Zobacz pełną wersję : Pleśń w starym Tamronie - i co teraz?
Był sobie Tamron 70-150/3.5 o wartości sentymentalnej i niezłej optyce. No i po paru latach leżenia okazało się, że w środku jest lekka pleśń - mgliste plamy pod przednią soczewką i nitki na transfokatorze. Wpływu na jakość zdjęć nie widać, ale wolę tego nie mieszać z czystym sprzętem.
A teraz podstawowe pytanie: co robić? Dać do wyczyszczenia (Kraków, ul. Czapskich)? Bawić się samemu? Olać i wystawić na Allegro jako uszkodzony?
Temat już kiedyś był, ale wtedy chodziło o stałkę o prostej konstrukcji.
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
próbowałeś samemu czyścic to na pewno pleśń czy grzyb ?
próbowałeś samemu czyścic to na pewno pleśń czy grzyb ?
Trochę sobie pooglądałem zdjęć zagrzybionych obiektywów na Flickr. Sprawa jest ewidentna. Nie czyściłem, bo wszystko jest wewnątrz, musiałbym rozebrać obiektyw.
no to na co czekasz :wink: rozbieraj
kiedyś miałem obiektyw z jakimiś pajęczynkami w środku i każdy mówił ze tego sie nie da usunąć, wiec na przekór innym postanowiłem to wyczyścić odkręciłem tylną soczewkę i łatwo zeszło .Póżniej obiektyw sprzedałem bo nie chciało mi sie całego rozkręcać bo to był zoom ale ze stałką jest prościej
Ku przestrodze.
Kiedyś byłą taka historia, że gościu miał bodaj grzyba w szkle który przeniósł mu się na matrycę i tam dość mocno zadomowił:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/2438948481_6252db622b-2.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2091/2438948481_6252db622b.jpg)
Źródło: http://www.flickr.com/groups/canondslr/discuss/72157604712577076/
RadioErewan
21.10.09, 19:32
no to na co czekasz :wink: rozbieraj
kiedyś miałem obiektyw z jakimiś pajęczynkami w środku i każdy mówił ze tego sie nie da usunąć, wiec na przekór innym postanowiłem to wyczyścić odkręciłem tylną soczewkę i łatwo zeszło .Póżniej obiektyw sprzedałem bo nie chciało mi sie całego rozkręcać bo to był zoom ale ze stałką jest prościej
Czyli co, udało ci się, czy nie? Wyczyściłeś, ale sprzedałeś bo nie chciało ci się rozkręcać?
Pleśń na szkle, to Pożegnanie Afryki. A jedyna metoda, nie trzymać obiektywów w ciepłym, ciemnym i wilgotnym środowisku - czyli w szafie obok grzejnika...
Pozdrawiam
Radio Erewan to był zoom sigmy 28-80 3.5-4.5 manual pod m42 podłaczałem pod zenita jak i okla odkręciłem tylko tylną soczewke reszty mi sie nie chciało rozkręcać bo nie widziałem sensu
była to pleśń albo jakis nalot dokładnie nie wiem ,ale łatwo sie to usuwało użyłem tylko szmatki nawet nie wilgotnej bez żadnych detergentów
Radio Erewan to był zoom sigmy 28-80 3.5-4.5 manual pod m42 podłaczałem pod zenita jak i okla odkręciłem tylko tylną soczewke reszty mi sie nie chciało rozkręcać bo nie widziałem sensu
U mnie trzebaby odkręcać przód. Do tego zdaje się potrzebne są takie cyrklo-szczypce, nie znam nazwy fachowej.
Szczypce raczej zbedna rzecz. spróbuj uzyc korka od wanny gumowego przyciskajac go wklesłą strona do pierscienia na szkle i odkręcajac jak normajna śrubę. Uważaj tylko żeby guma nie dotykała przedniej soczewki.
Jeśli chcesz zabić grzyba (niekoniecznie wyczyścić) to może ozonowanie pomoże.
Jesli sprawdza się to w motoryzacji (czyszczenie klimatyzacji itp) to może i w tym przypadku też.