikona d80. uwielbiam olympusa za jego "mobilnosc" i piekne kolorki na zdjeciach - ale musze przyznac, ze d80 tez jest przyjemny:). IMHO olek 510 to jest idealne rozwiazanie za te pieniadze. matryca daje rade a szkielka pieknie rysuja. stabilizacji nie uzywam a wszystkie zdjecia robie do ISO400. naprawde polecam. widzialem na forum zdjecia robione tym sprzetem i naprawde "czapki z glow":) pozdrawiam
Misiaczek51
17.10.10, 19:36
Efekty mogą być dobre ale będziesz musiała się trochę napracować - w praktyce powinno się nawet fotki "u cioci na imieninach" robić w rawach. Konwersja do jpeg w tych aparatach działa kiepsko co objawia się wypaleniami w światłach. Dopiero własnoręczne wywoływanie rawów pozwoli Ci w dużej mierze zniwelować ten problem. Można ratować się naświetlaniem z poprawką -0,3 - -0,7EV ale z kolei będziesz miała niedoświetlone cienie.
Własnie ta ułomność a nie nieco większe szumy najbardziej mnie drażniły w E-510.
Nie najlepiej też sprawował się pomiar światła błyskowego i to z wewnętrzną jak i zewnętrzną lampą.
Ale aparat w komplecie z dwoma (dobrymi) kitowymi obiektywami za cenę ok 1500 zł to dobra oferta i da wiele radości.
Kazdy aparat jest tak samo super.Gorzej z tymi co obslugiwac sie go ucza.
Dzięki, toś mnie pocieszył...;)
Mhm... No to w takim razie... kupować czy nie.?
Ja do tej pory z olympusów byłam zadowolona...
Mhm... No to w takim razie... kupować czy nie.?
Ja do tej pory z olympusów byłam zadowolona...
ale to Ty będziesz używać aparatu, więc to musi być Twoja decyzja .... a czy będziesz zadowolona ? Czas pokaże ;)
.
No tak.. Niby ja, ale tu chodzi o to, że nie chcę wydać kasy w błoto, niby można zawsze sprzedać, no ale? właśnie.. zawsze jest ale..
No dobra ale co chcesz: używkę czy nowy? Czujesz potrzebę posiadania stabilizacji czy nie? Od siebie, po przestudiowaniu zawartości forum, mogę polecić albo E-520 (stabila) albo E-450 jako że jemu bliżej jakością do E-620. Jeśli się mylę to poprawcie mnie... Używki można tanio wyrwać...
Tak jak mówiłam.. w życiu lustrzanki nie miałam w ręku.. NIGDY..
__
Wy jakie macie aparaty?
Btw o tym 450 różne rzeczy słyszałam..
Przecież pisałaś że miałaś w rękach lustro ;) Na początku pewnie będziesz miała problem ogarnąć tą całą "elektronikę" ale samo kadrowanie ci się " nie wymaże" z pamięci/ nie zatracisz tej umiejętności...
No tak.. Niby ja, ale tu chodzi o to, że nie chcę wydać kasy w błoto, niby można zawsze sprzedać, no ale? właśnie.. zawsze jest ale..
jedyny problem to przyszłość...czy olek coś jeszcze wyprodukuje. Sam mam 510,ale zastanawiam się nad zmianą. Nie abym był niezadowolony, ale dzieciak się zaczyna interesować. Gdybym miał pewność, że będzie rozwój to i dla siebie dokupił bym znowu olka..zwłaszcza, że na posiadaniu dobry 12-60.
Jeśli rozważasz któryś z modeli to polecam 510 (ewentualnie 520). Seria 400 - praktycznie brak uchwytu. 620 niby ma, ale dla moim zdaniem niezbyt wygodny - przynajmniej dla moich rąk.
o jakiej kwocie rozmawiamy? chcesz filmy HD? co chcesz fotografowac?
@alvent, a czy w innych systemach wiesz co cię czeka? Jak już jest wiadomo co będzie to tyle "liter się wyleje" że to be albo że coś nie tak i na początku człowiek zastanawia się czy warto kupować/ wchodzić w dany system czy nie. W stajni Olka jest spokojniej bo nie ma takiego wysypu nowości, wiadomo co oferuje i można się spodziewać, a o przyszłość systemu bym się nie martwił. Nie od dziś wiadomo że Olympus jest pierwowzorem różnych "udogodnień" (np LV, czyszczarka...) więc linia 43 będzie kontynuowana, pewnie nie w takiej postaci jaką dziś znamy czyli typowe lustro które to w przyszłości na pewno zostanie wyeliminowane na rzecz EVF....
Przecież pisałam co GŁÓWNIE fotografuję - Ludzi. czasem zdarza mi się kwiatki.
I jakie obiektywy dodatkowo będę mieć do 510...
40-150mm 14-42 mm 2,8/37 NNP-1B i jeszcze jakieś dwa..
Po za tym.. jakbym chciała filmy to bym kupiła kamerę. ; )
mam kamere i czesto zaluje, ze moj olek nie umozliwia mi robienia filmow. dlatego sie pytam:)
Przecież pisałam co GŁÓWNIE fotografuję - Ludzi. czasem zdarza mi się kwiatki.
I jakie obiektywy dodatkowo będę mieć do 510...
40-150mm 14-42 mm 2,8/37 NNP-1B i jeszcze jakieś dwa..
Po za tym.. jakbym chciała filmy to bym kupiła kamerę. ; )
Jak nie robisz zdjęć w nocy to bierz ten komplet w ciemno...
do tej pory robiłam analogowymi aparatami, zenit 12 xp, e75, prakticą,
Tak jak mówiłam.. w życiu lustrzanki nie miałam w ręku.. NIGDY..
Kobiety sa zmienne,ale zeby w takim tempie?:grin:
Wy jakie macie aparaty?
To raczej osobista sprawa-zaden z nas Ci sie chwalic nie bedzie:wink:
Btw o tym 450 różne rzeczy słyszałam..
Nawijaj-jakies straszne rzeczy.Slyszalem,ze nie mozna logarytmow wyciagac.
Znasz jakies gorsze?
Ja nie znoszę kręcenia filmów... ze względu na moją drugą pasję.. bo jak trafi kamera' aparat z funkcja kamery w ręcę moich znajomych/rodziców.. to potem musze ogladac sie na komputerze czy tv.. bleeech. :P
Mhm.. nie robię zdjęć w nocy. W nocy zazwyczaj staram się spać lub siedzę na sali.. ; P
@alvent, a czy w innych systemach wiesz co cię czeka? Jak już jest wiadomo co będzie to tyle "liter się wyleje" że to be albo że coś nie tak i na początku człowiek zastanawia się czy warto kupować/ wchodzić w dany system czy nie. W stajni Olka jest spokojniej bo nie ma takiego wysypu nowości, wiadomo co oferuje i można się spodziewać, a o przyszłość systemu bym się nie martwił. Nie od dziś wiadomo że Olympus jest pierwowzorem różnych "udogodnień" (np LV, czyszczarka...) więc linia 43 będzie kontynuowana, pewnie nie w takiej postaci jaką dziś znamy czyli typowe lustro które to w przyszłości na pewno zostanie wyeliminowane na rzecz EVF....
To, że Olympus będzie coś oferował to się zgadzam. Ale Nikon, czy Canon też. Ja nie miałbym problemu....gdyby e-30 była dalej produkowana (lub następca) . E-5 jednak jest poza moim zasięgiem finansowym.
Ok biorę w ciemno.. może się poduczę.. czegoś.. wszystkiego.
Widzę że Mirek już nie wytrzymał :D
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://forum.astropolis.pl/public/style_emoticons/default/thumbup.gif)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://forum.astropolis.pl/public/style_emoticons/default/beerchug.gif)
Gratuluję KittyDead :esystem: i czekamy na pierwsze foty...
Haha. A jakby ktoś chciał to czasem pozuję.. ^^
Witam. Rok temu miałem ten sam problem, co kupić. Po głębokiej analizie różnych forum zawęziłem się do pentaxa i olympusa, dopiero po bezpośrednich rozmowach wybrałem olympusa, a konkretnie E-520 z 14-42 i 40-150 i jestem bardzo zadowolony.
i co?
kupiłaś?
Ja mam olka e510 i jako body sprawdza się dobrze
do klepania fotek w domu polecam sigme 30 f 1.4
powolutku można awansować zestaw na wyższy poziom tylko kaska jest potrzebna
Szkiełka kitowe czyli 14-42 i 40-150 są raczej niesprzedawalne w rozumieniu, że nie dasz rady ich sprzedać gdy będziesz miała ochotę na jakiś zastępczy obiektyw do kita, 12-60 albo chociażby znowu sigme 18-50 f2.8 (którą polecam)
Jednymi słowy na allegro można wyrwać naprawdę tanie i nie zajechane sztuki z tej półki. Pytanie pojawia się jednak co potem.
Olek w najwyższej półce cenowej ma naprawdę super sprzęt (mam na myśli dobrze uszczelnione e3 i czołowe, również uszczelnione szkła z napędem SWD), ale cena zabija ilością zer.
Przemyśl sobie to dobrze bo z czasem body jak i szkiełka przestaną ci wystarczać i będziesz chciała się przesiąść na coś fajniejszego.
Na koniec dodam, że niektóre firmy produkujące obiektywy do różnych systemów (mam na myśli mocowań), olewają olka i nie robią dla niego oferty.
Ale się naklepałem :grin:
Nie kupiłam nic.
Na razie to się wściekam..
ALe myślę teraz nad e-620, bo gość sprzedaje go za 1800 z dwoma obiektywami.
I tak spokojnie patrzysz, jak Ci zdjęcia uciekają? Szkła już wybrałaś, określ potrzeby/wymagania, wybierz najtańszy korpus, który je spełnia i ciesz się foceniem :)
poczekaj jeszcze trochę to może kupisz okazyjnie e-3 jak e-5 już pojawi się w sprzedaży, jeśli będzie tak dobry jak niektórzy uważają to e trójek trochę będzie do kupienia...
Na razie i tak nie mam czasu by latać z aparatem, jeżdżę do pracy na 9 a wychodzę o 21...
To może inaczej. A potrzebujesz wizjer/ potrzebujesz czuć że trzymasz aparat? Bo jeśli nie, a pisałaś na początku iż LV by się zdało, to rozważ wejście w system micro - E-PL1 kit lub APS-C czyli Sony NEX-3 ze stałką 16mm. Cenowo oba w okolicy 1,5k...
Na razie i tak nie mam czasu by latać z aparatem, jeżdżę do pracy na 9 a wychodzę o 21...
Dzieki Bogu znalazlas chwilke,zeby tego posta napisac.
Jak juz w pracy sie uspokoi to tez napisz-bedziemy dalej sie produkowac z radami.
Chyba,ze duzo zarobisz tak ciezko pracujac,to se kupisz sredni format.Tylko pozniej mozesz narzekac ,ze zbyt pozno sie odnalazlas w karierze fotografa.
Niewiele tracisz, teraz nadchodzi taka pora roku, że nawet jak się pracuje do 16, to do focenia zostają tylko weekendy i święta...
Okres masz!!!
a co ma do tego okres?:shock:
no chyba, że w Poznaniu oznacza to coś innego... proszę o wytłumaczenie, człowiek uczy się całe życie...
4 setki bym olal, ze wzgledu na brak stabilizacji
510 lub 520 to bardzo dobry wybor zwazywszy na smieszne ceny
jesli cie stac pare stowek wiecej bierz 520
jesli chcesz super tanio bierz 510
mozliwosci obrazowe sa dokladnie te same, jedynie pierdolki, typu wyswietlacz, ostrzenie po kontrascie
Witam Panów.
No mam czas coś w końcu napisać..
Z pracy zrezygnowałam, bo mnie oszukali, ale nie ważne i obecnie się rozglądam za pracą, ale moi rodzice wykazali trochę serca i obiecali, że kupimy aparat na raty, ale taki już pożądny..
Co do tego czy chce czuć aparat, ja tak czy siak czuję aparat jak go trzymam bo mam małe ręcę. ; ) heh.
Co do olympusa, właśnie na 510 i 520 myślę.. 510 z przed nos am i sprzątnął jakiś gość i teraz szukam 520. 620 taki znajomy zaproponował, że może mi odsprzedać za 1800 z dwoma obiektywami, nie pamiętam którymi.. W każdym bądź razie co do robienia fotek, znajomi rodziców moich mają studio, więc mi jeszcze taka opcja pozostaje, która nawet dla mnie jak ja pozuje do zdjęć jest najlepsza, jestem za bardzo ciepłolubna..