Zobacz pełną wersję : Tryb bulb bez trzymania przycisku w E-510
i bez wezyka czy pilota. Czy da sie zrobic fotke z czasem dluzszym niz 60 s bez wymienionych akcesoriow? A jak nie to jak najtaniej i najszybciej to zrobic?
pzdr
Można zakleić spust migawki gumą do żucia. Tańszego sposobu nie znam.
ja proponuje kupić pilota jak nie olympusa to jakieś chińskie wyroby są na allegro
http://www.allegro.pl/search.php?utm_source=opera&utm_medium=link&utm_campaign=opera&string=pilot+olympus&order=p
Jeśli jednak chcesz iść w stronę hardcore'u to proponuję gumkę recepturkę i popychacz spustu migawki ( kawałek drewienka, papierek, tekturka...)
Jednak masz szanse że coś poruszysz podczas zamykania migawki
guma do żucia - nie dobra bo mrówki się zlezą do słodkiego
i bez wezyka czy pilota. Czy da sie zrobic fotke z czasem dluzszym niz 60 s bez wymienionych akcesoriow? A jak nie to jak najtaniej i najszybciej to zrobic?
pzdr
Nie bardzo rozumiem dlaczego nie możesz skorzystać z pilota?
Przecież chyba nie bedzieszrobił zdjęc z ręki z takim czasem :-)
pozdr.
Nie bardzo rozumiem dlaczego nie możesz skorzystać z pilota?
Przecież chyba nie bedzieszrobił zdjęc z ręki z takim czasem :-)
pozdr.
Z ręki nie ale ze statywu. Palec brałby w tym udział tylko w pierwszych milisekunadach i ostatnich naświetlania. Skorzystać z pilota... fajne określenie na zakupy.
Czyli nie ma ukrytej opcji Bulb - two touch.
Jeszcze jedno pytanie. Czy E-510 faktycznie ma tylko 8 min. bulba? 520 ma tych min. 30 a przecież to ta sama konstrukcja. A może w firmware 1.3 wydłużyli ten czas?
dzięki za porady
pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ja proponuje kupić pilota jak nie olympusa to jakieś chińskie wyroby są na allegro
http://www.allegro.pl/search.php?utm_source=opera&utm_medium=link&utm_campaign=opera&string=pilot+olympus&order=p
...
Wygląda ładnie i tani. Chyba się skuszę.
dzięki
Kurcze miałem e-510 ale nim bardzo malo zdjęc zrobiłem, a z czsem BULB to chyba wogóle.
Cieżko mi zatem powiedzieć czy faktycznie max. czas to 8 min.
Co to E-520 to max czas to 30 min, a domyślne ustawienie to 8 min. Może w 510 jest identycznie (musiałby sie posiadacz 510 wypowiedzieć).
Jeżeli robisz foty takie które wymagają długich czasów i naciśnięcie przycisku migawki może powodować poruszenia to pilocik musiałbyś zakupić jak najszybicej.
pozdr.
Jeżeli robisz foty takie które wymagają długich czasów i naciśnięcie przycisku migawki może powodować poruszenia to pilocik musiałbyś zakupić jak najszybicej.
pozdr.
Lub opcja z samowyzwalaczem
Lub opcja z samowyzwalaczem
A istotnie tesh mozna z tej opcji skorzystać :-)
tylko jakbym chciał skorzystać z czasu BULB uzywając samowyzwalacza to jestem uzalezniony od opcji w menu. Pilot daje w tym wypadku wiekszą elastyczność aczkolwiek jest to jakaś alternatywa.
pozdr.
EDIT DOBAS - T E Ż
No jak z samowyzwalaczem? Przeciez jak ustawie bulba to mam zablokowany wybor samowyzwalacza jednego i drugiego.
U nas tzn. w szczecińskim MM_dla_idiotów można dostać pilota za bodajże 30-40zł.
Zanim kupilem pilota za 24zl, to mialem nastepujacy patent: kołek do mebli + 2 x zawijka do kabelkow.
Kołek idealnie wpasowuje sie na przycisk migawki a zawijki to utrzymaja (a jaki zakres regulacji).
Polak potrafi, co?
;) ;) :)
U nas tzn. w szczecińskim MM_dla_idiotów można dostać pilota za bodajże 30-40zł.
Kupiłem za 15 zł na Allegro. Małe to i fajne.
Zanim kupilem pilota za 24zl, to mialem nastepujacy patent: kołek do mebli + 2 x zawijka do kabelkow.
Kołek idealnie wpasowuje sie na przycisk migawki a zawijki to utrzymaja (a jaki zakres regulacji).
Polak potrafi, co?
;) ;) :)
Kupiłem za 15 zł na Allegro. Małe to i fajne.
te tanie piloty pozwalaja Wam na korzystanie z trybu BULB? Bo tez sie za czyms takim rozgladam. Zapytalem allegrowicza kubisek o te funkcje w ponizszych pozycjach:
http://www.allegro.pl/item527075831_pilot_rm_e5_9w1_olympus_e_510_e_500_ e_410_e_400_e1.html
http://www.allegro.pl/item526911965_pilot_1_dedykowany_olympus_e520_e510 _e410_e400_e20.html
Uzyskana odpowiedz - brak mozliwosci korzystania z BULBa :???:
tank_driver
17.01.09, 17:17
Mam zamiennik pilota RM-2 (RM-1, RM-2 oraz RC-200 w jednym).
Potwierdzam, nie udało mi się uzyskać współpracy pomiędzy nim, a E510 w trybie BULB - po prostu aparat nie reaguje na sygnał z pilota.
Wydaje się, iż przeznaczony do takiego działania jest tryb "T" (nie jestem pewien czy to ta literka), w której raz przyciśnięty spust otwiera migawkę, drugi raz - zamyka.
Może z wężykiem pod USB będzie działać ?
http://allegro.pl/item531547083_pilot_do_aparatow_olympus_e_510_e_41 0_e520_e_520.html
To co kupiłem jest z wyglądu takie same jak to w linku tylko ma dodatkowo napis Micnova.
Bulb działa bez problemu. Trzeba oczywiście włączyć tryb pilota pod przyciskiem zdjęcia seryjne. M wyzwala T zatrzymuje. S do normalnej pracy. + i - chyba tylko do kompaktów.
Na E-510 oczywiście.
http://allegro.pl/item531547083_pilot_do_aparatow_olympus_e_510_e_41 0_e520_e_520.html
To co kupiłem jest z wyglądu takie same jak to w linku tylko ma dodatkowo napis Micnova.
Bulb działa bez problemu. Trzeba oczywiście włączyć tryb pilota pod przyciskiem zdjęcia seryjne. M wyzwala T zatrzymuje. S do normalnej pracy. + i - chyba tylko do kompaktów.
Na E-510 oczywiście.
no to juz wiem co kupic :)
rep+
EDIT:
Musisz rozdać troche punktów reputacji innym użytkownikom zanim będziesz mógł przyznać je puchan ponownie.
Musisz troche poczekac :roll:
u mnie jest tak:
manual + bulb nie reaguje na oryginalnego pilota, jak się wcześniej zrobi np P+pilot to otwiera migawkę ale aparat się zawiesza - nie zamyka migawki i nie zapisuje pliku
po resecie aparat wraca do życia ale bez zapisanego kadru...
co robić?
u mnie jest tak:
manual + bulb nie reaguje na oryginalnego pilota, jak się wcześniej zrobi np P+pilot to otwiera migawkę ale aparat się zawiesza - nie zamyka migawki i nie zapisuje pliku
po resecie aparat wraca do życia ale bez zapisanego kadru...
co robić?
Wyslac do serwisu z opisem awarii.
Moze nowe FW naprawi problem.