Zobacz pełną wersję : Olympus E-M1 Mark II
Podobno chodzą wieści, iż w 2016 roku na fotokinie, zostanie pokazany OMD EM1 mk II. Będzie filmował w 4K i miał jeszcze więcej upchanych pikseli... pozwoliłem sobie podlinkować źródło tych plotek:
http://www.dailycameranews.com/2015/03/first-olympus-e-m1-mark-ii-rumors/
Pomarudzę..., jeśli już linkuje się zagraniczne strony nie można by chociaż jedno zdanie w ojczystym języku napisać o co chodzi.
1. Chodzą plotki, że w przyszłym roku Olympus wypuści następce OMD EM-1.
2. Jeśli Olympus utrzyma tempo wypuszczania nowych aparatów linii OMD to następca ukaże się w okolicach Photokiny 2016. Przypuszczenia za podstawę biorą dotychczasowy kalendarz premier: E-M5 zapowiedziany był w lutym 2012, E-M1 we wrześniu 2013, E-M10 styczeń 2014 i E-M5II luty 2015.
3. Najbardziej interesującymi parametrami nowej puszki może być elektroniczna migawka 1/32000 s, zapis filmów w 4K, matryca 18 MP (z trybem wysokiej rozdzielczości 40 MP, prawdopodobnie ten tryb nie będzie potrzebował statywu).
Ciekawe czy pozostawią detekcję fazy. Mam tyle starej szklarni i wciąż poczciwego E-30, że być może to byłoby coś dla mnie.
zastanawiam się nad tymi dodatkowymi dwoma milionami pikseli... po co? nie lepiej było powalczyć o jeszcze lepszy obrazek na wyższym iso? dodatkowe piksele tego nie ułatwią...
---------- Post dodany o 23:53 ---------- Poprzedni post był o 23:52 ----------
Ciekawe czy pozostawią detekcję fazy. Mam tyle starej szklarni i wciąż poczciwego E-30, że być może to byłoby coś dla mnie.
też mam nadzieję że MMF3 będzie działał...
Ponownie otwieram wątek. Dyskusja na temat tłumaczeń została przeniesiona do tego wątku https://forum.olympusclub.pl/threads/100450 (https://forum.olympusclub.pl/threads/100450)
zastanawiam się nad tymi dodatkowymi dwoma milionami pikseli... po co?
Żeby mieć więcej megapikseli niż w telefonie.
Żeby mieć więcej megapikseli niż w telefonie.
ale mój telefon ma tylko 5 megapikseli... ;-)
zastanawiam się nad tymi dodatkowymi dwoma milionami pikseli... po co? nie lepiej było powalczyć o jeszcze lepszy obrazek na wyższym iso? dodatkowe piksele tego nie ułatwią...
Moja teoria jest taka: Sony robi teraz matryce APS-C ~24MPix. 24/1.33 ~= 18
Biorąc pod uwagę że te 24Mpix są całkiem udane, to m43 18Mpix też może takie będzie.
Z trzeciej strony, matrycę do E-M1 robił bodajże Panasonic, ale może w nowym będzie Sony...
Sądzę, że nie ma już powrotu do matryc Panasonica, skoro współpraca z Sonym stała się rzeczywistością od dłuższego czasu. To byłby zgubny ruch przy jednoczesnym zwiększaniu pikseli kiedy nawet 12 MPX wychodziło tak sobie.
Moja teoria jest taka: Sony robi teraz matryce APS-C ~24MPix. 24/1.33 ~= 18
...
Ale ilość pikseli jest proporcjonalna do powierzchni, a nie do przekątnej ;)
Ale ilość pikseli jest proporcjonalna do powierzchni, a nie do przekątnej ;)
No fakt, źle policzyłem. Czyli moja teoria się rypła :-D
Dziwny ten hi-res, "tylko" 40mpx ?
Albo sie komus ryplo, albo Olek kombinuje. I tak jak tam stoi napisane, zeby jednak mozna bylo z lapy zrobic, co przy mniejszej liczbie mpx latwiejsze do ogarniecia.
Kwestie tych 2dodatkowych mpx, pikseli nigdy malo, zwlaszcza tych dobrych od Sony ;)
pozdro
Sony pokazał niby jakiś sensor 4/3" 20MP: http://www.43rumors.com/olympus-may-uses-that-new-sony-20mp-four-thirds-sensor/
pod powyższym linkiem spekulacja nt. wykorzystania tego sensora w E-M1 mkII
Sądzę, że nie ma już powrotu do matryc Panasonica, skoro współpraca z Sonym stała się rzeczywistością od dłuższego czasu. To byłby zgubny ruch przy jednoczesnym zwiększaniu pikseli kiedy nawet 12 MPX wychodziło tak sobie.
Tak sobie? W E5 było bdb. Matryca Panasia 16 w M1 jest również ok. W nowym M1 będzie pewnie ta sama matryca Sony co w najnowszym Panasiu. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Tak sobie? W E5 było bdb. Matryca Panasia 16 w M1 jest również ok. W nowym M1 będzie pewnie ta sama matryca Sony co w najnowszym Panasiu. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Skoro Panasonic kupuje matryce od Sony to albo sam nie ma w ofercie nic lepszego, albo po prostu mu się nie opłaca produkować własnej.
Póki co stary EM1 tanieje http://cameratimes.org/price-drop-olympus-e-m1-sales-stop-olympus-e-m10-ii/
moze nadchodzi EM-1 II ;D
Coś cicho o nowym korpusie..... Nic ciekawego nie wycieka ostatnio :-(
Coś cicho o nowym korpusie..... Nic ciekawego nie wycieka ostatnio :-(Ma być pokazany jesienią, gdzieś czytałem....
Zapewne to co dzięki postępowi technologicznemu udało sie uzyskać, stracimy na dogęszczeniu matrycy...
Ma być pokazany jesienią, gdzieś czytałem....
Zapewne to co dzięki postępowi technologicznemu udało sie uzyskać, stracimy na dogęszczeniu matrycy...
Pewnie 24MPix wsadzą. Ciekawe jak wyjdzie.
Ciapa wyjdzie ;-)
Może nie będzie źle. Sony w A6300 pokazało pewną poprawę względem A6000 to może nowa matryca dla m43 też będzie "na poziomie"?
Może nie będzie źle. Sony w A6300 pokazało pewną poprawę względem A6000 to może nowa matryca dla m43 też będzie "na poziomie"?
Matryca pewnie ta nowa z Sony 20mpix, dodadzą 8K, zabiorą fazę i wstawią cenę flagowca znaczy 9999 :)
Matryca pewnie ta nowa z Sony 20mpix, dodadzą 8K, zabiorą fazę i wstawią cenę flagowca znaczy 9999 :)Do 8K potrzeba 33mpx :wink:
Po przeliczeniu na 4:3 wyjdzie prawie 50 ;)
Bedzie na fotokina 176487
I trzy obiektywy opatentowali na FF 20,24 i 35mm/1.4
Z powodu tych 20 mpx pewnie zakupie marka I na wysprzedaży.
Z powodu tych 20 mpx pewnie zakupie marka I na wysprzedaży.
Dlaczego? Fajnie byłoby gdyby dali ze 3 matryce do wyboru: dla nyny (25 MPx), normalną ( 20; nie mogą odstawać w tabelkach porównawczych) i aktualną 16-tkę z M5 II jako starę w aparatach za niską cenę.
Przed A7s/II, jako nocne uzupełnienie m43, się nie ucieknie a muszą ostro pompować bo 8K za rogiem a to aż 33 MPx.
BTW. Piękne czasy by kupować M1 :)
... muszą ostro pompować bo 8K za rogiem a to aż 33 MPx.
8K może i za rogiem, a nawet założę się, że mają już złożony prototyp. Ale by tym operować przeciętne komputery muszą sobie najpierw poradzić z 4K. Ale nie z odtwarzaniem tylko montażem w tej rozdzielczości.
W czasach GH4 tyle było tekstów co to pociągnie... Panas nie zrobił h265 i dzięki temu płyta główna za 3 polskie stówki na J1900 bez problemu (na 8.1) to odtwarzała.
Potem NX1 wyprzedził swoje czasy i pokazał h265 i trzeba było aż N3700 (aktualna wersja to 3710) żeby odtwarzać pliki z NX1.
Montaż 4K - od początku każdy zarabiający stawia/ł na 5960X.
Tymczasem dzisiaj karta za $199 od AMD ma mieć pełne wsparcie dla HEVC, ci, których czerwonkrwisty AMD razi w oczy mogą teraz kupić
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/1c81b6a237123622d620e8d6b49a32-1.jpg
źródło (http://www.personal-view.com/talks/uploads/FileUpload/0e/1c81b6a237123622d620e8d6b49a32.jpg)
Ale ja nie miałem na myśli zarabiających na tym, tylko przeciętnego użytkownika z tanim latopem. To jest ten poziom upowszechniania standardu, który zawodowców utwierdza w przekonaniu, że to ostatni dzwonek by przeskoczyć półkę wyżej w jakości. Na 4K przeskakujemy tak naprawdę dopiero teraz kiedy nowy, tani laptop za 1200 zł potrafi obrobić wideo w 1080p. To taka zależność, która zauważyłem jeszcze na etapie ekranów formatu 4:3 i rozdzielczości 1024x768.
Wyścig na megapiksele sięgnął kolejnego poziomu głupoty: 8K... A większość rzeczywistych problemów fotografii cyfrowej nie zostało nawet tkniętych.
To jak rozumiem dotyczy obrazów ruchomych, a nie nieruchomych.
Natomiast podstawowym problemem producemtów sprzętu- foto- komputerowego itp, jest to- jak spowodowac byśmy w tydzień po zakupie nowego sprzetu stwierdzali, że w zasadzie potrzebujemy jeszcze nowszego
I by po roku to stwierdzenie / pragnienie było tak silne, że zmieniało sie w transakcję zakupu.
25megapixow byloby milo :)
20 jak dostane na matrycy od Sonego, i dadza hi-resa, plus focus bracketing w puszcze, to sie bede musial mocno zastanowic jak tu nazbierac na nowe cacuszko :)
I tak naprawde wiecej to mi do szczescia nie potrzeba, bo chyba uszczelniany to on bedzie na bank nie gorzej jak M5 i M1 :)
pozdro
... A większość rzeczywistych problemów fotografii cyfrowej nie zostało nawet tkniętych.
Jakie to problemy?
I tak naprawde wiecej to mi do szczescia nie potrzeba...
Od pierwszego aparatu wszyscy tak mówią ;).
Od pierwszego aparatu wszyscy tak mówią ;).
Eeee no nie gadaj, od pierwszej porzadnej matrycy u Olka caly czas katuje M5I :)
pozdro
25megapixow byloby milo :)
Filmy 4K beda napewno.I rolling shutter effekt bardzo mocno zredukowany bedzie.
Filmy 4K beda napewno.I rolling shutter effekt bardzo mocno zredukowany bedzie.
Miras, ja to nie dla filmow chce :)
Ja to zwykly pstrykacz robaczkow, i chciec miec megapixele do detalu :)
pozdro
rolling shutter effekt bardzo mocno zredukowany bedzie.
Ciekawe jak to - w sumie to już - jest poukładane. GH4 ma z tego "wideo topu" najmniejszy ten efekt a GH5 jest zapowiadane jako GX80 z tak szybką elektroniką, że nawet Sony nie ma proca by ją odpowiednio obsłużyć. Układa się to wszystko w całość. Nie chce mi się wierzyć, że w M1 II będzie matryca inna niż w GH5, ale zobaczymy. Póki co najważniejszą rzeczą do redukcji jest #$%^^ mnożnik w wideo.
Pierwsza fotka nowej jedynki:
http://www.43rumors.com/ft5-first-image-new-olypus-e-m1ii-leaked/
Wygląda (chyba) na wyższego niż pierwsza wersja.
I już wiadomo EM-1 II jednak 20MPix 18 fps /C-AF / 60fps S-AF/ Truepics VIII / 2xSD /121 Phase Detection AF ;-)
Zaszaleli z tym fpsami. Ciekawe, co się zmieni dla ludzi normalnie użytkujących aparat.
Co się może zmienić z punktu widzenia pstrykacza?
1 C-af
2 i poprawa af z szkłami 4/3... dla tych nielicznych cierpliwych, co jeszcze ich nie sprzedali.
3 Nowa matryca może da ciut lepsze ISO i DR.
Jak coś już jest: https://www.olympus-europa.com/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1_mark_ii/index.html
Nie mogę znaleźć nic o High resolution shot z ręki :) czyli to co w EM-5 tylko polepszone...
Nie mogę znaleźć nic o High resolution shot z ręki :) czyli to co w EM-5 tylko polepszone...
Jeśli ma mieć 60fps przy migawce elektronicznej (choć nie wiadomo w jakiej rozdzielczości) to jest szansa, że te 8 zdjęć też będzie w stanie zrobić z podobną prędkością :)
Zaszaleli z tym fpsami...
Różnie bywało, ale jeszcze żadna dziewczyna tak szybko mi nie uciekała, żebym takie fps rozważał :shock: Olek idzie w rekordy, wiarę w przywiązanie i silną wiarę w wierzących...
Co się może zmienić z punktu widzenia pstrykacza?
1 C-af
2 i poprawa af z szkłami 4/3... dla tych nielicznych cierpliwych, co jeszcze ich nie sprzedali.
3 Nowa matryca może da ciut lepsze ISO i DR.
Znaczy wbrew przewidywaniom nowe M1 będzie obsługiwać obiektywy strego 4/3 ?
Znaczy wbrew przewidywaniom nowe M1 będzie obsługiwać obiektywy strego 4/3 ?
Ja tylko przypomnę, że wszystkie mikro43 obsluguja obietywy z dużefo 43 ;-)
T.
Tak jak kazde poprzednie trochę lepiej zaczynając od poziomu tragicznego do obecnie beznadziejnego.
Jaki poziom będzie teraz zobaczymy.... może już awansuje na kiepski.
Ma czujniki fazowe, więc jest szansa na poprawną współpracę ze starymi szkłami.
Jeśli ma mieć 60fps przy migawce elektronicznej (choć nie wiadomo w jakiej rozdzielczości)...
Wiadomo, w pełnej rozdzielczości. Bufor pewnie wystarczy na pół sekundy. A matryca pewnie sczytuje dane z szybkością 120 kl/s, bo tyle pewnie wymaga AF.
Ma czujniki fazowe, więc jest szansa na poprawną współpracę ze starymi szkłami.
I o to mi chodziło. Dziękować :)
Farensbach
19.09.16, 21:18
Ma wprawdzie czujniki fazowe, ale w materiałach reklamowych nie chwalą sie współpracą z obiektywami starego 4/3, obawiam się, że wiele nie poprawili w tej kwestii. Obym sie mylił.
Sprzedałem kilka fajnych szkieł z dużego 4/3 żeby kupić E-M1 w sumie dla 50-200 SWD i powiem tyle, że w porównaniu do AF z poczciwego E-3 to nie ma żadnej rewelacji i tu pewnie też takiej nie będzie..
Jestem trochę wk.....ny na olka że nie wydał na świat ostatniej lustrzanki z matrycą choćby na poziome pierwszej omd-5
Miałem wręcz genialną, kompletną szklarnię, w której nie potrzebowałem już niczego oprócz trochę lepszej matrycy niż ta w E-3..
9-18, 14-54, 35, 50, 50-200, sigma 150 do tego EC-14... i tylko matryca w E-3 kulała, jakby olek wydał jeszcze taką E-3 z nową matrycą to bym na wiele lat zapomniał o nowych zakupach, a tak to tylko szkoda starych genialnych szkieł sprzedawać za bezcen, niby się da z m4/3 ale AF strasznie kuleje, właściwie to się zrobiły z tych szkieł MF-y
Naprawdę nie rozumiem czemu olek nie wydaje swoich największych perełek z dużego 4/3 pod micro, 14-54/12-60, 50 i 50-200, choć dla mnie to i tak byłoby średnie pocieszenie mając już ich "duże" wersje
Zajrzyj do innego wątku. W tym okrążeniu koła Fortuny ma zrobić je Panasonic
Sprzedałem kilka fajnych szkieł z dużego 4/3 żeby kupić E-M1 w sumie dla 50-200 SWD i powiem tyle, że w porównaniu do AF z poczciwego E-3 to nie ma żadnej rewelacji i tu pewnie też takiej nie będzie..
Jestem trochę wk.....ny na olka że nie wydał na świat ostatniej lustrzanki z matrycą choćby na poziome pierwszej omd-5
Miałem wręcz genialną, kompletną szklarnię, w której nie potrzebowałem już niczego oprócz trochę lepszej matrycy niż ta w E-3..
9-18, 14-54, 35, 50, 50-200, sigma 150 do tego EC-14... i tylko matryca w E-3 kulała, jakby olek wydał jeszcze taką E-3 z nową matrycą to bym na wiele lat zapomniał o nowych zakupach, a tak to tylko szkoda starych genialnych szkieł sprzedawać za bezcen, niby się da z m4/3 ale AF strasznie kuleje, właściwie to się zrobiły z tych szkieł MF-y
Naprawdę nie rozumiem czemu olek nie wydaje swoich największych perełek z dużego 4/3 pod micro, 14-54/12-60, 50 i 50-200, choć dla mnie to i tak byłoby średnie pocieszenie mając już ich "duże" wersje
No co prawda, to prawda i trochę racji jest w tym co piszesz. Mogli choć strzelić coś w puszce po E-30, cos jak E-50 zrobić z matrycą z E-M5 i byłoby to genialne. No ale cóż.. chyba marketing i księgowość zagłosowała za pogrzebaniem dużego 43 :/
T.
No co prawda, to prawda i trochę racji jest w tym co piszesz. Mogli choć strzelić coś w puszce po E-30, cos jak E-50 zrobić z matrycą z E-M5 i byłoby to genialne. No ale cóż.. chyba marketing i księgowość zagłosowała za pogrzebaniem dużego 43 :/
T.
no właśnie, rozumiem że kasa musi się zgadzać, ale dla mnie jakość obrazka z pierwszych omd w takim korpusie E-3 byłaby wystarczająca na wiele, wiele lat, bo w porównaniu do tej z E-3 skok jakości jest ogromny, taki jaki powinien być żeby nie musieć marudzić, Ci którzy marudzą na jakość 16mpix olka to są "profesjonaliści" albo ludzie którzy sami nie wiedzą czego chcą, dla mnie "ambitnego amatora" to jest poziom absolutnie wystarczający.
Kupiłem E-M1 i co? sam aparat wręcz genialny, ale stara szklarnia kuleje, a zaczyna się wzdychać do tych nowych szkieł, i o to marketingowcom z olympusa chodziło, tylko... jak się ma takie 12-40 do 12-60 jak się ma 40-150 do 50-200? ceny z kosmosu, a tak naprawdę w użyteczności, uniwersalności to krok wstecz...
Wydaje mi się że olek miał opracowany projekt lustrzanki z lepszą matrycą na "pożegnanie z godnością" dużego 4/3 i mógł ją wypuścić, ale wydając takiego E-M1 więcej zyskał, zapowiadając lepszą współpracę ze szkłami z dużego 4/3 zwabił do zakupu EM-1 który i tak po jakimś czasie będzie nęcił/zmusi właściciela do zakupu nowych szkieł m4/3...
cóż, jestem żywym przykładem takiego zjawiska :grin:
No i po plotach, jest ⌠Olympus OM-D E-M1 Mark IIhttp://www.swiatobrazu.pl/olympus-om-d-e-m1-mark-ii--34376.html
http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/photokina/27394-olympus-om-d-e-m1-mark-ii-bezlusterkowa-bestia
Ma wprawdzie czujniki fazowe, ale w materiałach reklamowych nie chwalą sie współpracą z obiektywami starego 4/3, obawiam się, że wiele nie poprawili w tej kwestii. Obym sie mylił.
No cóż, właściwie teraz kiedy szklarnia "PRO" jest całkiem kompletna to już nie potrzebują wspierać starych szkieł. Raczej będą starali się przekonać użytkowników do wymiany starych na nowe...
Pewnie wsparcie dla dużego 4/3 będzie na tym samym poziomie co w starym E-M1 (ale to tylko moje przypuszczenia).
ile ma kosztować ten święty Gral systemu m4/3?
Powinien byc za darmo,wszak na swietosciach zarabiac nie wypada.
Pomyśl, ile według Ciebie powinien kosztować i dodaj do tego 50%.
Lampka fajna
"Lampka" to w tym przypadku daleko idący eufemizm:
182599
Jak przypomne sobie, ile zapłaciłem w dniu premiery za E-M1 na dżedaju, to obawiam się, że może nie wystarczyć na pół E-M1 mark II
redrum1906
20.09.16, 12:32
Optymistyczne działanie.
Raczej pomnóż przez 2;)
Jaka będzie cena to się jeszcze okaże. Z pewnością wyższa niż niższa;)
Jak to jest z tym nowym AF? C-AF będzie lepszy na obiektywach m43 dzięki pkt fazowym?
No mówią, że AF-C ma być taki, że laczki pospadają.
Jack odpowiedział mi tak:
Jest - 121 punktów krzyżowych on-chip, S-AF sześciokrotnie szybszy, C-AF dwukrotnie szybszy, tracking ulepszony, dodatkowo rozszerzony o grupę sensorów śledzących.
I już wiemy wszystko, za wyjątkiem ceny.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/09/166654_nbigmini_omd9-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/166654_nbigmini_omd-9.jpg)
http://www.optyczne.pl/10184-news-Olympus_OM-D_E-M1_Mark_II.html
Możliwości wideo wgniatają, martwię się o zdjęcia.
Na razie jestem rozczarowany czasem synchronizacji 1/250s w stosunku do 1/320s w starym E-M1 :-(
dzisiaj dostałem:
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1_mark_ii/index.html?olycmp=nw_2019-09-19_MAILING_e_m1_mark_ii
2 sekundy z ręki.
https://vimeo.com/183641717
Podwójne gniazdo na karty pamięci to plus.
Nowe baterie to jednak minus. Trzeba będzie nowe kupować.
Podwójne gniazdo na karty pamięci to plus
Nie plus tylko pół-plus: tylko gniazdo opisane jako #1 jest kompatybilne z UHS-II.
Nie plus tylko pół-plus: tylko gniazdo opisane jako #1 jest kompatybilne z UHS-II.
O! To trochę przyoszczędzili. Jednak lepszy rydz, niż nic :)
O! To trochę przyoszczędzili. Jednak lepszy rydz, niż nic :)
Rydz debiutował w M5 II więc łaski firma nie robi.
Podobno ;) chodzi o to, by cała moc proca poszła do fabryki obrazu. Czyżby miało nie być M1 III :mrgreen:
http://www.optyczne.pl/524.1-artyku%C5%82-Olympus_E-M1_Mark_II_w_naszych_r%C4%99kach.html
Wygląda na to, że pkt fazowe działają również ze szkłami n43. Ciekawe jak to wyczarowali, jest interesująco.
Nawet hejtu nie ma w komentarzach...
a co z multishotem ? jakos cisza czy ja coś przegapiłem - plotki mówiły że da sie zrobic na krótszych czasach.
Piszą, że ta opcja pojawi się prawdopodobnie z kolejnym firmware.
a co z multishotem ? jakos cisza czy ja coś przegapiłem - plotki mówiły że da sie zrobic na krótszych czasach.
Później i tylko z sync is, czyli ibis plus obiektyw is.
Mega trudne zadanie. Zobaczymy jak to sie sprawdzi w praktyce i oczywiście do jakich wartosci czasowych bedzie to mozna wykorzystac.
Nowe baterie to jednak minus. Trzeba będzie nowe kupować.
To fakt, zakupu nie przeskoczymy, natomiast fajną sprawą jest szybki czas ładowania za pośrednictwem USB-C. W razie wu, podpinając telefoniczny powerbank z funkcją QuickCharge zyskamy dodatkową elastyczność w terenie. Sam fakt ładowania telefoniczną ładowarką to też atut. USB Type-C będzie standardem w przyszłorocznych smartfonach, a już teraz nie brakuje modeli z tym złączem.
Aparat ładuje aku po podłączeniu?
Aparat ładuje aku po podłączeniu?
Kurczę, chyba nadinterpretowałem mix doniesień. USB Type-C, procentowe wyświetlanie poziomu naładowania oraz o 50% szybsze ładowanie dało mi na logikę Quick Charge Qualcommu czy inną technologię szybkiego ładowania opartą na złączu USB Type-C. Ale na fotkach widzę, że ładowarka w zestawie (BCH-1), to klasyczne, zewnętrzne rozwiązanie. A szkoda, bo przecież po USB Type-C ładuje się nawet laptopy.
Nie chcę, ale muszę:
Kiedy w plotkach mówiono o tym, że GH5 będzie tak szybki, że nawet Sony nie ma proca by to obsłużyć ucieszyłem się.
Teraz, kiedy na 43R plotkowano już tylko o bohaterze wątka, znowu szybkość powróciła, tym razem niedoścignięty ma być flagowiec Oly... zacząłem podejrzewać...
... Porozumienie
M1 II i GH5 mają tę samą elektronikę i w związku z tym:
- i Oly i Panas mają TYLKO jedno gniazdo kompatybilne z szybkimi kartami UHS-II.
- 4:2:2 10 bit w wideo też ma i Oly, ale porozumieniem, w takiej jakości rzuca filmiki tylko na wyjście HDMI, nie kartę.
- zarówno M1 II jak i GH5 są wręcz zjawiskowo szybkostrzelnymi aparatami.
- wymiana algorytmów stabilizacji była częścią porozumienia między korporacjami już dawno temu.
- sensor GH5 jest inny niż w M1 II (bardzo pewne/liczę, że to ulubiony przyjaciel mZD12 czy Kowy 8,5 czyli multi aspekt!!!)
- w obie kamery wbudowano profile koloru; coś w stylu Fujifilm
Na koniec najciekawsze (bo o następcy G7 czyli G80): ta kamera to w zasadzie bebechy GH5 tylko odpowiednio poblokowane.
Ale dlaczego tu podejrzewać? Firmy współpracują od dawna.
Wprowadzanie różnych funkcjonalności za pomocą blokad w oprogramowaniu, to proceder znany od lat.
Ale dlaczego tu podejrzewać? Firmy współpracują od dawna.
Wprowadzanie różnych funkcjonalności za pomocą blokad w oprogramowaniu, to proceder znany od lat.
Pisałem to raczej w kontekście wiecznych dysput z apz czy nyny po jednej stronie i andtor2 to drugiej.
Sensor pewnie ten sam tylko:
- dla Oly Sony nakleił fazę
- dla Panasa zmniejszył odrobinę mnożnik (1.86x).
Zastosowanie klasycznej, zewnętrznej ładowarki ma sens niezależnie od możliwości ładowania akumulatora w aparacie. Ładowanie, nawet bardzo szybkie, trwa jednak znacznie dłużej niż wymiana akumulatora na drugi, naładowany zawczasu w zewnętrznej ładowarce.
Zdecydowanie ma sens. Ładowanie w aparacie pozwoliłoby jednak na ograniczenie posiadania większej ilości zapasowych akumulatorów i noszenia ładowarki zewnętrznej przy sobie.
Spacer. Kawa - i już podładowany.
Nosisz w torbie. Myk do power banku.
Ma sens zarówno posiadanie zewnętrznej ładowarki jak i możliwość szybkiego ładowania po USB. W zależności od sytuacji korzysta się z jednego lub drugiego rozwiązania.
Nie chcę, ale muszę:
...
Na koniec najciekawsze (bo o następcy G7 czyli G80): ta kamera to w zasadzie bebechy GH5 tylko odpowiednio poblokowane.
Tylko czekać aż ktoś to programowo z crackuje...
Jeszcze jedna uwaga - zazwyczaj częste bardzo szybkie ładowanie dużym prądem powoduje zmniejszenie żywotności akumulatorków - te ładowane mniejszym prądem w ładowarce tracą sprawność po większej ilości cykli ładowania.
Tylko czekać aż ktoś to programowo z crackuje...
Jeśli będzie taka fizyczna możliwość. Może się okazać, że po doświadczeniach z crackowaniem poprzednich modeli producent się przed tym zabezpieczył i np. w okrojonym modelu jest tylko miejsce na wstawienie jakiegoś niezbędnego do działania dodatkowych funkcji układu, którego fizycznie brakuje.
Jeszcze jedna uwaga - zazwyczaj częste bardzo szybkie ładowanie dużym prądem powoduje zmniejszenie żywotności akumulatorków - te ładowane mniejszym prądem w ładowarce tracą sprawność po większej ilości cykli ładowania.
Mam 6 akumulatorów do OM-D Trzy Olkowe i trzy chińczyki. Wywaliłem jednego Olkowego - najdroższego zapłaciłem za niego Olympus Malesia z przesyłką ponad 80 zielonych. chińczyki działają nadal.. Gdyby nie śmiecenie na tej przeludnionej planecie napisłbym niech umierają szybciej, skoro tak wygodniej.
Za chińczyki (3szt) z ładowarką i kompletem kabelków zapłaciłem ok. 24 zielone....
Nie wiem dlaczego przyjęliście, że jestem przeciwnikiem wprowadzania możliwości szybkiego ładowania akumulatorów w aparacie. Nic podobnego - uważam, ze warto mieć taką możliwość, ale warto mieć też 'zwykłą' ładowarkę do ładowania akumulatorów poza aparatem. To, że można kupić tanie zamienniki akumulatorów, które niekiedy mogą dorównywać jakością tym oryginalnym (przy kupowaniu zamienników 'no name' jest to loteria - mogą okazać się świetne, ale mogą też spuchnąć po kilku ładowaniach) wcale nie oznacza, że nie warto ich eksploatować tak, by dłużej pożyły. Trzeba zachować zdrowy rozsądek - i niekiedy będzie on podpowiadał, że warto szybko doładować akumulatory w aparacie, kiedy indziej - że nie ma powodu by się spieszyć i lepiej naładować je w ładowarce.
Tryb wysokiej rozdzielczości ponoć jednak nie z"ręki" przynajmniej na razie ;-(
Właśnie nowość Olympusa straciła na wartości ;-) już z ceną ponad XT-2 raczej nie zaszaleją ;-)
http://www.43rumors.com/setsuya-kataoka-confirms-e-m1ii-hand-held-resolution-mode-is-a-future-possibility/
W przypadku współczesnych systemowych akumulatorów litowych (foto, telefony itp) nie mamy wpływu na prąd ładowania. To znaczy możemy zmniejszyć ten prąd używając zbyt słabej ładowarki. Podłączając do zbyt mocnej ładowarki prąd ładowania nie wzrośnie proporcjonalnie. Będzie co najwyżej taki (czyli znamionowy), jakie przewiduje zabezpieczenie wbudowane w akumulator.
Reasumując nie da się go zakatować zbyt dużym prądem.
Właśnie nowość Olympusa straciła na wartości ;-) już z ceną ponad XT-2 raczej nie zaszaleją ;-)
Cena X-Pro2 to rozbój w biały dzień. Cena X-T2 to liść w policzek i kopniak w d... Ciekawe jaki rodzaj tortur zapewni nam Olympus :D
W przypadku współczesnych systemowych akumulatorów litowych (foto, telefony itp) nie mamy wpływu na prąd ładowania. To znaczy możemy zmniejszyć ten prąd używając zbyt słabej ładowarki. Podłączając do zbyt mocnej ładowarki prąd ładowania nie wzrośnie proporcjonalnie. Będzie co najwyżej taki (czyli znamionowy), jakie przewiduje zabezpieczenie wbudowane w akumulator.
I jeśli szybkie ładowanie w aparacie ma trwać tyle, co wypicie kawy - ograniczenie w samych akumulatorkach musi być nastawione na bardzo dużą wielkość prądu. Można się spodziewać, że ładowarka zewnętrzna dostarczona do aparatu będzie miała ograniczenie prądu ustawione na dużo niższą wielkość - prawdopodobnie co najmniej o rząd wielkości mniejszą. Zauważcie, ile czasu trwa pełne naładowanie akumulatora w ładowarkach dostarczanych do obecnie produkowanych aparatów - całkiem sporo kaw można w tym czasie wypić:-).
Dopóki użytkownik może samodzielnie wymienić baterię w aparacie, a oryginalne baterie i zamienniki są dostępne, nie jest to wielkim problemem
Wysłano z Tapatalk
Witam
A czy akumulatory z em1 będą pasować do mkII i odwrotnie?
Witam
A czy akumulatory z em1 będą pasować do mkII i odwrotnie?
Nie - będą większe pojemniejsze ;-) i droższe ;-)
Toshiyuki Terada:
- dynamikę ma większą od Fuja XT1,
- cena odrobinkę wyższa od Jedynki.
I jeśli szybkie ładowanie w aparacie ma trwać tyle, co wypicie kawy - ograniczenie w samych akumulatorkach musi być nastawione na bardzo dużą wielkość prądu.
Zgadza się. I to zapewne wymaga odpowiedniej konstrukcji ogniw. A zgodnie z tradycją :mrgreen: można się przy tym spodziewać kosmicznej ceny oryginalnego akumulatora i brak możliwości zastosowania zamiennika.
Toshiyuki Terada:
- dynamikę ma większą od Fuja XT1
Już to widzę...
Już to widzę...
To tak jak ja, tylko, że ja w powiększonym sensorze GH5 :mrgreen:
7D/2 - 3.5
EM1 - 3.8
XT1 - 3.5
EM1/2 - 4.2
liczby pierwsze :)
Na pewno nie ostatnie. :)
Te pierwsze są pierwszymi, a te po kropce ostatnimi ;)
a ostatnie będą pierwszymi...
http://www.fotokonijnenberg.nl/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-body-zwart
2.000 (słownie: DWA TYSIĄCE) ojro. Kto kupuje? :)
Pierwsze plotki o cenie E-M1 mark II : http://www.43rumors.com/first-e-m1ii-price-info-in-europe-body-for-e1-99900/
Cena 1990 E trochę absurdalna jeśli przyjmiemy przelicznik ok 5zł (wysoki VAT itd w Polsce) to wyjdzie 10000 ;-) - szczególnie w kontekście bezpośredniej konkurencji (Fuji X-T2 za 7300zł , Sony A6300 - 5300zł , A7II -7200zł, Nikon D500 -9500zł, D750 - 8100zł)
No to niezły dowcip. Czas powoli wejść w drugi system czyli Sony a7
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Myślę, że Olek porównuje swoja topową puszkę z topowymi puszkami innych producentów...
Niech jeszcze dopisze na końcu trzy literki E-M1 II PRO i będzie git. E-M1 w pierwszej wersji nagle okazał się bardzo dobrą puszką :) Kto się przesiada?
Pierwsze plotki o cenie E-M1 mark II : http://www.43rumors.com/first-e-m1ii-price-info-in-europe-body-for-e1-99900/
Cena 1990 E trochę absurdalna jeśli przyjmiemy przelicznik ok 5zł (wysoki VAT itd w Polsce) to wyjdzie 10000 ;-) - szczególnie w kontekście bezpośredniej konkurencji (Fuji X-T2 za 7300zł , Sony A6300 - 5300zł , A7II -7200zł, Nikon D500 -9500zł, D750 - 8100zł)
A te ceny konkurencji podałeś z rynku czy cennika?
A te ceny konkurencji podałeś z rynku czy cennika?
Z najbliższego forum sklepu ;-) cyfrowe.pl ;-) - swoją drogą stare E-M1 jest tam w tej samej cenie co w oficjalnym sklepie Olympusa więc nie sądzę że będzie taniej ;-)
Czyli pozamiatane, jako nowość to 2000EUR ~ 8500-9000 zł, a za 3-4 miesiące cena spadnie realnie do 7500zł
A wydawało mi się, że przewidywana przeze mnie cena 8890 PLN na start jest pesymistyczna..
Zanim się rozpędzimy w domysłach warto przytoczyć cytat z linku, który podał POLM
The Dutch Store Fotokonijnenberg.nl listed the new Olympus E-M1II with a price of €1.999,00. I am not sure if that’s the real price or just a guess from the store.
Na B&H nie ma żadnych info o cenie, wygląda mi to na zgadywankę dla niecierpliwych.
Chyba zapominacie, że to linia PRO i porównywanie z Soniakiem 6300 nie ma wielkiego sensu.
A jak wezmę marker i na A6300 też napiszę PRO?
Chyba zapominacie, że to linia PRO i porównywanie z Soniakiem 6300 nie ma wielkiego sensu.
Ale Sony A6300 ma być prawie dwa razy tańszy E-M1 II ma być w np. cenie Nikona D500 a do niego spokojnie można dopisać PRO ;-)
O cenach jest sens dyskutować jak towar fizycznie będzie w sklepach.
A to i tak z frycowym będzie przez kilka tygodni.
Sony jest za mało PRO. W zasadzie każdy aparat bez PRO w nazwie jest niewystarczająco PRO, aby dorównać E-M1 II :D
(...)aby dorównać e-m1 ii :d
e-m1ii pro
:)
Samymi szkłami PRO zdjęć PRO nie zrobisz, więc najlepsza puszka też musi być PRO, nawet jeśli zapomnieli napisać :)
nawet jeśli zapomnieli napisać :)
A jak napiszą... to co wtedy ten napis w praktyce oznacza ? :mrgreen:
DżKJP!
Zawsze takie sklepy wychylą się z super ofertą, a Ojciec Prowadzący portal optyczny odpisywał komuś pod jednym z njusów z Kolonii, że Oly może pozytywnie zaskoczyć.
Dlatego też nie wierzę w 2000 EURO.
Za grizzem z postu #127.
Mam dziwne przeczucie, że ta cena jednak będzie bliżej 2000 eurasków, niż do 1500 :/
T.
Po raz drugi sugeruję, że będzie dycha z kitowym obiektywem.
Hmmmmm."
Nun fehlt natürlich noch ein ganz entscheidendes Detail auf dem Datenblatt der Olympus E-M1 Mark II. So weiß man nämlich noch nicht, wie hoch der Preis der neuen DSLM ausfallen soll. Der Hersteller hat hier lediglich bekanntgegeben, dass die Mark II teurer als die alte E-M1 werden soll â und diese war damals zum Preis von 1.499 Euro vorgestellt worden.
Man hatte also bereits einen ersten Anhaltspunkt, konkrete Zahlen gab es bisher aber noch nicht. Das hat sich nun geändert, denn der niederländische Fotohändler âFoto Konijnenberg (http://www.fotokonijnenberg.nl/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-body-zwart)â hat die Olympus E-M1 Mark II bereits zum Preis von 1.999 Euro gelistet! Ob das wirklich der finale Preis für die E-M1 Mark II in Europa sein wird, können wir natürlich noch nicht beurteilen. Dazu müssen die offiziellen Informationen von Olympus abgewartet werden. Trotzdem werden wir hier erstmals mit einem konkreten Preis für die E-M1 II konfrontiert â und dieser könnte einige Nutzer im ersten Moment möglicherweise abschrecken. Denn die Summe von 1.999 Euro ist natürlich nicht gerade gering. Und Olympus neues Flaggschiff wäre mit diesem Preis beispielsweise teurer als die Fuji X-T2.""":-P
I gość wystawił taką cenę za samą puszkę. Wygląda na to ,że koszyk nawet działa :)
Po raz drugi sugeruję, że będzie dycha z kitowym obiektywem.
No dycha z kitowym 12-100/f4 byłaby chyba do przełknięcia
Wywiad z przedstawicielami firmy. Ku uciesze epi/fret itd. dodam, że mi najbardziej podoba się zdanie, w którym odpytywany stwierdza, że cały przemysł foto dał ciała i już nie chodzi o to by walczyć ze sobą tylko o to, by znaleźć sposób na koegzystencję.
http://www.mirrorlessons.com/2016/09/28/interview-with-setsuya-kataoka-of-olympus/
Wywiad z przedstawicielami firmy. Ku uciesze epi/fret itd. dodam, że mi najbardziej podoba się zdanie, w którym odpytywany stwierdza, że cały przemysł foto dał ciała i już nie chodzi o to by walczyć ze sobą tylko o to, by znaleźć sposób na koegzystencję...
I Ty wierzysz w ten bełkot przedstawiciela najbardziej agresywnej marketingowo firmy foto??? :shock: Olo walczy na noże i siekiery o przetrwanie :)
O przetrwanie? On walczy o wypracowanie sobie fajnej, dochodowej niszy.
Lepiej sprzedać mniej za więcej ;) patrz Apple.
Mamy takie ceny nie dlatego,ze takie koszta tylko dlatego ,ze jest wielu goniacych kroliczka.
Coraz trudniej przekonać użytkowników do wymiany posiadanego aparatu na nowy ; ponadto praktycznie cały segment prostych kompaktów się skończył - coraz więcej osób przekonuje się, że aparat w komórce im wystarcza.
Wysłano z Tapatalk
Coraz trudniej przekonać użytkowników do wymiany posiadanego aparatu na nowy ; ponadto praktycznie cały segment prostych kompaktów się skończył - coraz więcej osób przekonuje się, że aparat w komórce im wystarcza.
Może czas wypuścić aparat z wbudowanym telefonem komórkowym?;-) I nie byłbym zdziwiony, gdyby takie konstrukcje się pokazały - WiFi w aparatach już mamy, niedługo pewnie ktoś wpadnie na pomysł, żeby modem GSM w aparat wbudować, a wtedy już tylko krok do tego, aby umożliwić rozmowę przez wbudowane w aparat głośniczek i mikrofon, które w bardzo wielu aparatach już są... I będziemy mieli podobna koegzystencję na rynku jak między kamerami a aparatami fotograficznymi - zarówno telefon z aparatem jak i aparat z telefonem będą oferowały zbliżone funkcjonalności, różnicą będzie ergonomia.
Coraz trudniej przekonać użytkowników do wymiany posiadanego aparatu na nowy ; ...
I bardzo dobrze, z 90% realnych potrzeb fotograficznych zostało zaspokojonych na poziomie 5D/D300. To był prawdziwy moment przełomowy w fotografii cyfrowej.
Może czas wypuścić aparat z wbudowanym telefonem komórkowym?;-) I nie byłbym zdziwiony, gdyby takie konstrukcje się pokazały - WiFi w aparatach już mamy, niedługo pewnie ktoś wpadnie na pomysł, żeby modem GSM w aparat wbudować, a wtedy już tylko krok do tego, aby umożliwić rozmowę przez wbudowane w aparat głośniczek i mikrofon, które w bardzo wielu aparatach już są... I będziemy mieli podobna koegzystencję na rynku jak między kamerami a aparatami fotograficznymi - zarówno telefon z aparatem jak i aparat z telefonem będą oferowały zbliżone funkcjonalności, różnicą będzie ergonomia.
Aparat z telefonem nie jest mi do niczego potrzebny, ale z odczepianym ekranem komunikującym się z aparatem bezprzewodowo byłby super. Technicznie jest to możliwe już od co najmniej kilku lat.
Póki co firmy jeszcze wykorzystują formułę pompowania specyfikacji i sprzedawania jej po coraz to wyższej cenie w każdym nowym modelu. Mam jednak nadzieję, że ta formuła wkrótce się wyczerpie i zamiast coraz większej ilości megapikseli, klatek na sekundę itp. producenci zaczną zarabiać na innowacjach, które ułatwiają fotografowanie i dają nowe możliwości. Kto się nie będzie potrafił dostosować, niech idzie z torbami.
producenci zaczną zarabiać na innowacjach, które ułatwiają fotografowanie i dają nowe możliwości.
http://www.youtube.com/watch?v=cuDGNHIqkoc
Nie można wrzucić dwóch wideo w jednym poście, to dam w dwóch
http://www.youtube.com/watch?v=w8xinSrsQO0
to są nowe możliwości - bez kolejnych megapikseli (chociaż w 4k)
No i właśnie należałoby się zastanowić, czemu taki DJI - firma, o której do niedawna nic jeszcze nie słyszałem - ze swoimi produktami wręcz kosi cały rynek. A starzy wyjadacze w branży foto w najlepszym wypadku drepczą w miejscu, a w większości przypadków liczą straty z roku na rok.
No i właśnie należałoby się zastanowić, czemu taki DJI - firma, o której do niedawna nic jeszcze nie słyszałem - ze swoimi produktami wręcz kosi cały rynek.
Mocne stwierdzenie.Co do pierwszej jego czesci to pewnie masz racje,ale o koszeniu to -no nie jestem pewny.
Jak bym to ja napisal to pewnie zaraz by kilku chcialo zebym jakies dane przedstawil.Ciebie napewno zostawia w spokoju.:wink:
No i właśnie należałoby się zastanowić, czemu taki DJI - firma, o której do niedawna nic jeszcze nie słyszałem - ze swoimi produktami wręcz kosi cały rynek. A starzy wyjadacze w branży foto w najlepszym wypadku drepczą w miejscu, a w większości przypadków liczą straty z roku na rok.
Kosi? Jak kosi, to niszowy rynek.
skosiło niszę. Wraz z GoPro. A ta nisza za kilka (-naście, -dziesiąt) lat może dominować na rynku foto/video.
Ale nie o tym a o E-M1 mark II. Co do ceny to zgadzam się z Mirkiem. Poza tym coraz częściej produkt jest dobry, bo jest drogi. Nie odwrotnie.
tak. GoPro kosi. Wykres.
http://stooq.pl/q/?s=gpro.us&c=3y&t=l&a=lg&b=0
Te nisze to na razie chwilowe wyskoki. Mogą zaskoczyć, ale to na razie niewiadoma.
kurs GoPro nie zanurkował bo nisza się skończyła, z niszy zrobił się bardzo duży rynek i pojawiło się na min spora konkurencja w tym producentów z ChRL.
Kosi? Jak kosi, to niszowy rynek.
A rynek aparatów fotograficznych nie jest niszowy?
Jak bym to ja napisal to pewnie zaraz by kilku chcialo zebym jakies dane przedstawil.Ciebie napewno zostawia w spokoju.:wink:
Googla wystarczy użyć:
http://dronelife.com/2015/04/16/drone-sales-numbers-nobody-knows-so-we-venture-a-guess/
"DJI is probably the most secretive when it comes to metrics, but we do know DJIâs revenue jumped from $4.2 million in 2011 to $130 million in 2013. The key to this explosion, of course, was the release of the original Phantom at the beginning of 2013. Even if we say DJIâs revenue doubled from 2011 to 2012 (before the release of the Phantom), that leaves a $117.4 million dollar jump thanks to the Phantom. At $1,000 a unit, that is 117,400 Phantoms in the first year.
In March, The Verge reported DJIâs 2014 sales figures were around $500 million which is right around the number analysts had forecasted. Of course, DJI rolled out several more expensive versions of the Phantom as well as new editions of their Spreading Wings systems, driving up the average price of a DJI drone. So the conservative estimation would be DJI moved about 416,000 drones in 2014.
This would mean DJI sold 533,400 Phantoms between the initial launch and the end of 2014.
It's a very real possibility DJI does $1 billion in sales this year which would put them in position to move 500,000 drones this year alone (taking into account the companyâs new, more expensive, offerings)."
Dla porównania przychód działu foto Olka to 828 mln $:
http://m43.co/mirrorless-camera-sales-2015-olympus-panasonic-sony-fuji/
Ja tam marze o takim em1 ale z Androidem i mozliwoscia pisania wlasnych apek.
Wysłane z mojego SM-T525 przy użyciu Tapatalka
Ja tam marze o takim em1 ale z Androidem i mozliwoscia pisania wlasnych apek.
Przetestowałem już aparaty z Androidem... jak chcesz lagów przed zrobieniem zdjęcia i po jego wykonaniu, to proszę bardzo. System w puszcze powinien być zamknięty, tak jak Tizen w świętej pamięci aparatach Samsunga. Producenci powinni się skupić na błyskawicznej i pewnej współpracy z telefonami, a nie na wciskaniu tychże do wnętrza aparatów. Szkoda prądu i wydajności.
Otwarty, zamknięty to sprawa drugorzędna⌠na początek fajnie jakby miały otwarte api, dostępne choćby przez ten telefon. Kosmieczne ułatwienie w wielu zastosowaniach, jak choćby zdalen wyzwalanie migawki, wykrywanie ruchu, robienie zdjeć przedmiotówâŚ
Pierwsze dostawy już 8. grudnia, wg. Oly Australia. Co ważne, na całym globie w tym samym czasie.
Ciekawe czy cena mI spadnie, czy go wycofaja. Przygarnalbym drugiego w zamian za em5
Nie wycofają go. Będzie leżał na półkach dopóki się nie sprzeda.
Ciekawe czy cena mI spadnie, czy go wycofaja. Przygarnalbym drugiego w zamian za em5
Wycofać nie wycofają - zatrzymają produkcję, a to, co już wyprodukowali postarają się sprzedać. A to, czy i jak silnie cena w tym czasie spadnie będzie zależało od ilości wyprodukowanych E-M1 czekających w magazynach.
Kolejny przeciek dotyczący ceny, 1500$ za nową jedynkę:
http://www.43rumors.com/42photo-lists-the-gh5-for-1799-and-the-e-m1ii-for-1499/
O 100$ taniej niż odpowiednik fuji.
PS. Mam nadzieję, że matrycę z naklejonymi pkt fazy wykorzystają w kolejnych, tańszych modelach OMD.
PS. Mam nadzieję, że matrycę z naklejonymi pkt fazy wykorzystają w kolejnych, tańszych modelach OMD.
Obawiam się że wątpię..
Kto wtedy kupi droższy model? ;) Ale kiedyś pewnie tak...
Uszczelnienia, lepszy wizjer, grip i otoczka bycia "PRO" - dla części klientów warto będzie dołożyć do jedynki.
Dla reszty, żeby utrzymać konkurencyjność w sprawie C-AF, naklejona faza będzie rozwiązaniem.
... otoczka bycia "PRO" ...
mocne :)
W tym kierunku idzie teraz marketing Olka, z jednej strony szafiarki a z drugiej za pomocą OMD 1 bycie "PRO" i to z lekkim plecakiem. Same plusy.
http://www.fotopolis.pl/opinie/recenzje/27494-w-gory-na-lekko-czyli-weekend-z-m-zuiko-pro
Ciekawe czy na forum szafiarek już plotkuja o nowym omd. Muszę się tam zapisać ;)
Dla szafiarek są PENy, można się z tego śmiać, ale to podejście do marketingu ma sens i pewnie jest skuteczne.
No i dalej ładowarki samochodowej nie opracowali...
Dla szafiarek są PENy, można się z tego śmiać, ale to podejście do marketingu ma sens i pewnie jest skuteczne.
Z szafiarek się nie śmieję, pomysł z linią aparatów dla eleganckich kobiet bardzo mi się podoba, tego jeszcze nie było i na dodatek damskie PEN-y są piękne. PRO to trochę inna bajka... ;)
Kolejny przeciek dotyczący ceny, 1500$ za nową jedynkę:
http://www.43rumors.com/42photo-lists-the-gh5-for-1799-and-the-e-m1ii-for-1499/
O 100$ taniej niż odpowiednik fuji.
Czyli u nas za samo body jakieś... 6500-7000 pln.
Hmmm...
T.
No i dalej ładowarki samochodowej nie opracowali...
Po takich wlasnie okoloaparatowych drobiazgach poznaje sie tez system dla profesjonalistow.Cuz, sami sie pozycjonuja.
No i dalej ładowarki samochodowej nie opracowali... Chińczycy????
Przecież na jachcie ładuję akumulatory przez mikro usb z banku lub gniazda na 12V
Czyli u nas za samo body jakieś... 6500-7000 pln.
Hmmm...
T.
Chyba nikt nie spodziewał się innej ceny:)
W Europie przynajmniej zrobią zestawy z obiektywami serii PRO (jest szansa na zestaw z nowym 12-100 f4), w USA zdaje się nie bundlują w ten sposób.
Chyba nikt nie spodziewał się innej ceny:)
W Europie przynajmniej zrobią zestawy z obiektywami serii PRO (jest szansa na zestaw z nowym 12-100 f4), w USA zdaje się nie bundlują w ten sposób.
I za taki sklad moge dac 1000⏠bo za podwojna cene to popatrze za np.Pentaksem
Jasne, dla każdego coś miłego.
Chińczycy????
Przecież na jachcie ładuję akumulatory przez mikro usb z banku lub gniazda na 12V
Za pomocą oryginalnych akcesoriów? To ze sa chinskie wynalazki nie znaczy, ze producent aparatu dla podroznikow nie powinien miec takiej ladowarki w ofercie.
Za pomocą oryginalnych akcesoriów? To ze sa chinskie wynalazki nie znaczy, ze producent aparatu dla podroznikow nie powinien miec takiej ladowarki w ofercie.
Można tak : Przetwornica z 12V DC -> 230V AC -> ładowarka dostarczona z aparatem.
No ale gdyby była, przeczytałbym, ze zgłupieli bo drogo itp., a od Chińczyka można kupić za grosze.... Ladowarka jak ładowarka, zwykłe akcesoria do telefonów komórkwych i nie potrzeba więcej niz 1A do ładowania, kabelek mini usb na usb oba męskie, w żegludze i w samochodzie sie mi sprawdza. Jedyny kłopot jest taki, że używam trzech różnych rodzajów baterii. Do OMD, Pen-a (IR) i Fuji. Muszę mieć trzy ładowarki i czwartą do oryginalnych akumulatorów OMD, bo komuś odbiło w fabryce z blokadą.
No ale gdyby była, przeczytałbym, ze zgłupieli bo drogo itp.,
Ale w reszcie krajow swiata by kupowali.:-PTylko w tym jednym narzekaja a i tak kupuja na zagranicznych rynkach,bo u nas za drogo:grin:
PS:Dostalem katalog sprzetu foto.1600 stron o roznach firmach i markach.Z grubsza to 600 stron to nikon,600 canon po 150 to leica,sony i pentax.15 stron to olympus.
gdyby jeszcze tylko katalogami można było zdjęcia robić...
No ale gdyby była, przeczytałbym, ze zgłupieli bo drogo itp., a od Chińczyka można kupić za grosze.... Ladowarka jak ładowarka, zwykłe akcesoria do telefonów komórkwych i nie potrzeba więcej niz 1A do ładowania, kabelek mini usb na usb oba męskie, w żegludze i w samochodzie sie mi sprawdza. Jedyny kłopot jest taki, że używam trzech różnych rodzajów baterii. Do OMD, Pen-a (IR) i Fuji. Muszę mieć trzy ładowarki i czwartą do oryginalnych akumulatorów OMD, bo komuś odbiło w fabryce z blokadą.
No właśnie, ale jak ładujesz te oryginalne aku, skoro mają blokadę? Napisz coś więcej o tym rozwiązaniu. Innym fajnym gadżetem jaki ostatnio praktykowałem jest przetwornica 12V->230 V, ale to takie kombinowanie, sprzęt dla podróżników powinien mieć coś takiego w oryginale łącznie z ładowarką solarną.
luc4s
przede wszystkim ładowanie (i też co bardzo ważne zasilanie) po kablu USB i koszyczek na akumulatorki AA. To nie są rzeczy ani drogie, ani skomplikowane. Więc albo ktoś bezczelnie "kroi" nas z tej funkcjonalności albo niepoważnie traktuje własny produkt.
luc4s
przede wszystkim ładowanie (i też co bardzo ważne zasilanie) po kablu USB i koszyczek na akumulatorki AA. To nie są rzeczy ani drogie, ani skomplikowane. Więc albo ktoś bezczelnie "kroi" nas z tej funkcjonalności albo niepoważnie traktuje własny produkt.
Albo tez inaczej podchodzi do tematu ten ktos.
Skoro stac mnie na relatywnie drogi aparat i obiektywy to stac mnie na hotel zeby w nim w czasie podrozy nocowac i ladowac kilka akumulatorkow(orginalnych).Moze ten ktos nie mysli tak jak my,ze najwazniejsza dla nas sprawa przed podróżą to wazenie bagazu,zeby limitu nie przekroczyc.Wybierajac czy puszki czy zupki w proszku na czas wyprawy.Moze po prostu ten ktos inaczej podchodzi do tego bardziej sprawdzajac te rynki ktore zyski przynosza w ilosci kupowanego sprzetu a nie ilosci kolejnych wpisow na forach.Moze my po prostu inaczej podchodzimy do tematu jak ten ktos i mamy inne piorytety niz cala reszta razem z ktosiem.
No tak, ktosie mogą myśleć o tym jak dostosować aparaty pod preferencje użytkowników albo jak dopasować użytkowników pod aparaty. Tu nie chodzi o kwestie naszej zasobności (lub nie) tylko o prozaiczne myślenie PROklient.
...
Skoro stac mnie na relatywnie drogi aparat i obiektywy to stac mnie na hotel zeby w nim w czasie podrozy nocowac i ladowac kilka akumulatorkow(orginalnych)...
Podróżnik, to nie do końca to samo, co turysta :roll:
Podróżnik, to nie do końca to samo, co turysta :roll:
widocznie nie dla ktosiów :)
No tak, ktosie mogą myśleć o tym jak dostosować aparaty pod preferencje użytkowników albo jak dopasować użytkowników pod aparaty. Tu nie chodzi o kwestie naszej zasobności (lub nie) tylko o prozaiczne myślenie PROklient.
Nie.Nie.Ja to widze inaczej.Tu nie chodzi o dopasowywanie sie jednej lub drugiej strony.To my w tym ukladzie jestesmy trzecia strona,ktora za amatorskie koszta chce byc najlepszym profesjonalista z profesjonalnym sprzetem.
Powiedzmy tak.Jest profi.Dostaje zlecenie na zdjecia orlow,gody,walki,gniazda,mlode.......Organizuje wyjazd,wylot,moze czarter,...i realizuje zlecenie majac do dyspozycji kilka roznych sytemow z ktorych byc moze jeden zakupil ze szklami pod te konkretne zlecenie.
Nasz profi z ktorym sie utozsamiamy nie majac zlecenia idzie pieszo w las,gory.spi w szalasie,chinskie zupki z deszczowka,a jesli daleko to jedzie stopem.Leciec nie leci bo nadwaga w gratach i konserwach.Nakladka tele na dlugiego kita i foci,moze jakies wyjdzie.A jak sie dowie o zapotrzebowaniu to majac kilka piatek w forumowej galerii wysyla pstryki,bo moze sie spodobaja i redakcja w Pcimie Dolnym wezmie.
Skrajnie totalnie przyklady tylko zeby zobrazowac temat.
Podstawą dla firmy jest myślenie PROzysk. Myślenie PROklient ma jedynie na celu maksymalizację tego zysku w mniejszym lub większym horyzoncie czasowym.
Profesjonalny, to nie jest to samo, co zarobkowy :roll:
Często zarobkowo nie wykorzystuje się sprzętu tzw. profesjonalnego, bo żeby zarobić na życie trzeba mieć jakieś zyski, a nie tylko same koszty.
Albo tez inaczej podchodzi do tematu ten ktos.
Skoro stac mnie na relatywnie drogi aparat i obiektywy to stac mnie na hotel zeby w nim w czasie podrozy nocowac i ladowac kilka akumulatorkow(orginalnych).Moze ten ktos nie mysli tak jak my,ze najwazniejsza dla nas sprawa przed podróżą to wazenie bagazu,zeby limitu nie przekroczyc.Wybierajac czy puszki czy zupki w proszku na czas wyprawy.Moze po prostu ten ktos inaczej podchodzi do tego bardziej sprawdzajac te rynki ktore zyski przynosza w ilosci kupowanego sprzetu a nie ilosci kolejnych wpisow na forach.Moze my po prostu inaczej podchodzimy do tematu jak ten ktos i mamy inne piorytety niz cala reszta razem z ktosiem.
Często hotelu ani prądu nie ma, zwłaszcza w Afryce. Pewnie w za kręgiem podbiegunowym też jest z tym kłopot.
Przy okazji, wiadomo już jak współpraca ze starymi szkłami? Gdzieś mi uciekła ta wiadomość.
Często hotelu ani prądu nie ma, zwłaszcza w Afryce. Pewnie w za kręgiem podbiegunowym też jest z tym kłopot.
W srodku lasu na polanie tez hotelu ani pradu nie ma.Tylko to nie o to chodzi.Temat jest inny
Przy okazji, wiadomo już jak współpraca ze starymi szkłami? Gdzieś mi uciekła ta wiadomość.
Jak narazie to jeszcze nawet nie ma aparatu.
Nie.Nie.Ja to widze inaczej.Tu nie chodzi o dopasowywanie sie jednej lub drugiej strony.To my w tym ukladzie jestesmy trzecia strona,ktora za amatorskie koszta chce byc najlepszym profesjonalista z profesjonalnym sprzetem.
Powiedzmy tak.Jest profi.Dostaje zlecenie na zdjecia orlow,gody,walki,gniazda,mlode.......Organizuje wyjazd,wylot,moze czarter,...i realizuje zlecenie majac do dyspozycji kilka roznych sytemow z ktorych byc moze jeden zakupil ze szklami pod te konkretne zlecenie.
Nasz profi z ktorym sie utozsamiamy nie majac zlecenia idzie pieszo w las,gory.spi w szalasie,chinskie zupki z deszczowka,a jesli daleko to jedzie stopem.Leciec nie leci bo nadwaga w gratach i konserwach.Nakladka tele na dlugiego kita i foci,moze jakies wyjdzie.A jak sie dowie o zapotrzebowaniu to majac kilka piatek w forumowej galerii wysyla pstryki,bo moze sie spodobaja i redakcja w Pcimie Dolnym wezmie.
Skrajnie totalnie przyklady tylko zeby zobrazowac temat.
Gdyby Olek robił tą puszkę stricte tylko dla tych, którzy utrzymują się z fotografii jaką opisałeś- to asystenci prezesa mogliby rzeźbić i składać te puszki własnoręcznie.
Limited Edition , ograniczona do jakichś 100 sztuk. Olek ma nieduży kawałek tortu i czas się z tym pogodzić.
Dodam jeszcze, że widocznie nie słyszałeś o ZAKAZIE przewożenia baterii luzem w bagażu rejestrowanym - tak, dobrze czytasz.
Pierwszy link z brzegu
http://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/travel-information/baggage/controlled-and-banned-items/lithium-batteries.html
In check in baggage
10 pieces maximum, each piece within 160Wh or 2g (per passenger per bag)
Must be inside equipment
Spare batteries (those not in equipment) not allowed
No właśnie, ale jak ładujesz te oryginalne aku, skoro mają blokadę? Napisz coś więcej o tym rozwiązaniu. Innym fajnym gadżetem jaki ostatnio praktykowałem jest przetwornica 12V->230 V, ale to takie kombinowanie, sprzęt dla podróżników powinien mieć coś takiego w oryginale łącznie z ładowarką solarną.
Ta oryginalne na tym samym chińczyku, ale gdy mam okazje i potrzebę wetknąć ja w ścianę to używam ładowarki oryginalnej. Choć wystarczyłoby zapewne zmienić ładowarkę na te z 220V
Gdyby Olek robił tą puszkę stricte tylko dla tych, którzy utrzymują się z fotografii jaką opisałeś- to asystenci prezesa mogliby rzeźbić i składać te puszki własnoręcznie.
Limited Edition , ograniczona do jakichś 100 sztuk. Olek ma nieduży kawałek tortu i czas się z tym pogodzić.
Dodam jeszcze, że widocznie nie słyszałeś o ZAKAZIE przewożenia baterii luzem w bagażu rejestrowanym - tak, dobrze czytasz.
Alez ja to tylko jako przyklad dalem.A o wylocie uzylem slowa czarter-zeby nie bylo tez niedomowien ze w klasie tej to to a w biznes to tamto.
Nigdzie tez nie sugerowalem o wielkosci kawalka tortu.Wiem rowniez,ze kupuje sie sprzet tylko pod okreslone zlecenie i czy to bedzie olek czy sony to nie ma znaczenia marka, tylko konkretne wlasciwosci w danym temacie zlecenia.
Dla jasnosci to sortyment foto(takie dla nas) w olympusie to maly kawalek finasowy calego jego tortu.Zarabia krocie na czym innym.
Pierwszy link z brzegu
http://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/travel-information/baggage/controlled-and-banned-items/lithium-batteries.html
In check in baggage
10 pieces maximum, each piece within 160Wh or 2g (per passenger per bag)
Must be inside equipment
Spare batteries (those not in equipment) not allowed
Tak, jak leciałem do Szkocji to plecak foto był moim małym bagażem podręcznym. 5 obiektywów, body, 3 ładowarki, 6 baterii, pilot bezprzewodowy, pierścienie pośrednie, zapasowe baterie do pilota, 4szt, tablet, ładowarka do tabletu, 5 kart pamięci, dysk USB, filtry na obiektywy, lampa z dyfuzorem. Wszystko musiałem co do jednej rzeczy wyciągnąć, Popatrzyli, kazali spakować i tyle. To w Polsce. W Szkocji nawet plecaka otwierać nie musiałem.
Tak, jak leciałem do Szkocji to plecak foto był moim małym bagażem podręcznym. 5 obiektywów, body, 3 ładowarki, 6 baterii, pilot bezprzewodowy, pierścienie pośrednie, zapasowe baterie do pilota, 4szt, tablet, ładowarka do tabletu, 5 kart pamięci, dysk USB, filtry na obiektywy, lampa z dyfuzorem. Wszystko musiałem co do jednej rzeczy wyciągnąć, Popatrzyli, kazali spakować i tyle. To w Polsce. W Szkocji nawet plecaka otwierać nie musiałem.
Ja napisałem o bagażu rejestrowanym :) w odpowiedzi na kpiącą uwagę Mirka, że prawdziwi profesjonaliści mają w nosie limity i bez zmrużenia oka płacą za nadbagaż :)
w odpowiedzi na kpiącą uwagę Mirka, że prawdziwi profesjonaliści mają w nosie limity i bez zmrużenia oka płacą za nadbagaż :)
Ostro pojechales.Nigdzie tego nie napisalem.Dlaczego Ty?Chyba juz mnie tu nic nie zdziwi.Szkoda.
albertnowicki
4.10.16, 10:17
No to się już doczekać nie można!
Ostro pojechales.Nigdzie tego nie napisalem.Dlaczego Ty?Chyba juz mnie tu nic nie zdziwi.Szkoda.
Mirku- jeżeli nazywasz to ostro, to.. jesteś przewrażliwiony. Zwłaszcza że na końcu był uśmiech.
Napisałeś
Skoro stac mnie na relatywnie drogi aparat i obiektywy to stac mnie na hotel zeby w nim w czasie podrozy nocowac i ladowac kilka akumulatorkow(orginalnych).Moze ten ktos nie mysli tak jak my,ze najwazniejsza dla nas sprawa przed podróżą to wazenie bagazu,zeby limitu nie przekroczyc.Wybierajac czy puszki czy zupki w proszku na czas wyprawy.
Jest jeszcze jeden aspekt. Dopóki na miejscu możesz ten bagaż wozić- wszystko jest względnie OK. Ale czasem trzeba zwyczajnie taszczyć go na grzbiecie- i wtedy te kilogramy się liczą.
Nawet w mieście
Już nieraz i nie pięc, podczas dyskusji na forum potwierdzało się to, że żyjesz zaledwie te kilkaset kilometrów na zachód, a jednak w zupełnie innych realiach. Nie zawsze gorszych i nie zawsze lepszych- w innych.
Mirku- jeżeli nazywasz to ostro, to.. jesteś przewrażliwiony. Zwłaszcza że na końcu był uśmiech.
Napisałeś
Jest jeszcze jeden aspekt. Dopóki na miejscu możesz ten bagaż wozić- wszystko jest względnie OK. Ale czasem trzeba zwyczajnie taszczyć go na grzbiecie- i wtedy te kilogramy się liczą.
Nawet w mieście
Już nieraz i nie pięc, podczas dyskusji na forum potwierdzało się to, że żyjesz zaledwie te kilkaset kilometrów na zachód, a jednak w zupełnie innych realiach. Nie zawsze gorszych i nie zawsze lepszych- w innych.
Moze i jestem.Zauwaz,ze cytat ktory przytoczyles nie dotyczy mnie,Ciebie ani nikogo z nas tylko dotyczy myslenia ktosia.Nawiazalem do innego sposobu myslenia.
Nie ciagnijmy juz tego,bo zaraz ktos znowu wyskoszy,ze jestem ukryta opcja.
Przecież nie jesteś ukryta tylko jawna :) - miejsce zamieszkania masz w wizytówce :)
I tak Cię lubimy
Ostatnio na Okeciu to samo, natomiast w Katarze, RPA mieli to totalnie gdzies. Jedynie laptopy kazali oddzielnie.
Wszystko wszystkim, ale nie chciałbym lecieć samolotem, gdzie nawiedziny ahmed ma bombę w obiektywie. W sumie - lepiej niech patrzą.
Wszystko wszystkim, ale nie chciałbym lecieć samolotem, gdzie nawiedziny ahmed ma bombę w obiektywie. W sumie - lepiej niech patrzą.
W Niemczech, Hiszpanii, W. Brytanii wielokrotnie mazali mi paskiem od testera po obiektywach, w Polsce tez wybebeszałem plecak do ostatniego obiektywu...
widocznie nie słyszałeś o ZAKAZIE przewożenia baterii luzem w bagażu rejestrowanym - tak, dobrze czytasz.
Przebijam, z B&H nie wyślą pocztą nawet płynu do czyszczenia obiektywów. Odbiór osobisty w sklepie :mrgreen:
Wszystko wszystkim, ale nie chciałbym lecieć samolotem, gdzie nawiedziny ahmed ma bombę w obiektywie. Nie strasz Krakmana:wink::)
Takie wyciąganie jakie stosują u nas nic nie daje. Z zewnątrz wygląda to normalnie i bez prześwietlenia pod kątem materiałów wybuchowych to bezsensowne działania. W Niemczech kilka lat temu już sprawdzali mi bez wybebeszania cały plecak pod tym kątem.
Chyba zabłądziłem. Myśłałem że to jest wątek o nowym body EM-1 a główny tok rozmowy jest o pakowaniu maneli na podróż
Czymś trzeba wypełnić ten smutny czas oczekiwania
Wcześniej zostało ustalone, że Olek produkuje sprzęt dla podróżników. Pakowanie maneli bardzo tu pasuje :)
Każdy szanujący się PRO ma asystenta, który zajmuje się pakowaniem. Artysta nie zaprząta sobie głowy takimi pierdołami, tylko myśli o $ztuce :D
Czymś trzeba wypełnić ten smutny czas oczekiwania
Smutno to się zrobi jak oficjalnie ogłoszą cenę :mrgreen:
Szczerze mówiąc, to mi to lotto, i tak nie przewiduję zakupu tego pro cuda w ciągu kilku najbliższych lat
Cena jaka by nie była i tak niska nie będzie, mnie bardziej interesuje jak w praktyce wypadnie nowy AF i nowa matryca, i czy trafi to później do puszek z niższej półki (tego raczej szybko się nie dowiemy).
Szczerze mówiąc, to mi to lotto, i tak nie przewiduję zakupu tego pro cuda w ciągu kilku najbliższych lat
Doradziłem znajomemu E-M5 jakiś czas temu za 2000 zł. Gdy pomyślę, że sam dałem >5000 zł, to mi się słabo robi.
Dlatego E-M1 Mark II wyszedł w luźnych wyliczeniach na rok 2018 - oby przed wakacjami.
Teraz natomiast można już będzie brać E-M1 Mark I za pieniądze nie wyrywające z butów.
Dlatego E-M1 Mark II wyszedł w luźnych wyliczeniach na rok 2018 - oby przed wakacjami.
Teraz natomiast można już będzie brać E-M1 Mark I za pieniądze nie wyrywające z butów.
O to to. Ja też zaczynam rozważać Mark I.
Jack odpowiedział mi tak:
Jest - 121 punktów krzyżowych on-chip, S-AF sześciokrotnie szybszy, C-AF dwukrotnie szybszy, tracking ulepszony, dodatkowo rozszerzony o grupę sensorów śledzących.
Kurcze tak mało ;-) nowe Sony A6500 - 425 punktów detekcji fazy, 169 punktów detekcji kontrastu ;-)
Nowe info o cenie E-M1 II - ma być ok 13% droższy niż Fuji X-T2 - czyli 7399x1.13= 8360 ;-(
http://www.43rumors.com/ft3-olympus-e-m1ii-prices-leaked-in-australia/
Miejmy nadzieje że się to nie sprawdzi.
Co do ceny to ma kosztować 1899 euro i być dostępny w grudniu. Zobaczymy czy to się sprawdzi :/
http://www.optyczne.pl/10319-news-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html
Zdziwi mnie wyraźnie większa cena od bezpośredniej konkurencji czyli Fuji X-T2 (w zasadzie to bardzo porównywalne aparaty - oba uszczelnione, oba dwa sloty SD - u Fuji wszystkie UHS-II, podobne wymiary, większy sensor Fuji, szybszy Olympus, oba z dużym zapleczem szkieł, choć Fuji chyba jednak tańsze i częste promocje). Nie wspomnę o Sony A6500 lub A7II. Cena 150% body FF od Sony czy Nikona - czyżby Olympus chciał dołączyć do Samsunga ? Jeśli będzie tak drogi to go Fuji/Sony zjedzą od "góry" a Chińczycy od "dołu" ;-(
Cena w około 9000zł zdaje się potwierdzać - pierwsze ceny na rynku japońskim ponoć 235 440 = ok. 8900 zł (poostaje pytanie o czy podatki wyzsze tam czy u nas ?) :
http://www.43rumors.com/ft5-e-m1ii-price-info-in-japan-leaked-and-its-expensive/#disqus_thread
Drogo ;-(
Czasem to mam wrażenie, że niektóre firmy maja w ofercie produkt klasy "Pro" po to żeby napędzać sprzedaż pozostałych modeli. "Pro" będą mieli sponsorowani którzy robią po prostu endorsement marki - dla nich cena nie gra roli bo dostają sprzęt. W takim układzie Olympusowi niekoniecznie musi zależeć na sprzedaży akurat tego modelu, wystarczy, ze pokazują w swojej ofercie topowy model porównywalny cenowo z konkurencja.
Sent from my iPad using Tapatalk
Czasem to mam wrażenie, że niektóre firmy maja w ofercie produkt klasy "Pro" po to żeby napędzać sprzedaż pozostałych modeli. "Pro" będą mieli sponsorowani którzy robią po prostu endorsement marki - dla nich cena nie gra roli bo dostają sprzęt. W takim układzie Olympusowi niekoniecznie musi zależeć na sprzedaży akurat tego modelu, wystarczy, ze pokazują w swojej ofercie topowy model porównywalny cenowo z konkurencja.
Nowość 4K w filmowaniu o ile będzie sprawnie działać podbija niebotycznie tę cenę.
Dużo przycisków funkcyjnych po przeprogramowania, większa rozdzielczość, czytelniejszy ekran i powiększenie w wizjerze do wielkości trzy-calowego gęstego ekranu to niewątpliwe zalety tego aparatu. Miałem przedprodukcyjny egzemplarz wczoraj w Krakowie w swoich rękach na stoisku Olympusa.
Jeżeli te ceny się potwierdzą to w USA promocja będzie goniła promocję a u nas to będzie model nieznany.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
W Europie uratować ten model może "super" cena (w stosunku do samego body) z 12-100 f4.
dawniej by się pewnie kilku Dżedajów skusiło, bo program skutecznie łagodził niebotyczne ceny Olka. Cóż, nie każdy liczy w ten sam sposób. Ciekaw jestem kolejnych flagowców Olka... 10 tys? 15 tys? Jest gdzieś granica?
Sky is the limit;)
Nowym benchmarkiem cenowym będą bezlusterkowce hasselblad średnioformatowe.
dawniej by się pewnie kilku Dżedajów skusiło, bo program skutecznie łagodził niebotyczne ceny Olka. Cóż, nie każdy liczy w ten sam sposób. Ciekaw jestem kolejnych flagowców Olka... 10 tys? 15 tys? Jest gdzieś granica?
Było, minęło... Powspominać można....
J
W Europie uratować ten model może "super" cena (w stosunku do samego body) z 12-100 f4.
Ta super cena to będzie przedział 12 000 - 13 000zł ;-) więc obiektyw prawie za pół ceny ;-) - tylko że on też ma "chorą" cenę za "Kita" ze światłem 4.0 ;-)
Ćwiczyli opcję wysokich cen na EP5, Pen-F, najwyraźniej sprzedaje się zgodnie z oczekiwaniami więc idą za ciosem:)
Farensbach
31.10.16, 11:51
Myślę, że sprzęt foto czy to fuji, sony, olek czy inny canon ma w ogóle obecnie wysokie ceny. Raczej to nasze płace nie nadążają za cenami aparatów. Może te z niższej półki - amatorskie, jeszcze jako takie ceny mają, ale te najlepsze w swoich stajniach to produkty bardzo drogie, bez względu na markę.
Poza tym fotoografia z wymiennymi obiektywami robi sie, w dobie smartfonów, powoli - ale jednak - ekskluzywna, przynajmniej w opinii producentów, stąd za ekskluzywny produkt mogą windować ceny. Myślę, że ten trend sie niestety utrzyma. Porównam sony A pełną klatkę. A900 na starcie miał coś 9.000 tys., A99 już startował z 12.000, a A99II z 15.000, obłęd.
Poczekajmy spokojnie do środy. Na 2.11.br są zapowiedziane konferencje prasowe Olka
i prawdopodobnie poznamy cenę. Ja jestem zachwycony tym aparatem.
Pozdrawiam
Tak czy siak mnie to właściwie nie dotyczy. Jeżeli kupie ten aparat to za jakieś trzy lata z drugiej ręki z przebiegiem kilkunastu tysięcy. Cena mam nadzieje w okolicy 3K a będzie tak samo dobry jak teraz.
... Ja jestem zachwycony tym aparatem.
...
Możesz konkretnie napisać czym się tak zachwyciłeś? Dla mnie realny postęp w aparatach zatrzymał się na C5DII. Tak, to wynika bezpośrednio ze zdjęć jakie robię, nie potrzebuję 10fps, a wyciąganie 5EV z cienia to dla mnie zupełna abstrakcja. Bardzo jestem ciekawy, kto realnie potrzebuje ulepszeń z nowej wersji i jest gotów za nie zapłacić :)
Tak czy siak mnie to właściwie nie dotyczy. Jeżeli kupie ten aparat to za jakieś trzy lata z drugiej ręki z przebiegiem kilkunastu tysięcy. Cena mam nadzieje w okolicy 3K a będzie tak samo dobry jak teraz.
Za trzy lata wyjdzie inny sprzęt , o którym pewnie będziesz mówić że ciebie on nie dotyczy, ale ochotę na niego będziesz mieć.
Tak to jest.
Za trzy lata wyjdzie inny sprzęt , o którym pewnie będziesz mówić że ciebie on nie dotyczy, ale ochotę na niego będziesz mieć.
Tak to jest.
Mam też rozum. Nie mam potrzeby żeby mieć najnowszy/najlepszy sprzęt.
Możesz konkretnie napisać czym się tak zachwyciłeś? Bardzo jestem ciekawy,
kto realnie potrzebuje ulepszeń z nowej wersji i jest gotów za nie zapłacić :)
Jestem zachwycony całą konstrukcją tego aparatu i nie widzę niczego coby mi w nim nie odpowiadało.
Mam 5 Mk II i jestem z niego bardzo zadowolony a 1 Mk II jest jeszcze lepsza tak, że z całą pewnością
ją kupię, będą się świetnie uzupełniały.
Pozdrawiam
E-M1 II dokonał niemożliwego: sprawił, że łaskawym okiem patrzymy na swoje dotychczasowe aparaty. Od razu jakby zyskały na wartości i zaczęły robić ładniejsze zdjęcia :-D Olympus wykazał się odwagą, zatrzymując ten konsumpcyjny pęd ku nowości. Cena nowego aparatu jest tak wysoka, że nikt go nie kupi.
Testowałem ten aparat kilka dni po targach. Aparat na pewno ergonomicznie bardziej dopracowany, wszystko pasuje jeszcze lepiej niż u poprzednika. Ekranik na przegubie, jako użytkownikowi mk1, bardzo sie spodobał. Jakość wyswietlacza nie zmieniła się za wiele. Wizjer zdecydowanie lepszy. Podczas zdjęć seryjnych cały czas na nim mamy podgląd, lepiej sprawuje sie też ciemnych scen. Szybkość zdjęć seryjnych powala na kolana. Co zauważyłem, strasznie jest cicha migawka mechaniczna. Auto focus rzeczywiście radzi sobie lepiej w zdjęciach seryjnych. Wydaje mi sie jednak , że przesiadka w mojej sytuacji nie jest konieczna. Wole kupić za to 25 1.2, zdecydowanie to jest krok milowy w obiektywach Pro.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ciekawe czy matryca to Exmor R czyli BSI, takie info pojawia się w komentarzach na 43rumors. To byłby progres technologiczny.
O matrycach słów kilka:
https://www.framos.com/news-events/news/item/single/what-is-sonys-exmor-technology-anyway/
No nic czekamy jeszcze na cenę w Europie/Polsce ;-) Z oceanem 2000 dolarów przy kursie 3,9 daje 7800 zł to już drogo - a zazwyczaj w Polsce przy naszym Vat i podatkach to cena w dolarach przelicza się po kursie Euro czyli będzie ok 8600-9000zł za body ;-)
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1283565-REG/olympus_om_d_e_m1_mark_ii.html
obstawiałem cenę 8890. Juz dośc dawno.
obstawiałem cenę 8890. Juz dośc dawno.
Ja nie byłem takim pesymistą - raczej obstawiałem cenę na poziomie bezpośredniej konkurencji czyli X-T2 (co i tak wydawało mi się drogo). Obawiam się czy zaporowa cena (nowego body i szkieł) nie będzie "gwoździem do trumny" systemu. Sam zaczynam myśleć czy nie lepiej kupić A7 II ;-(