PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-PL7: kilka pytań o aparat i nie tylko :)

ErykS
10.05.16, 14:15
Witajcie!

jestem nowy na forum, chciałbym się przywitać i jednocześnie nieco się poradzić :)

Otóż wczoraj zakupiłem swojego pierwszego bezlusterkowca. Potrzebowałem czegoś z czym będę mógł komfortowo podróżować, zależało mi kompromisie między jakością a mobilnością. Do ostatniej chwili wahałem się między Canonem G7 X a E-PL7. Nie wiem, jak sprawdzałby się Canon, ale mam nadzieję że był to dobry wybór :)

Mam kilka pytań do bardziej zaawansowanych użytkowników:
1. Jak widzicie na zdjęciu na razie postawiłem na standardowy kitowy obiektyw 14-42, jak to jest z przeliczaniem wartości ogniskowej w obiektywie, jestem laikiem w tej kwestii i o ile pamiętam 50mm to była zawsze standardowa wartość portretowa, czy to oznacza że w kit-cie brakuje mi zakresu czy przelicza się to w inny sposób?
2. Chciałbym niedługo dokupić drugi obiektyw, stałkę do robienia zdjęć krajobrazu w okolicach 14-18mm, możliwie jasną oraz "portretówkę" - jak to zrobić możliwie najtaniej? :) Wybór obiektywów jest dość spory, rozumiem że nie kupię światła 1.7 za 300 zł, ale może jakieś porady z Waszej strony?
3. Okropnie irytują mnie dwie rzeczy: 1. mini dekielek na kitowym obiektywie (patrz zdjęcie) oraz standardowy pasek na szyję - gdzie polecacie najtaniej kupić normalny dekiel + pasek jednostronny na nadgarstek?
4. Poczytałem materiały na forum z serii "u4/3 - wskazówki i sztuczki" - poustawiałem niektóre parametry i jakość zdjęć znacznie się poprawiła, zwłaszcza przy manualnym ostrzeniu na ekraniku. Uczę się też robić zdjęcia na M, na razie jednak kontrolowanie wszystkiego to trochę za dużo i zostaję przy trybie A. Pytanie: na co szczególnie zwrócić uwagę, aby wycisnąć z tego sprzętu jak najwięcej w kwestii JAKOŚCI ZDJĘĆ?
5. Rozumiem relację przysłony do czasu naświetlania i wartości ISO, jednak nie do końca korektę ekspozycji. Czy jeśli widzę, że fotka będzie prześwietlona nie wystarczy skorygować np. czasu naświetlania? Jak używacie korekty ekspozycji w praktyce?
6. W czym nosicie Wasze bezlusterkowce? Szukam czegoś do podróżowania, sprawdzonego i niewielkiego (mini torba? może coś nakładanego na pasek? sam nie wiem). Będę wdzięczny za info jak to u Was wygląda.

Z góry dziękuję za pomoc!
Eryk

174170

jkr
10.05.16, 15:04
Witam. Zadzwoń 795 800 065

hades
10.05.16, 15:24
Witajcie!

Dzień dobry :)

1. Jak widzicie na zdjęciu na razie postawiłem na standardowy kitowy obiektyw 14-42, jak to jest z przeliczaniem wartości ogniskowej w obiektywie, jestem laikiem w tej kwestii i o ile pamiętam 50mm to była zawsze standardowa wartość portretowa, czy to oznacza że w kit-cie brakuje mi zakresu czy przelicza się to w inny sposób?

Ogniskowe podaje się w każdym aparacie względem standardu małoobrazkowego czyli klatka 35mm. W systemie 4/3 i mikro 4/3 przelicznik to ogniskowa*2.

2. Chciałbym niedługo dokupić drugi obiektyw, stałkę do robienia zdjęć krajobrazu w okolicach 14-18mm, możliwie jasną oraz "portretówkę" - jak to zrobić możliwie najtaniej? :) Wybór obiektywów jest dość spory, rozumiem że nie kupię światła 1.7 za 300 zł, ale może jakieś porady z Waszej strony?

Obiektywów 4/3 i mikro 4/3 jest już trochę na rynku. Produkuje je Olympus (Zuiko), Panasonic/Leica, Sigma, Samyang (obiektywy manualne) i jeszcze kilka innych niszowych producentów. Koledzy pewnie dopiszą jeszcze kilka nazw, ale najlepiej zajrzeć do dowolnego sklepu lub porównywarki cen. Zaznacz sobie obiektywy systemu 4/3 i mikro 4/3.
Przy okazji warto dodać, że jeśli bardzo zależy Ci na cenie to można rozejrzeć się za obiektywami 4/3. To obiektywy systemu lustrzankowego, który został zarzucony przez Olympusa. Można ich używać przez przejściówkę MMF-1. Wspominam o nich bo są. Jedni je lubią inni odradzają, bo AF trochę wolniej działa. Ale jak się robi zdjęcia, a nie paraduje z aparatem, to wolniejszy AF razem z zaoszczędzeniem paru złotych może nie być tak wielką przeszkodą.
Można jeszcze spróbować z obiektywami manualnymi z bagnetem mikro 4/3 lub dowolnie innym, ale za pomocą odpowiedniej między systemowej przejściówki. Funkcje wspomagające ostrzenie manualne w aparatach mikro 4/3 są bardzo przyzwoite. Ale trzeba się tego zwyczajnie nauczyć.

3. Okropnie irytują mnie dwie rzeczy: 1. mini dekielek na kitowym obiektywie (patrz zdjęcie) oraz standardowy pasek na szyję - gdzie polecacie najtaniej kupić normalny dekiel + pasek jednostronny na nadgarstek?

Dekielek... nie wpadłem na to by go wymieniać. Nawet nie wiem czy to możliwe. Jest jaki jest. A pasek... zajrzyj do sklepu foto i weź dowolny krótki pasek nadgarstkowy. Trudno mi tu polecać coś najtańszego.

4. Poczytałem materiały na forum z serii "u4/3 - wskazówki i sztuczki" - poustawiałem niektóre parametry i jakość zdjęć znacznie się poprawiła, zwłaszcza przy manualnym ostrzeniu na ekraniku. Uczę się też robić zdjęcia na M, na razie jednak kontrolowanie wszystkiego to trochę za dużo i zostaję przy trybie A. Pytanie: na co szczególnie zwrócić uwagę, aby wycisnąć z tego sprzętu jak najwięcej w kwestii JAKOŚCI ZDJĘĆ?

Ja polecam ustawienia A... automatyczne ;). I nie jest to do końca żart. Olympus daje radę na auto. A tak na co dzień dla ambitniejszych:

- tryb A,
- ISO -> auto (w menu warto ustawić sobie zakres od LO ISO do 3200ISO),
- balans bieli (WB) -> auto,
- pomiar światła ESP inaczej matrycowy, czyli cała klatka,
- nic nie kombinować przy ustawieniach ostrości, nasycenia barw,
- nie korzystam z AF, ale jeśli już, to punkt centralny na co dzień; ogólnie warto zapoznać się ze wszystkimi ustawieniami, bo niektóre są bardzo przydatne przy zwykłym wypadzie na wycieczkę (wykrywanie twarzy, ostrzenie na prawe lub lewe oko),
- format zapisu RAW, ale na początek warto dodać sobie RAW+JPEG; JPEG oczywiście na maksymalne wartości, najniższa kompresja, najwyższa rozdzielczość,

Jeszcze kilka rzeczy można by znaleźć, ale wyjdzie w praniu. Warto sobie na początek (kiedy jest jeszcze pasja i zaangażowanie) dać pół godziny dziennie na eksperymenty z aparatem i jego ustawieniami. Nawet filtry artystyczne i efekty dodatkowe są ciekawe. Trzeba solidnie przeczytać instrukcje i pytać na forum.

5. Rozumiem relację przysłony do czasu naświetlania i wartości ISO, jednak nie do końca korektę ekspozycji. Czy jeśli widzę, że fotka będzie prześwietlona nie wystarczy skorygować np. czasu naświetlania? Jak używacie korekty ekspozycji w praktyce?

Najlepiej widać korektę w trybach A, S, P. Aparat sam zgaduje parametry naświetlania, ale my jedynie decydujemy czy te jego poprawne parametry chcemy rozjaśnić czy przyciemnić. Praktyka jest taka, że niektórzy mimo poprawnych parametrów, kiedy już poznali aparat wiedzą, że chcą mieć zawsze prześwietlone zdjęcia o +0,7 EV.

6. W czym nosicie Wasze bezlusterkowce? Szukam czegoś do podróżowania, sprawdzonego i niewielkiego (mini torba? może coś nakładanego na pasek? sam nie wiem). Będę wdzięczny za info jak to u Was wygląda.

Ja mam małe opakowanie foto, które wrzucam do niefotograficznych plecaków lub toreb. Mieszczę w tym opakowaniu złożony aparat z obiektywem ZD 9-18.

ErykS
12.05.16, 12:20
@hades: bardzo dziękuję za odpowiedzi, przeanalizuję je sobie na spokojnie i pewnie jeszcze wrócę z pytaniami jeśli pozwolisz :)

Miłego dnia!

RafS
12.05.16, 17:51
co do dekielka to jest Olympusowy zamiennik na taki automatyczny dekielek, całkiem fajna ale i droga zabawka ok 160-170zł

aktualnie jest na fotojokerze za 99zł

waruga
12.05.16, 18:57
Mam E-PL7 i jestem bardzo zadowolony.
@hades strescil to co jest najwazniejsze, aby poprawnie wykonac fote.

Mike017
12.05.16, 21:46
Gratuluję zakupu, E-PL7 to bardzo dobry kompromis między wielkością, jakością zdjęć i ceną.
Jeśli masz naleśnika - czyli 14-42 EZ, to dekielek LC-37C jest świetnym rozwiązaniem zastępującym niewygodny i do tego bez żadnego sznureczka oryginalny dekielek. Jak wspomniał kolega wyżej, fotojoker ma teraz najlepszą cenę ( sam skorzystałem )

Z paska na szyję też zrezygnowałem, nadgarstkowy wydał mi się praktyczniejszy. Po długich poszukiwaniach kupiłem w sklepie internetowym empiku:

http://www.empik.com/pasek-na-nadgarstek-wrist-leash-szary-joby,p1097536294,elektronika-p

solidny, ładny i wygodny pasek, choć dla kogoś o dużych mocno dłoniach czy grubych nadgarstkach będzie zbyt ciasny.

Z innych polecanych i wartych zainteresowania pasków:

www.cyfrowe.pl/aparaty/-cuff---pasek-na-reke.html (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-cuff---pasek-na-reke.html)

www.niedajsieokrasc.pl/product-pol-28594-Pasek-do-aparatu-kompaktowego-Pacsafe-Carrysafe-25.html

Co do pokrowca, używam oryginalnego gdy zabieram sam aparat na krótki spacer, mieści idealnie aparat z różnymi obiektywami, jest ładnie dopasowany ale nie zapewnia solidnej ochrony - jest dosyć cienki.

https://shop.olympus.eu/PL-pl/pokrowce-i-paski/olympus/pen-pokrowiec-typu-wrap-ii-p-2082.htm

jak widzę ceny mocno poszybowały w dół, miesiąc temu płaciłem 69 zł, teraz 39 zł !!!

Gdy chcę zabrać "wszystko" ze sobą, polecam:

http://www.empik.com/torba-na-aparat-tbc405k-case-logic-case-logic,p1066632053,elektronika-p

też najlepsza cena w sieci na ten pokrowiec, mieści aparat z obiektywem 14-42 EZ, obiektyw 40-150, obiektyw 48/1,8, zapasową baterię, konwerter makro Raynox, szmatkę do czyszczenia, lenspena, zestaw 3 filtrów Hoya 37 mm plus przejściówkę do Raynoxa. Więc naprawdę sporo.

ErykS
13.05.16, 09:41
Tak właśnie, kupiłem E-PL7 właśnie jako kompromis między wielkością i jakością zdjęć, do ostatnich chwil rozważałem jeszcze kompakt (Canon G7 X), który na pewno miałby tę zaletę że mieści się w kieszeni ze względu na wysuwany obiektyw, jednak możliwość zmiany szkła zdecydowała (chociaż ceny _dobrych_ szkiełek to wiadomo ogromny koszt). Pierwsze zrobione zdjęcia były fatalnej jakości, ale rzeczywiście trzeba wszystko poustawiać i zrozumieć aparat, przerażenie szybko minęło :)

Co do akcesoriów przez Was proponowanych:

Dekielek: super wygodne rozwiązanie! ale jednak cena dość wysoka, jeszcze się zastanowię czy wygoda jest tego warta :)

Paski na nadgarstek: dokładnie czegoś takiego szukałem, nieprzeszkadzające w robieniu zdjęć - mam ten problem, że raz nie trzymam aparatu na szyi, dwa taki klasyczny pasek jest zwyczajnie niewygodny, wielki, pląta się dookoła itd

Myslałem jeszcze o takim: https://shop.olympus.eu/PL-pl/pokrowce-i-paski/olympus/pasek-na-reke-kolekcja-skorzana-p-2446.htm

Co do pokrowca, nadal jeszcze szukam czegoś innego, oryginalny jest ok ale ten wielki napis Olympus w niektórych miejscach może za mocno rzucać się w oczy. Szukam czegoś, co nie krzyczy "zobaczcie mam tu aparat!" :) a przy tym dość małego i "płaskiego" na aparat + max jeden mini obiektyw, będę wdzięczny za jakieś sugestie.

Na koniec jeszcze jedno pytanie, głównie do posiadaczy tego lub innego PEN-a, w jaki sposób ustawiliście przyciski/pokrętło w sensie modyfikacji już istniejących, pod własne potrzeby? Na pewno są rzeczy z których korzystacie częściej i taki automatycznie dedykowany przycisk Wam się przydaje.

Z góry dziękuję za pomoc!

jkr
13.05.16, 14:03
Witam. W pomieszczeniach często zmieniam wartość przesłony ze względu na automatykę własną lamp błyskowych, a na zewnątrz pracuję w programie A ( priorytet przesłony), czasem manual jeżeli muszę wprowadzić korektę. Jak widzisz u mnie przesłona jest najważniejsza.

Mike017
13.05.16, 21:12
na pewno pod jeden z przycisków, warto ustawić bezpośredni dostęp do zmiany czułości ISO

ErykS
13.05.16, 21:46
No właśnie, w chwili obecnej mam ustawione ISO na Low, czy to oznacza że z automatu aparat wybiera najniższą sensowną wartość? Aktywowałem "ukryte" menu i obecnie te ustawienia mam pod przyciskiem "ok" na ekranie LCD, ale chętnie podepnę pod fizyczny - zdaje się są ograniczenia i nie można podpiąć pod każdy przycisk?

Przy okazji znalazłem bardzo fajną torbę w dobrej cenie: LOWEPRO StreamLine 250.

W empiku jest po 146 zł (http://www.empik.com/torba-na-ramie-lowepro-streamline-250-szara-lowepro,p1085435345,elektronika-p), w cyfrowe po 162 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/torba-lowepro-streamline-250.html) (w promocji!), natomiast w Saturnie zakupiłem za jedyne 99 zł, jutro jadę odebrać, dam znać jak się sprawuje.

And.N
13.05.16, 21:47
na pewno pod jeden z przycisków, warto ustawić bezpośredni dostęp do zmiany czułości ISO
a to nie ma tak domyślnie (pod jednym przyciskiem ISO)..., że aż trzeba ustawiać/programować...trochę dziwne...

apz
13.05.16, 22:41
a to nie ma tak domyślnie (pod jednym przyciskiem ISO)..., że aż trzeba ustawiać/programować...trochę dziwne...

Nie ma nic dziwnego, w penach w przeciwieństwie do Panasoniców serii G nie wszystkie funkcje są domyślnie na wierzchu, co nie oznacza, że mozna wybrać inaczej...

ErykS
15.05.16, 15:00
Wracam z info odnośnie torby, bardzo bardzo polecam, świetnie wygląda (nie rzuca się w oczy) i jest całkiem pakowna a przy tym kompaktowa.

Pozostaje mi ostatnia rzecz - zapasowa bateria.
Czy można kupić coś o większej pojemności niż standardowa dołączona do zestawu?
Czy bateria do E-PL5/6 będzie pasowała i można śmiało kupować?

Co sądzicie o np. takiej http://allegro.pl/bateria-do-olympus-pen-e-pl3-e-pl5-e-pm1-7-4v-fv-i6078961570.html ?

jkr
15.05.16, 15:22
Ta oryginalna tak krótko trzyma? W e-520 500 zdjęć z lampą + przeglądanie nie rozładuje baterii.

And.N
15.05.16, 15:23
...Co sądzicie o np. takiej http://allegro.pl/bateria-do-olympus-pen-e-pl3-e-pl5-e-pm1-7-4v-fv-i6078961570.html ?
W danych technicznych podają pojemność 1700mAh, na zamieszczonym zdjęciu akumulatorka widnieje 1500 mAh, a poniżej napisali :
..."Nasze baterie w większości aparatów osiągają wydajność ok. 90% akumulatora oryginalnego". Oryginalny ma bodajże 1150 mAh, czyli faktycznie ma (powinien mieć) ok. 1000 mAh. Nie mogli od razu podać, że pojemność to 1000 mAh:)

jkr
15.05.16, 16:16
Na 1700mAh więcej złapią klientów, a z doświadczenia wiem, że tak jest.

apz
15.05.16, 16:27
Na 1700mAh więcej złapią klientów, a z doświadczenia wiem, że tak jest. A naklejka wszystko przyjmie...

ErykS
15.05.16, 21:02
rzeczywiście, nie zauważyłem... czyli zostaje tylko oryginalna za 200 pln?

apz
15.05.16, 21:07
rzeczywiście, nie zauważyłem... czyli zostaje tylko oryginalna za 200 pln? Dlaczego można kupić od Chińczyków w komplecie z ładowarką po dwie baterie, przychodzą działają, wcale nie gorzej, często ,jak oryginalne.

szafir51
15.05.16, 21:11
No właśnie, w chwili obecnej mam ustawione ISO na Low, czy to oznacza że z automatu aparat wybiera najniższą sensowną wartość?
ISO Low to wymuszone programowo ISO100. Możesz ustawić albo na Auto albo na konkretną wartość.

And.N
15.05.16, 22:05
... czyli zostaje tylko oryginalna za 200 pln?
W żadnym przypadku tego nie chciałem sugerować:) Podobnoż jedne z lepszych zamienników od tej firmy są : klik (http://allegro.pl/aku-hahnel-hl-s5-zam-bls-5-50-olympus-e-m10-i6142358384.html). , ale cena też nie taka mała. Osobiście mam firmy Newell (co prawda do panasa G5) i nie narzekam. Niewiele mniej zdjęć zrobię w porównaniu z oryginałem.

jkr
16.05.16, 05:28
Moim zdaniem oryginał to zawsze coś pewniejszego.

hades
16.05.16, 10:01
No właśnie, w chwili obecnej mam ustawione ISO na Low, czy to oznacza że z automatu aparat wybiera najniższą sensowną wartość?

Aparat wybiera z automatu najniższe możliwe parametry. Funkcja auto ISO działa naprawdę nieźle.

Aktywowałem "ukryte" menu i obecnie te ustawienia mam pod przyciskiem "ok" na ekranie LCD, ale chętnie podepnę pod fizyczny - zdaje się są ograniczenia i nie można podpiąć pod każdy przycisk?

Informacje znajdziesz na stronie 94 insturkcji: https://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_aw2014_/E-PL7_MANUAL_PL.pdf

Nie wszystkie funkcje można swobodnie przypisywać pod każdy dostępny guzik, ale ilość dostępnych opcji jest to chyba wystarczająca.

Bodzip
16.05.16, 10:24
Aparat wybiera z automatu najniższe możliwe parametry. Funkcja auto ISO działa naprawdę nieźle.

Działała w E-30, i jeszcze działa. W E-PL-ach tak sobie.

hades
16.05.16, 11:14
Działała w E-30, i jeszcze działa. W E-PL-ach tak sobie.

W moich E-PL1 jak i E-M10 nie odczułem słabszego działania względem wcześniejszego E-3. To samo mogę powiedzieć o użyczanych E-M5 i E-M1. Ale to subiektywna ocena.

ErykS
19.07.16, 09:30
Witajcie,

przepraszam, że odświeżam wątek, ale pojawiło się kilka kwestii, co do których chciałbym się Was poradzić.
Otóż chciałbym zacząć używać EPL7 jako urządzenia do kręcenia video bloga. Pierwotnie kompletnie nie planowałem takiego wykorzystania i moja pierwsza myśl była taka, że to nie będzie dobry sprzęt do takich zastosowań. Spróbowałem jednak i nawet przy kitowym obiektywie uzyskuję całkiem przyzwoitą jakość Full HD (niestety tylko 30fps) oraz dużo lepszy od spodziewanego efekt rozmytego tła (bokeh).

Mam natomiast dwa problemy:
1. Podłączenie zewnętrznego mikrofonu - z tego co wyszukałem jest to jednak możliwe! a to dzięki takiemu adapterowi http://www.getolympus.com/us/en/external-microphone-adapter-set-sema-1.html Czy ktoś z Was spotkał się z tym urządzeniem osobiście?? A może jest jakaś lepsza alternatywa, do której nie dotarłem?
Rozważam też nagrywanie dźwięku osobno na dyktafon i późniejsze łączenie tego w programie do edycji, ale boję się że to będzie nie lada operacja (coś się nie zgra, coś przesunie, będzie to wyglądało nienaturalnie etc.)

2. Ten NIESZCZĘSNY ekran :) A konkretnie sposób w jaki się odchyla, tj. do dołu powoduje że każdy normalny statyw odpada jeśli chcę jednocześnie kręcić siebie i widzieć co nagrywam. Czy znacie jakieś rozwiązanie typu mały statyw montowany normalnie od dołu, ale przebiegający nieco po bokach?
Zrobiłem szybki fotomontaż mojego wymarzonego urządzenia ;) ;)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://s32.postimg.org/zed7qxm6t/statyw.png)

szafir51
19.07.16, 09:52
Ad.1 Dużo zabawy z synchronizacją dźwięku. Rozwiązanie z zewnętrznym mikrofonem wydaje mi się być znacznie lepsze. Z opisu wynika, że zalinkowane przez Ciebie urządzenie powinno działać.

Ad.2 A połączenie ze smartfonem i sterowanie Live View działa podczas nagrywania wideo? To byłaby najlepsza opcja, mógłbyś ustawić obok tablet 10" z podglądem. Nie wiem czy w O.I. Share działa sterowanie nagrywaniem, z szybkiego przeglądnięcia netu wygląda na to, że w nowszych wersjach działa.

Ewentualnie jedź do Castoramy, kup kilka śrubek, profil alu i sam zrób szybko statyw o odpowiednim kształcie.

ErykS
19.07.16, 10:15
@szafir51:
ad1. dzięki
ad2. nie wiem, może to mam nieaktualny firmware, ale z poziomu OI.Share ze smartphone-a mogę tylko sterować robieniem zdjęć, nie widzę tam opcji video. To byłaby jednak idealna opcja, zgadzam się.

Co do statywu to pewnie skończy się na zrobieniu czegoś własnego, w domu to nie problem bo może to być mocno prymitywne, ale w plenerze chciałbym żeby to jednak był statyw taki jak na moim montażu. Cały czas szukam, ale nie chce mi się wierzyć, że nie istnieje statyw z np. jakimś przesunięciem środka ciężkości żeby dało się zamontować go nieco z boku.

Dziękuję raz jeszcze.

MaciekMG
19.07.16, 11:22
ad 2. Może płaskownik w kształcie leżącego U tak, aby "w środku litery" mieścił się ekran? Z góry mocowany do aparatu, z dołu do statywu.

-----------------------------
No i jeszcze jedno - Pen E-PL6 ma ekran odginany do góry, w tym przypadku kłopotów byś nie miał. Nie ma za to własnego Wi-Fi, chcąc szybko (hmm, szybko?) podejrzeć wykonane zdjęcie jestem skazany na kartę Eye-Fi (San Disk Eye-Fi 8 GB). Nie ma chyba aparatu, który miałby wszystko, czego byśmy chcieli, a byłby przy tym mały, dobry i tani. :-D

ErykS
19.07.16, 13:16
ad 2. Może płaskownik w kształcie leżącego U tak, aby "w środku litery" mieścił się ekran? Z góry mocowany do aparatu, z dołu do statywu.

O! i to jest jakieś rozwiązanie! Fajnie, bo teoretycznie można tak pokombinować, żeby do takiej nakładki dało się później dołączyć dowolny, inny statyw. Zrobię rundkę po sklepach i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję MaciekMG!

---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post był o 11:50 ----------

O! i to jest jakieś rozwiązanie! Fajnie, bo teoretycznie można tak pokombinować, żeby do takiej nakładki dało się później dołączyć dowolny, inny statyw. Zrobię rundkę po sklepach i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję MaciekMG!

No i jeszcze jedno - Pen E-PL6 ma ekran odginany do góry, w tym przypadku kłopotów byś nie miał. Nie ma za to własnego Wi-Fi, chcąc szybko (hmm, szybko?) podejrzeć wykonane zdjęcie jestem skazany na kartę Eye-Fi (San Disk Eye-Fi 8 GB). Nie ma chyba aparatu, który miałby wszystko, czego byśmy chcieli, a byłby przy tym mały, dobry i tani. :-D

W 100% zgoda, tak naprawdę to mam ogromne szczęście bo kompletnie nie kupowałem tego sprzętu do kręcenia video, w ogóle nie zwracałem uwagi na ten parametr. Z drugiej strony ekran do dołu jest bardzo przydatny do kręcenia "z ręki" w plenerze, no nie dogodzi wszystkim :)
A wifi w EPL-7 akurat bardzo sobie chwalę, możliwość szybkiego podglądu czy importu na telefon i robienia z jego poziomu zdjęć jest rewelacyjną funkcją.ale tu znowu - brak możliwości sterowania w ten sposób video - i znowu wracamy do niemożności dogodzenia wszystkim :)

Asper_70
19.07.16, 13:50
@szafir51:
Cały czas szukam, ale nie chce mi się wierzyć, że nie istnieje statyw z np. jakimś przesunięciem środka ciężkości żeby dało się zamontować go nieco z boku..

Może takie coś - tanie jest:
http://allegro.pl/szyna-do-montaz-dodatkowej-lampy-blyskowej-bracket-i6218558082.html
http://allegro.pl/lp03-szyna-nastawcza-na-dwie-lampy-lub-makro-i6345749142.html#thumb/1

--

ErykS
19.07.16, 15:31
Faktycznie ciekawe, tanie rozwiązanie. Zastanawiam się czy do tej szyny da się z prawej strony wkręcić stawym (w miejsce stopki) na standardowym gwincie? Czy trzeba coś przerabiać? Myślę, że jakby na górę wrzucić jakieś solidnie obciążenie to całość może się sprawdzić, dzieki za pomysł Asper_70!

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://2.allegroimg.pl/original/01/62/18/55/80/6218558082)

fret
19.07.16, 15:46
Patent na ekran: płaskownik aluminiowy 3mm (dowolny market budowlany) + śruba i nakręta z gwintem foto (każdy dobry sklep ze śrubami i nakrętkami). W płaskowniku wiercisz dwie dziury... Mam pisać co dalej? :).

ErykS
19.07.16, 17:44
Tak wiem, że można coś takiego zrobić samemu ale w obliczu ceny tego:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/07/bracket_bc1_11-1.jpg
źródło (http://www.e-trade.com.pl/aukcje/_studio/_inne/bracket_bc1_11.jpg)

stwierdziłem, że nie ma się co zastanawiać, po drobnej przeróbce będzie jak znalazł :)
Przejściówka na mikrofon już również zamówiona - teraz najtrudniejsza kwestia, wybór samego mikrofonu (jakiś Rode?)