PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat do zdjęć i filmów

flamner
19.02.16, 12:05
Z góry informuję że to długi tekst Mam nadzieje że znajdą się tutaj osoby rozeznane w tematyce filmowania i różnych systemów.

Potrzebuję waszej pomocy, robię kolejne podejście do zakupu aparatu, wstrzymywałem się z tym do premiery następcy a6000.

Kilkukrotnie w tym czasie zmieniałem preferencje dotyczące sprzętu i budżetu. Na samym początku chciałem kupić aparat przede wszystkim do filmowania, gh4, g7, gx8 a6000, a nawet rx10, aż wreszcie zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno jest mi to potrzebne, filmowanie zeszło na drugi plan, na pierwszy wskoczyły zdjęcia i zacząłem obczajać aparaty fuji i ricocha gr.

Wszystko fajnie, ale jednak ubogi tryb filmowania mnie ostatecznie zniechęcił, bo od czasu do czasu fajnie by było nakręcić jakiś filmik z podróży czy coś, no więc szukam dalej, mam rx100, idealny kompan na wycieczki i na miasto, mieści się w kieszeni zdjęcia ok, filmy też, ale matryca 1 calowa, szumy i cena.

Szukam dalej, może olympus, e-m5 mark ii zdobywca zeszłorocznych nagród, fajne fotki ulepszony tryb wideo, stabilizacja w korpusie, to chyba to, ale zaraz jest jeszcze e-m10 mark ii, w środku niewielkie różnice, na brak uszczelnienia mogę przymknąć oko, a cena, prawie o połowę niższa, zobaczę jeszcze jakie filmy nagrywa i jak coś to lecę do sklepu. Przeglądam youtube, vimeo i słabo, mało sampli i jakieś takie niemrawe. Dla przykładu:

e-m10 mark ii

https://vimeo.com/143886928

lumix lx100

https://vimeo.com/116671977

Ogólnie materiał z olympusów jest jakiś taki nieostry, mydło w dynamicznych scenach, w wielu miejscach widać jakąś pikselozę, nie mogę pojąć dlaczego, chwalili się przecież że poprawili funkcje filmowania, bitrate dość wysoki, ale nie znalazłem żadnego dobrze zrobionego filmu który by to udowadniał. E-m5 też nie był wybitny pod tym względem, ale ze względu na stabilizacje może jakoś to przetrawię.

W moich przekonaniach ostateczny dylemat, e-m5 i słabe szkło vs e-m10 i dobre szkło. Dumałem nad tym kilka dni, dogłębnie analizując za i przeciw, próbując pojąć czym tak naprawdę jest fotografia i zrozumieć sens życia. Tak samo jak w pozostałych przypadkach naszła mnie złowieszcza myśl, a może to jeszcze nie to. Wracam do punktu wyjścia, ale z trochę innym podejściem.

Postanowiłem najpierw spisać to czego oczekuje od aparatu, a dopiero później szukać odpowiedniego body.

Jestem na tyle świadomym foto amatorem, że nie robią na mnie wrażenia cyferki, upychanie na siłę większej ilości megapikseli na matrycę to dla mnie najzwyklejszy marketingowy haczyk, chcesz sprzedawać zdjęcia na bilbordy? kup canona 5d mark iv. Aparat nagrywa filmy w 4k wow, na czym będziesz to oglądać? dopóki 4k nie stanie się standardem jak niegdyś fullhd nie widzę najmniejszego sensu fascynowania się takim rzeczami, zobaczymy za 3-5 lat, ale do tego czasu najpewniej wymienię body

Podsumowując, rzeczy które najbardziej mnie interesują

Zdjęcia: dobrej jakości, im mniejsze szumy tym lepiej, matryca m4/3 lub większa, focus peaking

Video: dobrej jakości, full hd 60p, zebra, materiał nadający się do obróbki w postprodukcji

Body: mały rozmiar! dotykowy ekran, wifi

Obiektywy: wymienne, ale niekoniecznie, planuję zakup jednego dobrego , w miarę uniwersalnego obiektywu

Fotografia to dla mnie hobby nie mam potrzeby kupowania większej ilości szkieł, bo zwyczajnie szkoda mi na to pieniędzy, opcją jest dla mnie jedynie eksperymentowanie ze starszymi/manualnymi obiektywami, cena kilkukrotnie niższa od nowych odpowiedników, minus(choć niekoniecznie) tylko tryb manualny, ale z focus peakingiem nie jest to aż taki problem, plusów jest od groma, solidniejsze konstrukcje, obiektyw za kilkaset złotych dorównujący jakością takim za kilka tysięcy, możliwość uzyskania ciekawych, niepowtarzalnych efektów, nie jestem fotograficznym purystą, dla mnie zdjęcie powinno mieć coś magicznego, wszelkiego rodzaju artefakty nie maja dużego znaczenia

Aktualnie zastanawiam się nad trzeba aparatami:

-lumix gm5: chyba najbardziej mi odpowiada, jest mały, a o to właśnie chodzi w przewadze nad dslr, atrakcyjna cena, różnice zainwestuję w jakieś fajne szkło, jakość video mi odpowiada, mimo że bitrate niewielki(bodajże 28Mbps) to w porównaniu np do olympusa e-m5 mk ii(70Mbps) w moim odczucie kręci dużo lepsze filmy

-olympus e-m10 mk ii: gdyby nie zależało mi na filmowaniu zdecydował bym się na jego zakup, podoba mi się wygląd, ergonomia i jestem pod wrażeniem wbudowanej stabilizacji(jesli jest na takim poziomie jak w e-m5 mk ii)

-lumix lx100: wszystko w jednym, chyba nie mam mu nic do zarzucenia, fajne szkło, jak dla mnie znacznie lepszy od rx100 a kosztuje mniej niż 3 tys.

Mimo że to trzy sporo różnice się od siebie aparaty, cieżko jest mi stwierdzić, który bardziem mi się przypodoba, mam kilka obaw, jeśli wybiorę lx100, to że w pewnym momencie będę chciał pójść dalej, a ze względy na niewymienialny obiektyw, ten aparat będzie mnie ograniczać, natomiast gm5/e-m10 w prost przeciwnie, kupię jeden obiektyw stwierdzę że żadnego innego nie potrzebuję a wydam 2x tyle co na lx100

Czy ktoś z was zmierzył się z podobnym dylematem? Możecie mi coś doradzić, czy pozostaje mi zaryzykować kupno któregoś z nich i przekonanie się w praktyce czy właśnie tego szukałem.

nightelf
20.02.16, 15:51
Dlaczego nie Panasonic G7? Bardzo dobry tryb filmowania i zdjęcia też całkiem, całkiem :wink:
Gdyby zdjęcia były priorytetem to Olympus E-M5II choćby dla trybu Hi-res.
Do tego obiektyw 25/1.8 i masz świetny zestaw.

Paffcio
20.02.16, 18:10
A panasek gx7 ?
:-)

flamner
20.02.16, 20:24
Mimo wszystko muszę jednak skreślić z listy olympusa, fajny aparat, ale jednak tylko do zdjęć. Gx7, g7 chyba w to najprędzej bym celował, ale znowu zacząłem przeglądać filmiki z lx100 i rx100 na vimeo. Wydaje mi się to najbardziej sensownym wyjściem, bo gdy kupię body z wymiennymi obiektywami to ucierpi na tym mój portfel, od dawna marzy mi się jasny voigtlander :/

Paffcio
20.02.16, 20:37
Hehe :-) Ja właśnie stoję przed podobnym wyborem aparaciku dla córki. Dslra nie chce się jej nosić, a poza tym lubi i pofocić i pokręcić. Ale ja właśnie chyba zapodam gx7, będzie już miała troszkę optyki z om-d żony...

MAF
20.02.16, 22:33
Do filmowania to moim zdaniem albo Panasonic albo Sony.
W przypadku Sony trzeba sprawdzić czy jest dostępna potrzebna Ci optyka i jeśli jest to w jakiej cenie.

EDIT: Ja też szukam aparatu dla syna. Na razie wygląda na to że stanie na używanym Sony A3000 z kitem 18-55.

Kamol3
21.02.16, 13:15
Może Canon G7X z mniejszych aparatów które nie mają wymiennej optyki? Optycznie fajny no i 5-cio osiowy stabilizator. Filmy FHD 60p. Do filmów i do zdjęć fajny. Niestety 1 calowa matryca :/

flamner
21.02.16, 14:08
Może Canon G7X z mniejszych aparatów które nie mają wymiennej optyki? Optycznie fajny no i 5-cio osiowy stabilizator. Filmy FHD 60p. Do filmów i do zdjęć fajny. Niestety 1 calowa matryca :/

Nie wiem jakim sposobem, ale przegapiłem premierę gx7 mark ii, na pierwszy rzut oka wydaje się całkiem fajny, ale póki co brakuje dobrych sampli, a to jest dla mnie wyrocznią jeśli chodzi o jakość zdjęć/filmów. Ogólnie wybierał bym z tych trzech: lx100, rx100 mark iii i g7x mark ii, póki co najbardziej przekonuje mnie do siebie ten pierwszy, jedyne minusy jak dla mnie to brak odchylanego/dotykowego ekranu.

Kamol3
21.02.16, 15:45
Myślałem tutaj bardziej nad pierwszą wersją tego modelu Canona ze względu na cenę. Jeżeli oczywiście fundusze pozwolą to zastanawiałbym się właśnie na Twoim miejscu nad wersją drugą.

flamner
21.02.16, 16:48
Fundusze nie mają tu większego znaczenia, bo na zakup sprzętu mogę przeznaczyć max 7-8tys, ale zawsze staram się kupować to co jest mi na prawdę potrzebne i jest warte swojej ceny.

rafalik
21.02.16, 23:06
Kolego również jak Ty myślę o funkcji video i jak patrze na nagrania z ręki bo takie głównie robię to wydaje mi się że dobra stabilizacja jest mega potrzebna.
Myślałem o lx100 również bo tego typu filmiki mnie rozwalały :)

https://www.youtube.com/watch?v=ICILmOm0Icw

ale po pierwsze filmy kręcone cały czas oparte o coś i do tego każdy edytowany w programie sony vegas i doszedłem do wniosku że chyba trzeba postawić na stabilizacje jeśli możesz sobie pozwolić na em5 mark II wygląda najfajniej do tego podepniesz zewnętrzny mikrofon.

flamner
21.02.16, 23:58
Nie znalazłem jeszcze filmiku z e-m10 e-m5 który by mi się podobał, albo do którego nie miał bym się o co przyczepić :/ Brakuje mi ostrości, dynamiczne ujęcia są rozmyte, albo występują jakieś dziwne artefakty, myślę że może to być spowodowane właśnie tą wbudowaną stabilizacją, o ile przy fotografowaniu sprawdza się wyśmienicie, tak przy filmowaniu nasz główny obiekt traci na ostrości. Najlepiej wyglądający film na vimeo to chyba ten(można zauważyć że wiele ujęć jest dodatkowo wyostrzanych na etapie postprodukcji):

https://vimeo.com/151900199

rafalik
22.02.16, 00:04
Zobacz to bo sam się zastanawiam właśnie co wybrać

https://www.youtube.com/watch?v=F-CO8Ai4jVQ

https://www.youtube.com/watch?v=F2qia3Id8X8

https://www.youtube.com/watch?v=63iT1o8nzzk

https://www.youtube.com/watch?v=tNqr7IArtQ0

flamner
22.02.16, 08:59
Wszystkie te filmiki już oglądałem i jak dla mnie wygląda to dość słabo, np tu, klatki wycięte z filmu:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/02/C39odjI-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/C39odjI.jpg)

postać jest jakaś taka nie ostra, jej ruch jest rozmyty, brakuje płynności

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/02/SPVM5jX-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/SPVM5jX.jpg)

to natomiast to jakaś kpina statyczne ujęcie, a wygląda jakby było nagrywane żelazkiem :/

Sorry, ale olympusom daleko jeszcze do ich odpowiedników panasonica pod względem filmowania. Stabilizacja matrycy robi robotę, ale kosztem jakości materiału wideo, która dla mnie jest nie do zaakceptowania.

apz
22.02.16, 09:18
Wszystkie te filmiki już oglądałem i jak dla mnie wygląda to dość słabo, np tu, klatki wycięte z filmu:

postać jest jakaś taka nie ostra, jej ruch jest rozmyty, brakuje płynności

to natomiast to jakaś kpina statyczne ujęcie, a wygląda jakby było nagrywane żelazkiem :/

Sorry, ale olympusom daleko jeszcze do ich odpowiedników panasonica pod względem filmowania. Stabilizacja matrycy robi robotę, ale kosztem jakości materiału wideo, która dla mnie jest nie do zaakceptowania.

Przecież masz wolny wybór. Kupuj Panasonica i będzie pan zadowolony.

flamner
22.02.16, 09:31
Nie bez powodu założyłem temat na forum olympusa, miałem nadzieję że kogoś kto już miał jakieś doświadczenia z filmowaniem e-m5/e-m10 podzieli się swoją opinią. Może to na co narzekam to kwestia kompresji plików przez youtube/vimeo albo jeszcze lepiej, wina mojego 13 calowego ekranu w laptopie na którym oglądam sample, bo w rzeczywistości olympus wypluwa bardzo ładny obrazek, ale cóż widać że takie osoby wolą napisać:

Przecież masz wolny wybór. Kupuj Panasonica i będzie pan zadowolony.

szafir51
22.02.16, 10:43
flammer
szukasz porady a apz dał Ci radę i to bardzo dobrą. Jakaś tam mglista, nieoficjalna linia podziału w mikro 4/3 jest - Olympus zdjęcia, Panasonic filmy. I tak od dawna.

Ja podzielam Twoje zdanie - nie podobają mi się filmy wychodzące z Olympusów. Ani z E-M5, ani z mojego E-M10. Nowsze E-M1 czy E-M5 mark II też nie zrobiły na mnie wrażenia pod tym względem. Nie wiem, kwestia oprogramowania matryc, kodeków?

W Panasonic G3 miałem wgrane oprogramowanie hackowane pod kątem wideo, bitrate 45 mbps, własne ustawienia kodeka i było całkiem OK. Pod tym względem E-M10 niestety wysiada.

apz
22.02.16, 10:51
flammer
szukasz porady a apz dał Ci radę i to bardzo dobrą. Jakaś tam mglista, nieoficjalna linia podziału w mikro 4/3 jest - Olympus zdjęcia, Panasonic filmy. I tak od dawna.

Ja podzielam Twoje zdanie - nie podobają mi się filmy wychodzące z Olympusów. Ani z E-M5, ani z mojego E-M10. Nowsze E-M1 czy E-M5 mark II też nie zrobiły na mnie wrażenia pod tym względem. Nie wiem, kwestia oprogramowania matryc, kodeków?

W Panasonic G3 miałem wgrane oprogramowanie hackowane pod kątem wideo, bitrate 45 mbps, własne ustawienia kodeka i było całkiem OK. Pod tym względem E-M10 niestety wysiada.

I tak jest od początku odkąd pojawiło się oprogramowanie alternatywne do producenckiego, gdzieś od premiery GF1... A ja sienie wypowiadam o filmowaniu bo nie sam nie filmuję.

flamner
22.02.16, 11:12
Zależało mi na subiektywnej opinii, typu: mam e-m5 mk ii, nie warto kupować olympusa jeśli zależy ci na filmowaniu i tyle. Od początku w sumie miałem takie nastawienie, ale chciałem się upewnić(bo w internecie krążą różne opinie, jedni chwalą inni nie) zanim definitywnie skreślę go z listy.

DeWuTe
22.02.16, 14:44
Zależało mi na subiektywnej opinii, typu: mam e-m5 mk ii, nie warto kupować olympusa jeśli zależy ci na filmowaniu i tyle. Od początku w sumie miałem takie nastawienie, ale chciałem się upewnić(bo w internecie krążą różne opinie, jedni chwalą inni nie) zanim definitywnie skreślę go z listy.

Jeśli mogę to wtrącę swoje trzy grosze. Aparat jest do robienia zdjęć przede wszystkim , filmy mamy przy okazji jako dodatkowy gratis. To co się komu podoba to już zależy od indywidualnych upodobań i to widać tez w tej dyskusji powyżej. Decyzja należy do Ciebie, niestety to tzw. nieszczęsny dar wolności.
I na koniec taka uwaga - do oceny nie brałbym pod uwagę żadnych reklamowych filmików tylko raczej szukał w sieci tych nagranych przez normalnych użytkowników.
Powodzenia w wyborze :lol:

MAF
22.02.16, 14:45

Ale tak właśnie jest. Ja wybrałem E-M10, ale mnie zależało głównie na zdjęciach - filmuję bardzo rzadko, a i wtedy tylko typowo pamiątkowe ujęcia.

Jeśli zależy Ci na jak najlepszej jakości zdjęć i filmów to poważnie rozważ Sony. O ile tylko są tam pasujące Ci szkła to może to być najlepszy wybór.

Kamol3
22.02.16, 23:03
Też tak uważam jak pisze MAF. Jak chcesz i do filmu i do zdjęć to bierz Sony. Jeżeli cena nie gra aż takiej roli to weź Sony A7S lub nowe A6300. Ewentualnie Panasonica GH4 albo coś mniejszego jeżeli ten jest zbyt duży.

Ja sam ostatnio też zastanawiam się nad aparatem który mi da dobrą jakoś filmów i zdjęć. Nie posiadam najlepszego zestawu który widać w stopce dlatego chodzi mi po głowie pierwszy Sony A7. Cena nie jest najgorsza, jednak cena obiektywów do tego systemu już nie jest taka fajna jak do m4/3 ze stajni Olka. Zastanawiam się też na Panasoniciem własnie GH4, ale jest on droższy od Sonego, a w nim jest FF. No i co tu wybrać?

apz
23.02.16, 00:12

Do filmowania są w systemie GH4 i Black Magic Pocket Cinema Camera https://www.blackmagicdesign.com/products/blackmagicpocketcinemacamera. Wszystkie inne to substytuty u Olka jest nim E-M1 po ostatniej aktualizacji oprogramowania. A szkieł Ci u nas dostatek w zależnosci od głebokości kieszeni....

Kacpero_1
23.02.16, 12:43
ja bym polecił jeszcze do filmów Panasa GX8 :wink:

MAF
24.02.16, 08:48
Też tak uważam jak pisze MAF. Jak chcesz i do filmu i do zdjęć to bierz Sony. Jeżeli cena nie gra aż takiej roli to weź Sony A7S lub nowe A6300. Ewentualnie Panasonica GH4 albo coś mniejszego jeżeli ten jest zbyt duży.

Ja sam ostatnio też zastanawiam się nad aparatem który mi da dobrą jakoś filmów i zdjęć. Nie posiadam najlepszego zestawu który widać w stopce dlatego chodzi mi po głowie pierwszy Sony A7. Cena nie jest najgorsza, jednak cena obiektywów do tego systemu już nie jest taka fajna jak do m4/3 ze stajni Olka. Zastanawiam się też na Panasoniciem własnie GH4, ale jest on droższy od Sonego, a w nim jest FF. No i co tu wybrać?

Szkieł do Sony mniej i droższe. Szczególnie te FF to już w ogóle kosmiczne ceny mają.

Trzeba zobaczyć czy to co Ci jest potrzebne da się kupić i w jakiej cenie. Generalnie największy problem jest z tele. Tutaj albo taki sobie 55-210 do APS-C, albo koszmarnie drogi 70-200 4.0 G do FF.

Można niby używać szkieł z bagnetu A przez przejściówki, ale do mnie te opcja nie przemawia.

flamner
25.02.16, 11:06
Dziękuje wszystkim za pomoc, ostatecznie wacham się jeszcze między lx100 który strasznie mi się podoba, a g7, który daje znacznie więcej możliwości(wymienne obiektywy, odchylany/dotykowy ekran, gniazdo mikrofonu).