PDA

Zobacz pełną wersję : Tabela naświetleń



dzemski
8.12.09, 15:30
Wrzucam do użytku, może komuś nieposiadającemu światłomierza pomoże.

Zasada działania jest prosta:
sumujemy punkty dla wszystkich parametrów i tak np.:
dla filmu ISO200 (skala USA) = -1
przysłona 2.8 = 0
pora dnia i roku grudzień godzina 15 = 4
pogoda lekkie zamglenie = 1
robimy portrety z jasnym pokoju = 8
------------------------------------
SUMA = 12

z ostatniej tabeli czasów naświetlania wybieramy ten czas dla którego jest suma 12, czyli 1/5s
sprawdzone, to działa
źródło skanu: Tadeusz Cyprian "Fotografia - technika i technologia" wydanie z 1969 roku.

kurokial
8.12.09, 15:58
Dzemski a ciut większego nie masz?
:)

NightCrawler
8.12.09, 15:59
Przecież wszystko widać...!?

dzemski
8.12.09, 15:59
p.klik na miniaturce -> otwórz w nowym oknie/zapisz obrazek jako

jakość wystarcza do wydruku w niedużym formacie (A5) :)

k@czy
8.12.09, 16:22
no dobra. porownalem do odczytow z mojego aparatu i mam pewna roznice- ok 2 stopnie. i teraz mam pytanie: juz wczesniej mialem podejrzenia co do trafnosci odczytow mojej jaski, ale teraz mam kropke. jakie sa objawy zuzytej baterii? swiatlomierz niedoswietla wskazania czy odwrotnie?

dzemski
8.12.09, 16:26
jeśli zużyta to raczej nie doświetla ponieważ dostaje mniej prądu
w swierdłowskach tak było, że jeśli włożyło się baterię o większym napięciu światłomierz wskazywał zbyt krótkie czasy

k@czy
8.12.09, 16:31
ok. mam jasnosc.
czyli nie pozostaje mi nic innego, jak zaczac samemu wolac filmy, bo wszystkie mam wywolane za ciemno. po jakosci skanow powinienem zakumac, ze odwalaja fuszerke....
dzieki dzemski za info i tabele.

dzemski
8.12.09, 16:37
choć tak naprawdę to różnie bywa, pewnie zalezy od urządzenia

mój swierdłowsk był tak dziwny, że nie zdarzało mu się wskazywać tak samo jak inne światłomierze, a jednak nie miałem źle naświetlonych klatek. Jednak ja brałem zazwyczaj poprawke na intuicję, czyli stosowałem taki uproszczony system strefowy korygując wskazania światłomierza w zależności od rozkładu świateł w scenie.

kurokial
8.12.09, 17:05
p.klik na miniaturce -> otwórz w nowym oknie/zapisz obrazek jako

jakość wystarcza do wydruku w niedużym formacie (A5) :)

No teraz to widzę :grin:
Dziękuję serdecznie!