Zobacz pełną wersję : Synchronizacja błysku jeszcze raz [było: Feler Canona 5D Mark II !?]
Kochani , po przejrzeniu wątku kolegi o dziwnym winietowaniu odkryłam, ze mam poważny problem z nowym aparatem.
Przy określonych parametrach aparatu prawdopodobnie nie otwiera mi się całkowicie migawka???
Wybaczcie jeżeli nie będę posługiwała sie fachową terminologią ale mam nadzieję , że prawidłowo sprecyzuję problem.
Przy dość szybkim czasie i szerzej otwartej przysłonie (250, 85mm, f13) nie otwiera mi się całkowicie migawka i powstaje na zdjęciu zaciemnienie.
Jeśli chcę uzyskać efekt małej GO to przy podobnym czasie potrafi być zacienione 1/3 kadru a nawet połowa!!!
(takie parametry wychodzą podczas użycia softboxa) czy popełniam jakiś błąd niewiedzy, czy aparat ma poważny feler???
To nie jest przypadkiem problem synchronizacji z lampą?
Raczej nie....? Tak dzieje sie tylko kiedy chcę uzyskać małą GO - przy szeroko otwartych przesłonach i dość szybkim czasie. Przy czasach ponizej 80 już tego nie widać.
No i zaciemnienie jest zawsze na dole przy kadrze poziomym a przy kadrze pionowym po boku- a to chyba wskazuje na migawkę?
To nie jest przypadkiem problem synchronizacji z lampą?
Wygląda, ze masz rację. Pięć de ma czas synchro 1/200 a to zdjęcie jest przy 1/250. Tylko czy tam było błyskane?
Karol , wybacz ale co to czas synchro???:oops:
Sotbox połączony jest kabelkiem z aparatem i błyska przy naciśnięciu na spust.
Synchronizacja to czas w którym jednocześnie wyzwala się migawka i lampa. Nie wiem jaką masz lampę, ale każda lampa, aparat ma ograniczony moment synchronizacji. Tak jak kolega wcześniej pisał jeśli maksymalna szybkość synchronizacji jest 1/200, a Twoje zdjęcie zostało zrobione przy 1/250 czyli lampa błysnęła za późno kiedy to migawka się już zamykała.
Czyli, ze nie mogę przekraczać czasu 200?
Ustaw na lampie jak masz systemową tryb szybkiej synchronizacji. Albo skręć czas otwarcia migawki , a do robienia na pełnej przysłonie filtr ND na obiektyw.
Czyli, ze nie mogę przekraczać czasu 200?
Możesz, włącz tryb szybkiej synchronizacji w lampie - FP/HSS/zapomniałem jak to się zwie w canonie. (dla lampy reporterskiej), bądź zapoznaj się z http://fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html (dla lamp studyjnych)
Tak w skrócie czas synchronizacji to moment w którym migawka jest całkowicie otwarta i wtedy następuje błysk. Przy migawkach szczelinowych o pionowym przebiegu lamelek użycie szybszej migawki od określonej przez producenta synchronizacji skutkuje zacienieniem fragmentu kadru.
Karol , wybacz ale co to czas synchro???:oops:
Sotbox połączony jest kabelkiem z aparatem i błyska przy naciśnięciu na spust.
Wygląda na to, że Twój aparat jest OK.
Twój aparat wyposażony jest w migawkę szczelinową. Czas synchronizacji to będzie najkrótszy czas kiedy cała powierzchnia klatki jest odsłonięta - lametka dolna jest już na dole a górna jeszcze całkowicie na górze. Krótsze czasy aparat uzyskuje regulacją wielkości szczeliny przebiegającej przez kadr. W takim czasie - krótszym niż czas synchro (jak na Twoim zdjęciu) nie ma momentu kiedy cała klatka jest odsłonięta więc część kadru już nie załapie się na światło błysku i będzie zacieniona. Pomijam tryb pracy lampy z krótkimi czasami... Nie jestem dobry w takim tłumaczeniu, sam rozumiem to tylko łopatologicznie... ;-). W każdym razie nie możesz błyskać przy czasie krótszym niż 1/200s, używając klasycznego błysku.
BTW - chcesz się wymienić aparatami? Mój ma szybszą migawkę - czas synchro 1/250s... ;-)
Na mój babski rozum- skapowałam.
(nie używałam lampy błyskowej- w softboxie nie siedzi lampa błyskowa tylko jakaś żarówa :wink:
Dziękuję chłopaki seredcznie.
Jeszcze dużo nauki przede mną a wiedza o technicznych parametrach , ustawieniach i szczegółach instrukcji jest dla mnie wyjątkowo trudno przyswajalna.
Ale mapę w aucie czytam nieźle :wink::lol:
BTW - chcesz się wymienić aparatami? Mój ma szybszą migawkę - czas synchro 1/250s... ;-)
Ponegocjujemy w Kielcach ? :wink::grin:
Ponegocjujemy w Kielcach ? :wink::grin:
Trzymam za słowo. Negocjacje łatwe nie będą bo jestem prawie Krakus i krakowskim targiem jeszcze jakieś szkiełko będę chciał wyhaczyć... W każdym razie pół darmo E-trójki nie oddam ;-)
:mrgreen:
Z krakusem się jeszcze nie targowałam.
Ale kto by tam z babą wygrał w negocjacjach. :wink::cool:
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!!! :grin:
http://allegpl.webh.pl/pub/instrukcja.gif
Serio, to wcale nie taki głupi pomysł jak się wydaje. Odpowiedz na wiele pytan jest tam podana jak na tacy.
równiez Grizz podał Ci BARDZO dobry artykuł ktory wyjasnia wszytko :)
Możesz, włącz tryb szybkiej synchronizacji w lampie - FP/HSS/zapomniałem jak to się zwie w canonie. (dla lampy reporterskiej), bądź zapoznaj się z http://fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html (dla lamp studyjnych)
Dziękuję Grizz!!!
Z przjemnością obejrzałam, zwłaszcza że lektor sympatyczny i przystojny :wink::grin:
Tak podana wiedza jest dużo lepiej przyswajalna niż czytanie instrukcji czego z całego serca nie lubię.
Już dawni pedagodzy i starożytni nauczyciele dowiedli , ze nauka przez działanie, doświadczenie lepiej wchodzi.
A fotocelę mam i jutro sprawdzę jak to wychodzi u mnie.:grin:
Dobrej nocy!
wanilia, a może by tak wspólne "warsztaty" błyskowe w weekend...? Wtedy wiele się wyjasnia.
Z przyjemnością :grin:Czekam na propozycję :grin:
black_bird
12.03.10, 02:29
Wanilio, problem z synchro mozesz obejsć skutecznie, zamiast kabelkiem wyzwalaj poprzez fotocele lampą z aparatu - wystraczy malutki błysk nawet w bok aby tylko fotocele zareagowały - mozesz wtedy nawet używać czasów 1/8000 ..;)
Przypomnialem sobie iż Radio poruszył temat i pieknie go opracował na fototv
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
Pozdrowienia
Dzięki Black Bird :grin:
Już odrobiłam tę lekcję :grin:
Dziękuję wszystkim życzliwym forumowiczom:grin: