PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w południe - jak sobie z tym poradzić?

Vafloo
13.08.08, 09:34
Hej,

Jestem bardzo początkującym i mam problem ze zdjęciami robionymi przy ostrym słońcu w południe. Wszyscy wiedzą jak takie zdjęcia wychodzą - ostre światło, wszystko płaskie, czarne cienie... ble...

Wiem, że południowe słońce to nie jest dobry czas na robienie zdjęć. Problem polega na tym, że czasami jesteśmy na jakiejś wycieczce, mamy jakiś bardzo fajny obiekt (np. malowniczy kościółek), jest właśnie południe i nie ma możliwości, żeby wrócić tutaj o jakiejś innej porze. Chcąc-niechcąc trzeba zrobić zdjęcie korzystając z tego co się ma...

I tutaj chciałbym poprosić o jakieś porady, co robić w takiej sytuacji, żeby zdjęcie nadawało się do czegoś? Macie jakieś sprawdzone sposoby działania na taką okoliczność?

Dzięki wielkie :-)

kali999
13.08.08, 09:39
Kontrastowe zdjęcia wcale nie są płaskie, właśnie dzięki całkowicie czarnym cieniom jest większa głębia zdjęcia. Najlepszą poradą jaką mogę dać to sprawić aby w kadrze było jak najmniej nieba. Dodatkowym rozwiązaniem może być hdr przy ostrym słońcu najlepiej z 5 lub 7 klatek.

grizz
13.08.08, 09:41
HDR... ale to na wycieczkach odpada...

Po prostu trzeba szukać takich kadrów, którym ostre światło nie przeszkadza, a wręcz pomaga.

Drughi
13.08.08, 09:46
Możesz użyć również filtra polaryzacyjnego. Pochłonie on trochę światła rozproszonego w atmosferze, również błękit nieba stanie się głębszy, a chmury staną się bielsze.

Rafał Czarny
13.08.08, 09:48
Do portretów świetna jest blenda. Ale ktoś musi pomóc fotografowi ją trzymać.

Vafloo
13.08.08, 09:54

Po prostu trzeba szukać takich kadrów, którym ostre światło nie przeszkadza, a wręcz pomaga.

Czyli jakich? Jest jakaś reguła?

Chodzi mi też o porady techniczne, np. w jaki sposób mierzyć światło? Korzystać z trybu segmentowego, czy punktowego (a jeśli punktowy to mierzyć na jasne czy ciemne partie kadru)?

Rafał Czarny
13.08.08, 09:57

Czemu odpada? Mały, lekki statyw zawsze można mieć za sobą.

grizz
13.08.08, 09:58
Czyli jakich? Jest jakaś reguła?

Chodzi mi też o porady techniczne, np. w jaki sposób mierzyć światło? Korzystać z trybu segmentowego, czy punktowego (a jeśli punktowy to mierzyć na jasne czy ciemne partie kadru)?

Nic Ci pomiar światła nie da, bo po prostu matryca nie wyrobi. Jak napisał wyżejkali999 - unikaj nieba, ale całkowicie, bo nim mniej go zostawisz, to tym bardziej będzie przepalone i odwrotnie - im więcej nieba tym ciemniejsze nieoświetlone obiekty.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Nie wyobrażam sobie :) Tzn. na typowych wycieczkach (nie fotograficznych), po prostu nie ma czasu.

Vafloo
13.08.08, 10:11
Czyli:
1. Odpowiedni dobór kadru - taki, żeby nie było wielkich kontrastów (czyli starać się, żeby wszystko w kadrze było w słońcu, albo wszystko w cieniu). Unikać nieba w kadrze.

2. Używać filtra polaryzacyjnego.

3. Jeśli są bardzo duże kontrasty to trzeba mieć statyw, zrobić kilka ujęć (braketing ekspozycji?) i potem kombinować HDR

4. Przy portretach trzeba mieć blendę. Czy zamiast tego można doświetlać lampą, czy jednak blenda będzie znacznie lepsza?

Coś jeszcze można dodać do tej listy?

Rafał Czarny
13.08.08, 10:15
Nie wyobrażam sobie :) Tzn. na typowych wycieczkach (nie fotograficznych), po prostu nie ma czasu.

Zrobienie HDRa z brecketingiem trwa sekundę, albo mniej.

rocco
13.08.08, 10:19
Gdy juz musisz robić fotke w pełnym słońcu, zrob korekcję na światła. Z cienia łatwiej coś wyciągnąć w obróbce chociaż wyjdą też szumy.
No i korzystaj z bracketingu, ustaw trzy klatki ze skokiem 1EV i zdjęcia seryjne.
Aparat zrobi trzy klatki za jednym naciśnięciem spustu a Tobie będzie łatwiej coś wybrać.

PS
To zdjęcie zrobiłem w pełnym, włoskim słońcu prawie w samo południe:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-20427
Naswietlone na światła, cienie podciągnięte i zrobione BW żeby nie przeszkadzał szum.
PS
Jesli w czymś Ci to pomoże, to w mojej galerii jest kilka zrobionych w sloneczne dni, "na szybko" bez możliwości czekania na dobre światło.

grizz
13.08.08, 10:20
Zrobienie HDRa z brecketingiem trwa sekundę, albo mniej.

ALe rozłożenie statywu troszkę dłużej...

Sam ostatnio robiłem z ręki... zobaczymy jak wyjdą ;)

J.Graph
13.08.08, 10:23
ALe rozłożenie statywu troszkę dłużej...

Napewno szybciej niż szukanie czegoś na czym można by było oprzeć aparat ;)

salvadhor
13.08.08, 13:13
Jeżeli potrzebujesz/masz chęć posiadania zdjęcia z kawałkiem nieba w takim ostrym słońcu, to:

- tak się obracaj, żeby mieć słońce wszędzie, tylko nie przed sobą,
- unikaj mocno oświetlonych chmury (okolice słońca) - wyjdzie biała dziura,
- zwykle, dla dobrego efektu, trzeba ustawić poprawkę na -2.0 -1.7 (mocno mocne słońce) - jak koledzy podpowiadają, braketing/statyw twoim przyjacielem,
- ogólnie, ratuj przepały, dół ciemny zawsze można wyciągnąć,

Postępowanie potem na komputerze to złożenie dwóch zdjęć do kupy - ładne niebo z niedoświetlonego kadru, dół z prześwietlonego. Problemem jest braketing vs. wywołanie z jednego rawa +1 EV/-1 EV. Ja stosuję drugą metodę, z lepszym lub mniejszym skutkiem. Dlaczego nie braketing? Jeżeli robisz zdjęcia bez statywu, przy kolejnych klatkach drgnie ci ręka i materiał z pierwszej foty nie będzie się pokrywał z tym z drugiej. Oczywiście, w moim przypadku - ja jestem leniwy, po prostu nakładam dwa takie same kadry na siebie (wywołane z innym EV) i suwaczki w Gimpie przestawiam i jest w miarę fajnie :)

dog_master
13.08.08, 14:17
Ostre slonce = masakra... :/

Ratowanie z jednego RAWa, fill flash, shadow & highlights, do tego kontrast w aparacie na najmniejszy ustaw, HDRa od biedy mozna z reki zrobic, na braketingu, ale lepiej recznie [ustawic zmienianie wartosci co 1EV i zrobic z 5-7 zdjec].

A jak sobie radzicie z poruszajacymi sie obiektami?

Gdzie lepiej miec slonce - z tylu czy z boku? Gdy choc troche sie znizy ;p o tej 14:00 i pozniej.

Aaa, portrety z lampa blyskowa - mozna choc troche rozjasnic cienie.

I jeszcze WB. Zauwazylam, ze mi sie Olek czesto gubi, ustawiam recznie i po klopocie.

Morlok
13.08.08, 19:42
Jest jeszce inne wyjście, choć pewnie nie dla autora wątku.
Aparat na kliszę. Niestety matryce cyfrowe pod tym względem im nie dorównują. Kilka razy byłem ostatnio zmuszony do robienia fotek dla firmy w pełnym slońcu i za chińskie bogi nie dało się wycisnąć tego z matrycy co na filmie. Trzeba sie z tym pogodzić, że się nie da mić szczegółów i w cieniach i w swiatłach.

Mirek54
13.08.08, 19:50
90% fotek w mojej galerii jest w godz 10-16 czyli pelnia dnia,z czego 80% w ostrym sloncu.

konradkkk
13.08.08, 19:52
hmm a zewnętrzna lampa dla zmiejszenia kontrastu?

grizz
13.08.08, 19:58
hmm a zewnętrzna lampa dla zmiejszenia kontrastu?

ok, ale do portretu... bo do wspomnianego w pierwszym poście malowniczego kościółka, to nie wyrobi.

mariush
13.08.08, 19:59
Poradzić sobie można nie robiąc zdjęć, z którymi potem nie wiadomo co zrobić.
I wrócić za 5-6 godzin.
Albo za 18-20 godzin.

konradkkk
13.08.08, 19:59
fakt...nie zda egzaminu

Darekw1967
13.08.08, 20:21

Witam !

HDR-a mozna zrobic bez statywu - pozostaje kwestia odpowiedniego
zegrania poszczegolnych obrazow.

Pozdrawiam.

J.Graph
13.08.08, 20:29
Witam !

HDR-a mozna zrobic bez statywu - pozostaje kwestia odpowiedniego
zegrania poszczegolnych obrazow.

Pozdrawiam.

W programach do HDR typu Photomatix jest automatyczne dopasowywanie obrazów ...
"z ręki" nie udało mi sie zrobić takiego triku żeby obrazy potem pasowały ...
No chyba że z bracketingiem ...
Ale przy manualu po mimo trzymania wizjera cały czas przy oku i zmienia wartości ekspozycji niektóre elementy w HDR-ze sie rozjezdzały ...

mariush
13.08.08, 20:43
Czy któraś z osób doradzających robienie HDRa w południe w pełnym słońcu przećwiczyła to na własnych zdjęciach - czy tylko teoretyzujemy? Jeśli nie - proponuję sprawdzić najpierw jaki będzie efekt (ręczę, że będzie komiksowy....)

Mirek54
13.08.08, 21:04
Czy któraś z osób doradzających robienie HDRa w południe w pełnym słońcu przećwiczyła to na własnych zdjęciach - czy tylko teoretyzujemy? Jeśli nie - proponuję sprawdzić najpierw jaki będzie efekt (ręczę, że będzie komiksowy....)

Osobiscie sie przyznaje,ze cwiczenia odbylem.Nawet tu wstawialem,tylko nikt nie spytal o HDR to i sie nie chwalilem.Widocznie jeszcze musze przecwiczyc.
A takie to byly:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-15794
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-16121
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-15382

J.Graph
13.08.08, 21:48
A takie to byly:

Lucca troche kompresja Ci zjadła te zdjątka czy to wina mojego felernego monitora ??

Mirek54
13.08.08, 22:00
Lucca troche kompresja Ci zjadła te zdjątka czy to wina mojego felernego monitora ??
Raczej moja obrobka do kitu.To bylo skladane z duzych miniatur orfviewera,Kazda to okolo 300kb i pomniejszona.Takie probki na szybko co wyjdzie.

dog_master
13.08.08, 22:42
Ja robilam, z braketingu [bo recznie mialam za duze poruszenie aparatu przy zmianie parametrow] i spokojnie sie da. no ale z 3, a to troche malo czasem jest.

mariush
14.08.08, 07:31
Osobiscie sie przyznaje,ze cwiczenia odbylem.Nawet tu wstawialem,tylko nikt nie spytal o HDR to i sie nie chwalilem.Widocznie jeszcze musze przecwiczyc.
A takie to byly:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-15794
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-16121
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-15382
Na tych obrazkach musiałeś używać HDRa???
A po cóż to?

Mirek54
14.08.08, 08:57
Na tych obrazkach musiałeś używać HDRa???
A po cóż to?

Z czystej ciekawosci.Mozna bylo doswietlic,mozna bylo swiatlem i cieniem sie pobawic,mozna bylo nic nie robic.Chodzilo mi raczej o zabawe.

rocco
14.08.08, 10:17
Chyba dobry HDR to taki, w którym nikt nie widzi HDRowania.
W przeciwnym razie to sztuka dla sztuki.
Lucca dobrze odrobił lekcje bo nikt nie spytał ;)

mariush
14.08.08, 10:20
lucca - chodzi mi o to, że nei wykrozystasz HDRa aby przy fotografowaniu architektury, przy ostrym słońcu w południe zdjęcia nie były płaskie. U ciebie światło było rozproszone albo zdjęcia były w cieniu. Nie rozproszysz światła na katedrze Notre Dame :-)
Po prostu - w południe, choćbyś pocił się nie wiem ja, nie zrobisz dobrego zdjęcia, a ładnej plastyce. Co najwyżej - pamiątkowy obrazek. Nie ma rady...

Ania_
14.08.08, 10:52

Ja przećwiczyłam pseudoHDR. Nie musi się wszystkim podobać, mi się podoba, bo likwiduję nim przepały.

mariush
14.08.08, 11:08
Ja przećwiczyłam pseudoHDR. Nie musi się wszystkim podobać, mi się podoba, bo likwiduję nim przepały.Ale nie likwiduje okropnej (płaskiej) plastyki.
To, że zdjęcie nie ma przepałów ani czarnych cieni nie oznacza, że jest plastycznie udane (chyba że są one potrzebne... ale to inna historia).

Ania_
14.08.08, 11:12
Ale nie likwiduje okropnej (płaskiej) plastyki.
To, że zdjęcie nie ma przepałów ani czarnych cieni nie oznacza, że jest plastycznie udane (chyba że są one potrzebne... ale to inna historia).
Ależ tak. Ja wcale nie twierdzę, że te zdjęcia są super plastyczne. Mi się podobają :wink:
Podam przykład:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.annaw.pl/foto/albums/userpics/10001/b_22p.jpg)

krzwoj
14.08.08, 12:48
Bardzo fajne zdjęcie - nie widzę w nim jakiegokolwiek braku plastyki.

Wektor
14.08.08, 13:14
Ależ tak. Ja wcale nie twierdzę, że te zdjęcia są super plastyczne. Mi się podobają :wink:

Wrzuć może dla porównania surowiec do HDR-a?

krzwoj
14.08.08, 13:36
Przyłączam się do prośby :-)

Sebaa
14.08.08, 15:08
Na ostre słońce można zastosować też filtr połówkowy szary. Jeśli nie da się uniknąć nieba w kadrze, to taki filtr pomaga.

Pozdrawiam

Ania_
14.08.08, 20:14
Raczej unikam wrzucania całych .ORF do sieci, ale wrzucę może przykłady wywołania z różną ekspozycją, które po nałożeniu tworzą ten pseudoHDR.

salvadhor
14.08.08, 20:24
Kupcie sobie E-520/E-3, tam te pseudo-hdr będziecie mieli w postaci SAT'a. I kasę na zakupie photoszopa się zaoszczędzi.

Dodam dla kronikarskiej dokładności - exposure blending (różnie to się nazywa) z HDR'em ma tyle wspólnego, że w jakimś stopniu poprawia zdjęcia. Uzyskać efekt można nakładając na siebie wywołane z -2 EV, 0 EV, +2 EV (lub -1/+1 czy inaczej) te same kadry. Oczywiście, po lekkiej magii z warstwami w programie graficznym (do Gimpa jest do tego plugin, który robi to niemal automatycznie, potem sami dobieramy tylko 'moc' efektu).

grizz
14.08.08, 20:39
Nazwa pluginu?

black_bird
14.08.08, 20:59
kiedy oswoisz hdr mozesz wyciagac fote np. tak:
http://plfoto.com/1605625/zdjecie.html

Z polarem daje sie wyciagac np. tak
http://plfoto.com/1604776/zdjecie.html

z szarą połówką mozesz miec taki efekt:
http://plfoto.com/1604668/zdjecie.html

wyborow wiele, Ty decydujesz ..

Sebaa
14.08.08, 22:38
Kupcie sobie E-520/E-3, tam te pseudo-hdr będziecie mieli w postaci SAT'a. I kasę na zakupie photoszopa się zaoszczędzi.

W E-3 chyba nie ma tego bajeru, albo nie umiem znaleźć :evil:

Pozdrawiam

salvadhor
14.08.08, 22:45
W E-3 chyba nie ma tego bajeru, albo nie umiem znaleźć :evil:

SAT to nazwa marketingowa, w menu E-3 to może się nazywać kompensacja cieni, czy jakoś coś w ten deseń - ciężko mi powiedzieć, bo nie znam sprzętu :)

A plugin do Gimpa jest tu: http://turtle.as.arizona.edu/jdsmith/exposure_blend.php

Darekw1967
15.08.08, 00:05
W programach do HDR typu Photomatix jest automatyczne dopasowywanie obrazów ...
"z ręki" nie udało mi sie zrobić takiego triku żeby obrazy potem pasowały ...
No chyba że z bracketingiem ...
Ale przy manualu po mimo trzymania wizjera cały czas przy oku i zmienia wartości ekspozycji niektóre elementy w HDR-ze sie rozjezdzały ...

Z reki nie uda sie wykonac 3 ekspozycje bez niewielkiego przesuniecia
kadru.

Nie zawsze ma sie statyw pod reka albo
nie ma czasu na rozlozenie go gdy jest dobry chwilowy temat
do zrobienia.

Wykonane recznie zdjecia z breketingiem przenosze w Pshopie jako
warstwy i kolejno je zgrywam ze soba co do pixela.

Zegranie robie na duzym powiekszeniu.
Pozniej scryptem... zamieniam warstwy na pliki.

Dalej zalezy jakim programem chcemy robic HDR-a.

Dosc czesto lacze w Pshopie 2 fotografie w 1 wykorzystujac
maski.

dog_master
15.08.08, 03:05
Z reki nie uda sie wykonac 3 ekspozycje bez niewielkiego przesuniecia
kadru.
Programy do HDR [ktore sa tansze od Photoshopa ;)] umieja dopasowywac przesuniete kadry. :]

Magnesus
15.08.08, 08:17
SAT nie zastąpi HDR. W hybrydzie Fuji robiłem to co robi SAT ręcznie - ekspozycję robiłem tak, żeby nie było żadnych przepałów, a potem wyciągałem cienie w GIMPie albo programie do RAWów. SAT w e-520 działa po prostu tak, że wyciąga nam cienie (o ekspozycję, żeby nie było przepałów, trzeba zadbać samemu) - czyli przydaje się jak zależy nam na dobrym JPG z aparatu, a nie chce nam się bawić w obróbkę ORF-a.

diabolique
15.08.08, 09:48
SAT to nazwa marketingowa, w menu E-3 to może się nazywać kompensacja cieni, czy jakoś coś w ten deseń - ciężko mi powiedzieć, bo nie znam sprzętu :)

Wydawało mi się, że dość dobrze znam menu E-3, ale jakoś nie mogę tej kompensacji cieni skojarzyć...

salvadhor
15.08.08, 10:07
Wydawało mi się, że dość dobrze znam menu E-3, ale jakoś nie mogę tej kompensacji cieni skojarzyć...

Jak pisałem, E-3 znam z historyjek obrazkowych, jego menu nie znam wcale. Wg. opisów w różnych testach, ta technika różnie jest nazywana. U Wrotniaka w opisie E-3 stoi:

New in the E-3 is the Auto gradation setting (sometimes referred to as Shadow Adjustment Technology). All Olympus says about it is that it "Divides the image into detailed regions and adjusts the brightness separately for each region".

( http://www.wrotniak.net/photo/43/e3-rev.html )

Zatem, szukałbym czegoś w menu odnośnie gradacji. Aha i istotna sprawa - ta opcja nie wpływa na RAW'y.

In any case, the Gradation (Auto or not) curve is applied when the image is being converted to RGB (or right after that), so it does not affect raw images.

Mirek54
15.08.08, 10:34
A nie idzie to o Gradacje.High Key i Low Key.510 to tez ma

diabolique
15.08.08, 11:01
Z tego co mnie się kojarzy, SAT jest związany z Live view.
A owa technologia to Live view boost i nie ma to nic wspólnego z HDR i pseudo HDR...

witia
15.08.08, 12:02
Jak nie muszę, to nie wyciągam sprzętu między 11 a 13 (w pełnym słońcu) - jak chociażby teraz ( na otwartej przestrzeni). Z 510 to okrutne ryzyko.
Z E-300 szybciej - msz matrycę ma lepszą na takie kontrasty.
Pozdrówka.