Zobacz pełną wersję : Affinity for Windows
Hej,
Ktoś ma MAC? Lub testował/testuje pod windows?
Jakieś opinie?
Ja zaciągnełem i się bawię na razie wygląda dość ciekawie.
Cena około 50E też wygląda obiecująco.
Dorzucę link dla Windows wersji beta darmowej do testu:
https://affinity.serif.com/en-us/photo/windows/
Cena rzeczywiście przystępna. Potestuję najprędzej w piątek. Sądząc po cenie to chyba raczej będzie konkurencja dla Photoshop Elements, a nie pełnego Photoshopa, bo takie opinie też można znaleźć. Niewątpliwie zaletą jest, że w tej cenie jest licencja dożywotnia bez żadnych abonamentów. Jeśli będzie znacznie przewyższał funkcjonalnością PSE to kto wie może i kupię.
easy_rider
15.11.16, 23:50
Używam od lutego - i bardzo sobie chwalę... od tego czasu praktycznie nie używam innych programów graficznych :mrgreen:
Ma jeszcze drobne mankamenty, ale firma szybko błędy poprawia,
i dodaje nowe funkcje... :-P
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
...będzie konkurencja dla Photoshop Elements, a nie pełnego Photoshopa...Bez problemu zastępuje pełnego Photoshopa razem z Lightroom'em - jest przy tym szybszy, wygodniejszy i bardziej intuicyjny.
Przynajmniej w tym zakresie, w którym ja potrafię programy Adobe użyć... :mrgreen:
Trochę potestowałem. Jest super, jeśli działa. W szczególności zrobiły na mnie wrażenie przekształcenia geometryczne, błyskawiczne toto jest i precyzyjne.
Niestety dość często przestaje działać, ale po wersji beta jeszcze można się tego spodziewać. W szczególności nie mogę go niestety zmusić, żeby odpalił pluginy z Google NIK, mimo że teoretycznie są wspierane i ponoć na maku nie ma problemów.
easy_rider
16.11.16, 19:30
...pluginy z Google NIK ... ponoć na maku nie ma problemów.No niestety u mine są... widzę komunikat że trial stracił ważność i powinienem kupić pełną wersję... :shock:
Ale nie wgryzałem się w temat, bo mi NIK jest w zasadzie niepotrzebny.
Bez problemu zastępuje pełnego Photoshopa razem z Lightroom'em - jest przy tym szybszy, wygodniejszy i bardziej intuicyjny.
Próbowałem potestować program, ale niestety na moim kompie nie da rady. Konfiguracja to procek AMD dwurdzeniowy 3,1 GHz, RAM 8 GB, grafika Radeon HD 5670, Win7 64 bit.
Program długo się uruchamia, co chwila (przy próbie jakiejś operacji) u góry na pasku pojawia się komunikat: Affinity Photo (brak odpowiedzi). Po wczytaniu RAW-a z panasa G1 (tylko 12 MPix) podgląd do 1:1 trwa wieczność. Dla mnie niestety masakra. Miałem też zainstalowanego triala PS CS6 oraz PSE 12 i takich rzeczy nie było. LR4 i PSE 6 działa mi bardzo szybko.
Ogólnie sam program nie wygląda źle i dość intuicyjny w obsłudze, ale wymaga raczej nowszego komputera. U mnie nie nadaje się nawet do testów...
easy_rider
18.11.16, 18:02
...dwurdzeniowy 3,1 GHz, RAM 8 GBPrzy takiej konfiguracji program powinien śmigać jak rakieta... ale to jest przecież beta (a nie trial),
i to raczej wczesna beta - połowa funkcji brakuje, w porównaniu do oficjalnej wersji na Mac'a.
Cierpliwości - w końcu wszystko naprawią :mrgreen:
Przy takiej konfiguracji program powinien śmigać jak rakieta... ale to jest przecież beta (a nie trial),
i to raczej wczesna beta - połowa funkcji brakuje, w porównaniu do oficjalnej wersji na Mac'a.
Cierpliwości - w końcu wszystko naprawią :mrgreen:
Pewnie to jest powód iż wersja beta. Podobne wrażenia co do jej szybkości (dla Windows) spotkałem w necie. Dziwię się tylko, że takie cuś wypuścili do testowania jak w praktyce jest to niemożliwe.
A zglodileś problem? Przekazałeś logi?
Może po prostu krzaczy się z twoją konfiguracją. I po zgłoszeniu naprawiliby w błysk.
U mnie program śmiga, troszkę trwa stackowanie rawów :lol:. W jpg szło szybko.
Tak poza tym działa u mnie OK ale moje to są mikro testy, ja tam się na tym nie znam.
Korzystam z RawTherapee który lubi od czasu do czasu zniknąć z ekranu i zbyt szybki też nie jest.
Na moim lapku Affinity chodzi szybciej niż RawTherapee.
Znalazłem też stronkę gdzie są tutoriale dla początkujących
https://affinity.serif.com/forum/index.php?/topic/10119-in-house-affinity-photo-video-tutorials/
Sprawdziłem jak ten Affinity radzi sobie z skalowaniem zdjęć gdy jest na nich sporo linii ukośnych, np. w zdjęciach architektury.
Za przykład posłużył mi mój plik JPG z tego wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/89787-Skalowanie-zdj%C4%99%C4%87?highlight=). Oryginalny JPG ma 4000 x 3000 pix. Przeskalowany został do 1100 pix na dłuższym boku.
Metoda przeskalowania dwusześcienna (czyli Bicubic)
1. Affinity
184975
2. PSE (Photoshop Elements)
184976
Sądzę, że różnica jest wyraźna. W programie Affinity nastąpiło bardzo wyraźne schodkowanie na ukośnych liniach. Wybranie innej metody próbkowania przy przeskalowaniu (np. Lanczos) niestety nie poprawia tu sytuacji. Niby taka popierdółka, dla mnie jednak bardzo istotna... Być może stosując jakieś inne metody (stopniowe zmniejszanie, najpierw przeskalowanie w górę) da lepszy efekt w Affinity, ale komu by się chciało bawić. Powinno być dobrze po jednokrotnym przeskalowaniu od razu do 1100pix, a jest bardzo źle.
Plik JPG w pełnej rozdzielczości użyty do tego "testu" (wywołany z RAW w LR dlatego w foto 1 i 2 w EXIF taka informacja):
184977
Edit.
Może Affinity dla Maca lepiej sobie tu radzi, to wszak wersja beta dla Win
easy_rider
18.11.16, 21:48
Może Affinity dla Maca lepiej sobie tu radzi...Ano radzi sobie...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/11/978P1170978-1.jpg
źródło (http://obrazki.wapnet.pl/images/978P1170978.jpg)
Jest to bezpośrednie przeskalowanie zdjęcia 4000x3000 do 1100pix (w poziomie) metodą bicubic.
I tak powinno wyglądać, wersja na Win, jak na razie, tak nie umie. To też dziwne jak dla mnie, powinny być te same algorytmy.
Chyba, że coś źle zrobiłem (niewykluczone, słabo jeszcze znam program), wybrałem:
Document/Resize Document i tam ustawiałem parametry do zmniejszenia zdjęcia. Nigdzie indziej nie zauważyłem opcji do przeskalowania.
Swoją drogą ta nazwa Document mogła by być inna, np. Photo czy Image.
Jeśli chodzi o te przeskalowanie w programie Anffinity beta dla Windows widać nie tylko ja to zauważyłem. Odnośnik do forum programu Anffinity - klik (https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=https://affinity.serif.com/forum/index.php%3F/topic/28897-rescaling-quality/&usg=ALkJrhiKlqe9L1zn0CM6k6RAvTiRfLn28g) (tłumaczone translatorem z googla). Te obrazki mogły by być lepsze (większe), ale jak widać problem jest i wszystkie metody ponownego próbkowania przy przeskalowaniu dają ten sam mierny efekt. Nie wątpię, że zostanie kiedyś rozwiązany.
Edit.
Co do tej szybkości, czy raczej powolności programu Affinity w win7, z tego co doczytałem na linkowanym forum (na ile translator to w miarę dobrze przetłumaczył) powinno być włączone Aero kompozycji pulpitu. Zdaje się także już na etapie instalacji programu. Aero nie używam, mam wyłączone. Nie potrzebuję tych "ulepszaczy" systemu, przeźroczystości okien i innych bajerów. Niepotrzebnie zajmuje to zasoby komputera. Możliwe jednak, że Affinity tego wymaga... Włączenie tego Aero po instalacji niewiele jednak zmienia. Bardzo możliwe też, że w Win10 ten program działa szybciej i nie ma tego problemu.
Trzeba poczekać na triala na Windows (nie bete) i ewentualnie wtedy podjąć decyzję o ewentualnym zakupie programu.
No i wyszła wersja oficjalna w promocyjnej cenie do 22.12 za 40$
@easy_rider (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14779) , "pochwaliłeś się":wink:, że używasz program Affinity. Miałbym prośbę. Jakbyś miał chwilkę i pokazał możliwości tego programu z radzeniem sobie z miejscami na granicy przepalenia. U mnie (win7 64 bit) wersja beta programu niestety nie działa dobrze (właściwie wcale nie działa, jeśli chodzi o RAW-y). Plik .ORF (z E-PL3) pochodzi z tej strony (http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_epl3_review/sample_images/) i chodzi oczywiście o poprawę nieba.
Po obróbce wstaw z rozmiarem 1200 pix dłuższy bok i oczywiście "od a do z" w programie Affinity, łącznie z zmniejszeniem pliku i zapisaniem do jpg (dobrze jakby EXIF był zachowany).
Plik .ORF: 186902
Tak wygląda oryginał:
186903
easy_rider
26.01.17, 18:52
Nie wiem czy to będzie "od a do z" - w każdym razie zastosowałem tylko "Shadows & Highlights" i "Brightness/Contrast".
Aha, jeszcze odrobinę "Curves" - ale to tylko po to, by zdjąć dziwny różowy zafarb z nieba...
Oczywiście używałem tylko suwaczków - żadnych masek, gradientów, czy innych lokalnych działań...
186917
Dzięki bardzo. Po prostu chciałem zobaczyć jak sobie radzi ten program z tymi prześwietleniami. Jest całkiem OK, myślałem, że będzie gorzej:)
Ten różowy zafarb na niebie również w pliku .ORF zauważyłem (w różnych wołarkach RAW), akurat w Lightroom był najmniej dokuczliwy i jakoś specjalnie go nie usuwałem (właściwie wcale, co może trochę widać). Pisząc od a do z miałem na myśli obróbkę tylko w wywoływarce RAW (łącznie z przeskalowaniem i zapisaniem do JPG). W tym Twoim zdjęciu FxIF w pozycji: Użyty program pisze - Version 1.0, chyba powinna być nazwa Affinity ?
W Lightroom (tak na bardzo szybko) mi tak wyszło (mam balans bieli widać sporo cieplejszy, ale to nieistotne):
186919
easy_rider
26.01.17, 21:32
W tym Twoim zdjęciu FxIF w pozycji: Użyty program pisze - Version 1.0, chyba powinna być nazwa Affinity ?
W Lightroom (tak na bardzo szybko) mi tak wyszło (mam balans bieli widać sporo cieplejszy, ale to nieistotne):
Ja nie ruszałem w ogóle balansu bieli, nasycenia itp. - "wyciągnąłem" tylko niebo, zgodnie z zaleceniem :mrgreen:
Nawet nie zwróciłem uwagi co pisze w EXIF'ie - używam Affinity w wersji 1.5.1 na MAC'a
W tej matrycy jest trochę więcej.
186921
Może obróbka w trybie "32-bit Raw Development" byłaby tu ciekawym przykładem możliwości Affinity?
Ja nie ruszałem w ogóle balansu bieli, nasycenia itp. - "wyciągnąłem" tylko niebo, zgodnie z zaleceniem :mrgreen:
I bardzo dobrze o to mi chodziło:), Ja to robię już odruchowo, nawyk:). Cała ta obróbka z 5 góra 10minut mi zajęła i wiem, że tak średnio to wygląda:)
Nawet nie zwróciłem uwagi co pisze w EXIF'ie - używam Affinity w wersji 1.5.1 na MAC'a
Zazwyczaj program zapisuje w EXIF swoją nazwę, może Affinity tego nie robi...nie wiem.
@jck (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16234), no nie wiem, chyba przedobrzyłeś z tym wyciąganiem nieba. Mi się to nie widzi. W jakim to programie, Zoner ?
W EXIF jest Adobe DNG Converter, a z tego co wiem Zoner z niego korzysta (czy dokładniej, jest taka możliwość w ustawieniach aby korzystał).
(...) W jakim to programie, Zoner ?
W EXIF jest Adobe DNG Converter, a z tego co wiem Zoner z niego korzysta (czy dokładniej, jest taka możliwość w ustawieniach aby korzystał).
Dlatego to i tylko to, dopisałem do EXIFu. Zresztą, zauważyłeś chyba, że z LR jest dokładnie tak samo odwzorowana. Onegdaj o tym na OC pisałem.
Dobry wieczór,
właśnie wszedłem na stronę Affinity, niestety nie ma już wersji testowej. Program nie jest drogi, lecz przed zakupem chciałbym zapytać jak się ma w stosunku do Olympus Viever 3. To w zasadzie jedyny (moje początki) program jaki znam, więc nie mam doświadczenia. Będę wdzięczny za poradę.
Affinity jest na pewno znacznie lepszy od OV3, jednak bez wypróbowania osobiście bym nie kupił. U mnie przykładowo w systemie Windows 7 64 bit. wersja beta nie bardzo chciała działać. W win10 powinno być OK.
Moja rada, pobierz sobie dostępny za darmo DxO Optics Pro 9 (https://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale). Program także o wiele lepszy od Olympus Viewer.
Edit.
Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że DxO 9 nie będzie obsługiwał plików RAW z nowszych aparatów.
Tu masz listę (http://media.dxo.com/commun/Cameras-supported-by-DxO-Optics-Pro-9.pdf) jakie aparaty obsługuje.
DxO mam od tygodnia i szału nie ma. Może wersja próbna jest mocno okrojona, znacznie uboższa od OV3. Do kupienia jest wersja 11 jednak jest ponad 3 x droższa od Affinity, tyle niestety nie dam rady.
Mam WIN 7 64 bit, 4GB ram, zaraz poszukam na forum jak chodzi w takim zestawie. Dzięki Andtor2 za info.
186934
schuttenbach
27.01.17, 09:45
Uboższa od OV3? Przecież to nie jest wersja próbna tylko full wypas DxO Pro 9.5 Elite.
DxO mam od tygodnia i szału nie ma. Może wersja próbna jest mocno okrojona, znacznie uboższa od OV3.
186934
To nie jest wersja próbna tylko pełna DxO Optics Pro 9 i znacznie bogatsza od OV3, w ogóle nie ma porównania, że o szybkości działania nie wspomnę.
Rozwijałeś w ogóle te zakładki ? Twierdzisz, że te opcje poniżej są znacznie uboższe od tego co oferuje OV3 w zakładce RAW (bo cały czas mowa jest o wywołaniu surowego pliku RAW):
186939
Jeśli szukasz uniwersalnego programu graficznego to zaszło nieporozumienie po prostu. Głównym przeznaczeniem DxO jest wywoływanie RAW-ów.
Lustrzankę obecnie mam od 3 tygodni i od tego czasu zacząłem się bardziej interesować fotografią, obróbką zdjęć. Do tej pory sporadyczne poprawiałem fotki w Picassa lub w windowsowym office picture manager. Wszystkie zdjęcia robię RAW+JPEG.
DxO mam 30 dniową wersję próbną, pobrałem ją po lekturze wątku o programach. Z braku czasu niewiele pracowałem tym programem, może to jest powodem mojej złej oceny.
Rozwijałeś w ogóle te zakładki ? Twierdzisz, że te opcje poniżej są znacznie uboższe od tego co oferuje OV3 w zakładce RAW (bo cały czas mowa jest o wywołaniu surowego pliku RAW):
Rozwijałem zakładki, widziałem wszystkie opcje ale nie mogłem znaleźć np. wyostrzania (i nadal nie mogę:cry:) chyba że w obróbce RAW nie ma takiej opcji. Istotnie, zakładka RAW jest uboga w OV3 ale druga zakładka "edytuj" już ma dużo możliwości. Z tej właśnie korzystam odkąd mam aparat i zacząłem próbować obrabiać fotki.
Proszę, weźcie to pod uwagę, że dopiero zaczynam i wychodzą moje braki wiedzy. Dlatego też trochę wyrwałem się z tym moim postem.
Tak czy inaczej, DxO jest dla mnie za drogi, stąd moje zainteresowanie Affinity, szczególnie, że kilka osób go chwaliło.
Dzięki bardzo za pomoc.
Ja używam Affinity od jakiś dwóch miesięcy nie jestem jakimś zawodowcem, u mnie obróbka to słaba strona.
Używałem do tej pory RawTherapy, teraz czasem obu programów na raz,Affinity nie jest zły na razie na win 10 64bit ani razu się nie wysypał.
andtor2 jest na pewno większym specem niż ja. To co mi się podoba w Affinity to oryginalne video tut-y. Fajnie wyjaśnione wszystkie opcje.
...Tak czy inaczej, DxO jest dla mnie za drogi...
9 masz za free :)
https://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale
...Rozwijałem zakładki, widziałem wszystkie opcje ale nie mogłem znaleźć np. wyostrzania (i nadal nie mogę:cry:) chyba że w obróbce RAW nie ma takiej opcji.
Jest taka opcja, nazywa się Unsharp Mask (Maska wyostrzająca) i jest w zakładce DETAIL AND GEOMETRY-ADVANCED.
Unsharp Mask jest bardziej rozbudowanym narzędziem do wyostrzania. Masz kontrolę nad parametrami, co, jak mocno ma być wyostrzone. Warto się z Unsharp Mask (https://www.experto24.pl/lifestyle/hobby/foto/obrobka-zdjec/jak-wyostrzac-zdjecia-za-pomoca-unsharp-mask-maski-wyostrzajacej.html#.WIuf9n0YF0g) zaznajomić.
Tak czy inaczej, DxO jest dla mnie za drogi, stąd moje zainteresowanie Affinity, szczególnie, że kilka osób go chwaliło.
DxO Optics Pro 9 jest za darmo obecnie, link Ci podałem wcześniej, chyba, że ta wersja nie obsługuje Twojego aparatu.
Bardzo możliwe, że Affinity ma większe możliwości i efekt uzyskany w tym programie będzie lepszy niż w DxO (tak na przykładzie tego tu pliku .ORF zamieszczonego i obróbki easy_rider), tylko jak pisałem u mnie na win7 64bit program nie chciał działać. Trochę dziwne, że producent nie udostępnia triala 30-dniowego.
Jest taka opcja, nazywa się Unsharp Mask (Maska wyostrzająca) i jest w zakładce DETAIL AND GEOMETRY-ADVANCED.
Unsharp Mask jest bardziej rozbudowanym narzędziem do wyostrzania. Masz kontrolę nad parametrami, co, jak mocno ma być wyostrzone. Warto się z Unsharp Mask (https://www.experto24.pl/lifestyle/hobby/foto/obrobka-zdjec/jak-wyostrzac-zdjecia-za-pomoca-unsharp-mask-maski-wyostrzajacej.html#.WIuf9n0YF0g) zaznajomić.
Próbowałem tym narzędziem poprawić zdjęcie, jednak nie było widać efektu (włączone porównywanie dwóch zdjęć). Ale to może wina zdjęcia - zbyt duży brak ostrości. Prędkość super w porównaniu do OV3, gdzie też jest takie same narzędzie zwane "wyostrzenie".
Co ciekawe, w OV3 jest jeszcze jeden suwak "ostrość i rozmycie", który działa szybko i dosyć dobrze. Również on nie poprawił ostrości na tym zdjęciu.
DxO Optics Pro 9 jest za darmo obecnie, link Ci podałem wcześniej, chyba, że ta wersja nie obsługuje Twojego aparatu.
Bardzo możliwe, że Affinity ma większe możliwości i efekt uzyskany w tym programie będzie lepszy niż w DxO (tak na przykładzie tego tu pliku .ORF zamieszczonego i obróbki easy_rider), tylko jak pisałem u mnie na win7 64bit program nie chciał działać. Trochę dziwne, że producent nie udostępnia triala 30-dniowego.
Ponownie ściągnąłem DxO pro 9 ale dalej to wersja 30-dniowa, po tym czasie jak czytam na każdym zdjęciu dostanę znak wodny free:cry:. Chyba, że aktywuję to znak zniknie, muszę podać kod aktywacyjny, który - jeśli nie mam to muszę kupić. Czy ja coś źle robię, czy u Was też tak jest?
187149
Robisz coś źle. Ściągając z tego linka (https://sharewareonsale.com/checkout) co Ci wcześniej podawałem (i nie tylko ja) powinieneś dostać kod aktywacyjny na adres meilowy, który trzeba tam podać. Przy aktywacji wpisujesz ten numer i będziesz miał pełną wersję.
PS.
Czasem takie informacje trafiają na poczcie do spamu i trzeba też przejrzeć.
tu masz wskazówki jak postępować:
http://m.benchmark.pl/aktualnosci/dxo-optics-pro-9-elite-edition-darmowa-wersja-edytor-zdjec.html
Już jest! Dostałem kod - wystarczyło wpisać w formularzu - zawód: bezrobotny lub emeryt a nie jak wcześniej prezes :wink: Zlitowali się i przysłali kod aktywacyjny.
Dzięki za pomoc.
@easy_rider (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14779) , mam pytanie odnośnie programu Afinity. To było moje pierwsze zetknięcie z programem i miałem duże problemy w "nawigacji":smile:. Po wczytaniu pliku RAW jest się w module Develop Persona. Obrabiam tam (w wywoływarce) zdjęcie. Powiedzmy rezultat mnie już zadowala i chciałbym je wyeksportować do formatu JPG i teraz, zgadza się, że nie ma takiej możliwości ? Trzeba przejść do modułu/panelu Photo Persona aby wyeksportować/zapisać zdjęcie do wybranego formatu? Co mnie też zdziwiło to to, że po ponownym wczytaniu tego samego RAW-a program nie zapamiętał ustawień suwaków i wszystko było wyzerowane. Obróbkę musiałem robić od początku. Co należy zrobić aby program zapamiętał ustawienia (w panelu Develop) obrabianego wcześniej RAW-a, gdzieś to trzeba zapisać i jak ? Nie sądzę aby program tego nie umożliwiał.
Wciśnij flatren czyli spłaszczenie obrazu....
Wciśnij flatren czyli spłaszczenie obrazu....
Czy to jest odpowiedź na:
Co należy zrobić aby program zapamiętał ustawienia (w panelu Develop) obrabianego wcześniej RAW-a, gdzieś to trzeba zapisać i jak ?
i drugie, gdzie znajduje się flatren ? :)
easy_rider
15.11.17, 22:34
Niesety nie ma możliwości zapisać zdjęcia bezpośrednio z Develop Persona.
Nie ma to większego znaczenia gdy obrabia się jedno zdjęcie - gorzej gdy ma się otwartych więcej zdjęć częściowo obrobionych... ja w takiej sytuacji po prostu wyłączam monitor.
Komputer sam uśnie kiedy zechce - a po wybudzeniu wszystko zostaje przywrócone...
Afinity należy traktować raczej jak Photoshop'a z ACR'em, a nie Lightroom'a.
Główną obróbkę przeprowadza się w Photo Persona - warto też korzystać z funkcji Snapshot, zapamiętując ważniejsze punkty swojej pracy.
Po ponownym otwarciu RAW'a zaczynamy obróbkę od początku - to logiczne - żeby kontynuować pracę trzeba otworzyć wcześniej zapisaną wersję zdjęcia (w natywnym formacie programu).
Mamy wtedy wszystkie warstwy itp... Snapshot'y też
Niestety program nie zapamiętuje nie tylko ustawień suwaków, ale również filtrów, pędzli, i innych narzędzi - to istotna wada - może należałoby ją zgłosić producentowi...
Jak wygram konkurs to do nich napiszę - większa szansa, że wysłuchają głosu laureata konkursu :mrgreen:
A póki co moje zdjęcie konkursowe przekroczyło wielkość 1GB :shock:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wciśnij flatren czyli spłaszczenie obrazu....Ale że niby po co?
Wtedy zniszczysz wszystkie etapy obróbki - zostanie tylko ostatnia wersja zdjęcia...
Flatern nie ma w Develop - jest dopiero w Photo Persona...
...Afinity należy traktować raczej jak Photoshop'a z ACR'em, a nie Lightroom'a. ...
Też do tego wniosku doszedłem:). Tylko tak nie do końca jeśli chodzi o ten ACR. W Photoshop (i Photoshop Elements). W momencie przejścia z ACR do "zwykłej edycji" program zapisuje automatycznie (w tym samym katalogu co RAW) malutki plik (kilka, kilkanaście KB.) z rozszerzeniem .xmp. W tym pliku są zapisane ustawienia suwaków w module ACR jakie były na koniec obróbki. Także jak otworzy sie ten sam RAW co wcześniej był już w ACR, automatycznie wchodzą ustawienia jakie były ostatnio. Także w każdej chwili moge przerwać tam obróbkę, wyłączyć komputer aby później do niej wrócić. W Lightroom oczywiście są też o wiele większe możliwości, ale nie porównujmy do LR bo Affinity to nie jest taka typowa wywoływarka RAW.
Ten brak eksportu z Develop to już powiedzmy mniej istotne, ale niezapamiętywanie suwaków w Develop to jednak spora wada (jak dla mnie). Pewnie dlatego, że przyzwyczaiłem się większość obróbki robić w RAW-ie.