Zobacz pełną wersję : 40- 150 sam sie rozsuwa..
obiektyw zd 40-150 rozsuwa sie pod własnym cieżarem..zna ktoś sposób na te przypadłość?
Niestety nic raczej na to nie poradzisz:( ciekaw też jestem jak sprawa się ma z ZD50-200 ?
Jak to w życiu: używasz to i luz się powiększa. Używać i nie wnikać, bo to bardzo dobry budżetowy tele.
W 50-200 jest ta sama przypadłość, tylko dłużej trwa osiągnięcie efektu samowysuwania a w sporadycznych przypadkach dochodzi samorozkręcanie się.
dog_master
28.05.08, 16:38
Moj stary 40-150 uzywany dosc intensywnie przez 1,5 roku nie rozsuwal sie.
50-200 troche sie rozsuwa, tak do 70mm, czasem bardziej.
a mieliście kiedyś w ręku sigmę czterysetkę. wyciągnąć ją z plecaka to jest sztuka. ZD 40-150 nie powinien się rozwijać samoczynnie (tylko luzy fabryczne). chyba coś nie tak. jeżeli ostrzy tak jak zawsze, nie ma problemu. inaczej, uszkodzenie mechaniczne (myślę), a to już problem.
Obyci z tematem polecają gumkę od weków...
dog_master
28.05.08, 20:27
Tzn? ;) Co z tą gumką? ;)
rocco, od początku mam 40-150 (roczek jakiś) i nic mi się nie ... tematu nie znam, ale jak ostrzy ? i moja sigma: ciągle trzeba ją z ziemi zbierać, ale ostrzy. problemu zatem nie rozumiem
Tzn? ;) Co z tą gumką? ;)
Jak to co?
Z jednej strony na body a z drugiej na dekiel obiektywu.
Już się nie rozjedzie.
Po prostu ten typ tak ma. Obiektyw jak się wyrobi, może się rozsuwać samoczynnie. I już.
Niektórzy producenci montują w obiektywach blokadę w pozycji zsuniętej. Zablokuje się i się nie rozjeżdża.
Jak nie ma blokady to gumka...
dobrze wiedzieć na przyszłość
Dobre, dobre z tą gumką :). A czy przy obiektywie xx-700 też się sprawdzi ? :wink:
dog_master
28.05.08, 22:39
No tak, najlepsze rozwiazania sa najprostsze ;) Nie wpadlabym na to ;)
Witam!!
70-300 jest o.k. ja nosze wysunięty :) żeby skrócić czas reakcji :)
Pozdrawiam!!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dobre, dobre z tą gumką :). A czy przy obiektywie xx-700 też się sprawdzi ? :wink:
Trzeba mieć gumę od bańki na mleko :D
:grin:
W Sigmie już się przyzwyczaiłem, a 50-200 jeszcze mi się "nierozkalibrował".
Oba sprawują się bardzo dobrze - a co tam niech się wysuwa! W dół jakoś nie kadruję, ale w górę - trochę mnie to na początku irytowało.
Pozdrówka.
Cześć.
Oto sposób na wysuwające się samoczynnie obiektywy. Dotyczy kitów i nie tylko. Nie wyobrażam sobie aparatu zgumką od słoika. Gumka i owszem tylko inaczej.
Zrób jak poniżej.
Wytnij pierscionek szerokości ok 5-7mm z dętki od roweru. Najlepiej czarnej aby była mało widoczna. Wycięty pierscień w wypadku Zuiko ED 40-150 naciąg na obiektyw na tylny pierścień z czerwoną kropką. Tak założony pierścień dosuń do gumowanego pierscienia ustawającego ogniskową. Możesz nawet nasunąć go lekko na pieścień ustawiający regulując jego opór. Nie nasuwaj na pierścień gumowy. Teraz możesz dowolnie wyregulować siłę potrzebną do ustawiania ogniskowej. I po kłopocie.
Wytnij pierscionek szerokości ok 5-7mm z dętki od roweru. Najlepiej czarnej aby była mało widoczna. Wycięty pierscień w wypadku Zuiko ED 40-150 naciąg na obiektyw na tylny pierścień z czerwoną kropką. Tak założony pierścień dosuń do gumowanego pierscienia ustawającego ogniskową. Możesz nawet nasunąć go lekko na pieścień ustawiający regulując jego opór. Nie nasuwaj na pierścień gumowy. Teraz możesz dowolnie wyregulować siłę potrzebną do ustawiania ogniskowej. I po kłopocie.
Ciekawy sposób sam to wydumałeś?
Jakaś dziwna cisza tak poza tym, czyżby wszyscy testowali nowe zastosowanie gumek...
Dla mnie bomba - dzięki.
Ostatnio jak mi się niepostrzerzenie rozjechał 40-150 z osłoną to zawstydzony go skręcałem czym prędzej....
Czułem się jakoś tak jakby mnie wszyscy o jakieś kompleksy podejrzewali.
Swoją droga 40-150 ok, ale 50-200 też nie ma pstryczka blokady?
Chińczycy je już tanio sprzedają...
Cieszy mnie to że może pomoglem kilku osobom. Jednak nieopatrznie wspomnialem tę gumkę od słoików.
Dlaczego nieopatrznie?
Mój "sposób" był raczej żartem. Fakt, że jest skuteczny ale sam bym tak nie wyszedł na miasto ;)
Natomiast Twoja porada jest całkiem sensowna :)
świetny sposób dzieki wielkie!!