PDA

Zobacz pełną wersję : OM1 światłomierz i baterie 1,5V



pmfoto
27.08.10, 19:16
Witam!

Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Olympusa OM1.
Dokopałem się w internecie do informacji mówiących o tym , że prawidłowe napięcie baterii zasilającej światłomierz w OM1 powinno wynosić 1,35V i że takich baterii już się nie produkuje. Dostępne są tylko 1,5V na których światłomierz w OM1 będzie miał przekłamania w pomiarze światła i ponoć takie napięcie może również uszkodzić światłomierz.
Ponoć rozwiązania są dwa:
- korekta za pomocą ISO
- adapter do baterii po którego zastosowaniu napięcie będzie wynosiło 1,35V

Mam pytanie:
- czy rzeczywiście ktoś spotkał się z tym, że po stosowaniu baterii 1,5V światłomierz przestał działać.
- o ile należy korygować wskazania światłomierza pokrętłem ISO
np. dla kliszy ISO 100 jaką należy ustawić czułość i czy rzeczywiście ma to znaczenie jeśli nie zamierzam fotografować na slajdach.
- czy gdzieś w Polsce można kupić adapter do OM1 który zmiejszy napięcie z 1,5v do 1,35 (znalazłem schematy wykonania w internecie i sklepy za granicą, ale nie wykonam takiego czegoś sam bo się nie znam na takich rzeczach a z zamówieniem adaptera ze stanów też może być problem).

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

PMfoto

HrabiaMiod
27.08.10, 20:10
Mam OM-1, miałem też OM-1n MD (zgubiłem niestety) i obydwa zasilałem standardową baterią 1,5V bez żadnych przejść. Korektę najlepiej wyznacz empirycznie, z pomocą jakiegoś światłomierza czy choćby i lustrzanki, o której wiesz, że daje dobre wskazania (jak masz cyfrę jakąś to sprawdzisz idealnie, bo możesz pstryk fotę i widzisz co jest). Wydaje mi się, że stosowałem korektę o 1/3 ev w dół - czyli dla filmu 400 ustawiałem 320 na olku, dla 200 nastawiałem 160 i w ten deseń - ale pewien nie jestem, ostatnio nie używałem OM1.

Poszukaj też tutaj na forum, bo na 99% poruszany był już ten wątek.



pozdrawiam

Rafał Czarny
27.08.10, 20:22
Miałem dwie OM-1n, w tym jedną MD (to w praktyce żadna różnica, do tej drugie można podpić MotorDrive. I tylko tym się różni). Nie stosowalem żadnych przejściówek, tylko baterię 1,5 V. Mimo to pomiar światła działał, nie uległ samozagładzie. Na analogu robię tylko filmy BW, które lubię prześwietlenie (w odróżnieniu od matryc cyfrowych). I jak dla mnie taki pomiar działał bez żadnych korekt*.

* Inna sprawa, że rozpiętość tonalna dobrego filmu BW jest tak ogromna, że można olać niuanse związane z niewielkim przekłamaniem światłomierza po założeniu baterii 1,5. I tak się zarówno światłą jak i cienie zmieszczą "w histogramie" ;-) bez problemu.

k@czy
27.08.10, 20:34
Uzywaj 1.5V bez wahania - a jak silnie chcesz ta przejsciowke albo baterie 1.35V to moge pomoc. Przemielilem troche tych aparatow i zaden jeszcze nie padl od minimalnie wyzszego napiecia.

heyahero
27.08.10, 21:26
U mnie działa to tak, że wrzucam standardowo 1,5V i daję korekcję 1 i 1/3EV w dół, tzn. film na ISO400 to ustawienie omki na ISO160 i hula. Tak po pół roku częstego używania sprawdź sobie działanie światłomierza. Znając życie będziesz musiał dać korektę 1/3EV tym razem w górę.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
27.08.10, 21:30
Uzywaj 1.5V bez wahania - a jak silnie chcesz ta przejsciowke albo baterie 1.35V to moge pomoc. Przemielilem troche tych aparatow i zaden jeszcze nie padl od minimalnie wyzszego napiecia.

Tesh przemieliłem sporo OMek i zostałem przy OM-2. To jest aparat skończony. Nic mu nie brakuje do robienia zdjęć. Potem wymyślono różne buzery, ale zupełnie niepotrzebnie. Preselekcja przysłony przy perfekcyjnym światłomierzu plus obraz na matówce wielki jak telewizor to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Do tego winder i jazda panie gazda.

pmfoto
27.08.10, 22:44
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Trochę się jeszcze nie łapię w używaniu forum, z "cytowaniem" itd... ale mam nadzieje, że z czasem ogarnę ...


Uzywaj 1.5V bez wahania - a jak silnie chcesz ta przejsciowke albo baterie 1.35V to moge pomoc. Przemielilem troche tych aparatow i zaden jeszcze nie padl od minimalnie wyzszego napiecia.

Skoro nie padają światłomierze od 1,5 to czuję się spokojniejszy :) Jeśli masz dostęp do takich przejściówek to ja się piszę na to, tylko odpowiednio to wyceń :) Czytałem, że można tez stosować baterie cynkowo - powietrzne (zinc air) ktore maja 1,4V - czyli bliżej 1,35 tyle, że są mniejsze i trzeba ja otoczyć jakąś gumą...


U mnie działa to tak, że wrzucam standardowo 1,5V i daję korekcję 1 i 1/3EV w dół, tzn. film na ISO400 to ustawienie omki na ISO160 i hula. Tak po pół roku częstego używania sprawdź sobie działanie światłomierza. Znając życie będziesz musiał dać korektę 1/3EV tym razem w górę.


Czyli rozumiem, że ma to związek ze spadkiem napięcia z czasem w tych bateriach 1,5v ?

Tak na marginesie - piszecie, że najlepiej sprawdzić pomiar światła innym aparatem. Ok - czyli jeśli mam pod OM1 podpiętą 50tke 1,8 zuikoi mam lustro cyfrowe z a100 z 50mm 1,8 minolty - oba aparaty na iso 100 ustawione to pomiar powinien być ten sam? Szkła o tej samej ogniskowej i świetle - jak się ma w takim razie konstrukcja szkła i crop w cyfrze i rodzaj pomiaru światła w porównaniu do om1. Wydaje mi się, że nie będzie to analogiczne ? Czy się mylę ?

Mam jeszcze OM10 - który z tego co wiem nie ma żadnych problemów z zasilaniem - najprościej chyba podpiąć tą 50tkę zuiko pod ten korpus i porównać na tym samym ISO?