PDA

Zobacz pełną wersję : STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

Strony : 1 [2]

robcio_wisnia
24.07.08, 21:25
Ja też używam Slika PRO 500DX i uważam, że jest rewelacyjny, w terenie sprawdza się znakomicie, jednak jak kolega wcześniej zauważył to na mały minus jest brak poziomicy i podziałki, ale zakupiłem poziomicę zakładaną na aparat w miejsce lampy i jest zdecydowanie lepiej niż na statywie, gdyż mam wypoziomowany aparat a nie tylko statyw. Podczas zakupu w zestawie dostałem pokrowiec oprócz tego kupiłem pasek do noszenia Slika i to jest to, gdyż można szybko rozstawić statyw bez demontażu paska, futerał stosuję wyłącznie podczas transportu. Jestem z niego zadowolony i nie kupiłbym innego. :wink:

marcinpolniak
24.07.08, 21:26
Ja chyba też sobie dorobię pasek do statywu, chociaż mam taki pokrowiec, że momentalnie mogę go wyciągnąć i schować.

S4INT
24.07.08, 21:39
Ja również jestem posiadaczem Slika (400DX). Mogę chyba tylko polecić. Ciężko się do czegoś przyczepić (zwłaszcza za takie pieniądze ~400zł). Brak poziomicy - prawda, przydałaby się, ale za 20zł można na allegro kupić wsuwaną do sanek od lampy.
Jedyna rzecz która mnie troszkę irytuję jest "opadanie lufy" jak założę dłuższego kita (starszego) - trzeba bardzo mocno przykontrować żeby tego uniknąć, a z kolei wtedy ciężko się kadruję. Można spokojnie sobie z tym radzić, ale strach wtedy na chwilę puścić aparat z ręki. W sumie jest to mój pierwszy lepszy statyw, więc może w innych jest podobnie, a ja się tylko czepiam... :-P
Waga do noszenia jest ok - nie jest ciężki. Stabilność przez to trochę mniejsza, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby jedną ręką (np. za głowicę) dociskać do ziemi podczas robienia zdjęcia. ;)
Z czystym sumieniem mogę polecić SLIKA.

robcio_wisnia
24.07.08, 21:42
Nie wiem czy warto, jeżeli ten pasek + koszt przesyłki w sumie wyszedł 29zł, za te pieniądze jest w porządku posiada miejsce profilowane na ramię, mocowanie za pomocą zapięć z tworzywa pasuje do każdego modelu statywu.

epicure
25.07.08, 00:16
nie ma na nim podziałki. SLIK robi świetny sprzęt.

No wiem, że świetny... Szczególnie dla mnie, bo potrzebuje czegoś lekkiego, żeby sprawiało jak najmniej problemów podczas długich wędrówek. Tylko ten brak podziałki mnie martwi, bo przy panoramach na pewno by się przydał (poziomica już mnie mniej interesuje, bo mogę sobie kupić taką wczepianą w sanki).

Tak się zastanawiam o ile cięższy od slika 330DX ze standardową głowicą będzie goldfoto YH324 z głowicą YH410. Slik jest wyjątkowo lekki, ale może różnica nie będzie na tyle duża, żeby mieć dla mnie znaczenie. No ale to już muszę sam wybadać :)

kociasek
25.07.08, 01:22
Do lekkiego sprzętu (korpus+obiektyw poniżej 1,5kg) polecam Velbon Ultra MAXi SF. Dlaczego ten?
- jest b. lekki - 0,75kg
- jest b. mały - po złożeniu 33 cm
- umożliwia robienie zdjęć przy samej ziemi
- dobra sztywność, zdjęcia przy długich czasach idealnie ostre (e510 + 14-54 < 1kg)
- dobrze wykonany, mam go już prawie 2,5 roku i sprawuje się świetnie, moje poprzednie 2 statywy rozpadły się po pół roku
- umiarkowana cena (ok. 250zł)

Oczywiście maks. wysokość nie jest imponująca (122cm), ale b. rzadko mi to przeszkadza (choć jak ktoś ma Olka bez LiveView, to kadrowanie może być mało komfortowe).

BTW, to model z głowicą kulową, jak ktoś woli klasyczną głowicę trzykierunkową, to są jeszcze inne "Ultra Maxi", ale cięższe.

Morlok
1.09.08, 22:43
Witam :)
Wypatrzyłem, pomacałem sobie taką oto głowicę do e-tam z małym kitem:
http://www.allegro.pl/item426545801_profesjonalna_metalowa_glowica_kulow a_od_fripers.html
Potrzebna mi opinia na jej temat. Może ktoś tego używa.
Jako konkurencja jest też GoldPhoto YH420.
http://www.allegro.pl/item425493561_goldphoto_glowica_3d_yh420_7_5_kg_za m_manfrotto.html
Wygląda solidniej oczywiście, tylko ja kurdupel jestem, a to kawał złomu do noszenia.
Czy warto brać to cięższe czy dać sobie spokój i pozostać przy kulowej. :roll:

NightCrawler
1.09.08, 23:46
Ja uzywam Manfrotto 484RC2 i serdecznie polecam.
Wykonana bardzo solidnie i sprawuje sie wysmienicie.

Morlok
1.09.08, 23:50
Ja uzywam Manfrotto 484RC2 i serdecznie polecam.
Wykonana bardzo solidnie i sprawuje sie wysmienicie.

Dzięki, wpadnę do nich jutro i pomacam sobie.

Wektor
2.09.08, 21:53
Mam no name, służył dobrze w połączeniu z nicnieważącym ;-) Lumixem.
Teraz tylko mnie w...ia.
Największą wadą jest całkowity brak płynności zarówno obrotu jak i nachylenia.Odbywa się to drobnymi szarpnięciami.
Mało tego, podczas stabilizowania z ustawionym na max zoomem, zawsze albo opada, albo gdzieś błądzi w miarę dociskania śrub.
Poziomica w tym wypadku ma 3-cio rzędne znaczenie (jest).Statyw jest b. lekki, ale gdyby się miał przewrócić....
Rozumiem, że w statywach o których piszecie (min 2,5 stówy) takich zjawisk nie ma?

marcinpolniak
2.09.08, 21:55
Niema, też miałem i mam tani za 30 zł ale kupiłem sobie za 300 zł i robienie nim zdjęć to czysta przyjemność. Wszystko chodzi płynnie, stabilnie i na przyzwoitej wysokości a nie 1,2 nad ziemią. Warto zainwestować w dobry statyw.

Drughi
6.09.08, 07:07
Używał ktoś z Was, bądź używa statywu Velbon CX 640? Chodzi mi głównie o to czy statyw ten będzie nadawał się do lustrzanki (E-520+14-54). Znajomy używa go do kamery i spisuje się świetnie. Sprawdzałem jego dane techniczne na stronie Velbon-a i podają tam że jego maksymalny udźwig to 3kg.

Kris_1
6.09.08, 13:42
Drughi: mam, używałem kiedyś jako jedynego do E-510 + 14-54. Na początek mi starczał, do czasu gdy kupiłem Tair 300 a za moment ZD 70-300.
Zaletą jest waga (dobry do wędrówek) i stabilność konstrukcji. Wadą dla mnie po przypięciu cięższego sprzętu i potrzebą dokładnego ustawienia okazała się .... głowica.
Głowica to plastik, w dodatku nierozerwalnie połączona ze statywem i wg. mnie komfort pracy to sprzęt max 1,5kg i w dodatku wyważony w okolicy mocowania płytki.
Obecnie używam tego statywu z oryginalna płytką i mocowaniem do ... lasera.
Przy wadze ok. 0,5kg błąd mocowania nie występuje.

Drughi
7.09.08, 22:13
Dzięki Kris_1. Byłem w Media Markt i mają go za 179 zł. To co mnie w nim urzekło, to jego mały ciężar (łażę po górach) i stabilność, więc raczej go kupię. Jeżeli kiedyś "szklarnia" się powiększy o 50-200, to pomyślę o jakimś drugim statywie, z metalową głowicą, która stabilnie utrzyma ciężar w/w obiektywu. CX 640 będę miał na górskie wędrówki z 14-54.

Pozdrawiam D.

Kris_1
7.09.08, 23:03
Możesz także rozważyć inny model. Ostatnio też szukałem na wędrówki lekkiego statywu z wymienną głowicą. Kupiłem Benro A-500EX z głowicą kulową BH-2 http://www.foto-net.pl/sklep/oferta_statywy_Benro%20seria%20EX.html
Jest niezwylke mocny i sztywny jak na swoją wagę 1,45kg. Do noszenia jest ok, ale fociłem przy silnym wietrze i musiałem na haczyku na końcu kolumny powiesić torbę z gratami w celu dociążenia. :) (dobrze, że producent to przewidział).
Jak masz okazję to przyjrzyj się przed zakupem. Jako statyw przenośny - uważam że warto.

Drughi
8.09.08, 07:34
Jak czytam, to Benro A-500EX jest jeszcze lżejszy. CX 640 waży 1,75, a Benro 1,45...to dosyć spora różnica w wadze. Velbon jest znowu wyższy 162cm, A-500EX z głowicą ma 155cm. Benro ma jeszcze ten fajny haczyk którego w CX 640 brak. :roll:

Morlok
9.09.08, 21:16
A ja mam pytanie, czy ktoś używa czegoś takiego:
http://www.allegro.pl/item431264701_profesjonalna_glowica3d_metalowa_szy bkozlaczka.html.
Czy może kupić jednak np YH410 ( różnica w cenie dla mnie ok.105 PLN )
Do tego statyw, macałem, wygląda solidnie , ale nie wiem jak po kilku miesiącach będzie ?
http://www.allegro.pl/item432814625_130_cm_gl_full_metal_makro_repro_od_ fripers.html

Rinho
10.09.08, 12:51
A ja mam pytanie dotyczące połączenia E510 ze statywem. Konkretnie chodzi o zatrzask uniemożliwiający obrót korpusu względem podstawki.
Oglądałem ostatnio slika U2000 - i rozstaw pomiędzy osią śruby a osię zatrzasku różni się od tego w aparacie. Przy mocowaniu tylko na śrubę i jakimś cięższym obiektywie - to będzie się obracało.
Czy macie może dośwadczenia z innymi statywami z tej półki cenowej, w których ten problem nie występuje?

heyahero
10.09.08, 13:02
A ja mam pytanie dotyczące połączenia E510 ze statywem. Konkretnie chodzi o zatrzask uniemożliwiający obrót korpusu względem podstawki.
Oglądałem ostatnio slika U2000 - i rozstaw pomiędzy osią śruby a osię zatrzasku różni się od tego w aparacie. Przy mocowaniu tylko na śrubę i jakimś cięższym obiektywie - to będzie się obracało.
Czy macie może dośwadczenia z innymi statywami z tej półki cenowej, w których ten problem nie występuje?

Mam Slika Sprint Pro 3-way. Szybkozłączka nie ma w ogóle tego dzynksa (sam wkręt). Pokryta jest za to korkiem. W pionie statyw utrzymał mi Sigmę 50-500mm z E-410 na pełnym wysuwie, a trochę toto waży. Mocowanie oczywiście za pomocą stopki na pierścieniu obiektywu (czy jak to się tam nazywa).

pzdr

Rinho
10.09.08, 13:12
Mam Slika Sprint Pro 3-way. Szybkozłączka nie ma w ogóle tego dzynksa (sam wkręt). Pokryta jest za to korkiem. W pionie statyw utrzymał mi Sigmę 50-500mm z E-410 na pełnym wysuwie, a trochę toto waży. Mocowanie oczywiście za pomocą stopki na pierścieniu obiektywu (czy jak to się tam nazywa).

pzdr

Fajny ten Twój slik, ale ta cena.... . Jak na to, do czego potrzebny mi statyw, zbyt wygórowana.
Jednak sugestia, że taki układ wytrzyma bez obracania jest interesująca. Muszę wybrać się do foto-sklepu, zmontować olka z jakąś ciężką lufą i organoleptycznie przetestować statywy.

heyahero
10.09.08, 13:13
Fajny ten Twój slik, ale ta cena.... . Jak na to, do czego potrzebny mi statyw, zbyt wygórowana.
Jednak sugestia, że taki układ wytrzyma bez obracania jest interesująca. Muszę wybrać się do foto-sklepu, zmontować olka z jakąś ciężką lufą i organoleptycznie przetestować statywy.

Kupiłem używkę na Alledrogo za 160zł z wysyłką (z tego co pamiętam) ;)

pol189
10.09.08, 21:53
A ja mam pytanie, czy ktoś używa czegoś takiego:
http://www.allegro.pl/item431264701_profesjonalna_glowica3d_metalowa_szy bkozlaczka.html.
Czy może kupić jednak np YH410 ( różnica w cenie dla mnie ok.105 PLN )
Do tego statyw, macałem, wygląda solidnie , ale nie wiem jak po kilku miesiącach będzie ?
http://www.allegro.pl/item432814625_130_cm_gl_full_metal_makro_repro_od_ fripers.html

Pi-er17 Hodzi Ci o głowice produkcji GoldPhoto?

Morlok
10.09.08, 22:02
Pi-er17 Hodzi Ci o głowice produkcji GoldPhoto?

Tak. O GoldPhoto

pol189
10.09.08, 23:01
Tak. O GoldPhoto

Mam te głowice od... eee DZISIAJ.
Pierwsze co zrobiłem po otwarciu to sprawdzenie czy niema luzów na mocowaniu płytki (ponoć wcześniejsze partie miały). U mnie wszystko gra. Głowica dość ciężka (1 kg), chodzi płynnie, wykonanie nie budzi moich zastrzeżeń. Raczki (gałki) mogły by mieć mniejsza średnice. Skala ustawiania poziomu mogła by być bardziej szczegółowa, ale używam poziomicy montowanej w sankach aparatu (wiec osobiście pomijam to niedociągnięcie). Łączenie głowicy ze statywem wykonane dość starannie - przy cenie 99 zł nie znalazłem lepszej!

Zamawiałem ją jako głowice tymczasową - w planach mam kulowa z możliwościowa panoramowania. Sądzę że jakaś BENRO - ale jestem bardzo mile zaskoczony i na pewno zostanie u mnie na stałe. A kulowa jako druga do zadań specjalnych ;)

Ogólni mogę polecić. Dodam ze w połączeniu z nogami GoldPhoto YH324 (http://fotozakupy.pl/statyw/goldphoto-yh324-profesjonalny-statyw,6262s) tworzą całkiem zgraną parke. Przy okazji zwróć uwagę na cene podana w linku!

.

Morlok
10.09.08, 23:08
Ogólni mogę polecić. Dodam ze w połączeniu z nogami GoldPhoto YH324 (http://fotozakupy.pl/statyw/goldphoto-yh324-profesjonalny-statyw,6262s) tworzą całkiem zgraną parke. Przy okazji zwróć uwagę na cene podana w linku!

JA też się ślinię na te nogi, zobacze jak z dudkami wydolę.
Dzięki za informację. :)
Pozdr.

pol189
10.09.08, 23:15
JA też się ślinię na te nogi, zobacze jak z dudkami wydolę.
Dzięki za informację. :)
Pozdr.

Te nogi maja też tą zaletę, że można wyjąć centralna kolumnę i wetknąć dolna zatyczkę (ma gwint). Zawsze to trochę mniej dźwigania. Za dwa tygodnie zabieram całość w Tatry. EWENTUALNIE opiszę moje spostrzeżenia z użytkowania tego zestawu... Na początku miał to być zestaw zaczepno obronny na dziki (trochę mnie pogoniły), ale już widzę że stanie się fajnym (cichym) partnerem na szlaku ;)

.

Wieprz
11.09.08, 09:26
JA też się ślinię na te nogi,
Pozdr.

Zaraz przyjdzie taki fajny groźny pan i Wam powie że jesteście zboczeni a ślinić to się może co najwyżej Willow :grin:

dragonfly108
11.09.08, 13:04
Parę dni temu przyszedł do mnie zamówiony Slik 330DX - bardzo przyzwoicie wygląda i póki co nie żałuje wyboru

kociasek
11.09.08, 14:36
Rozumiem, że w statywach o których piszecie (min 2,5 stówy) takich zjawisk nie ma?

Za mój (Velbon Ultra MAXi SF) ręczę :)

ch4rlie
11.09.08, 18:34
Parę dni temu przyszedł do mnie zamówiony Slik 330DX - bardzo przyzwoicie wygląda i póki co nie żałuje wyboru

Też się skusiłem na ten statyw. Po przejrzeniu "tony" postów na temat, nie znalazłem nic lepszego w tej cenie. Myślałem też nad Slik Pro 340DX, mniejszy po złożeniu - plus, ale też niższy o 13 cm przy pełnym rozłożeniu. Czekam właśnie na dostawę :).

epicure
11.09.08, 18:40
Też mam 330DX. Porządny sprzęt, dobrze wykonany i przede wszystkim lekki. No i nie kosztuje wiele...

salvadhor
11.09.08, 20:11
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że dobre chińskie podróbki Manfrotto niewiele ustępują pierwowzorowi. Może nie od strony designu i wykończenia, ale chodzą jak 'ruski czołg'. Są ciężkie, są stabilne, mają części wymienne i możliwość dokręcania/poprawiania komponentów.
W moim przypadku to podróba firmy Fangier (WT-66X). Niektóre ich produkty kosztują niemal tyle co Manfrotto, dla koneserów zatem nie będzie pytania który sprzęt wybrać.

Wadą tego modelu który mam (nie ma go już w sprzedaży), jest głowica, a raczej niekonwencjonalne podejście do tematu regulacji położenia aparatu - po normalnym wpięciu aparatu, rączka regulacji obraca aparat lewo/prawo (w osi obiektywu). Trzeba stopkę na aparacie zapiąć obróconą o 90 stopni, by ta rączką kręciła aparatem góra/dół. Dlatego, trzeba zwracać uwagę na takie głowice.

Drugą wadą, jest waga. Na dłuższe trasy, jest to balast (mój waży 2.5kg).

Plusy to możliwość regulowania śrub na łączeniach nóżek, zatrzaski metalowe, jedyny element plastikowy to osłonka rączki prowadzącej. Plus to też ogumowana góra nóżek, pomocne przy przenoszeniu. Szybkozłączka pasuje do statywów Manfrotto :)

micky
16.09.08, 23:48
Mam prośbę o pomoc i radę :D szukam statywu który przede wszystkim będzie mały po złożeniu 35-40 cm z głowicą mocowanie aparatu przez szybkozłączkę, łatwy do noszenia w czasie podróży do zestawu E300+14-54 w tej chwili mam "frotkę" 190D+460Mg (najprawdopodobniej będę sprzedawał lepiej zakupić coś z czego będę w pełni zadowolony a przede wszystkim będę używał!) przy wyjazdach dla mnie za duży i za ciężki (przeloty samolotem, górskie wędrówki, rower) miałem kilka aluminiowych "no name" ale to praktycznie zakupy jednorazowe zawsze się coś ukręci, odpadnie, strach odejść od statywu z aparatem by nie przewrócił wiatr... czy ktoś używa np Manfrotto 715SHB DIGI MICRO TRIPOD lub COŚ podobnego ? może jakieś propozycje ?

epicure
17.09.08, 00:11
micky, wspominasz o Manforotto, czyli uderzasz w górną półkę. Jeśli jednak interesowałyby Cię dobre statywy z niższej półki, to polecam slika 340DX. Mam model 330DX i jest to porządnie wykonany (metalowy - aluminium, magnez, tytan) i lekki statyw. 340DX to to samo, tyle że po złożeniu jest jeszcze mniejszy.

skow
17.09.08, 07:55
szukam statywu który przede wszystkim będzie mały po złożeniu 35-40 cm z głowicą mocowanie aparatu przez szybkozłączkę, łatwy do noszenia w czasie podróży do zestawu E300+14-54 w tej chwili mam "frotkę" 190D+460Mg (najprawdopodobniej będę sprzedawał lepiej zakupić coś z czego będę w pełni zadowolony a przede wszystkim będę używał!) przy wyjazdach dla mnie za duży i za ciężki (przeloty samolotem, górskie wędrówki, rower) miałem kilka aluminiowych "no name" ale to praktycznie zakupy jednorazowe zawsze się coś ukręci, odpadnie, strach odejść od statywu z aparatem by nie przewrócił wiatr... czy ktoś używa np Manfrotto 715SHB DIGI MICRO TRIPOD lub COŚ podobnego ? może jakieś propozycje ?

Mam 714SHB i jestem z niego zadowolony.
Po złożeniu mieści się w zwykłym plecaku.
Nie posiada szybkozłączki.

190 jeszcze nie sprzedawaj. Kolumna z serii 190 (głowica, szybkozłączka) prawdopodobnie będzie pasować do nóg od 715SHB. Jak będziesz miał oba to wtedy zdecydujesz czy wszystko pasuje i czy jest sens miksowania: nogi od 715 a kolumna z głowicą od 190.

kociasek
17.09.08, 11:10
szukam statywu który przede wszystkim będzie mały po złożeniu 35-40 cm z głowicą mocowanie aparatu przez szybkozłączkę, łatwy do noszenia w czasie podróży do zestawu E300+14-54 (...) może jakieś propozycje ?

Micky, zobacz, co już polecałem w tym wątku: https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=204621&postcount=256 Co prawda nie ma on szybkozłaczki, ale możesz odpowiednią dokupić, nazywa sie Velbon QRA-3 (cena ok. 100zł).

wieslaw
17.09.08, 12:21
a ja mam taki dylemat sherpa 600-cięższy to i pewnie stabilniejszy
ultra Lux-i L -do noszenia super

i jeszcze taki ; Slik Sprint Pro 3-Way-ten raczej rezerwowy

do E-510 z amatorskimi szkłami.Jeżeli ktoś nz forum używa taki statyw to prosze o opinie.Zwłaszcza te mniejsze mnie interesują,bo sherpa 600 był omawiany i polecany na różnych forach.

baja28
1.10.08, 16:38
witam, widze ze tutaj mowi sie o statywach profesjonalnych,a ja mam takie male spostrzerzenie na dzien chlopaka dostalem statyw- aluminowy, glowica <ruch XY> ustawiana za pomoca jednej "fajchy". statyw z samo poziomujacymi sie stopkami, wysokosc 170cm, dla amatora wystarczajaco stabilny uzywam e410 z roznymi szklami nawet ciezkimi m42. dodatki to uchwyt, haczyk, pokrowiec i super cena jedyne 49zl...w Biedronce.
Mysle ze taki sprzęt dla amatora jest w sam raz, statyw za 200zl to troche duzo..

wieslaw
4.10.08, 22:06
szybko się przekonasz,że taki statyw to pomyłka,najlepiej jak pomacasz te za około 300zł,ja właśnie w kompromisowo wybrałem velbon sherpe 435

michalko
5.10.08, 11:06
Kompaktowy statyw (bardzo mały i lekki, 0,5kg 30cm po złożeniu)) który często był zabierany na spacery odmówił współpracy. Przy blokowaniu osi Y, plastikowy zaczep okazał się być słabo wykonany i się ułamał. Niby kosztował 35zł, ale zawsze to pieniądz, jak myślicie reklamować? czy uznają gwarancję? był normalnie użytkowany, bez jakiś przeciążeń itd

epicure
5.10.08, 13:18
Potraktuj to jako nauczkę. Wyrzuć go na śmieci (sorry, oddaj do recyklingu) i kup porządny.

paszczol
10.11.08, 16:35
Śledziłem uważnie to co tutaj piszecie i poszedłem za namową (moim zdaniem większości głosów), żeby na statywie nie oszczędzać i odpuściłem sobie Velbon za 75zł. Prześledziłem ceny w internecie Velbon Sherpa 600R - tam najtaniej jest 279zł i popędziłem do pobliskiego sklepu Foto. Tutaj niespodzianka - 380zł. Znowu do internetu i udało mi sie odnaleźć w Euro AGD za 279zł. Zamówiłem wczoraj w sklepie, dzisiaj pojechałem po odbiór. Nie piszę żeby się chwalić (no może troszeczkę), ale dostawiam kreskę do tych co wybrali Sherpe i szczerze polecam.

xxxsebusxxx
10.11.08, 19:14
Też mam 600R, dziewczyna zdążyła już zgubić szybkozłączkę, zamówiłem 2nowe, wraz z przesyłką niecałe 90zł :/

Karol
10.11.08, 19:19
Też mam 600R, dziewczyna zdążyła już zgubić szybkozłączkę, zamówiłem 2nowe, wraz z przesyłką niecałe 90zł :/

Mówisz jej - moja droga? ;-)

paszczol
10.11.08, 19:47
Zapomniałem dodać, że ze względu na cenę kupno statywu się odwlekało... I w zasadzie Sherpa jest prezentem urodzinowym od mojej żony :)

xxxsebusxxx
10.11.08, 20:54
Mówisz jej - moja droga? ;-)

Ostatnio to "moja najdroższa" ;-) Najlepsze że niecały tydzień później wygrała DF40 w konkursie fotograficznym :-)
pozdrawiam

darkelf
28.11.08, 17:42
Powiedzcie mi, co jest lepsze: Velbon Sherpa czy Silk Pro?

Cenę mają podobną. Sherpa 600 jest bardzo często polecana na forach, Silk Pro podobno jest lepiej wykonany, ale jest chyba mało popularny?

Mam E-520 i z obiektywem 70-300 kiepski statyw nie utrzymuje wagi sprzętu, czy oba te statywy sobie poradzą? Silk ma chyba podane 2kg zaledwie.

paszczol
28.11.08, 18:01
Ja mam E-500 i 70-300, wybrałem Sherpe 600R i nie żałuję, po prostu kupa radości i gorąco polecam, mimo iż tego drugiego nie znam ;)

Gundi
28.11.08, 18:11
Miałem ten sam dylemat... i mam goldphoto yh324 i głowice yh410
Dlaczego? Bo cięższe;p

darkelf
28.11.08, 18:18
paszczol dziękuję za odpowiedź, czy nie masz nigdy problemu że statyw Ci opada gdy wysuwasz mocno 70-300 i nachylasz np. w stronę księżyca? jakiekolwiek wady tej sherpy?

w goldphoto nie będę wchodził

paszczol
28.11.08, 18:31
Coś Ty... W ogóle to świetne możliwości dostosowania rozstawienia... Dla mnie bajka.

epicure
28.11.08, 18:54
Silk ma chyba podane 2kg zaledwie.

Nie. Ma podane 3 kg.

yac
28.11.08, 18:58
Też mam sherpe 600r i spokojnie utrzymuje E-500 + sigma 135-400

Szogo
28.11.08, 20:14
...
Uważam, że każdy statyw jest za lekki żeby stabilne utrzymać aparat, a za ciężki by go nosić, ...

cała prawda o statywach :)

Tomek22
28.11.08, 22:11
Monopod to jest to! co lubię koniecznie z głowicą kulową:!:

czmielek
28.11.08, 23:24
Pomacaj sam w jakimś dobrym sklepie. Ja tak zrobiłem i najlepsze wrażenie zrobił slik pro.

piotreek27
28.12.08, 10:31
A słyszeliście może o czymś takim ?
http://www.camlink.eu.com/products/tripods/amateur/TP2500.html

Gundi
28.12.08, 11:32
A słyszeliście może o czymś takim ?
http://www.camlink.eu.com/products/tripods/amateur/TP2500.html

Wygląda tandetnie;p

gibberpl
28.12.08, 11:59
Moj ojciec mial ten badziew. Wyglada tak samo, tyle ze kupil go pod nazwa Bilora w FotoJoker. Jakby nie patrzec ma certyfikat CE - China Export. Dowodem na to jest urwana glowica po obciazeniu Olym E-410 + telezoom 40-150 4.5-5.6. Ogolnie polecam, po 3 takich chybionych zakupach mozna uzbierac na rownowartosc jakiegos Manfrotto serii DIGI.

Saboor
13.01.09, 11:02
Witam ! Czy ktoś z Was miał z tą głowicą do czynienia w praktyce -

jeżeli tak proszę o opinię
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://infbase.net/olek/322RC2.png)

e-510
13.01.09, 19:00
Ja mam dwa statywy - pierwszy, Velbon CX 640 - kupiony 7 lat temu w Stodole,który służył mi pod C4000 i do dzisiaj jest vgc a drugi to też Velbon,model Sherpa Pro CF 635,do tego głowica kulowa - Velbon QHD-71Q.Zestaw jest super - statyw lekki ale bardzo stabilny,głowica - rewelacyjna!
Na statywie nie warto oszczędzac - prawda jest taka,że za byle jakie pieniądze dostaniesz byle jaki towar.Liczą się trzy marki - Velbon,Manfrotto i Gitzo,tak jak w świecie kamer ( małoobrazkowych oczywiście ) - Oly,N,C i którąkolwiek z tych firm się wybierze na pewno nie będzie płaczu nad wylanym mlekiem.

Pozdrawiam.

xartez
13.01.09, 19:40
[...] Liczą się trzy marki - Velbon,Manfrotto i Gitzo,tak jak w świecie kamer ( małoobrazkowych oczywiście ) - Oly,N,C [...]
Pozdrawiam.

Chyba trochę za duże uogólnienie co do liczby i doboru firm, choć pewnie wszyscy się zgadzają, że kupowanie statywu za grosze może się szybko zemscić.

Ostatnio przeglądając sieć pod kątem statywów znalazlem dużo pozytywnych opini odnośnie statywów Benro. Podobno są to chińskie kopie Gitzo, ale ile w tym prawdy jest to ciężko mi powiedzieć. W każdym razie użytkownicy wypowiadają się o nich bardzo pochlebnie, chwaląc stabilność, duży udźwig, małą wagę, stosunkowo niewysoką cenę oraz materiały użyte do produkcji. Niektórzy wręcz twierdzą, że statywy produkowane przez benro są lepsze od manfrotto, ale wiadomo, każda sójka swój ogonek chwali:-P

P.S.
Pytanie do posiadaczy slika 330 bądź 340dx. Czy ktoś z Was próbował dokupić krótką kolumnę do tego statywu? Próbowałem znaleźć coś w sieci, ale niestety slik nie jest zbytnio rozpowszechniony w polsce i z akcesoriów to jedyne co udało się znaleźć to płytki szybkiego montażu..

k-d
13.01.09, 20:14
......
P.S.
Pytanie do posiadaczy slika 330 bądź 340dx. Czy ktoś z Was próbował dokupić krótką kolumnę do tego statywu? Próbowałem znaleźć coś w sieci, ale niestety slik nie jest zbytnio rozpowszechniony w polsce i z akcesoriów to jedyne co udało się znaleźć to płytki szybkiego montażu..

Ma takowego i płytka szybkiego montażu jest w komplecie, natomiast nie rozumiem krótkiej kolumny? Jest taka regulowana na wysokość, którą też można zamontować "do góry nogami", w każdym razie w 340.

xartez
13.01.09, 21:13
Ma takowego i płytka szybkiego montażu jest w komplecie, natomiast nie rozumiem krótkiej kolumny? Jest taka regulowana na wysokość, którą też można zamontować "do góry nogami", w każdym razie w 340.

Można zamontować odwrotnie, jednakże jest z tym sporo roboty, a samo robienie zdjęć moim zdaniem do najwygodniejszych w takiej pozycji nie należy (na szczęście jest LV). Poza tym nie jestem pewny, czy da się po odwróceniu kolumny złożyć statyw, żeby np przejść kawałek dalej.

Ze względu na wygodę dobrze byłoby robić zdjęcia z maksymalnie rozłożonymi nogami statywu. W tej pozycji jednakże kolumna 'z zestawu' musi być podciągnięta do góry, bo inaczej nie uda się statywu stabilnie ustawić na ziemi. Po takim wyciągnięciu aparat znajduje się na wysokości (tak na oko) 60 cm, co może być pewnym utrudnieniem przy pstrykaniu robaczków. W instrukcji znalazłem informacje o istnieniu opcjonalnej, krótkiej kolumny, która pozwoliłaby zmniejszyć tą wysokość o jakieś 50% (znowu na oko, bo sprawdzić nie mam jak). Ponieważ cały statyw kosztuje w granicach 250-300 złotych, to rurka nie powinna kosztować majątku i cała zabawa może być moim zdaniem warta świeczki.

Pozdrawiam
x.

k-d
13.01.09, 23:33
Coś takiego?
klik (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt14374-Slik-PRO-330DX340DX-kolumna-centralna.html) klik 2 (http://www.foto-net.pl/sklep/oferta_statywy_Slik%20kolumny.html)
Na obrazku kolumna jest inna niż ta w statywie.

xartez
13.01.09, 23:53
Coś takiego?
klik (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt14374-Slik-PRO-330DX340DX-kolumna-centralna.html) klik 2 (http://www.foto-net.pl/sklep/oferta_statywy_Slik%20kolumny.html)
Na obrazku kolumna jest inna niż ta w statywie.

Sądząc po wielkości tej kolumny na zdjęciu, to chyba o to chodzi, choć to samo zdjęcie jest przy pozostałych kolumnach. Cena 39pln wiec stosunkowo nieduzo, choć nie ma jej teraz w magazynie. W każdym razie trzeba będzie się tą ofertą zainteresować wkrótce bliżej. Dzięki :)

Ggrzesiek
14.01.09, 09:20
Witam

Posiadam statyw Slik Pro 330DX i także przez jakiś czas poszukiwałem krótkiej kolumny centralnej. W Polsce nie udało mi się jej kupić. Przywiozła mi ją koleżanka z USA.

Oto ona: Slik krótka kolumna centralna (http://www.bhphotovideo.com/c/product/352516-REG/Slik_618_301_Short_Center_Column_for.html)

Pozdrawiam

MartinP
16.01.09, 17:50
Miałem ten sam dylemat... i mam goldphoto yh324 i głowice yh410
Dlaczego? Bo cięższe;p
Przywitam sie bo post moj pierwszy na tym forum :) WITAM.
Dylemat ze statywem mialem juz od kilku miesiecy, przebieralem ogladalem zakladalem olka 520 na dziesiatki statywow i w koncu wybralem takze goldphoto yh324 z glowica yh410 i szczerze polecam wszystkim amatorom posiadajacym 410, 420, 510, 520.
Zestaw statyw + glowica kosztowal mnie 260zl wiec stosunek cena/jakosc po prostu rewelacja

czmielek
16.01.09, 21:02
Można zamontować odwrotnie, jednakże jest z tym sporo roboty, a samo robienie zdjęć moim zdaniem do najwygodniejszych w takiej pozycji nie należy (na szczęście jest LV). Poza tym nie jestem pewny, czy da się po odwróceniu kolumny złożyć statyw, żeby np przejść kawałek dalej.

Ze względu na wygodę dobrze byłoby robić zdjęcia z maksymalnie rozłożonymi nogami statywu. W tej pozycji jednakże kolumna 'z zestawu' musi być podciągnięta do góry, bo inaczej nie uda się statywu stabilnie ustawić na ziemi. Po takim wyciągnięciu aparat znajduje się na wysokości (tak na oko) 60 cm, co może być pewnym utrudnieniem przy pstrykaniu robaczków. W instrukcji znalazłem informacje o istnieniu opcjonalnej, krótkiej kolumny, która pozwoliłaby zmniejszyć tą wysokość o jakieś 50% (znowu na oko, bo sprawdzić nie mam jak). Ponieważ cały statyw kosztuje w granicach 250-300 złotych, to rurka nie powinna kosztować majątku i cała zabawa może być moim zdaniem warta świeczki.

Pozdrawiam
x.

Mam slika 330 Pro i kolumne dokupiłem w stanach. W Polsce raczej jej nie dostaniesz. Ale zanim ją kupiłem, wykonałem sobie sam podobną z rurki miedzianej. Średnica podobna ale niestety minimalnie mniejsza. Wykorzystałem do podstawki pod głowicę gumowaną nóżke od starej pralki, a gwint wykonał mi ślusarz za 1xpiwo. Szybko jednak zdecydowałem sie na zakup slika mini do makro z głowicą kulkową bo dużego statywu nie chce mi sie dzwigać a mały zmieści sie wszędzie.

kubi
19.01.09, 21:23
A ja przyznam się Wam, że mam taki statyw:

http://deltaoptical.pl/montaz-azymutalny-sky-watcher-az3,d577.html

niestety był on przeznaczony do mojej lornetki.
W czwartek będę go przewoził ze starego mieszkania i będę miał okazję sprawdzić jak pasuje/czy wogóle pasuje do lusterka.
Podzielę się później moimi spostrzeżeniami, narazie wiem jedno - jest duży i ciężki :???:

kubi
23.01.09, 19:44
No i juz sprawdziłem, lusterko można do tego statywu podpiąć. Nie ukrywam, że sama obsługa troszkę niewygodna (potrzebny klucz 19 :roll: ) do kontrowania śruby ruchu pionowego. Na początek musi mi wystarczyć.

YoDeL
3.02.09, 01:25
Witam Wszystkich.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Od dłuszego czasu śledzę forum i dopiero dziś postanowiłem zabrać głos. Stoję przed wyborem statywu (jak część z forumowiczów) i chciałem się podzielić znaleziskiem. Chodzi o test Manfrotto 055xprob i Manfrotto 488RC2 (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=529785). Może komuś z szanownych koleżanek i kolegów się przyda. Sam zastanawiam się gorąco nad zakupem głowicy 488RC2 (ale jeszcze nie wiem na jakich nogach, 055xprob - trochę za drogie). Pozdrawiam i zachęcam do lektury.

rocco
3.02.09, 12:34
Zestaw dobry ale nie w teren :roll:
Dobrych kilkanaście lat temu miałem którąś ze starszych wersji 55-ki z głowica 029 i po dwóch wyprawach na Gęsią Szyję i w Dolinę Roztoki miałem dość ;)
Do studia jak najbardziej ale do noszenia to się toto nie nadaje.

Saboor
3.02.09, 13:16
Dobrych kilkanaście lat temu miałem którąś ze starszych wersji 55-ki z głowica 029 i po dwóch wyprawach na Gęsią Szyję i w Dolinę Roztoki miałem dość ;)
Witaj Rocco .
A masz jakieś sugestie co do terenu - nogi / głowica ?
PZDR
Saboor

rocco
3.02.09, 14:09
Velbon Sherpa 600R :roll:
Zestaw jest z głowicą i pokrowcem do noszenia na ramieniu.
Mam od dwóch lat i daje radę, najwyżej przy duzym wietrze może zadrżeć.

Niektórzy chwalą tu też statyw Slik Pro 330 DX ale sam nie używałem.

PS
Linki do szczegołowych opisów Sherpy:
http://www.fotografuj.pl/Article/Statyw_Velbon_Sherpa_600R/id/12
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/47989-test-opis-velbon-sherpa-600r.htm
W drugim kiedyś były fotki ale wcięło :roll:

PPS
Frotka ma lepszą głowicę bo każda z płaszczyzn regulowana jest oddzielnym pokrętłem. Przydaje się to np. przy panoramowaniu. Sherpę blokuje się jednym co jest szybsze i wygodniejsze w podróży ale już niekoniecznie bardziej praktyczne.

Morlok
3.02.09, 14:38
Ja ma Slika i jestem zadowolony:http://fotozakupy.pl/statyw/slik-pro-330dx-z-glowica,2076s

kasiawrz
5.02.09, 17:20
Ja niedawno kupiłam Sherpę 750R - świetny statyw :)
zastanawiałam się też nad modelem 600R, bo również wiele osób go poleca, ale teraz nie żałuję wyboru - statyw sprawdza się znakomicie

kojot3.0
24.02.09, 23:33
A jaką głowicę byście doradzali do E-3. Myślałem nad kulową no ale już sam nie wiem.

Plumek
25.02.09, 07:15

Hm... Znaczy to jest tak, że sama statyw 055PROB waży tyle, co Velbon Sherpa 600R. Różnica w wadze to głowica do Frotki (czyli jakieś 0,4-0,7 kg - w zależności, jaką się wybierze).

Lżejszy statyw jest 2 razy droższy (przy czym nie chodzi tu o mnożenie kwoty do 100 PLN;)) I niestety - nie dwa razy lżejszy lecz o 1/3, bo waży o 0,8 kg mniej (1,7 kg).

Wybór - dźwigać, czy płacić... Ja wolę dźwignąć to tu to tam (sporadycznie w moim przypadku), a pozostale w portfelu 6 stówek przehulać :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

A jaką głowicę byście doradzali do E-3. Myślałem nad kulową no ale już sam nie wiem.

Kulową. Ze względów praktycznych.

Ja myślę o tej o 486RC2 lub o 322RC2.

Saboor
25.02.09, 08:59

Też ostatnio ganiałem za nogami i głowicą właśnie pod E-3, jak Plumekhttps://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/misc/level/award_olyrulez1.png (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4392) wspomina ze względów praktycznych - kulowa a z drugiej strony 3D jest precyzyjna lżejsza i super do panoram przy których kulowa odpada polecam małą lekką z trzema pozimicami PHD-51Q velbon

12945PZDR
Saboor

P.S.
jest bardzo ustawna i szybka w obsłudze

pol189
25.02.09, 11:54
Są kulowe z możliwością panoramowania. Popatrzcie na głowice BENRO http://fotozakupy.pl/szukaj/zaawansowane/18.
Nie wiem le chcesz wydać, ale tak jak i w statyw WARTO RAZ ZAINWESTOWAĆ.
Osobiście korzystam z nóg GoldPhoto i chwilowo głowicy 3d (tejże marki). Głowica kupiona na CITO i byłem mile zaskoczony. Domyślnie sam szukam porządnej kulowej - byle nie zbankrutować! Trzeba pamiętać że te wszystkie szpeje ktoś musi nosić i tym KIMŚ pewnie będziesz TY ;)

Czekam aż moja pociecha podrośnie na tyle żeby chodziarz ten statyw nosić za mną... W sumie ok. 3KG, ale staram się go zawsze zabierać żeby nie pluć sobie potem w brodę że go nie zabrałem bo....

kurokial
8.03.09, 15:10
Witam, też nie wiem co wybrać jako statyw do mojego aparatu..
Statyw(tripod) musi być ciężki i wysoki. Przeglądając różne fora internetowe doszedłem do wniosku, że wybiorę nóżki GoldPhoto YH324(podobno wierna kopia Manfrotto jakiegoś) plus główka Manfrotto 141RC. Cena zestawu nie może przekraczać 350 złotych polskich. Zastosowanie: nocne kadry, macro. Statyw ma być ciężki :) I tu nachodzi mnie myśl, że może Wy mi pomożecie w doborze. Głowica 3D, żadne kulkowe i inne pokemaniaste nie wchodzą w grę. Czy to dobry wybór? Czekam na opinię :] A może Velbon?
GP wybrałbym dlatego, że jest wysoki i tani. Na wielu forach raz go chwalą ra przeklinają..
Pozdrawiam!

alastor
7.04.09, 12:51
Witam

Po przeczytaniu wątku, mamniestety nadal kilka wątpliwości przy wyborze statywu. Szczerze mówiąc nie miałem żadnego porządnego statywu w rękach (na razie używam "cuda" za sto złotych) dlatego proszę o poradę bardziej doswiadczonych użytkowników. Chciałbym używać statywu do robienia zdjęć w:

- plenerze wiadomo krajobraz, ludzie, być może w przyszłosci pod E-3 + 50-200 (ale nie w czasie pieszych długich wycieczek, czyli ciężar ustrojstwa nie musi być ekstremalnie mały)

- w pomieszczeniach z lampą założoną na aparat (max obc. E-3+FL50R+14-50)

Najważniejszy dla mnie wydaje się komfort korzystania z głowicy. Nie wiem naprawdę jaką wybrać.

Wstępnie namierzyłem taki statyw:

http://jabbafoto.pl/opis/234072/benro-classic-a-457n6.html

w internecie chwalą tą firmę, ale opinia z tego forum jest dla mnie bardziej wiarygodna może ktoś użwa jej sprzętu i podzieli się wrażeniami

Pozdrawiam

paszczol
11.04.09, 10:01
Nie używam tego, ale patrząc po wadze, nie chciałbym tego nosić. Sam kupiłem Velbon Sherpa 600R, ale dużo osób poleca Gitzo.

Poczytaj sobie ten wątek http://www.fotoprzyroda.pl/statyw-vt795.htm

kurokial
26.04.09, 10:37
Skusiłem się na Manfrotto 190SH jednak + 056..
Głowica do wymiany za kilka lat.

enter
2.05.09, 21:57
Skusiłem się na Manfrotto 190SH jednak + 056..
Głowica do wymiany za kilka lat.
jak wrażenia z użytkowania głowicy ?

IMHO dobry wybór na początek
jak dobrze rozumiem to masz tą 056 3D junior
możesz opisać precyzyjność ustawiania i czy jest możliwość stopniowego luzowania śrub ?

kurokial
3.05.09, 13:33
Największą wadą jest brak szybkozłączki w 056 3D Junior, drugą sprawą jest brak poziomiczki.. ciężko ustawić poziom do Panoramy. Wogóle precyzyjne ustawianie tej głowicy jest wsumie wyzwaniem samym w sobie ponieważ przy ustawieniu dokłądnym, gdy się dokręca śruby minimalne przestawienia są. Zakres pracy sam w sobie jest OK.
Co do statywu to trzeba mocno śruby dokręcić żrby twardo stały.
..
Ogólnie to za niski jest ten statyw dla mnie.

Bo.
3.05.09, 16:14
Witam

- plenerze wiadomo krajobraz, ludzie, być może w przyszłosci pod E-3 + 50-200 (ale nie w czasie pieszych długich wycieczek, czyli ciężar ustrojstwa nie musi być ekstremalnie mały)

- w pomieszczeniach z lampą założoną na aparat (max obc. E-3+FL50R+14-50)

Najważniejszy dla mnie wydaje się komfort korzystania z głowicy. Nie wiem naprawdę jaką wybrać.

Wstępnie namierzyłem taki statyw:

http://jabbafoto.pl/opis/234072/benro-classic-a-457n6.html

w internecie chwalą tą firmę, ale opinia z tego forum jest dla mnie bardziej wiarygodna może ktoś użwa jej sprzętu i podzieli się wrażeniami

Pozdrawiam

jesli interesuje Cię Benro to zobacz A600 z dowolną głowicą. Jest o połowę lzejszy. W komplecie z BH2 można kupić za 490 pln.

Krolik77
24.05.09, 20:35
Witam
Nadszedł czas na kupno nowego statywu . Moim pierwszym statywem był Velbon DX-888 dobrego słowa o nim powiedzieć nie mogę . Od ponad roku nie używam statywu ale co raz bardziej mi go brakuje . Ostatnio moją pasją stały się ptaki jednak chodzenie po lesie z aparatem przynosi marne skutki więc czas na czatownię . Nogi statywu to najprawdopodobniej będzie Manfrotto 055b ale nie wiem jaka głowica kulowa czy inna. Ewentualnie w ramach oszczędności może kupię nogi GoldPhoto ale ciągle mam problem z głowicą .Sprzęt jaki ma głowica obsługiwać to E-3 z 50-200 + EC-14

enter
24.05.09, 20:42
[...]. Nogi statywu to najprawdopodobniej będzie Manfrotto 055b ale nie wiem jaka głowica kulowa czy inna. Ewentualnie w ramach oszczędności może kupię nogi GoldPhoto ale ciągle mam problem z głowicą .Sprzęt jaki ma głowica obsługiwać to E-3 z 50-200 + EC-14

do 055prob używam 488rc0 lub 229 3D PH
obie mają bardzo wygodne w ustawianiu plytki sześciokątne i sensowną płytkę elkształtną
głowice stosuję zamiennie zależy czy mi się chce dźwigać i czy potrzebuję precyzyjne kadry.

Krolik77
24.05.09, 20:54
do 055prob używam 488rc0 lub 229 3D PH
obie mają bardzo wygodne w ustawianiu plytki sześciokątne i sensowną płytkę elkształtną
głowice stosuję zamiennie zależy czy mi się chce dźwigać i czy potrzebuję precyzyjne kadry.
Zależy mi na głowicy którą można szybko i precyzyjnie ustawić .
Do tego nie może się kolebać pod zestawem który napisałem wcześniej .

enter
27.05.09, 16:13
Zależy mi na głowicy którą można szybko i precyzyjnie ustawić .
Do tego nie może się kolebać pod zestawem który napisałem wcześniej .

kulowa? jedno [ew dwa] pokrętło
3D? trzy gałki do ustawiania w osiach
pistoletowa [pozioma/pionowa] regulujesz uchwytem po zwolnieniu dźwigni

najszybsze oczywiście kulowa i pistoletowa

kurokial
27.05.09, 16:22
Najprecyzyjniejsza jest pistoletowa. Tylko, że zależy do czego :P

Krolik77
27.05.09, 17:49
kulowa? jedno [ew dwa] pokrętło
3D? trzy gałki do ustawiania w osiach
pistoletowa [pozioma/pionowa] regulujesz uchwytem po zwolnieniu dźwigni

najszybsze oczywiście kulowa i pistoletowa

Mój pierwszy wybór padł na głowicę kulową . Statyw miał być Manfrotto 055PROB ale mój wybór padł na Slika PRO 700 DX . Dla mnie ma lepsze parametry niż Manfrotto 055prob do tego za niewiele większą kwotę mam głowice . Głowicę kulową lub pistoletową kupię pózniej
A statyw będzie mi służył do focenia ptaków .

kapir
27.05.09, 21:34
Ewentualnie w ramach oszczędności może kupię nogi GoldPhoto ale ciągle mam problem z głowicą .Sprzęt jaki ma głowica obsługiwać to E-3 z 50-200 + EC-14

Mam chińskiego manfrotto (fangiera) i generalnie leży w piwnicy, w plener się nie nadaje (zbyt ciężki), za to głowica jest w porządku (3d) i chętnie bym ją przykręcił do lżejszych nóg. Polecam więc odwrotnie nogi manfroto, a głowica fangier/gold photo ...

Mój pierwszy wybór padł na głowicę kulową . Statyw miał być Manfrotto 055PROB ale mój wybór padł na Slika PRO 700 DX . Dla mnie ma lepsze parametry niż Manfrotto 055prob do tego za niewiele większą kwotę mam głowice . Głowicę kulową lub pistoletową kupię pózniej

Miałbym pewne zastrzeżenia. Ze specyfikacji wynika, że minimalna wysokość wynosi ok. 60 cm (manfrotto 055 - 11 cm). Często będziesz musiał robić zdjęcia z poziomu gruntu i wtedy ratuje cię wyłącznie worek z grochem. Co do głowicy kulowej zaletą jest możliwość szybkiego kręcenia we wszystkich kierunkach na raz i szybkiego blokowania, ale utrudnione będzie poziomowanie aparatu - raczej polecam glowicę 3d lub podobną.

PS. Chińskie głowice możesz znaleźć tutaj: http://www.funsports.pl/c,pl,12_41,1,1,0,short,glowice.html

enter
28.05.09, 00:00
Najprecyzyjniejsza jest pistoletowa. Tylko, że zależy do czego :P
ja kulową lubię dlatego że szybko mogę sobie zmienić kadr z pionu na poziom i głównie używam jej w takiej konfiguracji

http://img6.imageshack.us/img6/7848/monopod001.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/6113/monopod002.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/1/monopod003.jpg

głowica 3d raczej do ptaków się nie nadaje.
jak będziesz wbierał głowice to weź taką która pozwala na stopniowe luzowanie oporu na kuli.

Krolik77
28.05.09, 17:07
Miałbym pewne zastrzeżenia. Ze specyfikacji wynika, że minimalna wysokość wynosi ok. 60 cm (manfrotto 055 - 11 cm). Często będziesz musiał robić zdjęcia z poziomu gruntu i wtedy ratuje cię wyłącznie worek z grochem. Co do głowicy kulowej zaletą jest możliwość szybkiego kręcenia we wszystkich kierunkach na raz i szybkiego blokowania, ale utrudnione będzie poziomowanie aparatu - raczej polecam glowicę 3d lub podobną.

PS. Chińskie głowice możesz znaleźć tutaj: http://www.funsports.pl/c,pl,12_41,1,1,0,short,glowice.html[/QUOTE]

Szkoda że jestem w gorącej wodzie kąpany . Nie brałem pod uwagę minimalnej wysokości tylko wysokość minimalną rozłożonego statywu bez podniesionej kolumny , i z podniesioną kolumną . Statyw niestety został już do mnie wysłany więc będę musiał z nim żyć .
Pozdrawiam

Scytal
3.06.09, 14:24
czy oplaca sie doplacic i wziac sherpe 803 zamiast 600?

rocco
3.06.09, 15:03
czy oplaca sie doplacic i wziac sherpe 803 zamiast 600?
Ja bym nie wziął :roll:
803 ma głowicę kulową a 600 normalną, lepszą do panoram.

romek1967
3.06.09, 19:44
Ja bym nie wziął :roll:
803 ma głowicę kulową a 600 normalną, lepszą do panoram.

Ale 800 ma już 3D, a imadełko można w/g potrzeb dokupic. Nie znam 600 więc nie będę porównywał. Sam kupiłem 803 i sprzedałem szybko głowicę kulową a zamontowałem 3D. Ogólnie jestem z 800-tki zadowolony choc duża.

Pieciek
4.06.09, 00:10
Blady wyczytałem kiedyś taki trick ze sznurkiem, który ponoć zwiększa stabilność aparatu (ponoć jest to bardzo zbliżone do działania monopodu). Zanim więc kupisz monopod może sprawdź ten trick...
A wygląda on następująco:
- bierzesz kawałek sznurka (oczywiście mocnego) odpowiedniej do wzrostu długości
- jeden koniec przymocowujesz do ręki, w której trzymasz aparat (zazwyczaj jest to prawa, bo tam jest uchwyt ;-) ) - może być do nadgarstka, lub owinąć wokół dłoni (ale tak by się nie wyślizgiwał, można na przykład zrobić luźną pętlę)
- drugi koniec przydeptujemy nogą
- naprężamy sznurek, komponujemy zdjęcie, naciskamy spust

Sprawdzałem i nawet zauważyłem poprawę :-) przynajmniej do czasu aż ręka się nie zmęczy za bardzo :wink:

Dempsej gorzej jak fotograf jest na wózku :D próbowałem przydepnąć sznurek prawym przednim kółkiem :D ale sie nie dało ;( :D:D:D:D

kurokial
14.06.09, 16:54
Dempsej gorzej jak fotograf jest na wózku :D próbowałem przydepnąć sznurek prawym przednim kółkiem :D ale sie nie dało ;( :D:D:D:D

Przymocuj monopod na stałe do wózka :grin:
Albo sznurek przywiąż gdzieś nisko.

judasz
25.06.09, 16:14
nie czytalem calego watku ale moge polecic cos takiego ,z niewiadomych prezyczyn posiadam.http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=330316813731

gryps
25.06.09, 18:18
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=330316813731

a jak to się ma do oddychania?(wstrzymujesz oddech?)
i czy nie jest to męczące?
choć z drugiej strony
nie jest to głupie wyjście do robienia zdjęć z ręki....
jak komuś rączki latają (czyt.:to ja :lol:)

kurokial
25.06.09, 18:38
Mam pomysł na super mobilny statyw:
-obetnij sobie dłoń
-idź do chirurga
-poproś o wmontowanie w miejsce dłoni małej głowiczki kulowej ;)
..
A tak na serio, to nie widzę zastosowania powyższego modelu w plenrze - w studiu to może jeszcze..

grizz
25.06.09, 18:43
Ten statywik jest niczym w porównaniu z modelem Irka :D

judasz
25.06.09, 19:41
hmm ok
1.male,okolo30cm przed rozlozeniem
2.muzea katedry itp,itd.tam gdzie nie wolno miec statywu,a do tego sie przyczepic nie moga bo na ziemi nie stoi.
3 cena dobra jak na takie cos,
ale nie mnie to zachwalac bo ja sie nie znam,ale mysle ze zamiast monopoda jest ok.:wink:

Rinho
2.07.09, 12:28
Właśnie jestem na etapie zmiany statywu, więc łażę po sklepach i obmacuję sprzęty (dzięki uprzejmości sprzedawców).

Może moje wnioski, komuś się przydadzą.

Ostatnio testowałem SLIK Sprint Pro II 3-way sklep digimania.pl w Krakowie.
Zalety:
Statyw bardzo porządnie wykonany, wszystko chodzi jak należy.
Posiada nawet wbudowaną poziomiczkę bąbelkową.
Kolumna pionowa rozkręcana i odwracana. Minimalna wysokość statywu to około 18cm.
Jest bardzo lekki i krótki po złożeniu.

Wady:
Mimo, że deklarowany przez Producenta udźwig to 2,0 kg, statyw jest mało stabilny dla E-510 w połączeniu z SIGMĄ 135-400, sądzę, że podobnie będzie dla ZD70-300 (który nie ma mocowania pod statyw). Nie wyobrażam sobie pracy tego statywu pod wspomnianym sprzętem foto w warunkach terenowych, zwłaszcza przy wietrze (nie musi być duży)

Reasumując: bardzo fajny sprzęcik, lecz tylko dla lustrzanek z krótkimi i lekkimi obiektywami oraz dla kompaktów.

soboliero
8.07.09, 21:53
Witam.
Jak wszyscy tutaj mam dylemat. Chciałem zapytać i nawet prosić o rade, który ze statywów wybrać.
Goldphoto z głowicą YH410 http://www.allegro.pl/item677966657_goldphoto_zestaw_stat_yh324_glow_yh4 10_gratis.html
czy taki statyw Digipod A2841 http://www.allegro.pl/item673168202_profesjonalny_statyw_a2841_makro_war szawa.html
Czy ktoś miał do czynienia z tym drugim statywem?

raven66
9.07.09, 09:08
Ja mam Golphoto, co prawda z inną głowicą (kulowa, pistoletowa) i bardzo sobie chwalę. Zarówno nogi, jak i głowica są bardzo porządnie wykonane, nie ma luzów, wszystko ładnie się składa i rozkłada, utrzymuje spokojnie zestaw E-510 + 30-100/F2.0 + Metz 58. Nie wspominając już o E-510 + 14-54 + Metz (wtedy nawet bokiem spokojnie sobie leży z głowicą obróconą prostopadle do nóg).

Jak na statyw za ~290 zł w zupełności mi wystarcza. Mam nadzieję, że taka odpowiedź jest satysfakcjonująca?

Rinho
9.07.09, 09:47
Witam.
Jak wszyscy tutaj mam dylemat. Chciałem zapytać i nawet prosić o rade, który ze statywów wybrać.
Goldphoto z głowicą YH410 http://www.allegro.pl/item677966657_goldphoto_zestaw_stat_yh324_glow_yh4 10_gratis.html
czy taki statyw Digipod A2841 http://www.allegro.pl/item673168202_profesjonalny_statyw_a2841_makro_war szawa.html

Oglądnij również SLIK Pro DX330 - kupiłem, używam i jestem bardzo zadowolony.

soboliero
9.07.09, 10:56
Ja mam Golphoto, co prawda z inną głowicą (kulowa, pistoletowa) i bardzo sobie chwalę. Zarówno nogi, jak i głowica są bardzo porządnie wykonane, nie ma luzów, wszystko ładnie się składa i rozkłada, utrzymuje spokojnie zestaw E-510 + 30-100/F2.0 + Metz 58. Nie wspominając już o E-510 + 14-54 + Metz (wtedy nawet bokiem spokojnie sobie leży z głowicą obróconą prostopadle do nóg).

Jak na statyw za ~290 zł w zupełności mi wystarcza. Mam nadzieję, że taka odpowiedź jest satysfakcjonująca?
Myślałem, że mi powiecie, bierz człowieku ten drugi statyw jest fantastyczny a na dodatek tańszy i dostępny tu mnie na miejscu:( Wiem, że kupując tanio kupie dwa razy, bo już mi sie takie statywy walają po chałupie, ale ten digipod dosyć solidnie wygląda i jest troche wyższy od gold i slika.

kurokial
9.07.09, 11:03
Wiem, że kupując tanio kupie dwa razy, bo już mi sie takie statywy walają po chałupie, ale ten digipod dosyć solidnie wygląda i jest troche wyższy od gold i slika.

Podobnie myślałem i na Manfrotto się skończyło :P

dziobolek
9.07.09, 12:54
Myślałem, że mi powiecie, bierz człowieku ten drugi statyw jest fantastyczny a na dodatek tańszy i dostępny tu mnie na miejscu:( Wiem, że kupując tanio kupie dwa razy, bo już mi sie takie statywy walają po chałupie, ale ten digipod dosyć solidnie wygląda i jest troche wyższy od gold i slika.

No więc, bierz człowieku ten drugi statyw jest fantastyczny... z wyglądu ;)

A tak całkiem poważnie, zwróć uwagę na ilość segmentów z których zbudowane są nogi.
Im więcej tym cieńsze sekcje, tym mniej stabilnie może być,
tym bardziej że ten tańszszy z aluminium
więc też lżejszy i czymś trza go będzie dociążyć, by ustabilizować.
Przewaga wysokości (4cm samego statywu) bierze w łeb w tym momencie.
GP jest naprawdę wysoki i ze schowaną kolumną przy moim (175) wzroście
pracuje się z nim całkiem komfortowo, a jak kolumnę na maxa wyciągnąć,
to i chłop wysoki (2m) ma aż nadto wysokości.

Wybór należy do ciebie. Kupuj, testuj,
co najwyżej dołączy do gromadki już walających się ;)
Ewentualnie możesz kupić towar z wypracowaną opinią.

Ja postawiłem na Golda bo to jak dwie krople wody z Manfrotto.
Wiem co piszę, bo miałem okazję je skonfrontować i ... różnicy (prócz ceny) nie widziałem.
Mam, nie zawiódł mnie, POLECAM.

Zresztą swoje wrażenia opisałem w tymże wątku - https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=128355#post128355

Pozdrówka!

enter
9.07.09, 17:23
Witam.

cześć
właśnie dziś tego digipoda macałem w Elec.pl osobiaszczo
ja masz między tymi dwoma wybierać to bierz goldphoto
digipod ma mientkie i cienkie nóżki i się giba głowica może i utrzyma całe te obciążenie ale nie jest to coś co wygląda stabilnie pod obciążeniem

soboliero
11.07.09, 01:33
no cóż przekonaliście mnie do YH324:) A teraz jeszcze sprawa głowicy, która jest bardziej praktyczna YH410 czy 431? Aha a czy giełda w Stodole działa jeszcze?

leodan
11.07.09, 02:39
no cóż przekonaliście mnie do YH324:) A teraz jeszcze sprawa głowicy, która jest bardziej praktyczna YH410 czy 431? Aha a czy giełda w Stodole działa jeszcze?

Działa , trochę okrojona , ale jest .

enter
11.07.09, 12:19
ja głowic 3d i kulowych używam zamiennie
kulowa używam częściej bo jest lżejsza i szybsza w obsłudze
do studia i przy precyzyjnych kadrach wolę 3d

soboliero
11.07.09, 13:27
a gdzie w Warszawie można na żywo obejrzeć ten statyw?

Takaszi
4.09.09, 12:46
Witam i ja w temacie statywów.

Mój umarł po przejechaniu autem :cry:.

Co wybrać? Velbon Sherpa 600R 600, czy GoldPhoto YH324 + Głowica 3D GoldPhoto YH410.
Taki łazik ze mnie i teraz kupilem Mirrora 500mm.
Więc tak do kompletu pod ten obiektyw szukam no i do innych coby zdatny był, tzn. panorama, tele. A może coś lepszego, bardziej zdatnego jak się uda zmieścić tak do 400 zł.

Gundi
4.09.09, 13:29
Witam i ja w temacie statywów.

Mój umarł po przejechaniu autem :cry:.

Co wybrać? Velbon Sherpa 600R 600, czy GoldPhoto YH324 + Głowica 3D GoldPhoto YH410.
Taki łazik ze mnie i teraz kupilem Mirrora 500mm.
Więc tak do kompletu pod ten obiektyw szukam no i do innych coby zdatny był, tzn. panorama, tele. A może coś lepszego, bardziej zdatnego jak się uda zmieścić tak do 400 zł.

Ja goldphoto ze swojej strony odradzam. Dwa razy musiałem go odsyłać z powodu kiepskich części.

Peter1976
4.09.09, 13:36
Ostatnio kupiłem taki:
http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-foto-i-kamer/statywy/benro-a-350-ex-glowica-bh-0.bhtml

Bardzo stabilny,stosunkowo lekki i dobrze wykonany !! Używam 50-200SWD ale 500 mm tez da radę:twisted:

Takaszi
4.09.09, 19:10
:shock:, a właśnie sprzedawca na Goldphoto mnie namawiał, uf. Dobrze, że marudny jestem i się nie dałem skusić.
A Sherpe w Fotoniecie w Sopot dopiero za 3 tygodnie będę mógł pomacać, mają najniższą cenę. Statyw z głowicą i torbą za 314 zł. Ten z EURO też ciekawie wygląda, może będę przejeżdżał to zajadę. Dzięki, za podpowiedzi i proszę o jeszcze, warto wiedzieć.

tank_driver
4.09.09, 19:53
Od kiedy podłożyłem mój zestaw Manfrottem 728B DIGI, nie martwię się o jego stabilność. Zarżnąłem już 3 statywy no name z allegro, każdy ciut lepszy od poprzedniego, ale jeśli ostatni był w miarę stabilny, to znów sterowanie miał przeokropnie nieprecyzyjne.
Teraz dopiero wiem co to znaczy płynność ruchu, ergonomiczność, pewność (choć pewnie może być jeszcze lepiej).

PS > Ważna sprawa - jeśli używacie statywu w terenie, radzę porządnie sprawdzić czy dacie rady go taszczyć ze sobą. Ja zanim kupiłem Frotkę z głowicą 3d, napakowałem plecak 6 kilogramami piachu i pochodziłem sobie trochę z takim obciążeniem. Potem wrzuciłem jedynie 2 kilo, spróbowałem jeszcze raz. I dzięki temu doświadczeniu zamiast sprzętu wagi ciężkiej wybrałem piórkowy 728B :) Notabene - statyw ten w/g Manfrotto przeznaczony jest do "małpek", a trzyma E510 z lampą i ciężkim obiektywem manualnym dziesięciokrotnie pewniej niż mój ostatni "super profesjonalny" no name z allegro.
Statyw to wbrew pozorom nie tylko egzotyczny dodatek do sprzętu, który zwykle znajduje się na końcu peletony wydatków. Na statyw trzeba wyłożyć kasę. Inaczej - zawsze jest coś nie tak jak być powinno, a zamiast pewności i komfortu pojawia się uczucie frustracji. A wtedy trudno podejść do kadru z sercem.
Pozdrawiam !

olifant
4.09.09, 20:25
Ja kilka dni temu dostałem przesyłkę z Goldphoto YH324C + YH430 (głowica kulowa). Niestety nie miałem okazji wypróbować sprzętu gdyż...jeden z zatrzasków przy nogach statywu był już ułamany :grin: Takim go wyciągnąłem z paczki. Właśnie czekam na wymianę. A głowica też do końca nie halo - kopia Manfrotto 486RC2 ale za chińskie bogi nie potrafię jej zmusić do zablokowania obrotu względem pionowej osi. Kula blokuje się pięknie ale całość dalej się obraca. A śrubę dociskałem już tak mocno, że potem miałem problem z jej odkręceniem :roll: A sądząc po tym, co można zobaczyć na Youtube to w przypadku 486RC2 wystarczy lekko śrubę dokręcić i wszystko się blokuje...

Niestety potwierdza się reguła, że nie stać mnie na kupowanie taniochy ;) Za całość zapłaciłem 250 zł, więc stosunkowo niedużo - mniej więcej tyle kosztuje sama głowica 486RC2. Tylko co z tego, skoro pieniądze wydane a sprzęt raczej bezużyteczny :roll:

Chociaż muszę powiedzieć, że poza ułamanym 'fabrycznie' zatrzaskiem nogi zrobiły na mnie dobre wrażenie. Zatem jest szansa, że wymieniony egzemplarz będzie się dobrze sprawował a potrzebna będzie tylko głowica jakiegoś bardziej uznanego producenta - choćby wspomniana 486RC2. Pożyjemy - zobaczymy ;)

flaa
8.11.09, 01:04
O od kilku tygodni używam Velbon 250R.
Koszt 277zł.

Zalety:
Lekki, szybka obsługa, świetne szybkie mocowanie aparatu do statywu, stabilny, gumowe nóżki

Wady:
Amatorska głowica,

Wieprz
20.11.09, 12:22
Tamrac zrobił takie dziwadło. Udźwig niewiele większy niż moich chuderlawych barków - 1,35 kg ale za to waga i rozmiary bardzo OK (312g). Ciekawe czy ktoś odważyłby się to przetestować

http://www.tamrac.co.uk/pages/zipshot.htm
26070

Jerry_R
20.11.09, 22:35
YOUTUBE

http://www.youtube.com/watch?v=EDXJNjpm7j8

Rinho
21.11.09, 10:37
Wygląda to dość licho...

Iwo
21.11.09, 15:16
fajny ten statyw typu "maszt namiotowy", ale po pierwsze do używania tylko na równym terenie, bo nie ma regulacji długości nóżek, a po drugie nie ma nawet głupiego haczyka, co by go na lekkim wietrze dociążyć..
Mam zwykły statyw i zdarzyło mi się go łapać (z zamocowanym aparatem!), jak się przechylił przy mocniejszym podmuchu, a co dopiero takie coś.

epicure
21.11.09, 15:29
A gdzie się wbija śledzie?

grizz
21.11.09, 15:48
Ciekawe kiedy zrobią wersję samo-się-rozkładajacą ;)

epicure
21.11.09, 16:03
Ciekawe kiedy zrobią wersję samo-się-rozkładajacą ;)

Wolałbym wersję samo-się-noszącą.

Muminek
2.12.09, 13:52
Na lampę błyskową w sam raz.

Jerry_R
23.12.09, 01:27
Uzywa ktos moze TrekPod'a?
(taki dosc masywny, ale ponoc lekki monopod - z rozkladanymi trzema nogami na dole)

Galerie de Trek-Tech.com@@AMEPARAM@@offsite=true&lang=fr-fr&page_show_url=%2Fphotos%2Ftrek-tech%2Fshow%2F&page_show_back_url=%2Fphotos%2Ftrek-tech%2F&user_id=39722333@N02&jump_to=@@AMEPARAM@@fr-fr@@AMEPARAM@@%2Fphotos%2Ftrek-tech%2Fshow%2F&page_show_back_url=%2Fphotos%2Ftrek-tech%2F&user_id=39722333@@AMEPARAM@@N02@@AMEPARAM@@ (http://www.flickr.com/photos/trek-tech/show)
Trek-Tech in Use@@AMEPARAM@@offsite=true&lang=fr-fr&page_show_url=%2Fphotos%2Ftrek-tech%2Fsets%2F72157620244988872%2Fshow%2F&page_show_back_url=%2Fphotos%2Ftrek-tech%2Fsets%2F72157620244988872%2F&set_id=72157620244988872&jump_to=@@AMEPARAM@@fr-fr@@AMEPARAM@@%2Fphotos%2Ftrek-tech%2Fsets%2F72157620244988872%2Fshow%2F&page_show_back_url=%2Fphotos%2Ftrek-tech%2Fsets%2F72157620244988872%2F&set_id=72157620244988872&jump_to= (http://www.flickr.com/photos/trek-tech/sets/72157620244988872/show/)
http://www.trek-tech.com/products/trekpods.html

NightCrawler
23.12.09, 02:07
Miałem okazję używać czegoś podobnego (nie kojarzę firmy ale podobna konstrukcja). Stabilne trzeba przyznać - ale dwa minusy jak dla mnie tego były - waga (tamten ważył sporo) oraz to że często te nóżki o coś mi zaczepiały szczególnie jak chciałem szybko się przemieścić. Dodam tylko, że używałem go grzecznościowo przez ok 1,5-2h więc może to kwestia przyzwyczajenia bo właściciel był zadowolony.

Plumek
29.12.09, 12:35
Uzywa ktos moze TrekPod'a?
(taki dosc masywny, ale ponoc lekki monopod - z rozkladanymi trzema nogami na dole)

http://www.flickr.com/photos/trek-tech/show
http://www.flickr.com/photos/trek-tech/sets/72157620244988872/show/
http://www.trek-tech.com/products/trekpods.html

Jak masz już monopod - wystarczy tylko trójnóg dokupić i wkręcić zamiast dolnej stopki.

Iwo
12.03.10, 17:35
Cześć. Niestety mój statyw dokonał żywota - pękł trzeci raz i nie chce mi się znów biegać po kropelkę...
Poza tym od tej chińszczyzny prawie straciłem sprzęt - raz w Tatrach tak zawiało, to łapałem go nad przepaścią...
Szukam czegoś co nie istnieje - jest lekkie, tanie i stabilne...
Zainteresował mnie wstępnie lekki statyw: http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1815
Na pierwszy rzut oka wyglądał na względnie stabilny a i materiał głowicy nienajgorszego gatunku.
Ma wykręcaną głowicę, więc jak nawet dół czy góra zginie, to nie całość idzie w diabły, ma hak na dociążenie.
Nie mam ochoty nosić statywu cięższego niż aparat,
primo - plecy już bolą i znudziło mi się noszenie ciężarów, a że lubię góry to statywy 2,5kg odpadają.
secundo, docelowo będzie na nim siedziało nie więcej niż e-510 + 70-300mm, czyli niewiele ponad 1kg,
a będzie głównie wykorzystywany na szerszych ogniskowych do architektury i widoczków.
Czy macie pomysł na coś lepszego do 209zł, lub równie dobrego a tańszego?

Jerry_R
12.03.10, 18:49
Mam dokladnie ten statyw z ta glowica. Uzywalem go bardzo duzo z u43 (GH1 z 14-140mm). Raz na poczatku odpadla gumowa koncowka od nozki, kropelka pomogla. Nic wiecej sie nie dzialo. Ogolnie jestem zadowolony. W miare lekki i tani, ale o klase lepszy niz te tanie aluminiowe. Mozna go troche dociazyc w miare potrzeby.
Czesto na plenerze - o czym pisalem na forum- bralem go w reke razem z podpietym GH1 i przemieszaczalem sie, w ogole nie zdejmujac aparatu.

Musze dodac, ze nie mialem okazji go testowac przy duzym wietrze - tu mam pewne obawy, tzn. na pewno trzeba by go bardziej dociazyc.

Nie wiem, czy za te pieniadze znajdzie sie cos lepszego.

Gaudama
12.03.10, 19:38
Polecam bardzo nietypowy i niezwykły statyw marki BEMBO. Miałem go do dyspozycji przez jakiś czas i muszę stwierdzić, że choć potrafi być wkurzający, potrafi przyciąć palce, a nawet może zagrozić wybiciem oka, to przy jego możliwościach te wady bledną. Są to 4 lagi (szyjka i trzy teleskopowe nogi) połączone jarzmami skręconymi pojedynczą śrubą. Po zluzowaniu śruby (ok ćwierć obrotu) wszystko to staje się całkiem rozluźnione i można każdy element ustawić pod dowolnym kątem i w dowolnej pozycji. Obrót śruby w przeciwnym kierunku wszystko usztywnia. Daje to niespotykane w innych statywach możliwości ustawiania. Można, na przykład, jedną nogę oprzeć o ścianę lub drzewo, wsadzić aparat do lisiej nory i wiele innych. Jedynym ograniczeniem jest fantazja i potrzeby zdjęciowe fotografa. Poza tym, jest to sprzęt bardzo solidnie wykonany. Tani nie jest.
Dodam jeszcze że konstruktorzy tego sprzętu wzorowali się na trójnogu do angielskiego karabinu maszynowego z 2 wojny światowej.

kurokial
12.03.10, 20:21
Polecam bardzo nietypowy i niezwykły statyw marki BEMBO. Miałem go do dyspozycji przez jakiś czas i muszę stwierdzić, że choć potrafi być wkurzający, potrafi przyciąć palce, a nawet może zagrozić wybiciem oka, to przy jego możliwościach te wady bledną. Są to 4 lagi (szyjka i trzy teleskopowe nogi) połączone jarzmami skręconymi pojedynczą śrubą. Po zluzowaniu śruby (ok ćwierć obrotu) wszystko to staje się całkiem rozluźnione i można każdy element ustawić pod dowolnym kątem i w dowolnej pozycji. Obrót śruby w przeciwnym kierunku wszystko usztywnia. Daje to niespotykane w innych statywach możliwości ustawiania. Można, na przykład, jedną nogę oprzeć o ścianę lub drzewo, wsadzić aparat do lisiej nory i wiele innych. Jedynym ograniczeniem jest fantazja i potrzeby zdjęciowe fotografa. Poza tym, jest to sprzęt bardzo solidnie wykonany. Tani nie jest.
Dodam jeszcze że konstruktorzy tego sprzętu wzorowali się na trójnogu do angielskiego karabinu maszynowego z 2 wojny światowej.

Nie bardzo widzę większą kompatybilność, niż w Manfrotto etc.

micky
12.03.10, 22:05
Czy ktoś ma lub używał MANFROTTO MODO MAXI 785 http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/4006 szukam nowego statywu bo mój slik sprint nieoczekiwanie zmienił właściciela:( jak się sprawuje głowica we tej frotce? używam statyw z E420 ma być poręczny w podróży np samolotem i do targania po górach więc waga i wielkość ma znaczenie!

Jerry_R
13.03.10, 00:12
Wyglada rzeczywiscie ciekawie.

jacQu
8.06.10, 23:51
Panowie,
zna ktoś rozwiązanie podobne do tego które Manfrotto zastosował w głowicy 322RC2? Fantastyczna sprawa, tylko cena statywów (nie głowicy) odstrasza.. Bo głowicy z do innego niż MF statywu nie podepne, prawda?

dziobolek
8.06.10, 23:56
...Bo głowicy z do innego niż MF statywu nie podepne, prawda?

Nieprawda, podepniesz. Mocowanie jest uniwersalne i kompatybilne z innymi producentami.

Pozdrówka!

SPyCH
14.07.10, 23:02
Przekopałem się przez tonę statywów i wciąż nie mogę się zdecydować.

Na pewno będzie mi potrzebny do robienia panoram (w tym 360), ale nie tylko. Więc dobrze by było żeby miał miarkę (tak mi się przynajmniej wydaje) ale wszystko co ma miarkę ma też głowicę olejową kulową, która znowu chyba nie jest taka dobra do panoram...

Cenowo do 400zł bym się chciał zmieścić, a ciężarowo no to myślę, gdzieś koło 2kg bo więcej nie chce tachać. Olałem już poziomice bo można sobie dokupić i w stopkę wsunąć za 20zł jakieś takie małe 3D. Hak by się pewnie przydał, ale nie jest to obowiązkowe. Wysokość min. 150cm.

Mam kilka przykładów... jakieś uwagi?

Vanguard Alta 204AP - http://allegro.pl/item1143983105_vanguard_alta_204ap_rewelacja_jakos c_ldz_waw.html

Velbon Sherpa 550R - http://allegro.pl/item1145271912_velbon_sherpa_550r_duzy_a_nisko_zej dzie.html

Velbon Sherpa 250R - http://allegro.pl/item1130873951_velbon_sherpa_250r_250_r_pokr_fc_ch orzow_fvat.html

Velbon Sherpa DF-60 - http://allegro.pl/item1148236260_velbon_df_60_najwiekszy_162_cm_japo nska_jakosc.html

Velbon Sherpa 600R - http://allegro.pl/item1141665147_statyw_170_cm_velbon_sherpa_600r_60 0_r_futeral.html

Velbon CX-586 - http://www.cyfrowe.pl/kamery/velbon-cx-586-i-pokrowiec.html

Slik Pro 330DX - http://jabbafoto.pl/opis/190157/slik-pro-330dx.html

Benro A-350EX + głowica BH-1 - http://allegro.pl/item1138316364_statyw_benro_a350_a_350ex_a_350_ex_ glowica_bh_1.html

dziobolek
15.07.10, 10:00
No cóż, to zależy co kto lubi.
Tak na początek z podanych powyżej ofert jak dla mnie odpadają wszelkie statywy
z korbką przy kolumnie centralnej - upierdliwie spowalniające pracę rozwiązanie.
Miałem tani statyw (na szczęście zanim kupiłem porządny) z tym "bajerem" i nie polecam.
Chyba że potrzebny typowo do filmowania - to może i przydatne.
Druga sprawa to już rzecz gustu - ja preferuję zatrzaski na nogach,
jakoś do zakrętek nie mogę się przekonać, choć pewnie mają swoje zalety.

Ano i jeszcze jedna dość ważna sprawa,
im mniej sekcji w nogach - tym lepiej (czyt. stabilniej).

Pozdrówka!

epicure
15.07.10, 10:18
Używam Slika 330DX i mogę go polecić. Statyw dość lekki, ze stopu aluminium, magnezu i tytanu, pancerny, solidna metalowa głowica i szybkozłączka. Umożliwia ustawienie każdej nóżki pod różnym kątem (ważne, jeśli statywu trzeba użyć na pochyłości) i zamontowanie kolumny do góry nogami. Nogi mają neoprenową izolację, dzięki czemu zimą łapy nie przymarzają do metalu. Szkoda, że brakuje podziałki kąta nachylenia i obrotu głowicy, ale wątpię, aby którykolwiek z wymienionych statywów ją miał.

enter
15.07.10, 11:41
a ja permanentnie szukam tego konkretnie modelu
mającego zapięcia dokładnie takie jak na samplach
może być nawet używka
Velbon Mini F - stara wersja aluminiowa

źródło (http://img21.imageshack.us/img21/8070/22005561759130.jpg)

źródło (http://img41.imageshack.us/img41/6600/temp001l.jpg)

źródło (http://img182.imageshack.us/img182/5420/719cffab1.jpg)
btw na ostatnim fajny pasek do olka

Lolita
15.07.10, 13:13
Ja posiadam Velbon PH-157G. Stabylny, porządny, jestem zadowolona.

SPyCH
15.07.10, 18:30
No cóż, to zależy co kto lubi.
Tak na początek z podanych powyżej ofert jak dla mnie odpadają wszelkie statywy
z korbką przy kolumnie centralnej - upierdliwie spowalniające pracę rozwiązanie.
Miałem tani statyw (na szczęście zanim kupiłem porządny) z tym "bajerem" i nie polecam.
Chyba że potrzebny typowo do filmowania - to może i przydatne.
Druga sprawa to już rzecz gustu - ja preferuję zatrzaski na nogach,
jakoś do zakrętek nie mogę się przekonać, choć pewnie mają swoje zalety.

Ano i jeszcze jedna dość ważna sprawa,
im mniej sekcji w nogach - tym lepiej (czyt. stabilniej).

Pozdrówka!

A mi się wydawało, że korbka to właśnie dobra opcja, przynajmniej korzystając z Velbon DF-60 takie wrażenie odniosłem. Jesli nie ma korbki to jest po prostu zwykła śruba, tak?

Używam Slika 330DX i mogę go polecić. Statyw dość lekki, ze stopu aluminium, magnezu i tytanu, pancerny, solidna metalowa głowica i szybkozłączka. Umożliwia ustawienie każdej nóżki pod różnym kątem (ważne, jeśli statywu trzeba użyć na pochyłości) i zamontowanie kolumny do góry nogami. Nogi mają neoprenową izolację, dzięki czemu zimą łapy nie przymarzają do metalu. Szkoda, że brakuje podziałki kąta nachylenia i obrotu głowicy, ale wątpię, aby którykolwiek z wymienionych statywów ją miał.

Właśnie nad nim się głęboko zastanawiam, czy da się zablokować pozycję w poziomie bez problemu? Tak żeby tylko w jednej płaszczyźnie kręcić.

SPyCH
16.07.10, 13:43
Wygrzebałem MZ najlepszą ofertę jak dla mnie... wagowo będzie to prawie 2kg więc nie za ciężko ;)

Nogi wybrałem Benro takie: http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8167s

A do tego muszę wybrać głowicę i tutaj się zastanawiam czy wziąć GoldPhoto czy Manfrotto:

http://fotozakupy.pl/glowica/goldphoto-yh410-glowica-3d,5154s
czy
http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-804rc2-glowica-basic-z-plytka-rc2,5568s

Co będzie lepsze?

Rafał Czarny
16.07.10, 13:51
Używam głowicy z Twojego linku (Goldphoto) i jest OK. Nie mam jej nic do zarzucenia.

dziobolek
16.07.10, 13:57
A mi się wydawało, że korbka to właśnie dobra opcja, przynajmniej korzystając z Velbon DF-60 takie wrażenie odniosłem. Jesli nie ma korbki to jest po prostu zwykła śruba, tak?

Zgadza się, ale śruba powinna być też w rozwiązaniu z korbką po to,
by usztywnić kolumnę po podniesieniu. Bo inaczej ma luzy w prowadnicy.
Bynajmniej ja tak miałem w statywie z korbką.
IMHO jest po prostu szybciej - zwolnić śrubę, ustawić kolumnę, dokręcić śrubę.

Ale jak kto lubi ;)

Pozdrówka!

romek1967
16.07.10, 14:08
Głowicę Manfrotto 804RC2 mam, używam i chwalę. Nogi akurat mam z Velbona Sherpy 803R który pierwotnie miał głowicę 3D. Zadbałem też o to by w monopodzie mieć głowicę Manfrotto z tą samą płytką, dzięki temu nie muszę przekręcać płytek.

http://www.digitalcamerawarehouse.com.au/images/trivelsherpa803r.jpg

Jerry_R
8.08.10, 01:22
Jakis czas temu rozmawialismy o monopodzie z trojnogiem na dole.

Znalazlem taki test, moze kumus sie przyda:
http://digital-photography-school.com/trek-tech-trekpod-go-pro-tripod-review?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+DigitalPhotographySchool+(Digit al+Photography+School)

jozinzbazin
12.11.10, 00:58
Witajcie.
Jakiś rok temu kupiłem to:
http://allegro.pl/statyw-188cm-racam-profesjonlany-zobacz-promocja-i1312401538.html
Naprawdę jestem zadowolony.Może są lżejsze,ale ten jest funkcjonalny,stabilny,precyzyjny.Jeżeli ma ktoś ochotę "zmacać" ten sprzęt,to służę pomocą.

jagger
14.11.10, 16:11
cześć! mam pytanie, możecie mi podlinkować jakiś sklep, który sprzedaje statywy z zaciskiem do mocowania lustrzanek na barierkach, poręczach. Mam trochę fajnych klatek schodowych do obcykania ale zwykły statyw mi bardziej przeszkadza niż pomaga szczególnie że robię rybim okiem. z góry dziękuję za pomoc.

Jerry_R
14.11.10, 16:17
Producent: Trek Tech.
Produkt: OptiMount.

http://www.trek-tech.com/products/accessories.html

Chyba nikt nie sprzedaje w PL bezposrednio, zostaje eBay, Amazon.
Zna ktos cos podobnego do nabycia w PL?

A co z malymi statywikami z wyginanymi nogami, jak u pajaka? Sam nigdy nie uzywalem, ponoc sa wieksze rozmiary, mocniejsze, wlasnie do ciezszych luster? A te nogi mozna wg reklam owinac dookola poreczy, nog, itp.

jagger
14.11.10, 16:42
dzięki... co do tych z owijanymi nogami, to one chyba nie utrzymają lustrzanki, patrzyłem na Gorilla i one są bardziej pod kompakt.

Mirek54
14.11.10, 17:13
dzięki... co do tych z owijanymi nogami, to one chyba nie utrzymają lustrzanki, patrzyłem na Gorilla i one są bardziej pod kompakt.

Pomysl nad tym http://www.enjoyyourcamera.com/Tripods-Accessories/DSLR-Mini-Tripods/Table-Tripod-Topman-SP-203H-for-DSLR::1983.html

I ewentualnym polaczeniu z tym http://www.enjoyyourcamera.com/Pedco/Pedco-Ultraclamp-Clamp-Mount-for-Cameras-Camcorders-Binoculars-etc::1035.html

romek1967
14.11.10, 18:21
cześć! mam pytanie, możecie mi podlinkować jakiś sklep, który sprzedaje statywy z zaciskiem do mocowania lustrzanek na barierkach, poręczach. Mam trochę fajnych klatek schodowych do obcykania ale zwykły statyw mi bardziej przeszkadza niż pomaga szczególnie że robię rybim okiem. z góry dziękuję za pomoc.

Velbon Sherpa 803r ma imadło na kolumnie.
http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Sprzet/Statywy_i_glowice/Sherpa_600_i_800/IMG_7485_a.jpg
http://www.digitalcamerawarehouse.com.au/images/trivelsherpa803r_alt.jpg
http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16230/

jagger
14.11.10, 18:23
dzięki, drugi link bardzo mi podpasował... :-)
o! ten velbon 803r to chyba to o co mi chodziło... wielkie dzięki... :-)

jacek285
14.11.10, 19:11
witam! potrzebuję kupić statyw tak do 150 zł jaki polecacie??

Jerry_R
14.11.10, 19:15
co do tych z owijanymi nogami, to one chyba nie utrzymają lustrzanki, patrzyłem na Gorilla i one są bardziej pod kompakt.

źródło (http://philipbloom.net/wp-content/uploads/2010/11/IMG_0112.jpg)

źródło (http://philipbloom.net/wp-content/uploads/2010/11/IMG_0107.jpg)

http://philipbloom.net/2010/11/11/japanaf101/

Dar-i-jush
14.11.10, 22:32
W tej cenie polecam Velbon DF-60. Jest solidnie wykonany, ma grube nogi, szybkozłączkę i wysuwaną kolumnę na korbkę, która nieco piszczy :wink: W nóżkach wykręcane kolce. Wady są oczywiście. Nie pomachasz każdą nogą z osobna, blokady są plastikowe, solidne, ale jednak to plastik, nie ma haka na dodatkowe obciążenie i pewnie czegoś jeszcze mu brakuje, ale w tej cenie i do podstawowego użycia z lekkim aparatem jest bardzo dobry.

jozinzbazin
15.11.10, 02:25
dzięki, drugi link bardzo mi podpasował... :-)
o! ten velbon 803r to chyba to o co mi chodziło... wielkie dzięki... :-)
Jeszcze coś takiego znalazłem.Może Ci się spodoba.
http://allegro.pl/statyw-stolowy-imadlo-zamocujesz-go-wszedzie-i1301496965.html

Mcarto
15.11.10, 03:26
Ja kupiłem ten (http://www.giottos.com/) statyw firmy Giottos MTL 9261B i do tego firmową głowicę MH 1301-652 - link (http://cgi.ebay.ie/GIOTTOS-MH1301-652-BALL-SOCKET-HEAD-QRP-NEW-/200542212019?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ TripodsSupports&hash=item2eb13f4fb3).
Używam tego zestawu od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Wykonanie jest pierwsza klasa i statyw wraz z głowicą dają b.stabilne oparcie dla aparatu. Mam 188 cm wzrostu i nawet nie muszę wyciągać kolumny żeby z niego wygodnie korzystać.

jacek285
15.11.10, 08:10
a jaki statyw polecacie za nieduże pieniądze nie mówie już że max 150zł, tylko stosunek ceny do jakości?

Dar-i-jush
15.11.10, 23:07
witam! potrzebuję kupić statyw tak do 150 zł jaki polecacie??

INFO: Jako, że podczas przenoszenia i sklejania wątków przez moderatora moja odpowiedź na pytanie użytkownika 'jacek285' została wklejona w niewłaściwym miejscu, kopiuję ją we właściwe.

W tej cenie polecam Velbon DF-60. Jest solidnie wykonany, ma grube nogi, szybkozłączkę i wysuwaną kolumnę na korbkę, która nieco piszczy :wink: W nóżkach wykręcane kolce. Wady są oczywiście. Nie pomachasz każdą nogą z osobna, blokady są plastikowe, solidne, ale jednak to plastik, nie ma haka na dodatkowe obciążenie i pewnie czegoś jeszcze mu brakuje, ale w tej cenie i do podstawowego użycia z lekkim aparatem jest bardzo dobry.

Swojego czasu całe Forum polecało Velbon Sherpa 600 jako jedyny słuszny, ale cena jest sporo wyższa.

Holek
25.11.10, 23:06
witajcie, pozwolę sobie wznowić temat statywów, gdyż poszukuję takiego "dynksa" jak na zdjęciu (znaleziony właśnie w tym wątku, strona 14 :)), tylko za cholerę nie wiem jak się to nazywa i nie potrafię tego nigdzie znaleźć celem zakupu :roll:

jozinzbazin
26.11.10, 00:12
witajcie, pozwolę sobie wznowić temat statywów, gdyż poszukuję takiego "dynksa" jak na zdjęciu (znaleziony właśnie w tym wątku, strona 14 :)), tylko za cholerę nie wiem jak się to nazywa i nie potrafię tego nigdzie znaleźć celem zakupu :roll:
Tak na oko,to chyba redukcja gwintowa,ale przejrzyj jeszcze Allegro,albo Fotozakupy.
A to jest coś takiego;
http://fotozakupy.pl/akcesoria-statywow/manfrotto-mn088lbp-przejsciowka-z-gwintu-1-4-na-3-8,10124s
albo
http://fotozakupy.pl/akcesoria-statywow/manfrotto-ml148kn-lacznik-3-8-na-1-4,10745s
i to
http://fotozakupy.pl/akcesoria-statywow/gitzo-g1145-adapter,11987s
no chyba,że chodzi Ci o to
http://fotozakupy.pl/akcesoria-statywow/gitzo-gs5000cm10-to-3-8-adapter,12000s

Holek
26.11.10, 01:00
jozinzbazin - dzięki, oglądałem już te "redukcje" no i to nie to... podsunąłeś mi jednak pewien pomysł na coś podobnego metodą DIY :twisted:

a potrzebuję to ustrojstwo, bo znalazłem w domu jakiś statyw (całkiem stabilny) ale z okropnie badziewną, plastikową, nakładaną, zwykłą głowicą, która niestety nie nadaje się do fotografii;
po zdemontowaniu okazało się, że w tej wysuwanej kolumnie statywu jest nagwintowany otwór, w który mógłbym wkręcić ten "dynks" czy też redukcję gwintową i na to nakręcić normalną głowicę :)

Issac
28.12.10, 21:36
Panowie jaką głowice kulową polecacie do Slik'a 330Dx ?? [ cena max do 250 ]

Mcarto
28.12.10, 22:32
Głowica Giottos z mojej stopki kosztowała niewiele więcej. Jest bardzo dobrze wykonana i ma dodatkowe pokrętło do ruchu w poziomie więc i panoramę idzie nią zrobić. Jak nie to popatrz na głowice Phottix - kosztują ok 150 zł. -wykonanie jest mniej staranne i zdarzają się podobno latające elementy ale można sobie z nimi poradzić we własnym zakresie a same głowice są dość mocne i też mają trzecie pokrętło.

wiktor19
17.01.11, 15:15
ostatnio bardzo mnie wnerwial moj statyw. z ciezszym obiektywem trzasl sie jak osika. przywiazalem do chaczyka na dole kawalek linki , przydeptalem drugi koniec do podlogi, no i sie statyw uspokoil. wprawdzie jest to troche upierdliwe rozwiazanie, ale do czasu zebrania gotowki na dobry statyw, musi wystarczyc.

Punisher89
18.01.11, 12:11
ostatnio bardzo mnie wnerwial moj statyw. z ciezszym obiektywem trzasl sie jak osika. przywiazalem do chaczyka na dole kawalek linki , przydeptalem drugi koniec do podlogi, no i sie statyw uspokoil. wprawdzie jest to troche upierdliwe rozwiazanie, ale do czasu zebrania gotowki na dobry statyw, musi wystarczyc.

Hej, ja rozwiązałem to tak , że rozebrałem nogi statywu i zalałem cały ostatni segment cementem oraz kolumnę. Przybyło gdzieś ok 0,7 kg może trochę więcej. Trochę jest lepiej. Myślałem także by zamiast cementu dać ołów, ale to by statyw był za ciężki :wink: za to na pewno przyklei się do podłogi jak trzeba:grin: A statyw do Velbon DF-50.

P.S Chciałbym tylko wymienić w nim głowice, bo straszne badziewie :???:

szamotl
18.01.11, 13:31
a jaki statyw polecacie za nieduże pieniądze nie mówie już że max 150zł, tylko stosunek ceny do jakości?
Ja używam benro 197n6, bardzo solidny (no i ciężki) ma blokowanie nie na zatrzaski ale przez obrót co niektórym nie pasuje mnie odpowiada. No i nie jest najwyższy ale daje radę. Nie są tanie ale trafiłem na wyprzedaży może też się uda. Do tego polecam kulową głowicę z serii BH.

Tommy_G
14.03.11, 22:31
http://allegro.pl/manfrotto-055xprob-327rc2-zestaw-w-wa-sklep-i1487206698.html

Czy ma ktoś z was forumowicze taką głowicę? Jakieś doświadczenia złe/dobre?

Zastanawiam się czy udźwignie E3 z gripem i 12-60

asfoto_p
14.03.11, 22:38
Wydaje mi się że nie powinno być problemu z utrzymaniem zestawu. Niedawno kupowałem Manfrotto 190xprob i głowicę 804 Rc2. Z Olympusem E510, Sigmą 150 mm i czasem Fl 50R sobie radzi, a to z lekka słabsza wersja 055prob. :)
Myślę że powinieneś być zadowolony. Co do głowicy to się nie wypowiem, bo nie używałem.

edit: no fajnie, w sumie chodziło głównie o głowice:D ale może chociaż to co napisałem trochę się przyda
pozdrawiam ;)

henry1
17.05.11, 10:24
Czy ktoś używa statywów tej firmy ?
Czy ktoś miał z nimi macalny kontakt ?
Szczególnie z wersją carbon.
Jak sprawują się głowice kulowe ?
Model statywu : GT 3228X8C
Głowica : B2

henry1
17.05.11, 21:39

Nikt nie miał styczności ze statywami tej firmy ???
Objechałem okoliczne sklepy i nie znalazłem ani jednego egzemplarza do obmacania.:-(

Karampuk
17.05.11, 22:38
czytam Twój post z GSM. O jaką firmę Ci chodzi? Z serii B mam głowice Benro B0 i z E30 + EC20 + ZD50/200 jest stabilnie. Z tym, że musi być ciężki statyw. To tak do pełni szczęścia. Mój ma 4kg.
Wyklikane z mobilka

henry1
17.05.11, 23:07
czytam Twój post z GSM. O jaką firmę Ci chodzi? Z serii B mam głowice Benro B0 i z E30 + EC20 + ZD50/200 jest stabilnie. Z tym, że musi być ciężki statyw. To tak do pełni szczęścia. Mój ma 4kg.
Wyklikane z mobilka

Firma Triopo.

Karampuk
18.05.11, 00:12
Firma Triopo.
Wczoraj otrzymałem od sprzedawcy Foto tip monopod http://allegro.pl/sirui-p-306-monopod-aluminiowo-magnezowy-i1613387042.html i to jest to o co mi chodziło. Czyli mały po złożeniu, a duży po rozłożeniu i lekki z udzwigiem 8kg. Piszę to dlatego, że ten sam sprzedawca oferuje Ci sprzęt, który szukasz.
Statyw wymieniony przez Ciebie spełniałby moje oczekiwania, bo:
jest z carbonu, czyli lekki
mały po złożeniu
ma udźwig do 15kg
może służyć jako monopod
można go dociążyć w razie wietrznej pogody
czyli nic dodać nic ująć, ale to jest moje zdanie :grin:
Nie wiem czemu głowica B2?
Do kulowej nie mam zastrzeżeń, wolę od manofrotto 3D 360MG, którą chyba wystawię na alledrogo.
Kulową łatwiej mogę przekadrowywać, jakoś sprawniej mi to idzie :wink:

henry1
18.05.11, 10:01
Wczoraj otrzymałem od sprzedawcy Foto tip monopod http://allegro.pl/sirui-p-306-monopod-aluminiowo-magnezowy-i1613387042.html i to jest to o co mi chodziło. Czyli mały po złożeniu, a duży po rozłożeniu i lekki z udzwigiem 8kg. Piszę to dlatego, że ten sam sprzedawca oferuje Ci sprzęt, który szukasz.
Statyw wymieniony przez Ciebie spełniałby moje oczekiwania, bo:
jest z carbonu, czyli lekki
mały po złożeniu
ma udźwig do 15kg
może służyć jako monopod
można go dociążyć w razie wietrznej pogody
czyli nic dodać nic ująć, ale to jest moje zdanie :grin:
Nie wiem czemu głowica B2?
Do kulowej nie mam zastrzeżeń, wolę od manofrotto 3D 360MG, którą chyba wystawię na alledrogo.
Kulową łatwiej mogę przekadrowywać, jakoś sprawniej mi to idzie :wink:

Ta głowica Triopo B2 jest właśnie kulowa do 6 Kg.

Karampuk
18.05.11, 14:36
Ta głowica Triopo B2 jest właśnie kulowa do 6 Kg.

to sobie przelicz ile waży Twój sprzęt i weź jakąś nawiązkę plus 2kg. Jeszcze jedno głowica kulowa oprócz zalet ma jedną wadę. Przy przekadrowaniu możesz stracić poziom. Nauczyłem się na to zwracać uwagę :-P

henry1
18.05.11, 15:22
to sobie przelicz ile waży Twój sprzęt i weź jakąś nawiązkę plus 2kg. Jeszcze jedno głowica kulowa oprócz zalet ma jedną wadę. Przy przekadrowaniu możesz stracić poziom. Nauczyłem się na to zwracać uwagę :-P

Sprzęt w maksimum to ok. 3 - 3,5 kg.( narazie, przyszłości jeszcze nie znam )
Zdecydowałem się na B-3 ona ma 12 kg wg. specyfikacji a wielkością i ciężarem minimalnie
większa. Co do poziomu coś się wymyśli. :-D
Dzięki wielkie za pomocne informacje.

PS.
plusa nie dam bo niechcesz :-)

krokko
27.05.11, 20:30
ja używam DigiPod TR-550A, tani, stabilny. przy rozkręceniu gałek płynnie chodzi pion i poziom, i nawet pod kątem.

mwnuk
23.06.11, 19:52
Wątek przejrzałem dość dokładnie, wiele interesujących statywów już nie jest dostępne na polskim rynku (tj. ceneo, skapiec).

Czy możecie polecić poręczny statyw do najlżejszej lustrzanki, czyli E-450 (wymiary E-420), z podpiętym maksymalnie kitowym 40-150 (4-5.6). Taki zestaw to chyba poniżej 700g. Nie dopinałbym do niego lampy. Zależy mi na statywie lekkim, bo korzystałbym z niego tylko w podróży, nosił w plecaku. Najlepiej będzie, jeśli szybko będzie go można rozłożyć, przygotować do zdjęć. Jeśli dobrze rozumiem, gdy chcę stosunkowo szyybko wyjmować aparat ze statywu potrzebna mi jest szybkozłączka (odkręcanie mojego stołowego nie jest zbyt wygodne)? Chciałbym, żeby poradził sobie m.in. ze zdjęciami nocnymi, m.in. z kilkudziesięciosekundową ekspozycją i na pewno przydatna byłaby w nim taka głowica, którą można obracać o 90stopni. Nie będę z niego korzystał w b. dużym wietrze. Odnośnie ceny najlepiej byłoby, gdyby kosztował poniżej 300 zł.

Co do maksymalnej wysokości nie wiem co wybrać, mam ponad 180cm, ale nie mam żadnego doświadczenia ze statywami (poza stołowymi). Wydaje mi się, że wysokość 150cm powinna być zadowalająca w większości przypadków.

Nie sądzę też, bym potrzebował statyw do zdjęć panoramicznych, ale jeśli ktoś przy okazji może coś takiego polecić, byłoby świetnie.

Będę wdzięczny za odpowiedź

henry1
23.06.11, 22:10
Kiedyś miałem lekki aparat i też kupiłem lekki statyw, bo po co mocniejszy skoro wystarczy.
Trochę czasu minęło, sprzęt się zmienił a statyw pozostał ale bezużyteczny bo za słaby.
Teraz kupiłem porzadny o udźwigu z naddatkiem. Jest lekki, mały po złożeniu tzw. traweler.
Sprzęt pewnie z czasem znowu sie zmieni ale statyw wystarczy do śmierci.
Jeden wydatek na całe życie.

mwnuk
23.06.11, 22:31
Kiedyś miałem lekki aparat i też kupiłem lekki statyw, bo po co mocniejszy skoro wystarczy.
Trochę czasu minęło, sprzęt się zmienił a statyw pozostał ale bezużyteczny bo za słaby.
Teraz kupiłem porzadny o udźwigu z naddatkiem. Jest lekki, mały po złożeniu tzw. traweler.
Sprzęt pewnie z czasem znowu sie zmieni ale statyw wystarczy do śmierci.
Jeden wydatek na całe życie.

Dziękuję za wspomnienie z młodości, ale nie potrzebuję statywu do śmierci,
tylko statyw podróżny, nie tak lekki, by nie utrzymał aparatu, czy trząsł się, ale na tyle lekki, by nie wkurzał mnie w podróży. nie widzę też potrzeby kupowania cięższego sprzętu w przyszłości, bo właśnie ze względu na rozmiary kupiłem E-4xx i jeśli się na coś przesiądę, to co najwyżej na aparaty podobnych lub mniejszych rozmiarów (np. PENy jeśli będą miały sensowne wizjery). Podasz konkretny model travelera, który kupiłeś?

henry1
23.06.11, 22:50
Dziękuję za wspomnienie z młodości, ale nie potrzebuję statywu do śmierci,
tylko statyw podróżny, nie tak lekki, by nie utrzymał aparatu, czy trząsł się, ale na tyle lekki, by nie wkurzał mnie w podróży. nie widzę też potrzeby kupowania cięższego sprzętu w przyszłości, bo właśnie ze względu na rozmiary kupiłem E-4xx i jeśli się na coś przesiądę, to co najwyżej na aparaty podobnych lub mniejszych rozmiarów (np. PENy jeśli będą miały sensowne wizjery). Podasz konkretny model travelera, który kupiłeś?

Kupiłem: Triopo GT 3228X8C . Mają również trochę mniejsze i lżejsze po złożeniu.
Zobacz ich ofertę.

mwnuk
23.06.11, 23:43
Kupiłem: Triopo GT 3228X8C

Tani nie jest, ale to 1,3 kg przy udźwigu 15 wygląda imponująco, nawet jeśli uznamy go za co najmniej 2-krotnie zawyżony :) Cena boli, ale z tak lekkim mogę podróżować. Dzięki, przeglądam pozostałe

judasz
22.11.11, 22:28
witam ,podlacze sie do tematu ,poszukue statywy przegladam ogladam na necie czytam itp itd , a wiec , chyba obstane przy manfrotto tylko jaki model wybrac? moze to ?http://www.parkcameras.com/7086/Manfrotto-MN190XPROB-Pro-Aluminium-Tripod-Black.html nie wiem czy w dobrym kierunku ide ,,wiem ze conowo przynajmniej kierunek dobry :) moze ktos by cos lepszego doradzil . mosi byc w miare lekki ( po gorach sie raczej nie ciagam ) wiec wielkiego halo z ciezarem nie ma ,i solidny . do tego potrzebna mi jest jakas glowica , tylko jaka , potrzebuje raczej zastosowania ogolnego,troche tu troche tam,pytanie w zwiazku z tym cze polecacie glowice 3 way , cze koleczke ? przeszlo mi przez mysl to http://www.warehouseexpress.com/buy-manfrotto-732cy-m-y-carbon-fibre-with-a3rc1-3-way-head/p1527040
ps znalazlem swietny test statywow :)
http://www.youtube.com/watch?v=G9S9jZW3Jxc&feature=related dzieki i prosze o jakies podpowiedzi i odpowiedzi pzdr.

tropic
22.11.11, 23:55
taki zestaw używam i chwalę...
http://www.manfrotto.com/product/8374.58969.82552.0.0/190XPROB/_/Professional_Aluminium_Tripod_Black_without_Head
http://www.manfrotto.com/product/804RC2

judasz
23.11.11, 12:07
Dzieki, jeszcze ktos moze sie wypowue na temat tych co podalem w linkach, ewentualnie moze cos lepszego poleci:), pzdr.

Karol
23.11.11, 14:07
Trochę zmieniając tor dyskusji - jakich statywów używacie do Penów i innych mikrusów? Priorytety - lekki, mały po złożeniu, żeby można było fotografować z perspektywy przynajmniej nieco wyższej niż brzucha i - ale nie wiem czy nie oczekuję zbyt wiele - żeby można go było rozłożyć do pozycji kilka cm nad ziemią - do fotografowania grzybów itp.

judasz
15.12.11, 23:17
taki zestaw używam i chwalę...
http://www.manfrotto.com/product/8374.58969.82552.0.0/190XPROB/_/Professional_Aluminium_Tripod_Black_without_Head
http://www.manfrotto.com/product/804RC2

dziekuwa , kupilem i jestem cholernie zadowolony , ciezko ale jest stabilnie :) pzdr. i + polecial

arek00
1.03.12, 17:17
Witam

Czy ktoś może mi polecić statyw w cenie do 250zł (max. 300zł) ale żeby wysokość przy rozłożonych nogach i bez wysuwania kolumny centralnej była ok. 140cm + indywidualne ustawianie kąta rozchylenia nóg? Może być bez głowicy bo chciałbym kupić Camrock H030 albo żeby miał jakąś podobną głowicę 3D (musi mieć oddzielne sterowanie każdej osi). W tej cenie jak na razie znalazłem coś takiego:

Hama TRAVELLER COMPACT PRO (http://www.hama.pl/000042140000/hama-traveller-compact-pro-neu) - oglądałem w euro i wydaje się być całkiem stabilny
Digipod A2841P (http://eltec.pl/APARATY-FOTOGRAFICZNE/Statywy1/A2841-Profesjonalny-statyw-171cm-makro.html) - sklep jest na Słupeckiej w Warszawie (http://eltec.pl/pages/Sklep-w-Warszawie.html), może ktoś mieszka obok i mógłby obejrzeć ten statyw?

Oglądałem też slika 330 dx, fajny ale mógłby być wyższy.

tropic
1.03.12, 17:29
wybacz przyjacielu.....tanie mięso to tylko psom się kupuje....albo inaczej, tanio kupisz dwa razy kupisz !!!!
doskładaj i kup porządny....nie żałuj grosza a odwdzięczy Ci się....

arek00
1.03.12, 18:43
tropic, według ciebie od jakiej kwoty zaczyna się dobry?

tropic
1.03.12, 18:55
na początku wydawało mi się że to nie ma wiekszego znaczenia,ot statyw...cóż wielkiego, ale jak spojrzysz na specyfikację statywu to okazuje się
że nie każdy nadaje sie do lustrzanki,chyba ze myślisz o jakiejś małpce...chodziłem po sklepach i macałem,rozkładałem, cudowałem, czytałem na forum
i zdecydowałem ( a jeszcze pożyczyłem statyw od zaprzyjaźnionego fotografa) dałem więcej ale nie żałuję
http://fotozakupy.pl/statyw/manfrotto-190xprob,6732s niestety okazało się że statyw bez głowicy to tylko trzy nogi....więc http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-804rc2-glowica-basic-z-plytka-rc2,5568s.....niestety nie jest to mało, ale warto !! odżałuj....i ciesz się !!!

ajan
2.03.12, 20:28
Witam

Czy ktoś może mi polecić statyw w cenie do 250zł (max. 300zł) ale żeby wysokość przy rozłożonych nogach i bez wysuwania kolumny centralnej była ok. 140cm + indywidualne ustawianie kąta rozchylenia nóg? Może być bez głowicy bo chciałbym kupić Camrock H030 albo żeby miał jakąś podobną głowicę 3D (musi mieć oddzielne sterowanie każdej osi). W tej cenie jak na razie znalazłem coś takiego:

Ja się zastanawiam nad: http://allegro.pl/sirui-statyw-t-005-i-glowica-c10-niebieski-nowosc-i2176111721.html

Dane techniczne:
Ilość sekcji – 5
maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną – 138,8cm
maksymalna wysokość bez kolumny – 121,3cm
minimalna wysokość robocza – 34,3cm
wysokość transportowa – 31cm
waga – 1kg
maksymalny udźwig statywu – 4kg
maksymalny udźwig głowicy – 15kg

tropic
2.03.12, 21:26
dobas testował statyw tej marki i chwalił..ale on był z wyższej półki....taka ilość sekcji nie jest korzystna,wpływa to na stabilność
statywu...głowica kulowa,nie wiem...generalnie bardzo poręczny ale nie chcę źle doradzić...może ktoś go ma i wypowie się !?

Krakman
2.03.12, 21:32
ja też mam obiekcje: tyle elementów do rozsuwania. A wysokość 138,8 to czasem może okazać się za mało , Ciągle zgarbiony przy wizjerze......?

henry1
2.03.12, 21:43
ja też mam obiekcje: tyle elementów do rozsuwania. A wysokość 138,8 to czasem może okazać się za mało , Ciągle zgarbiony przy wizjerze......?

Można uklęknąć. :-D

ajan
3.03.12, 00:02
Mój PRL-owski statyw ma 180 cm i waży 12 kg, ale to jest jego wada...
Prawie nówka, jego plus że ani drgnie.

źródło (http://img687.imageshack.us/img687/3222/p2165885a.jpg)

Mirek54
3.03.12, 01:06
Wg mnie dobry jest Triopo GT-3230X8C wazy lekko ponad kilo ,utrzyma 15 i wysoki chyba na 1,8 metra.Moze jako jednonog robic.Lzejszy jak aluminiowy i pochlania bardzo dobrze drgania,Na wietrze do krajobrazu idealny.Mam w zanadrzu jeszcze takie drewniane,ale one to w cenie dobrego body sa.:mrgreen:

Ja uzywam teraz biloreta 2017-znalazlem w piwnicy-jaki fajny,sliczny po prostu.

Mcarto
3.03.12, 02:05
Ja się zastanawiam nad: http://allegro.pl/sirui-statyw-t-005-i-glowica-c10-niebieski-nowosc-i2176111721.html

Dane techniczne:
Ilość sekcji – 5
maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną – 138,8cm
maksymalna wysokość bez kolumny – 121,3cm
minimalna wysokość robocza – 34,3cm
wysokość transportowa – 31cm
waga – 1kg
maksymalny udźwig statywu – 4kg
maksymalny udźwig głowicy – 15kg

Mam ten statyw, wykonanie jest b.dobre, leciutki, malutki i wyjątkowo stabilny jak na swoje rozmiary ale pod warunkiem że nie wyciągamy kolumny która jest najsłabszym ogniwem (nogi są zaskakująco solidne jak na takie maleństwo).
Po wyciągnięciu głowicy myślę, że utrzyma pewnie Pena, małą lustrzankę ale 1.5 kilogramowy zestaw bez wężyka może już wpadać w drgania.
Głowica jest mała i dość przeciętna - utrzyma pewnie zestaw ale nie pracuje płynnie; szybkozłączka jest wykonana z jednego kawałka metalu i nie jest pokryta gumą czy korkiem i potrafi się luzować jak ruszamy aparatem. Ja nakleiłem na nią kawałek taśmy monterskiej i zdaje to egzamin.
Jestem zadowolony z tego zakupu ale mam już jeden solidny statyw Giottos (odpowiednik Manfrotto 055) - potrzebowałem czegoś b.poręcznego co można zabrać sobą na każdy wypad, wziąć do samolotu itp. ten statyw się na pewno w takiej roli sprawdzi. Niewielkie rozmiary i możliwość rozmaitych regulacji sprawia, że jest on b.wszechstronny - może pracować jako statyw stołowy, można postawić go na murku lub wyciągnąć do pełnego rozmiaru.

judasz
3.03.12, 11:03
ja bym polecil dokladnie to co tropic, posluchalem go i wielu innych , dolozylem pare groszy i sie oplacilo , u mnie z czasem glowica do wymiany na kulowa, ale to juz wedle zyczenia, pisales ze taka jaka mam ja tobie jest potrzebna , wiec ja bym sie nie zastanawial ,pzdr.

Mcarto
3.03.12, 12:58
Mam ten statyw, wykonanie jest b.dobre, leciutki, malutki i wyjątkowo stabilny jak na swoje rozmiary ale pod warunkiem że nie wyciągamy kolumny która jest najsłabszym ogniwem (nogi są zaskakująco solidne jak na takie maleństwo).
Po wyciągnięciu głowicy myślę, że utrzyma pewnie Pena, małą lustrzankę ale 1.5 kilogramowy zestaw bez wężyka może już wpadać w drgania.

Chodziło oczywiście o wyciągnięcie kolumny - przepraszam za błąd i proszę moderatora o korektę.

PASQD
11.03.12, 09:20
Używam 055XPROB z głowicą kulową 498RC2.
Przesiadałem się z jakiegoś trzęsącego się chińskiego badziewia za 130 złotych z MediaMarkt, to były zmarnowane pieniądze.
Postanowiłem kupić coś porządnego a ww. Manfrotto polecił mi kolega.
Ten statyw jest bardzo stabilny. Do tego bardzo fajnym patentem jest z kolumna, którą można ustawić w poziomie.
Jest możliwość dokupienia krótszej kolumny, kolców, stópek, czy gum.
Trochę waży, z głowicą prawie 3kg, ale to i tak jeden z najlepszych moich zakupów.

monolit
14.03.12, 22:09
Witam, ma ktoś doświadczenie z zestawieniem statyw - plecak fotograficzny? Chodzi mi o to czy takie połączenie ma w ogóle sens, czy jest to tylko ściema producentów plecaków. Mam e-450 z 40-150 i chciałbym zakupić pod to statyw do zdjęć panoramicznych i nocnych. Po przeczytaniu Waszych postów skłaniam się w stronę Velbon Sherpa 450R i zastanawiam się czy istnieje jakaś najmniejsza szansa żeby ten statyw spokojnie podpiąć pod jakiś fotograficzny plecak np. Lowepro Flipside 200i nie bać się że statyw z hukiem walnie o ziemię.

epicure
14.03.12, 22:11
Jak najbardziej ma sens. W zasadzie nie da się na dłuższe wypady nosić statywu inaczej, niż przytroczonego do plecaka.

monolit
16.03.12, 06:13
a macie jakieś swoje ulubione plecaki? Ten Flipside 200 podobno nie utrzyma Sherpy, tak mi przynajmniej odpisał sprzedawca, a na stronach internetowych nie podają maksymalnego unosu statywów.

judasz
16.03.12, 11:06
ja mialem tamrac adventure 7 , teraz mam 9 tak samo zle sie statyw nosi jak w 7 , wisi pod spodem :/ , ale klamotow wiecej sie miesci w srodku :) pzdr.

yac
16.03.12, 12:32
a macie jakieś swoje ulubione plecaki? Ten Flipside 200 podobno nie utrzyma Sherpy, tak mi przynajmniej odpisał sprzedawca, a na stronach internetowych nie podają maksymalnego unosu statywów.

Miałem flipsida 400 i z przytroczonym velbonem sherpa 600r dawał spokojnie radę ale to wszystko paskudnie odstaje do tyłu a tego nie lubię . Sherpa ma swój pokrowiec i zawsze wolę go nosić osobno

monolit
16.03.12, 20:05
Hmm no chyba zmienię taktykę i zamiast plecaka kupię torbę na aparat i sprzęty, a statyw załaduję na plecy. Fotografuję w mieście więc, chyba będzie dobrze. Z plecaków sprzedawca polecił mi coś o silniejszej konstrukcji Vanguard Adaptor 45, Vanguard Skyborne 45, Lowepro Vertex 100 AW, Lowepro Pro Runner 300 AW. Ktoś coś miał z tego?

moose
16.03.12, 20:18
Manfrotto 055PRO z HDV701, Mamiya carbon z 141RC, Manfrotto MN334B z kulową 222. Do 055 muszę dokupić ,,króciaka" żeby móc rozłożyć statyw na płasko. Do wszystkiego decha z mocowaniem na głowicę, do fotografii z ,,leżaka".

judasz
16.03.12, 21:01
Hmm no chyba zmienię taktykę i zamiast plecaka kupię torbę na aparat i sprzęty, a statyw załaduję na plecy. Fotografuję w mieście więc, chyba będzie dobrze. Z plecaków sprzedawca polecił mi coś o silniejszej konstrukcji Vanguard Adaptor 45, Vanguard Skyborne 45, Lowepro Vertex 100 AW, Lowepro Pro Runner 300 AW. Ktoś coś miał z tego?

a co ty chcesz w tej torbir/plecaku nosic? bo jak sporo to nie wiem czy torba to super rozwiazanie ,pzdr.

---------- Post dodany o 19:01 ---------- Poprzedni post był o 19:00 ----------

moose - to ja juz wiem po co tobie te diwe czy juz trzy samochody bojowe :)

moose
16.03.12, 22:35
chodzę tylko z jednym. monopod stoi nieużywany. Mamiya fajna bardzo - sztywna, wysoko się rozstawia ale powoli. 055 jest najszybszy i cichy. Przydałby się tzw spider do budy leżącej.

micky
29.03.12, 09:34
kilka słów David'a duChemin o statywach może komuś się przyda :)
http://www.pixelatedimage.com/blog/2012/03/the-thing-about-travel-tripods/

PS
mam taką nieśmiałą propozycję zakładka forum " E-system" jest podzielona na rozsądne działy korpusy, szklarnia, oświetlenie, akcesoria.. natomiast w zakładce "mikro" wszystko w jednym dziale zmiksowane może warto zrobić wiosenne porządki w tym ostatnim?