PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kolor tła na początek?

flaa
9.09.09, 10:11
Witam.
Może moje pytanie jest banalne i głupie, ale jeśli mogę wole się poradzić doświadczonych forumowiczów.
Chce kupić tło/tła do domowego studia. Jaki kolor lub kolory powinienem kupić na początek?
Np. z tej aukcji ALLEGRO (http://allegro.pl/item729537196_tlo_fotograficzne_1_6x5m_11_kolorow_ 120g_m2_tuleja.html).
Zaznaczam, że dopiero raczkuje w fotografii portretowej.

hades
9.09.09, 10:16
Czarny.

aga_piet
9.09.09, 10:16
A jaki kolor lubisz najbardziej?
Ja bym kupiła pomarańczowe.

Sawa
9.09.09, 10:19
Cześć,

ja najbardziej lubię kolor zielony.
Ale jak kolega hades upomniał - aby nie mącić - kup sobie na początek czarne.

pozdrawiam,

caymer
9.09.09, 10:22
każdy się wstydzi powiedzieć że lubi różowy ? :D

Mirek54
9.09.09, 10:23
zolty z odcieniem fioletu i zieleni,a nastepne w jakies lecace kwiatki.

taztaz
9.09.09, 10:35
Ja bym brał zielony bo najlepiej się nadaje do kluczowania, ewentualnie niebieski do blueboxa.
Tyko trzeba je dobrze oświetlić co by się łatwo wycinało funkcją Color Key.

flaa
9.09.09, 10:44
liczyłem na jakieś ludzkie podejście do tematu, a nie durne odpowiedzi.....
jest ktoś kto mi doradzi??

hades
9.09.09, 10:46
Jakie durne... napisałem przecież, że czarny kolor należy wybrać na początek.

flaa
9.09.09, 10:47
Jakie durne... napisałem przecież, że czarny kolor należy wybrać na początek.

przepraszam bardzo,
dzieki za radę. czyli rozumiem, że na początek celowac w jakieś ciemne?

hades
9.09.09, 10:50
Nie tyle ciemne, ile po prostu czarne, no ewentualnie białe. Potrzebne jest tło obojętne względem portretowanej postaci. Resztę robi oświetlenie. Polecam obejrzeć materiały na fototv.pl.

aga_piet
9.09.09, 10:52
Flaa, tak szczerze powiedziawszy, to Ty powinieneś wiedzieć jaki kolor najbardziej odpowiada temu, CO chcesz fotografować, w jaką tonację uderzyć. Kupisz czarne tło i zachce Ci się portertu w high keyu, i co? Dasz hadesowi -repa bo Ci źle doradził? ;)

flaa
9.09.09, 10:59
To może na początek kupić czarne i białe???

kateb
9.09.09, 11:18
To może na początek kupić czarne i białe???

A co to za domowe studio? Przedmioty (np. na allegro), czy portrety?
Obydwa mogą się przydać. No i taztaz bardzo dobrze pisał o kluczowaniu, w przypadku ludzi niebieski i zielony są wygodniejsze bo takich odcieni zazwyczaj nie ma w ludzkiej skórze, i łatwo je wycinać w obróbce.

To nie są durne odpowiedzi. Kolor tła zależy od efektu jaki chce się uzyskać.

flaa
9.09.09, 11:27
Tło typowo pod portrety. Co do wycinanek itp. to już z tego wyrosłem :)
więc niebieskie, zielone odpadają.

Pi0trazy
9.09.09, 13:09
Kupisz czarne to będziesz miał problem z brunetkami i murzynami. :-)
Kupisz białe to będziesz miał problem z blondynkami, platynkami i młynarzami. :-)
Kupisz zielone to z ufoludkami.

Jak widać każde się przyda. :-)

flaa
9.09.09, 14:00
To tylko potwierdza, że na początek białe i czarne będą w sam raz - chyba, że pogodze te kolory i kupie szare:-P

witia
9.09.09, 14:40
Czarne - zdecydowanie.
Pozdrówka i powodzenia.

flaa
9.09.09, 14:41
Dziwne i tragikomiczne zarazem. Dobrze, ze chociaż kilka odpowiedzi jest konkretnych i na temat

hades
9.09.09, 15:03
To forum jest jakieś dziwne ktoś zadaje pytanie/a i otrzymuje w zamian stek głupich postów, pierwszy raz się spotkałem z tak powszechnym zjawiskiem pierdolenia głupot forumowych. :roll:

Dziwne forum.

Przykłady steku głupich postów poproszę.

Już w pierwszej odpowiedzi jest podany najbardziej uniwersalny kolor dla tła używanego w portrecie studyjnym.

W fotografii studyjnej przede wszystkim przydaje się kolor czarny i biały. Ale można sobie wymyślić sytuacje gdzie przyda się każdy inny kolor. To tylko kwestia pomysłu fotografującego. Forumowiczów trochę poniosło z paletą barw, ale to nie powód by obniżać poziom wypowiedzi.

RadioErewan
9.09.09, 15:12
Te tła mają strukturę, która w domowych warunkach może być bardzo uciążliwa (bo będziesz miał mało powietrza między modelem i tłem). Przemyśl sprawę, czy do portretu jest ci potrzebne "profesjonalne" tło poliuretanowe. Czy nie lepiej kupić kartonowe albo kawał czarnego materiału.
Kolory jakie mają sens: czarny, biały, szary i jakiś gnieciuch.

Pozdrawiam

grzesj
9.09.09, 15:14
Szanowny Kolego. Nie umiesz/nie wiesz/nie chcesz dobrać odpowiednio koloru tła do fotografii, a chcesz brać się za fotografowanie portretów, które nota bene są bardzo trudna dziedziną?? To jak Ty poradzisz sobie z oświetleniem?? Sorry, ale jeśli nie umiesz dobierać kolorów, to może lepiej.... Nie ważne co lepiej.:???:

flaa
9.09.09, 15:29
Szanowny Kolego. Nie umiesz/nie wiesz/nie chcesz dobrać odpowiednio koloru tła do fotografii, a chcesz brać się za fotografowanie portretów, które nota bene są bardzo trudna dziedziną?? To jak Ty poradzisz sobie z oświetleniem?? Sorry, ale jeśli nie umiesz dobierać kolorów, to może lepiej.... Nie ważne co lepiej.:???:

Raczej nie wiem i nie umię, bo jeszcze z typowo studyjnym portretem nie walczyłem. Dzięki temu wątkowi dowiedziałem się, że najlepiej zacząć od białego i czarnego. I takie tez kupie.
Co do dobierania kolorów.... nie chodziło mi o dobranie koloru np. niebieskiego, żeby ładnie wyglądało, tylko właśnie żeby podziałać coś z oświetleniem.
Może w przyszłości dokupię jakieś inne, a na razie do nauki, testów wystarcza mi te dwa.

P.s. Im więcej odpowiedzi w tym wątku tym więcej się dowiaduję. Dzieki wszystkim za naprowadzenie.