PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 problem przy obróbce plików i wywoływaniu RAWów

wodzio
11.02.08, 09:22
Witam!

Mam swoją lustrzanke od kilku tygodni i zauważyłem bardzo poważny problem. Mianowicie po zrobieniu zdjęcia i przy próbie otwarcia w różnych programach graficznych niekoniecznie do obróbki zdjęć otwiera się normalnie, a po chwili całe zachodzi potężnym szumem, tak jakbym włączył celowe zaszumienie.

I tak np. Photoshop CS3 otwiera zdjęcie normalnie, a już CS2 otwiera i po chwili wyskakuje szum. To samo jest w GIMPie. Co ciekawe próbowałem na różnych komputerach i problem nadal występuje. Wczoraj bawiłem się z plikami RAW, po otwarciu w oryginalnym programie OLYMPUS Master dostarczonym wraz z aparatem dzieje się to samo. Specjalnie poszedłem do kumpla na wolniejszy komputer, żeby uchwycić moment zaszumiania - załączone zdjęicia.

Windows w swojej przeglądarce prawidłowo odtwarza zdjęcia.

Laby mają też z tym problem - dałem do wywołania zdjęcia w 3 punktach i z 2 dostałem zdjęcia z takim szumem, że nadawały się do kosza.

Spotkał się ktoś z czymś takim ? Czego jest to wina? Sprzęt nadaje się do reklamacji ???

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)

Zaraz po otwarciu w programie

źródło (www.fotosik.pl)

Chwila po otwarciu - w trakcie zaszumiania. Nic nie klikałem...cały czas czekam na otwarcie pliku. Górna połowa zdjęcia jest już zaszumiona.

HEEEELP !!! Prosze o pomoc, albo jakaś wskazówke co z tym zrobić.

Mirek54
11.02.08, 09:49
Wrzuc gdzies jakiegos RAWa do zassania i sie zobaczy jak u innych.Droga eliminacji mozna szybciej dojsc do wniosku czy to aparat soft czy cos w systemie.

caymer
11.02.08, 09:51
Może występuje problem z zapisem na karcie. I to są jakieś błędy.
Wsadź inną kartę i zrób jeszcze raz testa.

skow
11.02.08, 09:56
Może występuje problem z zapisem na karcie. I to są jakieś błędy.
Wsadź inną kartę i zrób jeszcze raz testa.

To nie technika analogowa. :-)

Mnie to wygląda na za duże wyostrzenie. Trzeba sprawdzić ustawienia aparatu lub programu.

Po za tym poziom szumu trzeba sprawdzić na jednolitej płaszczyźnie: niebo, znak drogowy itp a nie na asfalcie.

Mirek54
11.02.08, 10:04
Wrzuci rawa to po exifie sie zobaczy jak ma w aparacie :mrgreen:

irek50
11.02.08, 11:18
Kolega Witia opowiadał mi w sobotę o tym problemie -- to faktycznie jakaś wada w 510.

lcf
11.02.08, 11:30
To nie jest w trakcie "zaszumiania", tylko przypuszczalnie jak strzelasz zdjęcia, to masz wyłączony noise filter, więc Olympus Master też standardowo nie stosuje żadnego filtru (można to zmienić w opcjach przy wywoływaniu RAW, o ile dobrze pamiętam). Efekt, że najpierw masz zdjęcie bez szumu, a potem z szumem bierze się (jak się domyślam) z tego, że najpierw jest wyświetlany wbudowany w RAWa JPEG (1600x1200, używany do szybkiego podglądu), a dopiero potem jest dekodowany właściwy RAW bez stosowania odszumiania.

Najprostszym rozwiązaniem problemu jest ustawienie w aparacie filtru szumów na low, chociaż ucieknie Ci wtedy nieco szczegółów. Ja preferuję odszumianie wyłączone i późniejsze odszumianie na komputerze. RawTherapee i UFRaw (dcraw) radzą sobie z tym całkiem nieźle, ale jak lubisz Olympus Master, to nim też można. Najlepsze oczywiście będzie specjalizowane oprogramowanie do odszumiania w stylu Noise Ninja albo Neat Image, ale to już niestety trochę kosztuje.

A to, że w E-3 i E-510 można całkowicie wyłączyć odszumianie to nie wada, tylko wielka zaleta :).

zibi1303
11.02.08, 11:47
NIe sądzę aby to był sprzęt.
Sprawdź jaka wersję masz softu ściągnij najnowsze i zrób aktualizację firmware...
Aaa ile masz pamięci w twoim kompie ? To ważne., Olympus Master jak ma za mało pamięci dziwnie się zachowuje

BBartek
11.02.08, 12:04
Też miałem podobny problem- bardzo duża ziarnistość zdjęć.
Efekt powstaje gdy masz wyłączone odszumianie w aparacie i ostrość ustawioną na 0 lub „coś z +”
Oprogramowanie ustawia te same parametry. Pomaga zmniejszenie ostrości, albo włączenie filtra szumów (w OM) na low.
Ale zdecydowanie lepiej pobaw się „ RawTherapee” a jeszcze lepiej LR. Będziesz mógł dodatkowo powyciągać szczegóły, głównie z jasnych partii – a jest tam sporo :D .

Sagarmatha
11.02.08, 13:26
Witam
Mam 510. Odszumianie w aparacie mam ZAWSZE wyłączone.
Zdjęcia robię na ISO 100. Jak światło zmusza to idę na 400 bez włączania odszumiania w aparacie.
Zdjęcia przeważnie robię w RAW czasami jpg.
Do obróbki CS3.
Takie zjawisko u mnie nie występuje. Ale uwaga, jak otwieram zdjęcia w niektórych programach np. w Imageinomic Noise cośtam i jeszcze kilku to dokładnie działo się tak jak opisujesz.
Zdjęcia po oddaniu do labu oczywiście nie mają żadnego szumu.

Problem może leżeć w jednym lub kilku z poniższych miejsc.
-zdjęcia robisz na ISO 800-1600
-niektóre programy źle czytają raw z 510. CS3 robi to dobrze.
-coś namieszałeś w ustawieniach w aparacie. Proponuję na razie ustawić wyostrzanie na 0 lub -1, ISO na 100 i zobaczyć czy nadal masz ten problem.
Należy pamiętać, że programik do RAW w CS3 (ACR 4,2 czy coś takiego) w ustawieniach firmowych ma włączone odszumianie na poziomie 25 na 100.

Mam nadzieję, że problem się rozwiąże
Pozdrawiam

BAQ
11.02.08, 14:08
a czy to nie jest przypadkiem problem ze skalowaniem zdjęcia? niektóre programy przy wyświetlaniu poniżej 100% wyostrzają za mocno podgląd

sikor
11.02.08, 14:33
Witam.
Mam 510 i u mnie taki efekt nie występuje. Filtr szumów właczony, większość zdjęc robię w RAW przy róznym ISO. Najczęsciej są to zdjęcia nocne.
Rzeczywiście przy obróbce RAW potrzeba duuużo pamięci.

Kris_1
11.02.08, 21:23
Na dolnym zdjęciu które pokazał wodzio to nie jest szum, tylko jakieś zakłocenie. Szum pokazał by się na całej fotce a tu tylko pasek zakłóceń.
Ustawianie w aparacie poziomu odszumiania (brak, słabo, etc.) dotyczy tylko przetwarzania jpg. RAW-a nic nie rusza :D
Ze znanych mi softów do wołania RAW'a - tylko Olympus Master czyta znacznik jak w aparacie było ustawione. Trochę to dziwne, bo ustawienia dotyczą tylko jpg a nie RAW i na szczęście można to zmienić w procesie "wywoływania" (ale trzeba o tym pamiętać).
Najlepiej jednak zobaczyć RAW (byle jaki) z którym wodzio ma problem.

epicure
11.02.08, 21:41
Mi się wydaje, że to jakiś problem z interpolacją. Zdjęcie, które widać, jest miniaturką oryginału.

dziekan
11.02.08, 21:55
miałem podobnie - spróbuj otworzyć w Lightroomie w najnowszej wersji jest w pełni kompatybilny z rawami z E-510 lub w Oly Master - w innych programach rawy są po prostu źle dekodowane ze względu na brak znajomości profilu do E-510 i pewnie też E-3.

pzdr

piotr147
11.02.08, 22:36
Nie mam takiego problemu.
Włącz redukcje szumów na mocną i problem zniknie ...

PS. No cóż podobno Olki szumią ...

geo
11.02.08, 22:44
et tam gadacie... mam to samo w om 4.04 w e-410. to problem ze skalowaniem zdjecia chyba.... w każdym razie to wina softu a nie aparatu. W Xnview wszystko wyglada ok

rah
11.02.08, 22:53
To efekt nieprawidłowego wyświetlania fotki w okienku. Jak się zrobi powiększenie obrazu to wszystko wraca do normy. To nie efekt złego wywołania tylko złego wyświetlania zdjęcia w dużym pomniejszeniu. To samo mam u siebie. Powiększam obraz żeby widzieć właściwe efekty stosowanych zmian przy wywoływaniu raw.

wodzio
11.02.08, 23:13
Funkcje, które można uruchomić z poziomu komputera przy późniejszej obróbce mam z reguły wyłączone w aparacie które, więc "Filtr szumów", "Red. Szumu" jest wyłączona.

Firmware w aparacie również zaktualizowane - wersja dla Body 1.2, dla LENS 1.0.

Jeśli chodzi o pamięć, i procesor to najgorszy sprzęt miał 1,8 GHz i 512MB ramu, najlepszy był na 2GB Ramu i procesor Dual 2.0. Problem na każdym występował.

Sagarmatha
ISO jakie wykorzystywałem było MAX400...

Kris_1
Moje dolne zdjęcie jest celowo nie do końca zaszumione – są to zrzuty ekranu. Zaszumienie pokazywało się takimi małymi kwadracikami z lewej strony do prawej i schodziło na dół. Dla lepszego zobrazowania problemu uchwyciłem moment, w którym doszło do połowy zdjęcia, chwile bym poczekał i tak jak górna połowa wyglądał by i dół.

Ciekawa sprawa, że robiąc zdjęcie w JPG, i wrzucając je później do GIMPA efekt się znowu powtarza – zdjęcie nie nadaje się do niczego. Inny przykład – zdjęcie w JPG i program Noiseware v2.0… jeden wielki szum. Nie dotyczy to tylko RAW, ale i JPG

Tutaj wrzuciełem plik RAW, ten z obrazka:
Zdjęcie w RAW (http://www.uploader.pl/?d=C4AC42AB1)

Jutro dodam jeszcze pare fotek

Fr3dzia
11.02.08, 23:38
Otworzyłem rawa u siebie w OM 2 i też jest taki efekt, ale nie powiedział bym ze to szum tylko bardziej wyostrzanie przez program, po otwarciu w camera raw tego nie ma.

epicure
11.02.08, 23:39
wodzio, otworzyłem tego RAWa w RawTherapee i nie ma żadnego "szumu".

Kris_1
11.02.08, 23:50
OM2 - zakłócenie przez moment na czas trwania napisu "przetwarzanie" i dalej jest ok.
Raw Therapee - ok, Bibble - ok, CS3(Camera RAW) - ok.
Pisząc "ok" mam na myśli brak jakichkolwiek zakłóceń i zaszumienia obrazka.

vasco-rw
11.02.08, 23:59
Dobry wieczór.
Jestem tu nowy i nie ma za wiele do powiedzenia, więc pozwólcie, że pomilczę trochę z boku...

przemur
11.02.08, 23:59
Mi się wydaje, że to jakiś problem z interpolacją. Zdjęcie, które widać, jest miniaturką oryginału.

Tez tak uwazam. Probowales ogladac obrazek w skali 1:1 (100%) ?

Otworzylem podany przez ciebie plik w Bibble 4.9.2b i wszystko sie otworzylo jak najbardziej poprawnie. Zadnego szumu nie widze. Za to spora dyfrakcje spowodowana zbyt przymknietym obiektywem (f/16 to za duzo, w przypadku kitowych obiektywow zapewne powyzej f/8 jest juz tylko spadek jakosci obrazu....)

jozeko
12.02.08, 00:26
...
Tutaj wrzuciełem plik RAW, ten z obrazka:
Zdjęcie w RAW (http://www.uploader.pl/?d=C4AC42AB1)

Jutro dodam jeszcze pare fotek

Nie wiem czy robisz sobie jakieś jaja ale plik, który podesłałeś jest jak najbardziej prawidłowy. Wywołałem go za pomocą CaptureOne 4 i nie widzę na nim żadnego szumu. Jedyne co mu można zarzucić to dość "rozmyty" obraz. Być może wynika to z jakości obiektywu bądź z powodu włączenia w aparacie jakiegoś odszumiania. Podobnie sprawa wygląda w wypadku Gimpa. Obraz wywołany w UFRaw wer.0.13 a następnie dość mocno wyostrzony (to "mydło") w trybie LAB nie ma żadnego szumu. Gotowe pliki jpg możesz pobrać z mojego serwera ftp. Adres serwera: jozeko.myphotos.cc, użytkownik: jozeko.myphotos.cc, hasło: olympus. Jeżeli dalej będziesz widział szum to kombinuj coś z komputerem. Ja fotki obrabiam na monitorze LCD, z matrycą PVA kalibrowanym za pomocą kalibratora sprzętowego. U mnie jest ok. Myślę, że jeśli jeszcze ktoś będzie chciał się pobawić to potwierdzi moją opinię.

Mirek54
12.02.08, 00:49
Do programow jw dodam ACD see 2-OK,Element 6-Ok.Wszystkie z automata, musze stwierdzic,ze najbardziej mnie sie podoba PS Element 6

Marcin510
12.02.08, 01:07
Kolega Witia opowiadał mi w sobotę o tym problemie -- to faktycznie jakaś wada w 510.

to nie jest zadna wada sprzetu!

ta fotka nr 2, z polowa szumu to jest zrzut z programu olympusa w trakcie pracy, akurat program wyostrzal fotke i zrobil polowe :) albo sie zwiesil i mu tak zostalo lub nie odswierzyl ekranu

ten program na rawie z 510 nawet jak sie wylaczy sharpeningi, wlaczy redukcje itd
i tak wyostrza rawa wlasnie jak na ekranie (z tym ze calego)

a moze to kwestia wczesnych wersji tego olympus master ze nawet z 510 dobrze nie umie dzialac, u mnie bylo to samo, mam wszystko na off, sharpeningi na minusy a program i tak wprowadza ostry sharpening, nie udalo mi sie tego wylaczyc, dlatego program wywalilem i zaczalem rozgladac sie za czyms niezaleznym i wpadlem na adobe camera raw, i teraz jest to moj jedyny sluszny program do rawow, a olympus to sie nie popisall tym niedopracowanym i wolnym programem (przynajmiej jesli chodzi o wspolprace z 510 :))

zapodaj tylko ostatnia wersja adobe camera raw + tani adobe ps elements w ostatniej wersji
bo ten adobecamera raw plugin w wersji obslugujacej 510 dziala tylko z cs3 lub ostatnim elements

sa tez prgramy oparte na dcraw, a jest ich wiele ale zwykle nie dekoduja poprawnie, ze wzgledu na labiryntowe artefakty....

w oryginalnym nowym dcraw mozna to wylaczyc, ale zwykle dekodery oparte na tym sofcie juz tego nie supportuja

np photomatrix tak wlasnie dekoduje rawy z olka, czyli zle (oparty jest na dcraw wlasnie)

w oryginalnym textowym dcraw trzeba wlaczyc opcje (wpisac)
-q 3
Use Adaptive Homogeneity-Directed (AHD) interpolation.
-f
Interpolate RGB as four colors. Use this if the output shows false 2x2 meshes with VNG or mazes with AHD.

darmowy ufraw http://ufraw.sourceforge.net/ oparty na dcraw
dekoduje dobrze, tylko trzeba wlaczyc opcje: ahd interpolation

polecany tu czesto raw therape, ktory bazuje na dcraw nie umozliwia wlaczenie tej opcji i ma artefakty w postaci wezykow i labiryncikow, polecam przyjrzenie sie cropowi 200% na jakims w miare jednolitym kolorze, niebieskim niebie a zobaczycie o czym mowie

dziango
12.02.08, 01:36
a ty zapomniales o tym wspomniec iz zrobilees zrzuta w trakcie pracy

napisał, że specjalnie zrobił zrzut w trakcie żeby pokazać o co chodzi ( do połowy juz przetworzony obraz z szumem i bez szumu część jeszcze nie przetworzona).

U mnie też w OM występuje ten efekt. W E-300 jak robię zdjęcia i wywołuję za pomocą OM nie ma go.

marcin510 ma rację, że winą tego jest wyostrzanie zdjęcia przez program. zmniejsz ostrość i wszystko bedzie ok. Na przykładzie tego zdjęcia co dałeś w OM w opcji Ostrość i rozmycie dałem na -7 i zdjęcie było dobre. poniżej zdjęcie przed korekta i po. W sumie dla mnie to dziwne, że standardowe oprogramowanie z 510 sie tak zachowuje
Ale ja jestem laikiem w tych sprawach wiec moze tak ma być.

źródło (http://img204.imageshack.us/my.php?image=korektaostrocijb8.jpg)

dzieki marcin510 za pomoc, bo sam juz myślałem, że z moim nowym aparatem jest cos nie tak

Marcin510
12.02.08, 01:47
tak tak, doczytalem potem fragment iz ta polowa wyostrzona to wlasnie zrzut w trakcie pracy :)

to norma przy 510 i olympus master, dziwne ze zaliczyli taka wtope, moze najnowsze wersje juz tego nie maja

a dlaczego nie polecam raw therapee? ponizej przyklad :)
http://marcinpoland.com/weze.jpg

jest to taki dodatkowy szum, owe weze i labirynty

chyba ze nowa wersja juz umozliwia zmiane metody dekodowania, nie wiem bo dawno nie uzywalem tego programu :)

salvadhor
12.02.08, 08:54
jest to taki dodatkowy szum, owe weze i labirynty

chyba ze nowa wersja juz umozliwia zmiane metody dekodowania, nie wiem bo dawno nie uzywalem tego programu :)

Nowa wersja RawTherapee 2.3RC ma kilka typów interpolacji - w tym VNG-4, dedykowany dla .orf'ów. Trzeba w preferencjach przestawić.

lcf
12.02.08, 11:33
Interpolacja to raz, ale druga sprawa jest taka, te artefakty zaczynają się pokazywać wtedy, jak RT ma włączone wyostrzanie, które nie jest jego mocną stroną. Soft jest OK, ale na profilu neutral i z wyłączonym wyostrzaniem (albo przy znacznie słabszych niż standardowe ustawieniach). RT 2.3 (na razie rc) powinien sobie nieco lepiej radzić, bo doszło wyostrzanie za pomocą USM (jako opcja, o ile dobrze pamiętam, trzeba przestawić w ustawieniach wyostrzania). Jak ktoś chce korzystać z 2.2, to wyostrzanie w RT lepiej sobie odpuścić.

epicure
12.02.08, 13:32
Korzystam z RawTherapee i nie mam takich efektów specjalnych, jak pokazuje Marcin510. I też mam wersję 2.2

lcf
12.02.08, 14:15
No zależy jakie masz ustawienia/profil (@Marcin510 miał default na tym ss powyżej) - ja na 2.2 i z wyłączonym (lub delikatnym) wyostrzaniem też problemów nie miałem :).

jozeko
13.02.08, 20:10
Korzystam z RawTherapee i nie mam takich efektów specjalnych, jak pokazuje Marcin510. I też mam wersję 2.2

Czy da się na tym programie normalnie pracować? Na moim komputerze z 64bit Athlonem i 2,5GB ramu chodzi to strasznie wolno. Po poruszeniu jakiegoś suwaka w programie mija od kilku do kilkunastu sekund do wyświetlenia poprawionego obrazu. Czy to normalne, czy też ja czegoś nie potrafię poustawiać?

mathu
13.02.08, 22:08
Nie pracuj w skali 1:1, tylko w pomniejszeniu.

epicure
13.02.08, 23:21
Czy da się na tym programie normalnie pracować? Na moim komputerze z 64bit Athlonem i 2,5GB ramu chodzi to strasznie wolno.

Da się. Mój komputer to już zabytek, a jakoś sobie radzi. Tylko rozkodowanie RAWa na początku trwa kilka sekund. No ale ja nie mam podglądu 1:1, tylko 1:5 - tak, żeby cały kadr zmieścił mi się w okienku.

Hajcer
12.05.08, 07:57
Wątek podobny więc napiszę tutaj coś na ten temat. Problem jest z aplikacją Olympus Master 2, która jest dołączona do e-510. Zainstalowałem ustrojstwo i okazało się że program wyświetla wszystkie zdjęcia jedynie w jednym kolorze- różu. Wszystkie zdjęcia czy to raw czy jpg jest w różu (oczywiście w odpowiednim odcieniu owego koloru w zależności od tego czy dana część zdjęcia jest ciemniejsza czy jaśniejsza). To była pierwsza instalacja więc nie mogłem namieszać w żadnych funkcjach. Odinstalowałem program i zainstalowałem ponownie. Problem w dalszym ciągu istnieje. Śmieszne jest to że miniaturki zdjęć zarówno jpg jak i raw są w rzeczywistych kolorach. Problem jest po powiększeniu zdjęcia. Jeżeli pomimo różu na chybił trafił zmieniłem parametry zdjęcia (np.nasycenie czy inny parametr) i zapisałem zmiany do jpg, to program np. IrfanView otwierał to zdjęcie normalnie tak jak nic się nie działo a obraz zawierał wprowadzone zmiany (np. zniemiłem kolor na obraz czarn-biały). Czy ktoś z Was miał podobne problemy???? System windows chodzi mi od pół roku, jest stabilny, wszystkie gry, programy graficzne chodzą bez zarzutów, filmy również więc to chyba nie karta grafiki.