Zobacz pełną wersję : Jaki kolor tła na początek?
Witam.
Może moje pytanie jest banalne i głupie, ale jeśli mogę wole się poradzić doświadczonych forumowiczów.
Chce kupić tło/tła do domowego studia. Jaki kolor lub kolory powinienem kupić na początek?
Np. z tej aukcji ALLEGRO (http://allegro.pl/item729537196_tlo_fotograficzne_1_6x5m_11_kolorow_ 120g_m2_tuleja.html).
Zaznaczam, że dopiero raczkuje w fotografii portretowej.
A jaki kolor lubisz najbardziej?
Ja bym kupiła pomarańczowe.
Cześć,
ja najbardziej lubię kolor zielony.
Ale jak kolega hades upomniał - aby nie mącić - kup sobie na początek czarne.
pozdrawiam,
każdy się wstydzi powiedzieć że lubi różowy ? :D
zolty z odcieniem fioletu i zieleni,a nastepne w jakies lecace kwiatki.
Ja bym brał zielony bo najlepiej się nadaje do kluczowania, ewentualnie niebieski do blueboxa.
Tyko trzeba je dobrze oświetlić co by się łatwo wycinało funkcją Color Key.
liczyłem na jakieś ludzkie podejście do tematu, a nie durne odpowiedzi.....
jest ktoś kto mi doradzi??
Jakie durne... napisałem przecież, że czarny kolor należy wybrać na początek.
Jakie durne... napisałem przecież, że czarny kolor należy wybrać na początek.
przepraszam bardzo,
dzieki za radę. czyli rozumiem, że na początek celowac w jakieś ciemne?
Nie tyle ciemne, ile po prostu czarne, no ewentualnie białe. Potrzebne jest tło obojętne względem portretowanej postaci. Resztę robi oświetlenie. Polecam obejrzeć materiały na fototv.pl.
Flaa, tak szczerze powiedziawszy, to Ty powinieneś wiedzieć jaki kolor najbardziej odpowiada temu, CO chcesz fotografować, w jaką tonację uderzyć. Kupisz czarne tło i zachce Ci się portertu w high keyu, i co? Dasz hadesowi -repa bo Ci źle doradził? ;)
To może na początek kupić czarne i białe???
To może na początek kupić czarne i białe???
A co to za domowe studio? Przedmioty (np. na allegro), czy portrety?
Obydwa mogą się przydać. No i taztaz bardzo dobrze pisał o kluczowaniu, w przypadku ludzi niebieski i zielony są wygodniejsze bo takich odcieni zazwyczaj nie ma w ludzkiej skórze, i łatwo je wycinać w obróbce.
To nie są durne odpowiedzi. Kolor tła zależy od efektu jaki chce się uzyskać.
Tło typowo pod portrety. Co do wycinanek itp. to już z tego wyrosłem :)
więc niebieskie, zielone odpadają.
Kupisz czarne to będziesz miał problem z brunetkami i murzynami. :-)
Kupisz białe to będziesz miał problem z blondynkami, platynkami i młynarzami. :-)
Kupisz zielone to z ufoludkami.
Jak widać każde się przyda. :-)
To tylko potwierdza, że na początek białe i czarne będą w sam raz - chyba, że pogodze te kolory i kupie szare:-P
Czarne - zdecydowanie.
Pozdrówka i powodzenia.
Dziwne i tragikomiczne zarazem. Dobrze, ze chociaż kilka odpowiedzi jest konkretnych i na temat
To forum jest jakieś dziwne ktoś zadaje pytanie/a i otrzymuje w zamian stek głupich postów, pierwszy raz się spotkałem z tak powszechnym zjawiskiem pierdolenia głupot forumowych. :roll:
Dziwne forum.
Przykłady steku głupich postów poproszę.
Już w pierwszej odpowiedzi jest podany najbardziej uniwersalny kolor dla tła używanego w portrecie studyjnym.
W fotografii studyjnej przede wszystkim przydaje się kolor czarny i biały. Ale można sobie wymyślić sytuacje gdzie przyda się każdy inny kolor. To tylko kwestia pomysłu fotografującego. Forumowiczów trochę poniosło z paletą barw, ale to nie powód by obniżać poziom wypowiedzi.
RadioErewan
9.09.09, 15:12
Te tła mają strukturę, która w domowych warunkach może być bardzo uciążliwa (bo będziesz miał mało powietrza między modelem i tłem). Przemyśl sprawę, czy do portretu jest ci potrzebne "profesjonalne" tło poliuretanowe. Czy nie lepiej kupić kartonowe albo kawał czarnego materiału.
Kolory jakie mają sens: czarny, biały, szary i jakiś gnieciuch.
Pozdrawiam
Szanowny Kolego. Nie umiesz/nie wiesz/nie chcesz dobrać odpowiednio koloru tła do fotografii, a chcesz brać się za fotografowanie portretów, które nota bene są bardzo trudna dziedziną?? To jak Ty poradzisz sobie z oświetleniem?? Sorry, ale jeśli nie umiesz dobierać kolorów, to może lepiej.... Nie ważne co lepiej.:???:
Szanowny Kolego. Nie umiesz/nie wiesz/nie chcesz dobrać odpowiednio koloru tła do fotografii, a chcesz brać się za fotografowanie portretów, które nota bene są bardzo trudna dziedziną?? To jak Ty poradzisz sobie z oświetleniem?? Sorry, ale jeśli nie umiesz dobierać kolorów, to może lepiej.... Nie ważne co lepiej.:???:
Raczej nie wiem i nie umię, bo jeszcze z typowo studyjnym portretem nie walczyłem. Dzięki temu wątkowi dowiedziałem się, że najlepiej zacząć od białego i czarnego. I takie tez kupie.
Co do dobierania kolorów.... nie chodziło mi o dobranie koloru np. niebieskiego, żeby ładnie wyglądało, tylko właśnie żeby podziałać coś z oświetleniem.
Może w przyszłości dokupię jakieś inne, a na razie do nauki, testów wystarcza mi te dwa.
P.s. Im więcej odpowiedzi w tym wątku tym więcej się dowiaduję. Dzieki wszystkim za naprowadzenie.