PDA

Zobacz pełną wersję : FL50 a korpusy OM?



HrabiaMiod
24.03.10, 03:00
Zastanawiam się.. czy istnieje możliwość podpięcia do korpusu OM lampy FL50 bądź FL36? Planuję fotografować koncert kliszą i czasem może przydałaby się lekka dopałka, a nie mam lampy systemowej. Czy jest szansa na działanie FL50 lub FL36 z którymś z korpusów OM? Czy to bezpieczne dla lampy/korpusu?


pozdrawiam

grizz
24.03.10, 07:35
Niestety moja om-10 jest zepsuta, ale z tego co pamiętam fl-50 smigała. Strasznie robi się zestaw nieporęczny, ale działa.

MacGrong
25.03.10, 00:34
Na koncert z lampą??? Masz dobre szkła - moim zdaniem nie potrzebujesz lampy. Nawet setkę jesteś w stanie utrzymać z ręki tak by ostre zdjęcia wyszły. Takie oświetlenie zresztą psuje atmosferę a wręcz nie jest życzliwie widziane przez wielu organizatorów koncertów.

HrabiaMiod
25.03.10, 00:36
Podpiąłem lampę do stopki 4 do OM1. Nie wyzwala. Pomysł jakiś? : )


MacGrong - koncert jest w klubie, może być ciemnawo. Setkę? Setka daje radę w dzień. Tam zastanawiam się czy 1600 czy 3200. Ale może poprawcie, bo ja raczkuję raczej niźli fotograf ze mnie jaki.

Rennsport
25.03.10, 08:45
Ja miałem problem by założyć fl36r w sanki om10

fl50 powinno zadziałać ale zdaje mi sie ze zadziała tylko trybie manual

MacGrong
27.03.10, 13:26
ISO proponowałbym w granicach 800 ewentualnie jeśli jest to niezbędne 1600. Odnośnie obiektywów: 28mm przy f2.8 powinieneś być w stanie utrzymać przy nawet 1/15; 50mm f1.4 stanowi jedno z podstawowych szkieł koncertowych w większości systemów. przy w miarę pewnej ręce utrzymasz go przy 1/30. Podobnie ma się sprawa z 100mm f2.8 powinno się otrzymać przynajmniej w miarę ostre zdjęcia od 1/60. Nieco gorzej jest z 135mm f2.8 i dłuższymi obiektywami, tutaj mogę zaproponować rozwiązanie nieco innego typu: jeden aparat z filmen ISO 800 używany z obiektywami 28 - 100mm oraz drugi aparat z filmem ISO 1600 do szkieł 100 - 200mm. Ewentualną pomocą przydłuższych ogniskowych może być monopod ale użycie czegoś takiego na koncercie zależy jedynie od organizatorów. Mam nadzieję że mój wywód na coś się Waszmości przyda :-) Ukłony!!!

HrabiaMiod
28.03.10, 23:07
MacGrong, ależ ja świadomy tego jestem, choć niestety moja ręka nie jest w 100% pewna i staram się raczej trzymać zasady 1/ogniskowa, bo czasem utrzymam, a czasem nie.

Przestrzeliłem dwie klisze: neopana 1600 i tmaxa 3200. Zobaczymy co wyjdzie jak wywołam.

A lampy w końcu i tak nie można było używać, toteż z e1 jest tragedyja raczej, jedynie kilka kadrów, które się bronią:)


pozdrawiam wszystkich.

MacGrong
29.03.10, 01:05
No to powodzenia przy wywoływaniu i mam nadzieję zobaczyć co ciekawsze wyniki! Ukłony!!!

technik219
29.03.10, 18:49
Lampa od cyfrowego Olympusa nie będzie współpracować z analogowymi Olympusami. Powinna błyskać, ale nic poza tym. Inna jest "szpilkologia" stopki i połączeń w aparacie. Zauważ, że w stopce nr 4 masz styk centralny stanowiący jeden biegun i masa sanek co pozwala na wyzwalanie lampy. Masz jeszcze dodatkowe dwa styki z przodu: jeden do wygaszania błysku, drugi do ustawiania czasu synchronizacji i sygnalizacji naładowania lampy w wizjerze aparatu. W cyfrowym masz styki odwrócone (z tyłu) oraz dodatkowy styk (nie weim do czego). Szukałem schematu połaczeń w sankach cyfrowych - bezskutecznie. Mam Metza 36CT3 ze stopką SCA 321, która z OM=ami pozwala na współpracę TTL. Jak chcę ją założyć do cyfrowego, muszę przestawić lampę w tryb AUTO (ustawić na wybraną przysłonę) a cyfrę przestawić w tryb Manual. Też działa, ale denerwuje, bo nie wykorzystuję możliwości korpusu. Cóż, na razie nie stać mnie na lampę dedykowaną. Lampa od cyfry będzie raczej błyskała na full z analogiem (tak mi się wydaje), chyba, że można ją ustawić na "auto".

HrabiaMiod
29.03.10, 19:13
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoją wypowiedź.. Lampki E systemu (te Olkowe przynajmniej) mają TTL Auto i zwykłe Auto, gdzie, jak mnie nie myli pamięć, ona sama sobie dobiera parametry, no i jest manual, gdzie sam wszystko ustawiasz. Chciałem tylko by OM wyzwolił lampę. Możliwe, że mam jakąś uszkodzoną stopkę. Popróbuję jeszcze z OM2, do niego jest inna stopka.

technik219
30.03.10, 07:38
Jeśli lampy FL mają tryb "auto" lub "manual" to w porządku, byle by był styk w stopce, a będzie OK. Oprócz Olympusa używam jeszcze EOSa 40D z lampą Metza (adapter SCA do 40D zapewniający pełną współpracę), ale ta lampa nie ma żadnego trybu auto ani manuala. Bez odpowiedniego adaptera daje pełny błysk. Jeśli lampy Olympusa mają więcej, to chwała im za to.

piotrek204
1.04.10, 23:13
Obawiam sie ze nie bedzie to dzialac. Poczytalem nawet instrukcje od fl-50r i nie widze takich opcji.
Moja lampa ma taka opcje i nazywaja to Manual External Metering, w tym trybie ustawiasz na lampie ISO i przyslone, lampa potrzebuje wtedy do wyzwolenia tylko centralnego (uniwersalnego) styku, mierzy sama swiatlo odbite i w ten sposob reguluje moc blysku. Dziala to nawet z zenitem i swiatlem odbitym.

Nie wiem co przenosi puszka OM do lampy, ale poszukaj jakiejs lampy uniwersalnej typu vivitar albo cos podobnego z wlasnym pomiarem i tyrystorem. Ja dalem za taka 100PLN.

Wracajac do FL-50, jesli zadziala wyzwolenie w trybie manual to widze ze ma opcje ustawienia mocy manualnie w jednostkach GN, mozna tytuaj wyliczyc podajac odleglosc, iso i odleglosc.